preload

Island bliver kaldt for ”landet af is og ild” og er hjemsted for mange af verdens mest betagende og fascinerende naturfænomener. Dette har gjort, at Island med årene er blevet en rigtig populær rejsedestination for alle de naturglade eventyrer, og for rejsende der søger afveksling fra badestrande og sydens sol.

Den smukke østat er spækket med seværdigheder, uanset hvilken årstid du vælger at tage hertil på, og Island er intet mindre end fortryllende, når det folder sig ud med naturfænomener som nordlys, varmekilder, gejsere, vulkaner og meget, meget mere. Her giver vi dig 12 forslag til oplevelser og seværdigheder i Island, som du ikke bør gå glip af:

 

Reykjavik – Den charmerende hovedstad

Reykjavik er Islands hovedstad og en helt særlig by, som byder på en overflod af blomstrende caféliv, imødekommende barer og ikke mindst en hyggelig atmosfære i den gamle bydel med farverige træhuse, som lyser op i de sneklædte gader.

Flere og flere har fået øjnene op for de mange seværdigheder, som Reykjavik i Island har at byde på. Derfor er den lille by blevet et mere og mere attraktivt rejsemål og her er noget at opleve uanset hvilken tid på året, du rejser hertil. I sommerperioden er det lyst alle døgnets 24 timer i Reykjavik, også kaldet midnatssol, hvorimod du om vinteren kan opleve nordlys.

I Reykjavik kan du også besøge det berømte ”Imagine Peace Tower”, som du muligvis har hørt om. Det er en installation, opført til minde om John Lennon, fra hans kone Yoko Ono, som selv fik ideen til fredslyset, der skal minde folk om vigtigheden af at have fred på jorden. Imagine Peace Tower er et tårn eller måske rettere en søjle af ren lys og det bliver tændt hvert år d. 9 oktober på John Lennons fødselsdag. Dets lys kan ses mange steder fra i Reykjavik.

I Reykjavik kan du desuden fornøje dig med en særlig ridetur på ryggen af en islandsk hest og gennem det fantastiske vinterlandskab. Du kan også vælge at besøge nogle af de mange kunstmuseer, som du finder rundt omkring i den specielle by, ligesom byen byder på mange utroligt flotte udendørs statuer og skulpturer.

 

Den Blå Lagune – Enestående spaoplevelse i de varme kilder

Den Blå Lagune er nok den mest populære seværdighed i Island og langt de fleste er nok på et eller andet tidspunkt stødt på navnet. Den Blå Lagune er en geotermisk pool. Den er altså opvarmet ved at udvinde energi fra jordens indre. Island er et af de få steder i verden, hvor der er let adgang til varme jordlag med stor geotermisk aktivitet og intet andet sted finder du noget lignende Den Blå Lagune.

Du vil uden tvivl få den mest ekskvisitte spa-oplevelse, du hidtil har oplevet, i nogle helt unikke naturskønne omgivelser, imens du kan slappe af i det varme og mineralholdige saltvand, som stammer fra Islands undergrund. Den Blå Lagune er som taget ud af et eventyr med sit mælkehvide akvamarin farvede vand omkranset af lavasten og sort sandstrand – så der er ikke noget at sige til, at det er et eftertragtet turistmål, og det ligger endda kun i kort afstand fra Reykjavik.

Skal du krydre dit besøg i lagunen med endnu mere luksus, kan du prøve nogle af de forskellige ansigtsmasker, som tilbydes på stedet og som efter sigende skulle have en foryngende effekt. Samtidig kan du købe lækre drinks i baren og nyde dem, mens du slapper af i vandet. Der er også mulighed for spa, sauna, og massage m.m. Lad ikke dig selv gå glip af denne seværdighed.

 

Nordlyset – Naturens mest stortslåede vidunder

Det farvestrålende, dansende lys over den frostklare himmel er et af de største og mest fascinerende naturfænomener i verden og det har betaget os i flere århundreder. Fra september til april er det muligt for dig at opleve det naturlige vidunder i Island og det vil uden tvivl være en af de mest uforglemmelige oplevelser i dit liv.

