preload

Er du klar til at slippe håndbremsen og tage en pause fra hverdagen? Vil du brænde nogle dæk af? Kom i sadlen, pak dit cykelgrej og tag ud på en af disse fantastiske cykelruter i hele verden.

Lofoten, Nordland, Norge

Foto: Kochneva Tetyana/Shutterstock

Fredfyldte fiskerlandsbyer med typiske norske bådehuse på pæle over det kølige vand på en baggrund af dramatiske bjerge – Vestfjord-ruten gennem Lofotens øer er et underskønt pust af frisk (saltvands-)luft.

Nyd stilheden på dine to hjul og den relative ensomhed, når du triller langs den uspolerede kystlinje med sine rustikke landsbyer og lange træstænger med fisk, der hænger til tørre. For at opleve den fulde nordskandinaviske oplevelse, så planlæg din tur, så du kan opleve midnatssolen i sommermånederne.

Bedste måneder: Maj – Juli
Sværhedsgrad: Let

Find overnatning i Bodø

“Dødens vej”, Yungas, Bolivia

Cliff drop off on Death Road in Bolivia; Shutterstock ID 492016789

Foto: ktorquem/Shutterstock

Se døden i øjnene langs vejen med det passende kælenavn, “Camino de la Muerte” (Dødens Vej), der anses som en af verdens farligste cykelruter. Guiderne hos Gravity Bolivia har udviklet en tryg og meget succesrig Dødens Vej-cykeltur.

Cykl gennem tykke skyer af tåge og støv, fra La Cumbre-tinden gennem Amazonas-regnskov, om bag vandfald og kun få meter væk fra hårrejsende klippeafsatser. Du møder formentlig lamaer, lastbiler, som presser dig lige lovlig langt ud i kanten af vejen, og vovehalse på cykel, som tager risikable selfies – men hold øjnene på vejen!

Bedste måneder: April – November
Sværhedsgrad: Moderat, men kræver frygtløshed!

Find overnatning i La Paz

Van Gogh – Roosegaarde cykelsti, Eindhoven, Holland

Uanset om du allerede cykler på Van Gogh-cykelruten eller leder efter en aktivitet at lave, mens du besøger Eindhoven, er Van Gogh – Roosegaarde cykelstien en sødmefuld trilletur for dagdrømmeren i os alle.

Den korte, 600 meter lange cykelsti beliggende mellem Opwettense vandmøllen i Nuenen og Collse vandmølle i Eindhoven, som begge er portrætteret i værker af Vincent van Gogh, er et slags museum under åben himmel for steder, der har inspireret og huset den kendte kunstner. Om natten lyser stien under dine hjul op og bliver selv et mesterværk – soldrevne småsten skinner i hvirvlende former på en måde, som ligner van Gogh’s værk, Stjernenatten.

Bedste måneder: Hele året
Sværhedsgrad: Let

Find overnatning i Amsterdam

Whistler, British Columbia, Canada

Foto: Yuri Hoyda/Shutterstock

Kom op i højderne omkring Whistler, hvor de to bjerge på omkring 2.000 højdemeter tilbyder hundreder af cykelruter og en cykelpark. Ræs ned ad bjerget, men husk at tage en pause for at tjekke den fantastiske udsigt over tykke skove, Lost Lake, og Whistler Valley ud.

Lost Lake-ruterne er et godt sted at starte. Det er en god blanding lette, velholdte stier, som aldrig fører dig for langt væk The Village, Whistlers livlige centrum. Kør forsigtigt – og hold øje med bjørne undervejs!

Bedste måneder: Maj – Oktober
Sværhedsgrad: Let – Svær

Find overnatning i Whistler

Rim Trail, Grand Canyon, Arizona, USA

A road cyclist pauses to look at the view on the south rim, Grand Canyon National Park.

Foto: Karen Desjardin/Getty Images

Grand Canyon kræver vist ingen introduktion; udforsk området på en ny måde ved at cykle ud ved solopgang for at se den farverige kløft skifte farve fra pink til gul til orange henover dagen. En simpel sti, der er tilgængelig til fods eller cykel og tilbyder en utrolig udsigt undervejs, er den 20 kilometer lange Rim Trail. Når du planlægger din cykeltur, skal du tage dig i agt for tordenvejr om sommeren og glat is om vinteren.

Ved Hopi Point på den nordligste del af ruten venter den uspolerede udsigt til en farverig solnedgang på dig.

