preload

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at vi i 2020 får en ny ferielov i Danmark. Men hvordan påvirker det planlægningen af din ferie i 2020?

Måske du drømmer om at tage på et 4 uger langt roadtrip med kæresten i sommerferien 2020. Eller plejer du og familien at tage på efterårsferie under sydens sol i uge 42? Så er det om at få sparet på dine feriedage allerede nu. For selvom antallet af feriedage i den nye ferielov er uændret, så betyder en overgangsperiode, at du som udgangspunkt ikke har lige så mange feriedage til rådighed til sommerferien eller efterårsferien 2020.

Men med lidt planlægning kan dine feriedrømme stadig gå i opfyldelse. Læs med her og gør dig klog på den nye ferielov, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal booke ferie i 2020.

Forstå den nye ferielov

Den 1. september 2020 træder den nye ferielov i kraft. Det betyder, at du fremover vil skulle tænke lidt mere over, hvordan du bruger dine opsparede feriedage. Antallet af feriedage i den nye ferielov vil som sagt forblive uændret, altså 2,08 feriedage om måneden – 25 dage om året.

Den helt store ændring ved nye ferielov kommer dig især til gode, hvis du er ny på arbejdsmarkedet. I den nye ferielov vil du nemlig kunne holde ferie allerede måneden efter, at feriedagene er blevet optjent. Det vil sige, at du som nyansat ikke længere vil kunne risikere at skulle vente i helt op til 16 måneder, før du kan få ferie med løn.

Optjening af ferie

Den nye ferielov spiller en vigtig rolle, når du skal planlægge din ferie 2020. Der sker nemlig også en ændring i perioden for ferieoptjening samt perioden, hvor du kan afholde din optjente ferie.

Hvor du førhen har optjent feriedage fra 1. januar til den 31. december til udbetaling i maj året efter, optjener du fra 2020 ferie fra den 1. september og ét år frem til den 31. august. De optjente feriedage kan du bruge på at holde ferie helt indtil nytår samme år. Med den nye ferielov går du altså fra at modtage samtlige 25 feriedage i starten af ferieåret den 1. maj til at optjene 2,08 feriedage løbende hver måned.

Hvordan kommer det så til at påvirke din ferieplanlægning? Ikke mindst for din ferie 2020? Det er især efterårsferien, som du skal være opmærksom på, når du planlægger ferie i 2020. Dette skyldes, at efterårsferien ligger blot en måned inde i ferieåret, hvor du kun vil have optjent 2 dages ferie. Så hvis du normalt plejer at tage på ferie i hele uge 42, vil du i 2020 kun have optjent nok feriedage til en forlænget weekend i efterårsferien. Du kan dog vælge at springe helt over efterårsferien i 2020 og i stedet spare feriedage op til en længere vinterferie, sommerferie eller efterårsferie i 2021.

Overgangsperiode

Også din sommerferie 2020 står for skud i forbindelse med indførslen af den nye ferielov. Inden den nye ferielov træder i kraft, er der nemlig en overgangsperiode, som betyder, at du den 1. maj 2020 får udbetalt 16,64 dages ferie. Det er de feriedage, som du har optjent fra den 1. januar 2019 til den 31. august 2019.

Så hvis du har planer om at holde flere ugers sommerferie i 2020, er det om at holde på feriedagene, når de bliver udbetalt den 1. maj 2020.

Overgangsperioden fra 2019 til 2020 har til formål at forhindre de store økonomiske konsekvenser for samfundet og din arbejdsgiver, hvis du pludselig havde ret til at holde hele 25 ekstra feriedage. Derfor vil der være en indefrysning af dine feriepenge fra 2019 og 2020, som først vil blive udbetalt, når du går på pension.

Hvad så hvis du gerne vil have både den lange sommerferie og en hel uges efterårsferie sammen med børnene i 2020? Selvom du som udgangspunkt kun har 16,64 feriedage til rådighed i sommerferien 2020 og 2,08 dage i efterårsferien 2020, ja så kan du faktisk spare flere feriedage op til en længere ferie. Du kan nemlig vælge at overføre den ubrugte ferie, som du har optjent i 2018. Dette skal gøres inden den 1. maj 2020. På den måde behøver du ikke at droppe drømmen om en fire ugers sommerferie i 2020 eller melde afbud til den store familieferie i oktober.

Den nye ferielov forklaret på 3 min.

Tips til planlægning af ferien i 2020

Når du skal planlægge ferien for næste år, kan du med fordel tænke de mange helligdage med ind, og dermed få mere ferie med færre feriedage.

Herunder finder du en oversigt over helligdage i 2020, samt en kalender der viser hvornår helligdagene ligger næste år, og hvilke dage du kan tage fri i forbindelse med dem, for at få mere sammenhængende ferie.