Vil du på jagt efter den ubeskrivelige variation af farver og former på den islandske nattehimmel, så skal du faktisk ikke længere væk end 20 kilometer fra Reykjavik for at opleve det. Det storslåede fænomen opstår, når solens elektrisk ladede partikler rammer atmosfæren og jordens magnetiske felt viser sig som det bølgende lys.

Hvis du skal have det fulde udbytte af at se nordlyset, skal du væk fra byen og alt kunstig belysning. Derfor de 20 km afstand til Reykjavik. Desuden bør du sætte hele natten af til at opleve den mystiske seværdighed, da nordlys ofte starter med at vise sig som en bue på den mørke himmel. Senere på natten ændrer sig til det pulserende lys i flere farver. Det er netop når nordlyset bliver ”levende”, at det er allermest betagende.

 

The Golden Circle – En evig islandsk klassiker

”Den gyldne cirkel”, som er Islands allermest berømte naturattraktioner, giver dig et indblik i hvorfor netop Island er så enestående et sted i verden. Den gyldne cirkel består af de tre seværdigheder: Gullfoss, Geysir og Thingvellir nationalpark – alle steder, hvor du virkelig får mærket jordens utæmmelige kræfter.

 

Gullfoss:

Gullfoss betyder ”Guld vandfald” og er Islands mest berømte vandfald – det bliver også betegnet som det allersmukkeste. Det kraftfulde vandfald falder i to etaper og på dage med solskin skabes der smukke regnbuer over slugten grundet de sprøjtende vandmasser – et fascinerende syn.

 

Geysir:

Tæt på Gullfoss ligger Geysir, som er et geotermisk område, og området har fået sit navn grundet den enorme gejser, Geysir. Her befinder du dig i et landskab af dampende varmekilder og gejserudbrud. Gejseren Geysir er i dag kun aktiv meget sjældent, men de omkringliggende gejsere har megen aktivitet og kort derfra finder du Islands mest aktive gejser Strokkur.

 

Thingvellir:

Thingvellir betyder “tingslette” og er den fagre nationalpark, som befinder sig på sprækken mellem den europæiske og amerikanske kontinentalplade, hvilket er med til at gøre stedet helt unikt. Nationalparken har også en historisk betydning i og med at det var her, det islandske Alting, verdens ældste rigsdag, samledes allerede i år 930. Seværdigheden Thingvellir blev desuden optaget på Unesco’s verdensarvsliste i år 2004.

Du kan også vælge at tage på dykkeroplevelse i Silfra-forkastningen mellem de to kontinentalplader, som du kun har mulighed for at gøre her i Island. Vandet her er kendt for at være krystalklart med et sigte, som kan være på over 100 meter, hvilket gør det til en ren fornøjelse at dykke den halve time, det sådan cirka tager at dykke igennem sprækken.

 

Gletsjervandring – Oplev Islands natur helt tæt på

En af de bedste måder at opleve og udforske Island på, er uden tvivl ved at tage på gletsjervandring rundt i det imponerende landskab. Så vil du give dig selv en anderledes oplevelse og se Island fra en anden vinkel, så kan det varmt anbefales. Du kan komme på gletsjervandring stort set hele året rundt fra Reykjavik, så her er der ingen undskyldninger. Faktisk er gletsjerudflugterne kun er indstillet d. 24. og d. 25. december samt d. 1 januar.

Tager du afsted på tur, får du lov til at vandre rundt i en strålende verden af is og sne, som ligner en scene fra et winter wonderland eventyr og som næppe findes smukkere noget andet sted i verden. Du får lov til at betræde flere kilometer tyk is, som er dannet gennem tusinder af år, se smukke vandfald og aktive gletsjere, med naturen og roen som din følgesvend.

De lokale er venlige og imødekommende, naturen er fantastisk og du vil ikke fortryde at opleve Island ved at tage på gletsjervandring. Du kan både tage planlagte og faste ruter, eller slippe din indre eventyrer løs og undersøge noget af det mindre turistede og velkendte Island.

