preload

Den Transsibiriske Jernbane er en 9289 kilometer lang jernebanestrækning, som forbinder Ruslands hovedstad, Moskva, med havnebyen Vladivostok i landets østligste hjørne. Jernbanen strækker sig over otte tidszoner, og det tager syv dage at fuldføre rejsen fra Moskva til Vladivostok uden stop undervejs. Den Transsibiriske Jernbane er stadig i dag den længste jernbane i verden.

Jernbanen blev engang kaldt “den smukkeste juvel i zarens krone”. Folk fra hele verden har rejst på denne berømte rute og fortsætter med at gøre det i dag. Måske er det et udtryk for en længsel efter en svunden tid eller en nysgerrighed over for ingeniørkunstens vidunder – et storslået symbol på menneskets triumf over naturen. Uanset hvad er én ting sikkert: Den Transsibiriske Jernbane kombinerer en romantisk forestilling om det at rejse med ekstraordinære landskaber og oplevelser, og resultatet er en oplevelse for livet.

Vi er gået sammen med Phebe Bay fra The Travelling Squid for at give dig alle de vigtigste oplysninger om denne eventyrlige rejse. Phebe deler ud af sine erfaringer fra sin egen rejse på Den Transsibiriske Jernbane og giver masser af gode råd, som du kan bruge til at planlægge din rejse.

Et symbol på håb og fælles identitet

Den Transsibiriske Jernbane tager dig til Mongoliet - den autonome region i det nordlige Kina

Den Transsibiriske Jernbane blev bygget af praktiske grunde, nemlig som en måde at transportere gods tværs gennem Rusland, men den er meget mere end en transportform. Selv midt i de ekstreme vintre forbindes Sibirien ofte med en utrolig skønhed. Jernbanen tilbyder de, der bor i de små byer langs strækningen en forbindelse til det øvrige Rusland, det største land i verden. Jernbanen er et symbol på håb og måske en fælles identitet.

Der er to andre linjer, som forgrener sig fra Den Transsibiriske Jernbane: Den Transmanchuriske og Den Transmongolske. Den Transmanchuriske forgrener sig til kinesiske byer som Harbin og Changchun, mens Den Transmongolske går igennem mongolske grænsebyer og Ulaanbaatar, hovedstaden i Mongoliet.

Hvis du elsker dramatiske skift i landskabet fra snedækkede bjerge til vidtstrakte stepper, så tag Den Transmongolske rute, som starter i Moskva, går igennem Ulaanbaatar og fortsætter til Beijing. Landskabet fra Rusland til Mongoliet og derfra til Kina ændrer sig dramatisk, hvilket gør togturen yderst interessant.

Rejsetidspunkt og planlægning

Tag et stop når du rejser med Den Transsibiriske Jernbane og nyd den smukle udsigt over øen Olkhon i Baikalsøen

At planlægge en rejse med Den Transsibiriske Jernbane kan virke som en uoverskuelig opgave, da det er nødvendigt at tage højde for en række forskellige forhold. En nyttig ressource er hjemmesiden Seat 61, som tilbyder detaljeret information og gode råd om køb af billetter og planlægning af rejsen.

Mod øst eller vest?

Hvilken retning du bør rejse i afhænger af, om du ønsker at tilbringe tid i Moskva eller i Beijing efter selve togrejsen. Der er en vis romantik forbundet med at rejse mod øst, da det er muligt at tage et tog fra de største europæiske byer til Moskva. Dette er den mest populære rute, så du vil muligvis møde ligesindede rejsende undervejs.

Stop undervejs

Se statuen af Vladimir Lenins hoved i Ulan Ude på vej med Den Transsibiriske Jernbane

Det er tilstrækkeligt at afsætte to uger til rejsen, hvis din plan er at gøre et enkelt stop undervejs samt at tilbringe nogle dage i Moskva og Beijing. Den russiske by Irkutsk er et passende stop halvvejs gennem rejsen. Irkutsk er den by på ruten, der ligger tættest på Baikalsøen, verdens største ferskvandssø. Under dit ophold bør du smage på de friskfangede fisk (omul) fra søen, som du kan købe på det lokale marked.

