preloadDenmark, Aarhus, view to lighted city with Aarhus River

Århus er et perfekt sted at tilbringe lidt tid, hvis du er på jagt efter oplevelser til alle aldre. Byen er kåret til Europas Kulturhovedstad i 2017, og ikke uden grund. Århus er en smuk by med massevis af spændende seværdigheder og oplevelser, til hele familien.

Fra cykelture i det fri til kunstudstillinger og shopping i historiske områder – Århus byder på  lidt af hvert, og herunder får du vores tips til, hvad du skal lave i Århus når du leger turist. Du finder alt fra budgetvenlige aktiviteter, ting du kan lave indendørs i tilfælde af dårligt vejr og dem der er særlig gode når du har de små med på tur.

Seværdigheder i Århus

Gratis seværdigheder i Århus

Hvis du gerne vil undgå at have den store pengepung fremme, er der mange muligheder for at opleve Århus uden at betale en krone. Her er nogle af vores forslag til gratis seværdigheder rundt omkring i Århus.

Den Uendelige Bro

I smukke og naturskønne omgivelser finder du Den Uendelige Bro, der ligger ved Varna Strand i Århus. Den cirkelformede bro er placeret i Århus Bugten og er et populært udflugtsmål for både lokale og turister i perioden fra maj til oktober. Broen har tidligere været en del af udstillingen Sculpture by the Sea i 2015. Mange ønskede Den Uendelige Bro tilbage, og derfor blev det populære stykke kunstværk en integreret del af Århus Bugten. Hvad enten du vil hoppe i badetøjet eller blot slentre frem og tilbage, er denne attraktion et besøg værd.

Botanisk Have

botanic garden

Væksthusene i Botanisk Have er en gratis seværdighed for hele familien i hjertet af Århus. Her er der rig mulighed for at blive klogere på planternes oprindelse, samt komme helt tæt på naturen. Hvis vejret ikke er i top, kan du forhåbentlig få varmen i Tropehuset, hvor du kan opleve farverige sommerfugle og tropiske planter, der leder tankerne hen på varmere himmelstrøg. Her kan du tage på opdagelse rundt på de smalle stier blandt kødædende planter og høje træer, hvor du kan klatre op til toppen for at få en flot udsigt over eksotiske planter og blomster i massevis.

Århus Street Food

Kun få meter fra Århus Hovedbanegård ligger Århus Street Food, der er et stort madmarked beliggende i en gammel busgarage. Her kan du opleve smagfuld og autentisk street food, hvor du kan vælge din favorit fra intet mindre end 30 forskellige gadekøkkener fra alle fire verdenshjørner. Her er både mulighed for at sidde indenfor i hyggelige omgivelser eller, hvis vejret er til det, nyde et lækkert måltid mad under solens stråler i hjertet af Århus.

Marselisborg Dyrehave

Vild med natur? Så udnyt chancen for at komme tæt på skov og dyr, i Marselisborg Dyrehave – en gratis seværdighed for hele familien. Her kan du komme helt tæt på hjorte, vildsvin, dådyr og ikke mindst ænder, der svømmer rundt i de nærliggende søer. Marselisborg Dyrehave er åben fra solopgang til solnedgang, og det er anbefalelsesværdigt at tage en picnickurv med og holde frokost i det grønne. Ikke langt fra Dyrehaven ligger det smukke Marselisborg Slot der fungerer som regentparrets sommer- og juleresidens.

Latinerkvarteret

Close up two females Asian friends going shopping together in a women's boutique

Hvis du har trang til shopping, er Latinerkvarteret et garanteret hit. Latinerkvarteret har sin oprindelse i 1400-tallet, hvilket gør det til byens ældste kvarter. Den dag i dag kan du finde designertøj og brugskunst i et hav af forretninger, med noget for enhver smag og budget. Udover de mange shoppingmuligheder er Latinerkvarteret fyldt med hyggelige caféer, der befinder sig rundt omkring i de smalle gader. Her kan du nyde et solidt måltid mad i en af de hyggelige baggård, hvor der ofte er udendørsservering blandt mange flotte historiske bygninger.

