Bæredygtige rejser:
Oplev verden med mindre CO₂

I 2020 ændrede verden sig. Vi holdt op med at rejse, men ikke med at drømme om nye eventyr. I dag har vi et friskt syn på verden – og de bedste forudsætninger for at retænke måden, vi rejser på, når verden åbner op igen.

Vores planets velbefindende er et fælles ansvar. Vi vil gerne bidrage ved at gøre det mere gennemsigtigt, hvor meget forskellige rejseformer påvirker miljøet. Når du er klar til at rejse igen, kan du derfor her på momondo se, hvilke fly der udleder mindst CO₂.

Prøv Mindst CO₂ nu, og se hvor nemt det er

I Danmark har vi fokus på miljøet. Derfor er det ikke overraskende, at bæredygtighed spiller en stor rolle i vores daglige liv. Men når det kommer til ferier og rejser, har de fleste danskere ikke nok viden om, hvordan de kan træffe mere klimavenlige beslutninger.

Det er næsten umuligt for rejsende at finde ud af, hvor stor en mængde CO₂-udledning der finder sted. Det afhænger nemlig af flere faktorer – kabineklasse, flytype, flyprofil og last. Herudover forurener flyrejser også med udledning af kvælstoffer, ozon, sodpartikler, kondensspor og isskyer.

Derfor samarbejder vi med de bedste

Vi har udviklet Mindst CO₂-sorteringen i tæt samarbejde med den tyske non-profit organisation atmosfair, en af verdens førende konsulenter indenfor klimapåvirkning. Dette nye værktøj foretager nøjagtige beregninger af flys udledning af CO₂ og andre forurenende stoffer og giver et enkelt overblik.

Vurdering af flyselskabet

En samlet vurdering af, hvor meget et flyselskab gør for at nedbringe CO₂-udledningen.

Antal passagerer

Fly, der er fuldt bookede, har flere passagerer, hvilket betyder mindre CO₂ pr. passager.

Kabineklasse

Flere passagerer kan flyve i economy class-sæder, fordi disse optager mindre plads, hvilket betyder mindre CO₂ pr. passager.

Flytype

Moderne fly er op til 30% mere brændstofeffektive end ældre modeller.

Flyv direkte

Takeoff og landing står for størstedelen jetbrændstofforbruget ved hver flyvning. At flyve direkte betyder, at dette kun sker én gang på din rejse.

En miljøvenlig måde at sammenligne fly på

Med Mindst CO₂ får du sorteret dine fly ud fra, hvor meget CO₂ de udleder. I dit søgeresultat kan du se den gennemsnitlige mængde CO₂-udledning pr. person for alle flyruter, samt hvor meget CO₂ det enkelte fly udleder pr. person og hvor mange procent, det er i forhold til gennemsnittet.

Rejs med tog eller bus

Hvis der er tog- og busrejser tilgængelige, vil de dukke op i dine søgeresultater, så du kan sammenligne alle muligheder og finde den mest klimavenlige rejse.

De viste priser og procenter er udelukkende illustrative.

Tips til at rejse mere klimavenligt

At vælge fly med mindre CO₂-udledning er en god måde at starte en mere miljøvenlig rejse på. Men der er også meget, du kan gøre på selve rejsen – både i forhold til planlægning, transport og oplevelser på din destination. Hvert eneste lille valg, vi hver især træffer, kan være med til at gøre en forskel. Tjek vores tips nedenfor, og få inspiration.

Klimavenlige rejser på 10 forskellige måder

Economy class-sæder er mindre og lettere end sæder på første klasse eller business class. Det betyder, at der er flere siddepladser på flyet og dermed mindre CO₂-udledning pr. passager.

Skær ned på plastik, og spar penge ved at medbringe din egen mad i en genanvendelig beholder.

Gå på markeder for at handle friske råvarer, drik lokalt fremstillet øl og vin, undgå de internationale restaurantkæder, og køb lokale souvenirs.

Det kræver energi at få hvert eneste gram op i luften. Så spørg dig selv, om det du pakker, nu også er vigtigt at tage med.

Fyld den op, når du er kommet gennem sikkerhedskontrollen, så du har vand på flyet. Den er også smart at have med, når du skal ud på eventyr.

Jetski, paragliding eller offroad med firehjulstrækkere forurener. Prøv i stedet skiløb, snorkling og cykling.

Vælg ture, der ejes og drives af de lokale. De har nemlig også en interesse i at passe på deres lokalsamfund.

Husk at trække stikket ud på især de største apparater (TV, computer), og skru ned for varmen og køleskabet, inden du tager afsted til lufthavnen.

Ingen kan lide at hænge ud på en strand fuld af skrald. Saml affald op, især det ikke-nedbrydelige, så kan du slappe af med ren samvittighed.

Undgå buffeter, og bed om at få dine rester med hjem – perfekt til snacks og natmad.

Tips og tricks til at rejse mere miljøbevidst

Med disse enkle tips kan du være mere miljøbevidst, næste gang du booker en flyrejse.

