14 europæiske monumenter – del 2

Fra muld gødet med fædrelandsstolthed i Polen til fortryllende slotte i Luxembourg og gamle ruiner i Grækenland – her er 14 storslåede seværdigheder i Europa

Slovenien: Midt i den hemmelighedsfulde Bled-sø lokker og fortryller en lille ø med et gotisk slot

Slovenien: Midt i den hemmelighedsfulde Bled-sø lokker og fortryller en lille ø med en gotisk kirke

Kategori Storbyferie

Dato 02/05/2017

Der er så mange ikoniske seværdigheder i Europa, at det kan være svært at bestemme, hvilken man skal se næste gang. Vi er alle sammen faldet i svime over of Berlins Brandenburger Tor og Barcelonas Sagrada Familia, men hvad med Europas mere oversete skatte? Her er 14 vilde seværdigheder fra hele kontinentet, som du måske ikke har hørt om før.

Kościuszko-højen, Krakow, Polen

Kościuszko-højen i Krakow er dybest set en bunke jord lavet af muld fra mange forskellige dele af Polen
Kościuszko-højen i Krakow er dybest set en bunke jord lavet af muld fra mange forskellige dele af Polen

Her har du den måske mest interessante mudderdynge i Europa. Kościuszko-højen er lavet af muld fra mange forskellige steder i Polen. Du kan finde andre høje i Krakow (som fx Krakrus- Kościuszko- and Piłsudski-højene), men denne her er noget helt for sig selv. Følg stien, der fører dig op til toppen.

Højen nyder anseelese som et symbol på den polske uafhængighed og lokale borgere har været involveret i et intensivt restaureringsarbejde for at bevare højen, der trues af en betydelig årlig erosion. Kościuszko-højen blev oprindeligt rejst for at mindes den polske nationalhelt Tadeusz Kościuszko i 1820.

Find flybilletter til Krakow

Kabelbanen til slotsbakken, Budapest, Ungarn

Kabelbanen Budavári Sikló er 1800-tals romantik for alle aldre
Kabelbanen Budavári Sikló er 1800-tals romantik for alle aldre

På den tid, da kabelbanen til slotsbakken blev bygget i 1870, var det blot den anden kabelbane i verden. Du finder den ved Kædebroen,, den første permanente bro over Donau mellem Buda og Pest. Herfra kan du tilbagelænet nyde udsigten, mens du lader dig transportere fra enden af broen og op til Buda Slot, 90 meter over floden.

Kabelbanen blev ødelagt under Anden Verdenskrig, men blev genopført i 1986 med de rester, som blev reddet i bombardementet. Nyd den fængslende udsigt over Donau fra toppen.

Find flybilletter til Budapest

Slotsruinerne ‘The Monastic City, Glendalough’, Irland

Glendaloughs klosterruiner putter sig mellem floder, frodige skovområder og drømmeagtige søer
Glendaloughs klosterruiner putter sig mellem floder, frodige skovområder og drømmeagtige søer

Det er svært at sige, hvad der bedst karakteriserer Glendalough – de kolde, hemmelighedsfulde søer og de tætte skove omkring dem eller de klosterruiner, der præger naturområdet som aftryk fra en svunden, magisk tid.

Ruinerne er nogle af Irlands mest ikoniske klosteruiner og er svære at overse med det 30 meter høje runde tårn. Afsæt masser af tid her, så du kan læne dig tilbage og suge den eventyrlige middelalderstemning til dig.

Find flybilletter til nærmeste storby Dublin

Kaunas Museum for de blinde, Kaunas, Litauen

Kaunas Museum for de blinde, der ligger i ærkeenglekatedralens katakomber, er en oplevelse uden sidestykke
Kaunas Museum for de blinde, der ligger i ærkeenglekatedralens katakomber, er en oplevelse uden sidestykke

Lad det være sagt: Ærkeenglen Sankt Michaels kirke i Litauens næststørste by er en smuk bygning i sin egen ret. Men det laver ikke om på, at det først bliver rigtig spændende, når man stiger ned i de kulsorte katakomber. “Men her er jo ikke noget at se”, tænker du måske. Og det kan du have ret i.

Katakomberne er i dag et museum og et sted, hvor du for en time kan opleve, hvordan det føles at være blind. Alle anvisninger, der skal guide dig gennem det obskure mørke er lugt- eller lydbaserede – så her er der virkelig tale om helhedsoplevelse, hvor du nedsænkes i en ukendt verden.