Rejsende anbefales også at stoppe i Ulaanbaatar, hvis de ønsker at opleve nomadelivet. I Ulaanbaatar kan du finde transport til forstæderne, hvor du kan overnatte i en mongolsk ger (en traditionel transportabel bolig i form af et rundt telt, der bruger dyreskind eller klæder som isolering). Det kan være meget koldt om natten, så husk at medbringe rigeligt med varmt tøj.

Et andet stop på ruten er Ulan-Ude, der ligger 100 kilometer syd-øst for Baikalsøen og er hovedstad i Republikken Burjatia, Rusland. Byens mest berømte seværdighed er en bronzestatue af Vladimir Lenins hoved. Statuen er eftersigende den største af sin slags i verden. Arkitekturen i Ulan-Ude er interessant, da den er præget af påvirkninger fra både Rusland og Mongoliet.

Det bedste tidspunkt at rejse

Det afhænger af, hvilken type landskab du er på udkig efter – et populært tidspunkt at rejse på er i sommermånederne mellem maj og august. På denne tid af året kan du blandt andet se Mongoliets bølgende bakkelandskab og Sibiriens enorme nåletræsskove. Holder du imidlertid af snedækkede vinterlandskaber, bør du lægge dit besøg i vintermånederne mellem november og februar.

Nu til det praktiske

Provodnitsas - togkonduktører foran et transsibirisk tog

Billetter til Den Transsibiriske Jernbane

Det kan være en smule besværligt at bestille billetter. Der er ikke ét specifikt “Trans-Siberian Express”, der er derimod mange indenlandske såvel som enkelte internationale tog, der krydser grænsen til Mongoliet og Kina. Hvis du planlægger en del stop undervejs, kan det være billigere at købe billetter til mindre og langsommere indenrigstog på ruten. Hvis du derimod har planer om at tilbringe et par dage på toget, kan du tage Rossiya fra Moskva til Vladivostok – et mere komfortabelt og hurtigere tog, som kun stopper ved større stationer.

Det er billigst at købe billetter på de russiske jernbaners officielle hjemmeside. Det kræver dog en vis grad af sproglige finesse, da en stor del af den vigtigste information er på russisk, heldigvis står Google som altid parat til at hjælpe. Fra Moskva til Irkutsk koster det omkring 2400 kr for en køje på anden klasse i en afdeling med fire køjepladser. Billetter på tredje klasse koster cirka 1200 kr, hvilket er en rimelig pris i betragtning af, at det er en tre dages rejse. Bemærk, at systemet kun giver dig mulighed for at bestille billetter 60 dage i forvejen.

Det kan være som nævnt være besværligt at bestille billetter på de russiske jernbaners hjemmeside, og visse kreditkort accepteres ikke. Støder du på problemer, kan du overveje at bestille billetter gennem et rejsebureau. Er tiden knap, eller planlægger du mange stop på ruten, kan et online rejsebureau også hjælpe med at foretage de nødvendige bestillinger. Bemærk dog, at prisen vil stige med 15-20%, hvis du vælger denne løsning. Udover Real Russia anbefaler Seat 61 en række russiske rejsebureauer.

Hvad koster det at rejse med Den Transsibiriske Jernbane?

Har du et stramt budget, er det muligt at bruge mindre end 4100 kr på togrejsen, hvis du vælger billetter på tredje klasse og undgår restaurantvognen. Det betyder, at du må medbringe mad til rejsen eller hoppe af ved større stop for at købe forsyninger, inden toget kører igen. Du kan få varmt vand på toget.