 

Hallgrimskirkja – Vartegn med særlig arkitektur

Hallgrimskirkja, eller på dansk Hallgrimskirken, er blevet et islandsk vartegn og en af de seværdigheder, som rigtig mange rejsende vælger at besøge under deres tid i Island. Den majestætiske kirke kan ses fra de fleste steder i hovedstaden Reykjavik, da den er placeret på toppen af gaden Skolavordustigur og ligeledes kan du se udover hele byen fra tårnets top. Hallgrimskirken er den største kirke i Reykjavik med sine 75 meters højder.

Den betagende kirke er opkaldt efter digteren Hallgrímur Pétursson og manden bag den særprægede arkitektur, som karakteriserer kirken, er arkitekten Guðjón Samúelsson. Byggeriet blev sat i værk kort efter 2. verdenskrig i 1946, men det var først hele 43 år senere, at man kunne indvie kirken i år 1986. Kirkens særprægede stil skyldes det samspil med den islandske natur, som er tænkt ind i arkitekturen, hvor kirken skal både afspejle og falde i et med de islandske fjelde, gletsjere og gejsere.

Du kan foruden at se kirken også planlægge at høre Hallgrimskirkens kor, som er en seværdighed i sig selv. Koret er Islands bedste og så er det blevet internationalt anerkendt – så det er bestemt en oplevelse værd.

 

Reynisfjara – Den unikke strandoplevelse

Hvem siger, at du behøver at tage til sydens sol for at få en strandoplevelse udover det sædvanlige? Reynisfjara er en sort sandstrand i Island, som i 2015 blev kåret til en af Europas bedste strande af Lonely Planet.

Det er ét af de mest imponerende steder i Island og du vil blive mødt af det smukkeste sorte sand, som står i fascinerende kontrast til den fantastiske basaltklippe med de flotte formationer. Langs klippen kan du finde huler, som indbyder til at gå på opdagelse i klippens indre. Fra stranden har du også mulighed for at se lunder og andre havfugle, som har deres kolonier her.

Kort fra Reynisfjara ligger i øvrigt det 120 meter høje forbjerg Dyrholaey, som er dannet af lava – herfra får du en altovertruffen udsigt udover gletsjeren Mýrdalsjökull.

 

Hvítserkur – Den fortolkede stenformation

Island er fyldt med alverdens smukke naturseværdigheder, og én af dem, som du heller ikke bør snyde dig selv for, er Hvítserkur. Hvítserkur er en stenformation, der står ude i vandet og er et stykke af en vulkan, som med tiden er blevet formet af det vand, som omgiver den. Den islandske legende siger, at stenen engang var en trold, som blev forvandlet til sten ved solopgang, da den havde glemt at søge tilbage fra lyset. I dag er den dog bedre kendt som ”den drikkende drage”, da dens formation ligner en drage, som drikker vand af havet.

Hvítserkur bliver ofte oversat til ”White Shirt”, hvilket kommer sig af, at der er mange fuglearter såsom måger og mallemukker, der lever og yngler på stenformationen og deres efterladenskaber gør stenen hvid at se på. Når det er lavvande, har du mulighed for at gå helt ud til Hvítserkur i vandet, hvilket også er lidt af en oplevelse.

 

Islands Nationalmuseum – Det historie islæt

Vil du have indblik i Islands historie, så kommer du ikke udenom et besøg på Islands nationalmuseum. Her bliver du tilbudt en lang række interessante og ikke mindst oplysende udstillinger om Island. De mange udstillinger bliver med jævne mellemrum skiftet ud, så det er altid en god ide at undersøge, hvilke udstillinger museet har på programmet, når du har planer om at besøge det.

Der er dog en permanent udstilling på nationalmuseet, som dybdegående illustrerer historien om Islands fortid og tilblivelsen af deres nation. Hovedudstillingen består af over 2000 historiske genstande, som er samlet fra alle steder i verden med tilknytning til den islandske historie. Deres samling og udstillinger spænder helt tilbage fra 1600-tallet og frem til i dag, hvor du bliver introduceret til både islandsk fortid, nutid og kultur i det hele taget.

På museet er der noget for alle aldre og en tur på museet behøver bestemt ikke være kedelig. På Islands Nationalmuseum kan du pifte museumsoplevelsen op med tilhørende spil, leg og udklædning sammen med børnene. Du kan også vælge at give museumsbesøget en anden dimension ved at bruge de interaktive touchskærme eller købe en autoguide, som understøtter udstillingerne.

