preloadhttps://c1.momondo.net/cms/prod/2020/01/15093609/train-travel-feature1.jpg

I dag foretrækker de fleste at rejse med fly — særligt når det kommer til længere rejseafstande. Tidligere var det de færreste, der havde råd til flybilletten, og det at tage toget eller bilen var måden at opleve verden på. Dengang var måden, man kom frem på, en stor del af rejsen, og for nogle selve formålet.

Der er også mange grunde til at vælge at rejse med tog i dag, særligt gennem Europa. Du har nemlig en bred vifte af forskellige lande og kulturer samlet på et relativt lille område. Se her hvorfor, dit næste eventyr skal være med tog — og få tips, der kan være nyttige, hvis dine rejsepartnere skal overtales! (Har du allerede besluttet dig for en ferie på skinner? Scroll ned og få inspiration til ruten.)

Alle er velkomne

Elderly man admires sunset over the sea from open window of train

Toget er en ideel rejseform for alle uanset alder

Interrail er i høj grad kendt som en dannelsesrejse for unge studerende med udlængsel, ligesom alverdens backpackere har nydt godt af at kunne komme vidt omkring på et lille budget.

Men i dag tiltrækker Interrail både: Singler, par og familier med børn samt seniorer; “Slow Travelers”, som rejser for at dyrke nærværet og fordybe sig i de mange steder; de spontane, der lader skæbnen bestemme det næste stop på turen; ligesom de, der på forhånd har skræddersyet deres drømme-togrejse.

En Interrail billet dækker alle former for rejselyst, og alle har deres gode grund til at vælge togrejsen.

Udforsk Europa på din helt egen måde

Et Interrail Pass giver stor rejsefrihed

Interrail tilbyder forskellige billetter, så du har fx fleksibilitet til at planlægge din rejse ud fra, hvor mange dage du ønsker at være på skinnerne, og hvor mange dage, du vil udforske steder undervejs. Udforsk et enkelt land fra top til tå i en måned med One Country Pass, eller vælg et Global Pass, som giver dig adgang til 38 jernbane- og færgeselskaber, der når ud til 40.000 stationer i 33 forskellige lande.

Global Pass har forskellige gyldighedsperioder —  fra en til tre måneder, ligesom du også kan vælge, hvor mange rejsedage inden for perioden, du vil have. Derfor kan du nemt finde præcis den Interrail Pass, der passer bedst til den togrejse, du drømmer om. 

Men hvordan fungerer det i praksis? Lad os sige, at du har fire byer, du gerne vil se i løbet af din ferie — så er et Global Pass med 5 rejsedage inden for en måned det perfekte valg, da det giver dig fem ikke-sammenhængende dage, hvor du kan rejse til din første by, herefter rejse til de tre andre byer og så køre hele vejen hjem fra den sidste by. Hver rejsedag giver dig adgang til at køre med alle de tog, du har lyst til, i løbet af et helt døgn startende fra midnat. 

Det er relativt billigt 

På toget får du ægte kvalitetstid med dine kære

Et Global Pass med 5 rejsedage inden for 1 måned koster 1.650 kr. for en Ungbillet (12-27 årige) på 2. klasse — du skal nok være mere end almindeligt heldig for at finde flybilletter til fire storbyer til denne samlede pris. (Priserne er afhængige af billettype, alder og rejseklasse.) Bonus: Med en Interrail Pass kan du få rabat på fx hostels, seværdigheder og færger — og så kan børn under 12 år rejse gratis. Læs alle detaljerne her.

Ikke kun for miljøaktivister

Famous electric red tourist train coming down from the Jungfraujoch station(top of Europe) in Kleine Scheidegg,Bernese Oberland,Switzerland,Europe

Læn dig tilbage og nyd landskabet, den friske luft og en ren samvittighed

At tage toget er uden tvivl en af de transportformer, der udleder mindst CO2. Det er mere bæredygtigt at rejse med tog end med fly, skib, bil eller bus. Med undtagelse af at cykle til dit rejsemål, er toget faktisk den mest miljøvenlige måde at komme rundt i verden på.

Og det er ikke kun hårdkogte miljøaktivister, der springer på det grønne tog. Efterhånden som klimaforandringerne bliver mere og mere håndgribelige, begynder de, der vil reducere deres CO2-aftryk, at tage skridt i den gode retning – fx ved én gang om året at erstatte en flyrejse med toget. 

Du når helt ud i Europas krinkelkroge 

White smoke puffing evocatively from a historic steam train thundering across the iconic arches of the Glenfinnan Viaduct over a green mountain glen deep in the Highlands of Scotland, UK. ProPhoto RGB profile for maximum color fidelity and gamut.