Foretrækker du mere privatliv og komfort, må du være forberedt på, at selve togturen vil koste cirka 7000 kr. Dette budget giver dig mulighed for at besøge restauranten af og til, hvor et måltid vil koste dig omkring 175 kr. Der er en fordel ved at rejse på anden klasse eller “afdelingsklasse”. Billetten er lidt dyrere, men til gengæld får du en afdeling for dig selv, hvis du rejser i en gruppe på fire. Dermed får du både mere privatliv og mere sikkerhed.

Bemærk, at den russiske rubel er en begrænset valuta, og at det ikke er muligt at skaffe rubler uden for Rusland. Men der er adskillige vekselbureauer og hæveautomater i Sheremetyevo Internationale Lufthavn. Det vil være en god ide at medbringe amerikanske dollars eller euro i kontanter, da de accepteres i større vekselbureauer. Det er også praktisk at have mindre pengesedler i disse valutaer til uforudsete udgifter.

Valg af plads i toget

Lokale passagerer spiller kort i toget på Den Transsibiriske Jernbane

Hvis du rejser som del af et par, anbefales det, at I vælger en øvre og en nedre køjeplads. De nedre køjepladser kan bruges til at slappe af på om dagen og giver en god udsigt over landskabet udenfor. Hvis I kun har øvre køjepladser, vil I muligvis være nødt til at bede om lov til at sidde på andres nedre køjesæder om dagen. Det vigtigste er dog at undgå sæder tæt på toilettet – du ved hvorfor.

En af de bedste oplevelser på denne rejse er de mennesker, du møder undervejs. Hvis du ønsker en lokal oplevelse, så rejs på tredje klasse. Det er her, du finder flest russere, og hvis du er heldig, møder du også deres børn, som kan være et frisk pust på denne lange rejse. På Mongoliet til Beijing-strækningen vil du muligvis møde kinesiske forretningsmænd på vej tilbage til Kina fra Ulaanbaatar. Togselskaber sætter ofte rejsende sammen, så du har en god chance for at møde ligesindede.

Visum til rejsen

Traditionelt træhus i Irkutsk - På tur med Den Transsibiriske Jernbane

Ud af de tre lande er det sandsynligvis sværest at få visum til Rusland. Før du ansøger om visum, skal du have en turistinvitation. Det er et brev fra et russisk turistbureau eller hotel, som har autorisation til at invitere udenlandske turister til Rusland. Bemærk, at dette dokument er afgørende for visumansøgningen. Det er ikke det samme som en bekræftelse på din hotelbooking.

Vær opmærksom på, at ikke alle hoteller har autorisation til at udstede disse dokumenter. Du kan stadig bo på disse hoteller, så længe du får en turistinvitation fra et netrejsebureau som for eksempel Real Russia.

Danskere skal ligesom de fleste andre nationaliteter have visum for at rejse ind i Kina. Du kan finde mere information i den kinesiske visumguide. Danskere skal også have visum for at rejse ind i Mongoliet. Besøg Udenrigsministeriet, og læs mere om kravene.

Sikkerhed ombord på Den Transsibiriske Jernbane

Det er generelt sikkert at rejse med Den Transsibiriske Jernbane. Men det tilrådes at rejse i par samt at købe en billet til anden klasse, hvilket sikrer dig en køjeplads i en afdeling med fire køjer og en dør, som kan låses indefra. Det sker, at passagerer drikker alkohol, og hvis du føler dig generet af det, bør du informere personalet, som kan flytte dig til en anden afdeling afhængig af tilgængelighed. Du er sikkert allerede klar over det, men husk nu: Opbevar altid dine værdigenstande tæt på kroppen, når du sover.

Hvad skal du have med på toget?

Køb rigeligt med snacks på en af stationerne når du rejser med Den Transsibiriske Jernbane

Blandt de mest essentielle genstande, du bør have med dig på togturen, er toiletpapir og vådservietter. Disse er vigtige ikke blot af hygiejniske årsager, men også så du kan gøre området omkring dig rent efter et måltid. Ørepropper og en øjenmaske er gode at have, hvis du ender med at sove nær en grædende baby (det sker) eller blot får lyst til at sove midt på dagen (det sker også).