Find flybilletter til Kaunas

Betonblomsten, Jasenovac, Kroatien

Betonblomsten i Kroatien er et enkelt, men stærkt monument, dedikeret til de mange berørte af Ustaše-massakren
Betonblomsten i Kroatien er et enkelt, men stærkt monument, dedikeret til de mange berørte af Ustaše-massakren

Med sin beliggenhed ved den tidligere koncentrationslejr Jasenovac er Kroatiens betonblomst et tankevækkende monument bygget til minde om ofrene for Ustaše-massakren under Anden Verdenskrig. Utallige serbere, jøder og romaer mistede livet i Jasenovac, som blev drevet af Ustaše-regimet, der regerede Kroatien på den tid.

Betonkonstruktionen blev designet af arkitekten Bogdan Bogdanović, og skulle, i hans ord “repræsentere overvindelsen af lidelse og sindssyge”.

Find flybilletter til nærmeste storby Zagreb

Ruinerne i Delfi, Delfi, Grækenland

Endnu i vore dage er der noget mystisk og uforklarligt over helligdommen i Delfi ved Parnassus-bjerget
Endnu i vore dage er der noget mystisk og uforklarligt over helligdommen i Delfi ved Parnassus-bjerget

Delphi — det ældgamle valfartssted på sydsiden af Parnassus-bjerget, der engang var centrum for Grækenlands politiske beslutningsproces. Det var her det højt respekterede Oraklet i Delfi engang herskede. Det siges, at oraklet (Pythia) var en forbindelse mellem menneskene og den spirituelle verden. Pythia talte til menneskene i gåder, idet hun udåndede hallucinatoriske dampe, der tryllebandt og oplyste de tilhørende.

Endnu i dag giver ruinerne i deres grønne omgivelser genlyd af Delfi i sin storhedstid. Det overrasker ikke, at området er anerkendt af UNESCO som verdenskulturarv.

Find flybilletter til nærmeste storby Athen

Franz Kafkas Hoved, Prag, Tjekkiet

Den tjekkiske litterat Franz Kafka er måske nok gået bort, men arven fra ham er stadig nærværende, takket være blandt andet denne statue i Prag
Den tjekkiske litterat Franz Kafka er måske nok gået bort, men arven fra ham er stadig nærværende, takket være blandt andet denne statue i Prag

Franz Kafka var en af Prags litterære mestre. Kafka – en forpint sjæl, der livet igennem kæmpede med depression og tvivlen på sig selv – var kendt for at være en usædvanligt lunefuld personlighed.

Disse karaktertræk reflekteres i den hovedformede, lagdelte spejlskulptur designet af kunstneren David Černý. Skulpturen består af 42 lag af spejle, der hver især roterer i deres egen bane ved hjælp af et gearsystem inspireret af Prags berømte astronomiske ur – et greb, der giver ekstra dynamik til denne glimtende perle.

Find flybilletter til Prag

Mosaikkerne i Pafos, Pafos, Cypern

Mosaikkerne i Pafos fortæller fængslende historier fra mytisk tid
Mosaikkerne i Pafos fortæller fængslende historier fra mytisk tid

Mosaikkerne på Paphos er en hyldest til de legendariske liv, der førtes af guderne, heltene og skurkene i det gamle Grækenland. Tillad dig selv rigeligt med tid til at fordybe dig i disse levende antikke værker og deres historiske anekdoter.

Nu du er i området, så tag en tur til den nærliggende landsby Kouklia, hvor du finder ruinerne af Afrodites Tempel – den olympiske gud for skønhed, kærlighed og forplantning.

Find flybilletter til Paphos

Kattehuset, Riga, Letland

Rigas sorte katte glor olmt ned på gaderne fra deres høje post, som de har gjort i århundreder
Rigas sorte katte glor olmt ned på gaderne fra deres høje post, som de har gjort i århundreder

Ifølge legenden var det i 1300-tallets Riga en ære at blive optaget i det Store Gilde (en middelalderlig organisation for håndværkere og købmænd). At blive afvist var derimod en kolossal fornærmelse. En utilfreds Riga-borger besluttede at give sin mening om sin afvisning til kende ved at placere to sorte katte på toppen af sin bygning.