Bedste måneder: Hele året
Sværhedsgrad: Let

Find overnatning i Phoenix

Carretera Austral, Rute 7, Chile

Foto: Guaxinim/Shutterstock

Med en rute i det nordlige chilenske Patagonien giver Carretera Austral fra Puerto Montt malerisk og spektakulære oplevelser, men en advarsel: Vejens kvalitet er knap så spektakulær – overfladen føles som et gammelt vaskebræt, og hullerne findes overalt. Stræk benene ud ved General Carrera Lake National Reserve, hvor Andesbjergene ser ud, som om de stikker fødderne i den azurblå sø ved den argentinske grænse.

Vejen ender ved Villa O’Higgins, men herfra kan du tage en båd tværs over vandet – O’Higgins-gletsjeren kan gøre enhver ydmyg, når man ser naturens kræfter i aktion.

Bedste måneder: Januar – Marts
Sværhedsgrad: Moderat – Svær

Find overnatning i Puerto Montt

Shimanami Kaido ekspresruten, Honshu til Shikoku, Japan

Foto: Rachin Mapanya/Shutterstock

Oplev Seto Inland Sea, dens seks øer, fiskerlandsbyer og en endeløs række Hassaku citrutræer, som allesammen er forbundet af fantastiske hængebroer langs Shimanami Kaido (en betalingsvej).

Hvis du ikke kan læse japansk, markerer grundig skiltning vejen at følge fra Imabari til Onomichi på en enkel endags cykeltur. ”Off-road”-cykelruter kan måske lokke dig ud på eventyr for at opdage en af de mindre øer og mæske dig i frisk fisk og skaldyr – eller tilbringe en nat i en ryokan (en traditionel japansk kro).

Bedste måneder: Juli – September
Sværhedsgrad: Let – Moderat

Find overnatning i Hiroshima

Route des Grandes Alpes, de franske alper, Frankrig

Foto: Flystock/Shutterstock

Fra Lac Lémans bredder til Côte d’Azurs sandstrande – adskillige landskaber undervejs på de 684 kilometer Route des Grandes Alpes er et postkort værdigt; fra snedækkede tinder til alpine dale og kystcharme.

Den nydelsessyge cyklist kan mæske sig i Savoie-oste såsom Reblochon eller Beaufort produceret i de alpine højder og genfinde væskebalancen med lokal vin, mens andre måske foretrækker at spare energien til at erobre den stejle Col de l’Izoard. Fuld mave eller ej, de svingende og snørklede veje er den samme mentale vitamininsprøjtning for alle!

Bedste måneder: Juni – Oktober
Sværhedsgrad: Svær

Find overnatning i Genève

Putney til Weybridge, London, England

Foto: Bikeworldtravel/Shutterstock

Hvis du  er i London og omegn, så undslip smoggen for en tid og tag en skøn tur vest ud ad byen langs Themsen og River Wey. Byens dobbeltdækkerbusser skiftes ud med færgen ved Hampton, bygningerne afløses af skovlysninger, og det summende netværk af boulevarder skiftes ud med Hampton Court Palace-labyrinten.

Giv cykelruterne en pause, lås cyklen fast og nyd friske østers, mens du slapper af i en loungestol med udsigt over Themsen hos The Anglers pubben i Walton-on-Thames, Surrey.

Bedste måneder: Maj – August
Sværhedsgrad: Moderat

Find overnatning i London

Pamir Highway, Pamir-bjergene

Pamir highway or pamirskij trakt with biker. Landscape around Pamir highway M41 international road, mountains in Kyrgyzstan and Tajikistan

Foto: DanielPrudek/Getty Images

I skyggen af “verdens tag” – det lokale navn for Pamir-bjergene på grænsen mellem Tadsjikistan, Kirgisistan, Afghanistan og Kina – vil du føle dig uovervindelig, når du cykler i de forhistoriske handlendes fodspor på Pamir Highway, alias M-41.

Ved turens start forlader du den moderne komfort i Tadsjikistans hovedstad, Dushanbe, og følger Panj-floden på grænsen til Afghanistan. Prøv at få øje på Marco Polo-får i den enorme Wakhan-korridor, før du ankommer til den kirgisiske by, Osj. Den tilsyneladende endeløse vej fortsætter og afslører bølgende grønne bakker pyntet med runde, hvide hytter og Issyk Kul-søens Issyk Kul Lake orangefarvede bredder.