 

Vulkanen Hekla – Porten til Helvede

Hekla finder du i det sydlige Island, hvor den næsten 1500 meter høje stratovulkan rejser sig fra landskabet. Navnet ”Hekla” betyder egentlig hætte og referer til toppen af vulkanen, som oftest er omkranset af et tykt skydække, som ligner en hætte.

Der går mange historier og sagn omkring den legendariske islandske vulkan, men et af de mest velkendte er, at Hekla bliver betegnet som ”Porten til Helvede”. Det siges at være Gud, der har ladet Hekla stå åben som en nedgang til helvede til advarsel for forbrydere og andre folk med synd på samvittigheden. Titlen som ”Porten til Helvede” bunder dog også i de enorme udbrud, som vulkanen har haft igennem historien, og som har medført enorme ødelæggelser, der i dag stadig kan ses på området omkring vulkanen.

At besøge Hekla er blevet en mere og mere populær oplevelse, måske især for folk, der ømsker en vandretur udover det sædvanlige. Du skal dog være opmærksom på, at Hekla er en af de mest aktive vulkaner i Island og regelmæssigt har haft udbrud ca. hvert 10’ende år. Det sidste udbrud var helt tilbage i år 2000, hvorfor mange geologer mener, at der er stor sandsynlighed for endnu et udbrud i den nære fremtid – så hver opmærksom og undersøg informationer om vulkanen, før du planlægger at give den et besøg.

 

Raufarholshellir – Vejen til jordens indre

Raufarholshellir er en seværdighed på Island til dig, som har en eventyrer i maven og kan lide at udforske de lidt mere ekstreme fænomener. Raufarholshellir er nemlig en af de mest kendte lavatunneler i Island og samtidig let tilgængelig.

Raufarholshellir har en længde på omkring 1360 meter og en rejse ind i Raufarholshellir og Islands indre. Det giver dig mulighed for at se de fantastiske lavaformationer, som lava tunnellen er blevet skabt af. Om vinteren har du også mulighed for at opleve de eventyrlige isformationer, som pyder hulens klippevægge og som kun gør oplevelsen endnu mere eventyrlig.

Denne lavatunnel er 5000 år gammel og den 3. største i Island. Raufarholshellir er dog flere steder brudt sammen og har derfor passager, der er meget smalle. Derfor skal man selvfølgelig udforske stedet med forsigtighed. Du bør dog ikke lade dig skræmme væk af den grund, men bare tage de rigtige forholdsregler og eventuelt vælge at tage med på en guidet tur.

 

Latrabjarg – Klippen over alle klipper

Latrabjarg er et enestående syn. Selvom navnet tyder på, at det er et enkelt bjerg, så er det egentlig en 14 kilometer lang klippelinje, som tårner op af havet med sine 441 meters højde. Latrabjarg finder du på Islands vestligste punkt og klippen er hjemsted for millioner af fuglearter – og stedet bliver derfor anset for at være en af de mest sensationelle ”havfugle-klipper” i verden. De mange fugle, som frygtløst har indtaget og yngler på de enormt stejle klipper, trækker tusindvis at turister til stedet hvert år og giver en fantastisk mulighed for at se, og endda komme helt tæt på blandt andet de smukke søpapegøjer, som findes her. Stedet indbyder selvfølgelig til at tage de skønneste billeder, så husk at få dit kamera med! Du kan desuden være heldig at se de sæler, som har yngleplads for foden af klipperne, og som ofte ligger og hviler på enorme sten ud for kysten. Du kan også være heldig at få et glimt af en hval i horisonten.

Find billige flybilletter til Island
Find hotel i Island

Flere rejsetips til Island

Om forfatteren

Allan KortbækAllan er en verdensmand. Han er udgivet forfatter, og hans hobbyer spænder over fotografi, sport og moderne kunst. Han er også en ivrig koncertgænger og spirende surfer. Når han ikke løber rundt på fodboldbanen, kan du finde ham med en cocktail i solen på de mange strande, der står på hans ønskeliste.

Udforsk flere artikler