preloadA man and a woman with a bike smiling at each other as they walk along a sidewalk.

Uanset om det er dag eller nat, vil du aldrig mangle noget at lave i Berlin. Uden tvivl formet af sine år med adskillelse under den kolde krig, er byen kommet triumferende ud som et fyrtårn for frihed, kreativitet og modstandsdygtighed.

Lad dig friste af Berlins berømte natteliv, dyk en tå ned i dens enorme reserver af historie og kultur, slap af ved bredden af dens mange søer.

Med venner eller familie, alene eller i massevis, Berlin har glamour og smuds til at tilfredsstille den mest eklektiske smag. Du kommer til at elske det.

Find et fly til Berlin

Hvad er de bedste seværdigheder i Berlin?

Two friends, one with orange hair and the other with long colourful earrings, smile as they look at a smartphone.

Berlin er en by, der er langt mere formet af sin moderne historie end de fleste. Indflydelsen fra 45 års besættelse og 28 års deling viser sig overalt. Fra resterne af Berlinmuren til de skudhuller, der stadig er på bygningsfacaderne, er historien en uundværlig del af ethvert besøg.

Siden muren faldt, har byen og dens indbyggere fundet en stærk ny identitet. Forskellige ideologier er forvandlet til en afslappet mangfoldighed. Historiske bygninger gnubber skuldre med moderne arkitektur. Madscenen er blevet global med fantastiske asiatiske og tyrkiske restauranter, der stjæler det kulinariske show, for ikke at nævne de mange veganske muligheder.

Og Berlins natteliv? Der er en grund til, at det har sådan et globalt ry, men lad os bare sige, at du er nødt til at opleve det for virkelig at forstå det. I de år, jeg boede der, havde jeg mange af de bedste, længste og mest kaotiske nætter i mit liv.

Med så meget at se og lave, og så stor variation, er det bedst at gå med en plan. Brug mit udvalg af yndlingsting at lave i Berlin som en struktur, men tøv ikke med at gå uden for alfarvej. Det er her, du finder mange af byens flygtige skatte.

Og hvis du vil have mere hjælp til at planlægge hele din rejse, fra de bedste Berlin-seværdigheder til hvor du skal spise og bo, har vores Berlin Travel Guide svarene.

Berlin seværdigheder

  1. Rigsdagen
  2. Urban Nation
  3. Berlin på cykel
  4. River Spree og vandveje
  5. Museumsøen
  6. Mindesmærke for de myrdede jøder i Europa
  7. Schwarze Traube
  8. Fotoautomat
  9. Spa i Liquidrom
  10. Berlinmuren
  11. Piano Salon Christophori
  12. Ernst
  13. Teufelsberg
  14. Schloss Charlottenburg
  15. Tempelhofer Feld
  16. Brandenburgske søer
  17. Tiergarten
  18. Badeschiff
  19. Berlins natteliv

1. Sno dig op ad spiralen i Rigsdagen

A group of people walk past a rooftop dome structure with glass façade.

Den neobarokke bygning, der er hjemsted for den tyske Bundestag (parlament), er en triumf af håb over modgang. Den er blevet bombet og brændt, har overlevet nazisternes fremmarch og Christos kunst, og det er lykkedes at fusionere det gamle og det nye med en forbløffende effekt. Reichstag er en af Berlins vigtigste bygninger.

Når man træder ind i det nederste forsamlingslokale, bliver man snart hvirvlet op i den enorme glaskuppel, der buer ind i himlen.Designet af Norman Foster, oversvømmer den rummet med lys og skaber en følelse af åbenhed og transparensy. Træd ud på tagterrassen og nyd udsigten over byen.

Der er stor sandsynlighed for, at der er travlt, uanset hvornår du kommer, men der er plads til alle. I dag skal du booke online mindst tre dage før dit besøg, men det er helt gratis. Sørg for at tjekke dine datoer på hjemmesiden, da kuplen lukker flere gange om året for rengøring og vedligeholdelse.

2. Omfavn gadekunsten på Urban Nation

A man spraying paint on a brightly coloured wall graffiti.

Uanset om man elsker eller hader det, kan man ikke komme uden om Berlins graffiti-scene. Den er et udløb for kunstnere og anarkister, de desillusionerede og de retsløse, og den er en konstant i hele byen.

Fra politiske slogans klistret på de socialistiske blokke i Friedrichshain til indviklede kunstværker på de moderne tårne i Mitte, har byen omfavnet gadekunst i alle dens former. Så meget, at Berlin er hjemsted for verdens første museum dedikeret til denne kunstform.

Fra Blek le Rat til Banksy, Urban Nation er vært for værker fra berømte såvel som up-and-coming kunstnere. Den aktuelle udstilling, “Talking… & Other Banana Skins”, løber indtil 2024. Det er nemt at komme til i Schöneberg, der er åbent hver dag undtagen mandag, og der er gratis adgang.

3. Se Berlin på cykel

A person riding a bike across the promenade by the river with a double-deck bridge.

Berlinerne elsker at cykle. Byen er flad, der er parker og kanaler overalt, og der er mere end 560 km cykelstier, der snor sig til de bedste berlinske seværdigheder og turistattraktioner. Ja, to hjul er uden tvivl den bedste måde at udforske byen på.