Kattenes arrige blik, der lyner ned på gildet under dem, provokerede medlemmerne, og en kamp for at få dem fjernet begyndte. Selvom de blev vendt med hovederne i en anden retning, forblev kattene tronende på toppen af bygningen til den dag i dag. Hvis du spørger dig omkring i byen, kan du høre andre versioner af historien.

Esch-sur-Sûre Castle, Luxembourg

Floden Sûre snor sig gennem byen og forbi slottet Esch-sur-Sûre
Floden Sûre snor sig gennem byen og forbi slottet Esch-sur-Sûre

Ruinerne af Esch-sur-Sûre-slottet vogter over byen af samme navn under dem og oser af eventyrstemning. Slottets historie går helt tilbage til år 920 og har været i adskillige grevers besiddelse. Senere faldt det i hænderne på borgere, som boede i det med afbrydelser indtil 1800-tallet. Besøg ruinen, når mørket falder på og en glimtende serie af lysinstallationer giver dem en overjordisk aura.

Find flybilletter til Luxembourg

Popeye Village, Mellieħa, Malta

Popeye Village i Mellieħa - farverige filmkulisser nu som forlystelsespark
Popeye Village i Mellieħa – farverige filmkulisser nu som forlystelsespark

Produktionsholdet bag Robert Altmans film Popeye fra 1980 fik faktisk aldrig brugt disse farverige kulisser, der blev omhyggeligt udfærdiget til optagelserne. Kulissedelene omfatter blandt andet en 76 meter høj bølgebryder bygget rundt om Anchor’s Bay for at beskytte stranden. Beboerne i landsbyen Mellieħa tog dog sagen i egen hånd og omdannede hele herligheden til en forlystelsespark “for børn og barnlige sjæle”. Nyd Mellieħas lækre sandstrand og betagende natur, nu da du befinder dig på den nordlige del af øen.

Find flybilletter til Malta

Austerlitz-pyramiden, Woudenberg, Holland

Austerlitz-pyramiden er en vild blanding af egyptisk og fransk byggekunst
Austerlitz-pyramiden er en vild blanding af egyptisk og fransk byggekunst © Traveling Tourist

Austerlitz-pyramiden er bygget med Den Store Pyramide i Giza som forbillede, men gik desværre kort tid efter sin opførelse i forfald. En omfattende restaureringsindsats i 00’erne har dog styrket pyramiden betragteligt. Det var den franske hær, som oprindeligt stod bag pyramidens opførelse i 1804. To år senere fik den sit navn for at mindes Napoleons sejr i Slaget ved Austerlitz. Græsklædte trin fører dig op til ikoniske obelisk på toppen.

Find flybilletter til Utrecht

Nový Most-broen, Bratislava, Slovakiet

Nový Most-broen er en vej over Donau, som du ikke glemmer foreløbig
Nový Most-broen er en vej over Donau, som du ikke glemmer foreløbig © Ekatarina

Verdens længste hængebro med bare en enkelt pylon krydser Donau med en stilfuld fandenivoldskhed, der er umulig at stå for. Nový Most-broen blev indviet i 1972 og er berømt for sin restaurant i toppen af pylonen. Restauranten, der i sin form ligner en flyvende tallerken, har sikret broen sit øgenavn ‘UFO-broen’. Oprindeligt hed broen ‘MOST SNP’ – en hyldest til den slovakiske modstandsbevægelse under Anden Verdenskrig.

Find flybilletter til Bratislava

Bled Island and Castle, Bled, Slovenia

Bled-søens smaragdgrønne vandspejl er en magisk oplevelse
Bled-søens smaragdgrønne vandspejl er en magisk oplevelse

Hele den nordslovenske region Bled er overvældende fortryllende i sig selv. I regionens hjerte finder du Bled-søen – glitrende putter den sig mellem bjergene og de tætte skove. Gå ikke glip af et besøg på Bled-slottet, der troner højt oppe på et klippefremspring over søbreden. Hvis du har formen til det, så ro ud til øen Bled i midten af søen. Derude venter dig en fascinerende gotisk kirke – at ringe klokkerne i denne kirke siges at bringe held.

Find flybilletter til nærmeste storby Ljubljana
Sulten efter flere europæiske monumenter? Tjek del 1 i denne serie – og nu du er ved det, så tag et kig på disse 10 kuriøse kopier af verdensberømte seværdigheders

Oprindeligt publiceret

02/05/2017