Møllestien

En af de smukkeste brostensbelagte gader i Århus er Møllestien, som blev opført før 1300-tallet. Mange af husene er fra 1800-tallet, og det er bærer arkitekturen præg af. Husene er malet i forskellige farver, der giver en flot kontrast til de mange stokroser, der snor sig rundt omkring facaden, der er med til at give Møllestien den uofficielle titel som Århus’ smukkeste gade. Gaden er noget nær en drøm for fotografer og ihærdige Instagrammere – så tag kameraet med og få foreviget denne smukke perle på billede.

Århus Festuge

En af de helt store begivenheder på året er Århus Festuge, der løber af stablen fra slutningen af august til start september. Århus Festuge er i den grad en gratis aktivitet for hele familien, hvor du kan opleve alt lige fra børneaktiviteter, musik, dans, kunst, teater og mange andre tiltag for børn og voksne i alle aldre. Tag på opdagelse rundt i Århus, hvor du kan opleve en helt fantastisk stemning, der breder sig rundt omkring i byen i denne uge. Århus Festuge er en af Nordens største kulturfestivaler, hvor der med garanti vil være nye spændende tiltag fra år til år.

New Danish Modern

Hvis du er kunstinteresseret, bør du slå et smut forbi New Danish Modern på O’Space. Her kan du blive klogere på historien inden for dansk design, samt komme helt tæt på de mange kunstværker, der befinder sig på museet. New Danish Modern er en gratis seværdighed for hele familien. Her afholdes mange workshops i løbet af året, hvor man kan udfolde sit kreative talent ved at skabe et design efter eget valg.

Seværdigheder i Århus for voksne

Er du i Århus med et par gode venner eller din kæreste? Så er der mange aktiviteter at give sig i kast med uanset, om du er til kunst, kulturelle oplevelser eller nye eventyrer. Her er vores forslag til aktiviteter i Århus for voksne.

Øst for Paradis

Den anderledes biograf – bedre kendt som Øst fra Paradis – er en biograf for voksne, der viser udvalgte film produceret rundt omkring i verden. Biografen har et godt øje for skønne filmperler, der fortjener større opmærksomhed, og er derfor en oplagt aktivitet hvis vejret måske ikke viser sig fra sin bedste side, eller bare hvis man er inkarneret filmentusiast. Om søndagen er det muligt at spise brunch, imens I ser en god gammel filmklassiker eller deltage i en filmpremiere på en hverdag, hvor der vil blive kræset for gæsterne med farverige drinks.

ARoS Kunstmuseum

I hjertet af Århus ligger det verdensberømte kunstmuseum ARoS, der har modtaget to Michelin-stjerner. Et af de ikoniske kunstværker er Your rainbow panorama, som er skabt af den berømte kunstner Oluf Eliasson. Når du går rundt i regnbuen får du en smuk udsigt over Århus i alle regnbuens farver. Udover de ikoniske værker har ARoS intet mindre end 9.000 forskellige værker fra 1700-tallet til den dag i dag udstillet rundt omkring på museet. På toppen af museet kan du nyde et måltid mad fra ARoS Wine & Food Hall, hvor du kan betragte den storslåede udsigt over byens tage.

Kulturringen

Et af de nyeste tiltag i Århus er Kulturringen – culture by bike, der er en detaljeret cykelguide, hvor du kan opleve byen på to hjul. Ruten er på intet mindre end 450 kilometer, og den fører dig gennem smukke Århus, samt dele af Østjylland. Der er mange spændende seværdigheder undervejs på ruten, hvor du kan opleve gravhøje, runesten og landskaber. Du kan vælge at gennemføre hele ruten eller blot udvælge en kortere rute.

Byvandring i Århus

Hvis du gerne vil opleve Århus til fods, har du mulighed for at deltage i en af de mange byvandringer, der finder sted. Her tages der udgangspunkt i kulturlivet, byens historie, arkitekturen m.m., og nogle af temaerne er f.eks. Århus’ arkitektur før og nu, Vikinger i Århus, Marselisborg Slotspark m.fl. Book en byvandring, der er udformet på forhånd eller skræddersy din helt egen byvandring efter eget ønske ud fra ovennævnte temaer.