Toget tager dig med gennem de små landsbyer, store metropoler og alt derimellem

Med dit Interrail Pass, kan du rejse til præcis dét særlige sted, du drømmer om at besøge. 40.000 endestationer giver dig frihed til at søge væk fra de typiske turist-ruter, så du får en mere autentisk oplevelse.

Du oplever mere undervejs

Når du vælger Interrail, får du en række bonus-oplevelser: storslået udsigt over de skiftende landskaber, mere tid til at læse, tænke, arbejde, snuppe en lur og ellers bare sidde og dagdrømme. Du har de bedste forudsætninger for at møde nye mennesker og fx udveksle inside tips om steder og oplevelser med andre Interrailere.

Men hvor skal du tage hen?

Det er lige spørgsmålet — og det kommer an på mange faktorer, såsom dit budget, hvem du rejser med (eller om du rejser alene) og hvad du ønsker at få ud af rejsen. Det kan dog varmt anbefales, at du rejser et par uger, så du virkelig har tid til at gå på opdagelse. Her er et par idéer til ruter, du kan lade dig inspirere af.

Hvis du ønsker at tage toget fra din startdestination, så husk at medregne den ekstra tid og omkostningerne, når du køber dit Interrail pass.

 

Orientekspressen — den historiske rute, fyldt med mystik og spænding

Rhodope Mountains, Bulgaria, Narrow Gauge Line Train

Orientekspressen findes ikke længere, men du kan stadig opleve dens berømte ruter

Den originale Orientekspres-rute kørte første gang i 1883 og blev hurtigt kendt for sine luksuriøse restaurantvogne, sovekupéer og interiører, som var skræddersyet til at kræse for rejselystnespænds diplomater, kongelige og overklassen. Ruten ændrede sig mange gange i løbet af årene, før ekspressen blev nedlagt i 2009. Med ruten herunder kan du stadig opleve en perlerække af de lande, der var en del af Orientekspressens køreplan.

Rute:

London, England – Paris, Frankrig – München, Tyskland – Wien, Østrig – Beograd, Serbien – Sofia, Bulgarien – Istanbul, Tyrkiet

 

Østeuropa — store opdagelser på et lille budget

Train in Transylvania, Romania - Lovely train returning from the cloudy mountains in Piatra Craiului National Park near Bran and Zarnesti in Transylvania, Romania.; Shutterstock ID 739136488; Purpose: train routes article; Brand (KAYAK, Momondo, Any): momondo

Østeuropa byder på storslåede naturoplevelser

For mange af os nordeuropæere fremstår Østeuropa stadig som en overset del af kontinentet. Men den spændende østeuropæiske historie, den detaljerige arkitektur og de rustikke, delikate nationalretter, gør det bestemt værd at vælge en rute østover. Bonus: Alle de følgende syv hovedstæder er på Interrails top-10 over de billigste byer i Europa.

Rute:

Bukarest, Rumænien – Sofia, Bulgarien – Beograd, Serbien – Sarajevo, Bosnien-Hercegovina – Zagreb, Kroatien – Budapest, Ungarn – Bratislava, Slovakiet

 

Middelhavskysten — hvor himmel og hav mødes

train in coastline in Manarola,Cinque Terre,Italy

Hvor du end vender blikket hen, er der magiske udsigter langs Middelhavskysten

Drømmer du om endeløse horisonter og glødende solnedgange, hvidvin og friskfanget fisk, at sole dig i sandet og svømme i havet? Det her er en rute, hvor du kommer til at ønske at togrejsen aldrig slutter!

Rute:

Porto, Portugal – Sagres, Portugal (tog til Lagos, bus til Sagres) – Faro, Portugal – Málaga, Spanien – Valencia, Spanien – Girona, Spanien – Sète, Frankrig – Nice, Frankrig – Livorno, Italien – Napoli/Capri, Italien

 

Lad eventyret begynde

Europa er stort, og der er så meget at se, at du kunne tage på et nyt togeventyr hver eneste måned resten af livet uden at se det hele — så der er ikke et øjeblik at spilde! Begynd planlægningen med Interrail-appen, som du også kan bruge undervejs til at holde styr på køreplaner og ikke mindst til spontant at springe på toget mod nye horisonter. Bon voyage!

Om forfatteren

Jeanifer BreklingJeanifer fra Alaska er halvt amerikaner, halvt japaner, og har rejst verden rundt og udforsket naturen siden barndommen. Hendes nuværende favoritdestination er Kreta, men hun har Fiji i kikkerten som det næste store eventyr. Når hun ikke drømmer om steder at rejse hen, kan Jeanifer lide hjemmebrygning, madlavning, at se sci-fi og fjolle rundt med sine børn. Følg Jeanifer på Linkedin for mere rejseinspiration.

Udforsk flere artikler