Bedste måneder: Maj – Oktober
Sværhedsgrad: Svær

Find overnatning i Osj

Camino de Santiago, Galicia, Spanien

Foto: Tono Balaguer/Shutterstock

Kast dig ud på din pilgrimstur som en ‘bicigrino’ (pilgrim på hjul) langs den Franske Vej, en af adskillige populære cykelruter på Camino de Santiago. Spænd et hult græskar på din taske og find en skal, symboler på pilgrimsfærd, og tag fra Pamplona, der er kendt for sit årlige tyreløb, til byen Santiago de Compostela.

Efterlad dine daglige bekymringer ved den berømte pilgrimsskulptur ved Alto del Perdon (Tilgivelsens Bakke) og kør videre gennem olivenmarker og vinmarker. Som traditionen byder, kan du efterlade en sten ved Cruz de Ferro-korset, det vil give dig den rette ånd til at fortsætte gennem de grønne, galiciske bjerge.

Efter cykelturen gennem marker og skovstier vil du formentlig sætte pris på en pause og på de lokale lækkerier, for eksempel et galicisk måltid (blæksprutte og kartofler) i O Cebreiro. Ved Monte de Gozo (glædens bjerg) kan du se tinderne på Santiago de Compostela-katedralen for første gang – du er fremme!

Bedste måneder: Maj – Juni
Sværhedsgrad: Moderat

Find overnatning i Pamplona

Otago Central Rail Trail, South Island, New Zealand

Foto: Anne Greenwood/Shutterstock

På South Island, New Zealand, maler sommeren landskabet i gyldne farver med klatter af vild, lilla timian. Med efteråret og vinteren kommer de rødlige træer og ild i brændeovnen, blå himmel og snedækkede bjerge. Som et historisk vigtigt knudepunkt i guldmineindustrien, er Otago-jernbanen-skråstreg-cykelruten en ren legeplads for en cyklist – ruten går gennem tunneller, over viadukter og åbner op til store vidder og kløfter som Roxburgh.

Snup en drink hos Chatto Creek Tavern – hvil ud i deres hængekøjer eller send dine (frankerede) postkort i det mindste postkontor i New Zealand. Kør ud på ruten igen med maven fuld af West Coast Whitebait (fiskefrikadeller) og hjertet fuld af sydens gæstfrihed.

Bedste måneder: November – Marts
Sværhedsgrad: Let

Find overnatning i Christchurch

Rajasthan, Indien

Foto: aaabbbccc/Shutterstock

Lad Nordindiens charme forføre dig, mens du udforsker Rajasthans hemmeligheder på cykel. Sammensæt selv din cykelrute fra Jodhpur til Udaipur ud fra din lyst til at se grandiøse paladser eller rustikke landsbyer.

Et besøg på det imponerende Mehrangarh Fort, der præger 120 meter af de blåmalede gader i Jodhpur, er en forsmag på den skønhed, du vil møde på din tur – Rabaris-kvinder, der dukker op ude på landet i Jojawar, de kringlede detaljer på Ranakpur templet, det luksuriøse Taj Lake Palace i Udaipur.

Bedste måneder: Oktober – Marts
Sværhedsgrad: Moderat – Svær

Find overnatning i Jaipur

Colorado Trail, Colorado, USA

a man rides his mountain bike through a beautiful green meadow beneath rocky mountain peak.  horizontal mobilestock composition taken in the san juan range of the colorado rocky mountains.  durango, colorado.

Foto: Amygdala imagery/Getty Images

Fra Waterton Canyon til Durango: Gør dig klar til en rute, som går op og ned i højden gennem frodigt landskab. Gå ikke glip af den dybgrønne Elk Creek bæverdam foran den svimlende Vestal bjergtinde. Overvej at proviantere i den maleriske by, Leadville, eller slap af ved de varme kilder i Chalk Creek.

Husk at tage et rutekort med og noter de undertiden konsekvente omveje for at undgå de seks Wilderness Areas, der er forbudt for cykler.

Bedste måneder: Juli – August
Sværhedsgrad: Moderat

Find overnatning i Denver

 

Find mere inspiration til din næste rejse

Om forfatteren

Allan KortbækAllan er en verdensmand. Han er udgivet forfatter, og hans hobbyer spænder over fotografi, sport og moderne kunst. Han er også en ivrig koncertgænger og spirende surfer. Når han ikke løber rundt på fodboldbanen, kan du finde ham med en cocktail i solen på de mange strande, der står på hans ønskeliste.

Udforsk flere artikler