Seværdigheder i Århus for børn

Århus byder på et væld af seværdigheder for børn, som med garanti vil vække begejstring. Her kan du både opleve, hvordan de levede i gamle dage, mærke suset i maven i en karrusel eller blive klogere på Danmarks historien. Læs med herunder og få forslag til hvad I kan lave i Århus, når børnene er med.

Den Gamle By

En af de seværdigheder som Århus især er kendt for er Den Gamle By. Et besøg her vil uden tvivl føles som at blive kastet tilbage i tiden, og her kan I opleve, hvordan det var at leve i 1800-tallet og 1927. Gå på opdagelse i en hel bydel, hvor der ligger lejligheder, butikker, baggårde samt værksteder, der forestiller de gode gamle 1970’ere.

På museet kan du møde mennesker, der er trukket i gamle klæder og arbejder efter gamle metoder for at få et indtryk af, hvordan det var at bo i Danmark for mange år siden. Det er intet problem at bruge en hel dag inde på museet. I kan også gøre en god handel i en af de mange butikker, tage en tur med hestevognen eller nyde lidt varm drikkelse med tilhørende småkager på Traktørstedet.

Spejdermuseet

På Spejdermuseet i Århus kan du blive klogere på den bevægelse, der startede i England i 1907. Det 25 år gamle museum har mange genstande, der er med til at belyse, hvordan det var at være spejder for flere år tilbage i Østjylland. Udenfor kan børnene give sig i kast med forskellige spejderaktiviteter, der giver et indblik i, hvordan det er at være spejder både i fortiden og i nutiden. Sidst, men ikke mindst er der en genbrugsbutik, der er placeret inde på Spejdermuseet. Her kan du købe alt mellem himmel og jord, hvor overskuddet går til at drive museet videre på ægte spejdermanér.

Tivoli Friheden

Tivoli Friheden er en hyggelig forlystelsespark i gåafstand fra centrum. Forlystelsesparken byder på underholdning for hele familien, og den huser 40 forlystelser, boder, sjov og leg for enhver smag. For de helt mindste er Bille By et oplagt sted at bruge eftermiddagen. Her kan børnene erhverve sig et kørekort i en el-bil eller prøve en af de mange sjove forlystelser. Med alle de mange forlystelser er der ikke noget at sige til, at du kan blive sulten undervejs. Tag på en af de mange restauranter og få et solidt måltid mad eller medbring din egen mad, som du kan nyde et valgfrit sted på Tivoli Frihedens skønne arealer.

Vikingemuseet

Midt inde i Århus centrum kan du slå et smut forbi Vikingemuseet, hvor du bliver taget tilbage til vikingernes by. På museet kan du opleve mange spændende fund i udstillingen “Tilbage til vikingetiden”, hvor du kan blive meget klogere på vikingerne.

I en af de i alt syv halvt nedgravede grubehuse, kan du komme helt tæt på et skelet, som er kendt for at være byens ældste mordgåde. Det er til dags dato den ældste århusianer, der er fundet, og måden han ligger på viser, at han kan dateres tilbage til vikingetiden. Til slut kan du gå på opdagelse på egen hånd, hvor du vil finde ud af, at vikingerne har haft en vigtig betydning for Danmarks historien.

Om forfatteren

Jeanifer BreklingJeanifer fra Alaska er halvt amerikaner, halvt japaner, og har rejst verden rundt og udforsket naturen siden barndommen. Hendes nuværende favoritdestination er Kreta, men hun har Fiji i kikkerten som det næste store eventyr. Når hun ikke drømmer om steder at rejse hen, kan Jeanifer lide hjemmebrygning, madlavning, at se sci-fi og fjolle rundt med sine børn. Følg Jeanifer på Linkedin for mere rejseinspiration.

Udforsk flere artikler