Oversigt over helligdage i 2020

Helligdag Dato Ugedag
Nytårsdag 1. januar Onsdag
Skærtorsdag  9. april Torsdag
Langfredag 10. april Fredag
Påskedag 12. april Søndag
Anden påskedag 13. april Mandag
Store Bededag 8. maj Fredag
Kristi Himmelfartsdag 21 maj Torsdag
Pinsedag 31. maj Søndag
Anden pinsedag 1. juni Mandag
Grundlovsdag 5. juni Fredag
Juledag 25. december Fredag
Anden juledag 26. december Lørdag

 

Download feriekalender

Klik på billedet for at se stor udgave der kan downloades og printes


Find inspiration til ferieperioderne

Nytårsferie

Helligdag: Nytårsdag
Samlede antal feriedage: 5
Dage du skal tage fri: 2.-3. januar (2 dage)

Nytårsaften er en festlig anledning, uanset hvor du fejrer det henne. Men der er nu alligevel noget særligt ved at ringe det nye år ind i et andet land. Hvordan lyder det f.eks. med festfyrværkeri foran Big Ben? Eller nytårsaften i Reykjavik hvor du samtidig har chancen for at opleve nordlys? Mellem jul og nytår har du tre fridage, hvilket er en perfekt varighed når det kommer til at fejre nytårsaften i udlandet.

 

Påskeferie

Helligdage: Skærtorsdag, Langfredag, Påskedag, Anden påskedag
Samlede antal feriedage: 10
Dage du skal tage fri: 6.-8. april (3 dage)

Der er få ting der kan måle sig med synet og smagen af en klassisk påskefrokost, i selskab med venner og familie. Men hvis du er villig til at ofre denne herlighed har du en enestående chance for at bytte lam og sild ud med friske drinks i sydens sol. Ved at tage to feriefridage kan du nemlig få hele 10 dages påskeferie. Find inspiration til hvor den lange påskeferie skal gå hen her:

 

Bededagsferie

Helligdag: Store Bededag
Samlede antal feriedage: 9
Dage du skal tage fri: 4.-7. maj (4 dage)

I slutningen af april har du alletiders mulighed for at tage forskud på sommeren med en forlænget weekend i forbindelse med Store Bededagsferien. De tre dages ferie giver dig mulighed for f.eks. at hoppe på et fly torsdag aften og komme hjem søndag aften. Det lyder måske ikke af meget, men du kan nå at opleve overraskende mange ting, hvis du holder dig til en rejsetid på max 3-4 timer – f.eks. i Europa.

 

Kristihimmelfartsferie

Helligdage: Kristi Himmelfartsdag
Samlede antal feriedage: 9
Dage du skal tage fri: 18.-20. maj, 22. maj (4 dage)

Med Kristi Himmelfartsferien i maj kan du ved at tage en enkelt fridag, få fire dages samlet ferie. Fire dage giver dig mulighed for at nyde foråret inden for Danmarks grænser, eller du kan hoppe på et fly og nyde en varm storbyferie i byer som f.eks. Valencia eller Rom, som begge byder på mildt klima i en måned, hvor det stadig kan være køligt i Danmark.

 

Pinseferie

Helligdage: Pinsedag, Anden pinsedag
Samlede antal feriedage: 9
Dage du skal tage fri:  2.-5. juni (4 dage)

I forårsmånederne bliver vi i Danmark forkælet med adskillige helligdage, og maj er ingen undtagelse. Med Pinseferien har du mulighed for at få fire dages samlet ferie ved kun at tage en enkelt fridag. Brug den herhjemme, eller tag en smuttur ud for landets grænser. Her er et par forslag til, hvad du kan opleve:

 

Juleferie

Helligdage: Første juledag, Anden juledag
Samlede antal feriedage: 13
Dage du skal tage fri:  21.-23. december, 28.-30. december (6 dage)

For mange er julen lig med hygge og familiesamvær. Tændte stearinlys, søde sager og de velkendte toner af klassiske julesange. Men der er også en anden side af juletiden. For skal vi nu være ærlige, så er det jo også den tid på året, hvor mørket dominerer det meste af dagen. Chancen for at få en hvid jul virker nærmest uopnåelig, og landskabet ligger øde hen; gråt, vådt og trist. Er du klar til en alternativ jul, måske under varme himmelstrøg? Så kan du ved at tage fire feriedage i december måned, få 11 dages samlet ferie og en dosis sol og sommer:

 

Om forfatteren

Camilla RiisCamillas rejseeventyr begyndte, da hun var 10 måneder gammel og hoppede på sit første fly. Siden da er hendes rejselyst kun blevet større. Hun har tilbragt et semester i Arkansas, camperet i Islands højland, vandret i de norske fjelde, overnattet i en lille kinesisk landsby, arbejdet i pulserende Hongkong og tilbragt utallige somre i solrige Sydfrankrig. Efter fem år i Amsterdam er Camilla tilbage i Danmark, hvor hun glæder sig til at genopdage alle de skjulte perler i vores lille land.

Udforsk flere artikler