Toiletterne er enkle og udstyret med en håndvask. Der er ingen sæbe, så du må medbringe din egen. Vær opmærksom på, at der ikke er brusere på anden og tredje klasse – her kommer vådservietterne ind i billedet. Husk også, at det er bedst at benytte toiletterne efter et stop på en af de større stationer, da det er her, de rengøres. Det er alt sammen en del af eventyret!

Køjepladserne på anden klasse har sengetøj, men du kan medbringe din egen sovepose, hvis du foretrækker at sove i den. Har du har planer om at spise medbragt mad på rejsen, så husk en dåseåbner og en saks til at åbne emballage. Der er ikke noget værre end at være sulten og ude af stand til at åbne sin mad.

Et godt kamera er naturligvis altid et must på en rejse. Derudover er det en god ide at medbringe en lommelygte til de mørke nætter samt en iPad og en god bog til underholdning.

Mad ombord på toget

Oplev russisk mad i restaurantvognen på anden klasse på Den Transsibiriske Jernbane

Restaurantvognen ændrer karakter på de forskellige dele af ruten. På den kinesiske strækning serveres for eksempel enkel kinesisk mad såsom kogt ris, kål, selleri og kylling. Nogle af kvalitetstogene, som eksempelvis Rossiya, tilbyder billetter med eller uden “servicer”. “Servicer” betyder blot at et eller flere tilberedte måltider er inkluderet i prisen – disse serveres enten på din afdeling eller i restaurantvognen. Andre måltider må du betale for i restauranten eller selv sørge for ved hjælp af din medbragte mad.

Den russiske restaurantvogn serverer et bredere udvalg af mad såsom stegte kartofler, supper og dumplings. Du kan købe snacks såsom chokolade, chips og færdiglavet pasta til overpris. Baren sælger øl og russisk vodka, men priserne er stejle, så det kan være en god ide at medbringe sådanne varer til at dække dit eget forbrug.

Madvarer, som du bør tage med på rejsen, inkluderer snacks, te, kaffe, kopnudler, brød og mad på dåse. Du vil blive overrasket over, hvor godt dåsemad smager på toget. Det minder lidt om rigtig mad og kan smage fantastisk på brød. Husk også at medbringe engangsbestik og et krus til varm te på en kold aften.

Dit livs rejse

Landskaber set fra Den Transsibiriske Jernbane mellem Irkutsk og Ulan Ude

Den Transsibiriske Jernbane byder på storslåede landskaber – fra Mongoliets bølgende stepper til Sibiriens snedækkede tinder. Men denne togrejse handler ikke blot om det, du kan se ud af vinduet. En stor del af rejsen handler om selve det at bo på toget: at sove, spise, læse – og måske drømme om et varmt brusebad og et hjemmelavet måltid.

H.C. Andersen havde fat i den lange ende, når han sagde: At rejse er at leve. Den Transsibiriske Jernbane er en måde at sætte farten lidt ned og nyde selve rejsen og de oplevelser og mennesker, du møder undervejs i stedet for at haste mod endestationen. Det er en god måde at lære mere om verden omkring dig og en endnu bedre måde at lære dig selv bedre at kende. Den Transsibiriske Jernbane er ikke for turister og dem, der har travlt med at nå frem. Men hvis du har en længsel efter eventyr og lyst til selvfordybelse, så er denne rejse for dig.

Start din rejse fra Moskva

Om forfatteren

Phebe BayPhebe har været forelsket i Indien siden 2009, hvor hun boede i landet i et halvt år. Hun har efterfølgende rejst verden rundt på trods af sin tvivlsomme stedsans. Phebe har et almindeligt kontorjob, da hun ikke længere nyder at bo på hostel eller tage offentlige busser i Indien. Et varmt bad og taxature er i dag blevet vigtigere end at rejse på budget.

Udforsk flere artikler