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål: CO₂ og rejser

I 2017 udledte den globale flytrafik mere end 859 millioner tons CO₂, hvilket tegnede sig for ca. 2% af den globale menneskeskabte CO₂-udledning. Men flyvning udleder også andre klimabelastende stoffer såsom ozon, sodpartikler og nitrogenoxid, der ved udledning i højder over 9 km står for 4% til 5% af den globale opvarmning.

Hvor meget CO₂ et enkelt fly udleder afhænger af faktorer som flytype, rejsens længde, antal passager og meget mere. Du kan se, hvor meget dit fly udleder ved at bruge vores sortering Mindst CO₂ i din søgning.

Kilde:
International Air Transport Association
Carbon Brief

Klimakompensation er en måde at “udligne” de CO₂-udledninger, der bruges på at flyve en passager til slutdestinationen. Som passager kan du klimakompensere ved at bidrage med et beløb til projekter, der enten vil fjerne allerede eksisterende CO₂ fra atmosfæren (fx ved at plante træer), eller som vil reducere fremtidige CO₂-udledninger (fx solcelleanlæg eller forskning i bæredygtigt flybrændstof).

Mange organisationer og virksomheder – inkl. visse flyselskaber – har CO₂-beregnere, som giver dig mulighed for at beregne, hvor meget CO₂ din flyrejse har udledt, hvorefter du kan kompensere for din andel af udledningen. Hvis du vælger at kompensere for din flyrejse, er det en god idé, at du undersøger, om dit bidrag hjælper med at finansiere et valideret projekt. Se derfor efter projekter, der fx har CDM Gold Standard- og VCS-certifikater, hvilket betyder, at projekternes miljøeffekter overvåges nøje.

Du kan læse mere om flykompensation i denne Discover-artikel.

Ser vi på de mest almindelige transportformer – fly, tog, bil, cykling og at gå – er det ikke overraskende, at cykel- og gåture udleder mindst CO₂. Nogle siger, at cykling faktisk belaster miljøet mindre end at gå, fordi vi forbrænder mindre energi fra den mad, vi har spist. I sidste ende betyder det mindre CO₂-udledning, som ellers vil være brugt til at producere, emballere og transportere den ekstra mad. (Hvis du vil grave endnu dybere, kan du også medregne den CO₂, kroppen udleder under gåturen/cykelturen. Hvilket igen ville være en mindre mængde CO₂ på cykelturen; selvom du muligvis har heftigere vejrtrækning, vil du på grund af den hurtige tilbagelægning alligevel trække vejret færre gange i forhold til gåturen.)

Selvfølgelig er det svært for de fleste at cykle eller gå, når det drejer sig om længere distancer. Ser vi på fly, tog og biler, så udleder tog mindst CO₂. Ifølge et studie udleder en flyrejse fra London til Edinburgh 144 kg CO₂, 115 kg CO₂ med en dieselbil og kun 29 kg CO₂ med tog.

Lad os sige, at du foretager en søgning på momondo og ser to gode muligheder: en rejse, der udleder 2.260 kg CO₂, og en anden rejse, der udleder 1.885 kg CO₂ (19% mindre). Så hvordan er denne forskel på 375 kg sammenlignet med resten af din CO₂-udledning? Ifølge denne beregning svarer en 375 kg (19%) CO₂-reduktion til at køre 1.500 km i en personbil.

  Fortæl os hvad du synes

  Har du et godt råd til at rejse mere bæredygtigt eller forslag til forbedringer af Mindst CO₂-sorteringen? Så vil vi meget gerne høre fra dig.

   

   

  Du anerkender og accepterer, at momondo behandler dine kontaktoplysninger med henblik på at kontakte dig med reklametilbud. Vi gemmer dine personlige data, så længe det er nødvendigt, men ikke mere end 2 år med inaktivitet. Du kan til enhver tid udøve dine rettigheder såsom, inklusive men ikke begrænset til, at anmode om adgang til dine oplysninger og sletning af dine oplysninger. Hvis du er bosiddende i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde, skal du være opmærksom på, at momondo kan overføre dine personlige data til tilknyttede virksomheder og til lande uden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde som Schweiz og USA.

  CLIMATE AWARD 2021

  Kom med på landkortet over de mest klimavenlige hoteller i Danmark

  Klimavenlige løsninger er i høj kurs. Og Danmark er kendt for at have fokus på miljøet. Vi er gået sammen med førende branchefolk og klimaeksperter for at kåre, hylde og skabe opmærksomhed om de mest klimavenlige hoteller og konferencecentre i Danmark.

  momondo Climate Award

  Vi tror på en fremtid, hvor vi som rejsende vælger at rejse mere bæredygtigt og udlede mindre CO₂

  CO₂-udledningen fra flyrejser udgør omkring 2% af de menneskeskabte udledninger. Vi har introduceret Mindst CO₂ som det første af vores miljøbevidste initiativer, der har til formål at forhindre, at denne procentdel vokser.

  Vi ved dog, at der i øjeblikket ikke findes nogen enkel løsning. Derfor vil vi fortsætte med at udvikle nye produkter med planetens fremtid i tankerne.

  Tilbud på flyruter sorteret efter destination

  Find og sammenlign billige flybilletter

  LinkedInWhatsApp