Overvej at købe en cykel til et ophold på mere end en uge, da det vil være meget billigere end at leje en. Der er cykelbutikker og -fora over hele byen, som køber og sælger cykler dagligt. Lej eller køb, bare pas på de allestedsnærværende brosten og sporvognslinjer, der går på kryds og tværs af byens gader. De har bragt mangen en cyklist til fald i et smertefuldt knæk gennem årene, inklusive mig selv (mere end én gang).

Der er mange ruter at følge, men få er mere dybtsindige end Berlin Wall Trail. Start ved East Side Gallery i Friedrichshain og følg nogle af eller hele den dobbelte række af brosten, der markerer dens linje for en 100 mile loop gennem byen.

Hold øje med mindesmærker sat ind i veje og fortove til minde om dem, der døde i forsøget på at krydse den.

4. Sejl rundt på vandvejene i en husbåd

old harbour in Berlin with tv-tower in the background

Berlins vigtigste flod er Spree. Den slynger sig nordpå gennem byen, før den mødes med og forsvinder i floden Havel, og der er nogle spektakulære seværdigheder langs floden på ruten. Der er selvfølgelig et væld af sultne rejsearrangører, der tilbyder byrundture, der også tager Landwehrkanal og nogle af Berlins søer med.

Meget sjovere er det dog at leje sin egen båd og sejle i sit eget tempo. De smukke håndlavede Wasserkutsche husbåde kører på lydløse elmotorer og har alt, hvad du behøver til en dag eller to på vandet. Det giver dig tid til at udforske alle vandige aspekter af byen – få et nærbillede af den enorme Molecule Man, sejle under den excentriske Oberbaumbrücke og drive over skovindhegnede søer.

Bådene er til to til seks personer og Wasserkutsche kan rådgive dig om ture, ruter og vigtige ting som ladestationer undervejs.

5. Gå over broen til Museumsøen

rebuilt City Palace and The Berliner Dom.Berlin, Germany

Også kendt som Museumsøen, Berlins klynge af fem ekstraordinære museer på en ø i Spree er et globalt vartegn for kultur og historie. Hvert museum er på UNESCO’s verdensarvsliste og dækker forskellige aspekter af tysk historie og kunst, fra stenalderen til det 19. århundrede.

For at finde antikviteter skal du gå til Altes Museum og Pergamonmuseum (selv om sidstnævnte er lukket indtil oktober 2023 for renovering). For renæssanceskulpturer, bør Bode-Museum være dit første stop. Du finder mere europæisk kunst fra det 19. århundrede end du kan rumme på Alte Nationalgalerie.

Sidst, men ikke mindst, viser Neues Museum verdenskulturernes historie og er hjemsted for Berlins vigtigste og mest kontroversielle genstand, busten af Nefertiti.

momondo top tip: Prøv ikke Museumsøen på én gang, eller for den sags skyld på én tur. Vælg et eller to museer og gør det ordentligt, for der er så meget at se. Du kan altid komme tilbage for at se de andre!

6. Besøg mindesmærket for de myrdede jøder i Europa

Holocaust Memorial (Monument to the Murdered Jews in Europe) in Berlin, Germany

Mindesmærket for de seks millioner jøder, der blev dræbt under Holocaust, Memorial to the Murdered Jews of Europe stod færdigt i 2004. Det fylder en hel byblok tæt på Brandenburger Tor, og dets massive skala og skarpe minimalisme kombineres til kraftfuld effekt.

Den er designet til at blive interageret medog består af 2.711 “stelaer”; betonplader af nøjagtig samme dimension, men varierende i størrelse og layout, så de danner et netværk af forvirrende korridorer. At gå igennem det er bevægende på grænsen til det overvældende. Få, der besøger stedet, vil bestride dets massive virkning.

Holocaust-mindesmærket er frit at vandre rundt på. Du kan også deltage i guidede gruppeture eller en større mindetur, men du skal anmode om det online på forhånd.

7. Nyd sublime cocktails på Schwarze Traube

A woman smiling as she clinks her wine glass with the person in front of her.

Hvis der er én ting, Berlin ikke mangler , så er det de ufatteligt cool og samtidigt unikke barer. Gå en tur i de brostensbelagte gader i Friedrichshain og Kreuzberg, og du kan ikke snuble uden at lande på en vintage træstol med en Moscow Mule i hånden.

En grundpille på scenen er Schwarze Traube (“sort drue”). I tre enkle, men kunstfærdige lokaler, der er indrettet efter de mange loppemarkederder findes i Berlins gader, kan man nyde de bedste cocktails i byen. Menuen skifter dagligt og består altid kun af tre drinks, men det er der ingen, der klager over.

Lad ikke det uvelkomne ydre afskrække dig – indenfor er en hule af hygge , udført som kun Berlin kan. Der er åbent til sent hver dag fra kl. 19.00, og som på de fleste barer i Berlin er det cash only.

8. Tilfredsstil din trang til selfies i en fotoautomat

Analog film photo strip with various facial expressions - surprised, serious and happy.

En anden finurlig egenskab ved Berlin er det enorme antal Fotoautomater du ser rundt omkring i byen. Disse vintage fotokabiner er nænsomt renoveret og vedligeholdt, og du finder dem i de grungy og cool byområder – Prenzlauer Berg, Kreuzberg, NeuKölln og Treptow-Köpenick.

Da jeg boede i Berlin, gjorde min kæreste og jeg en dyd ud af at stoppe op og tage en film ved hver eneste, vi så, mindst én gang. Jeg kaldte fotoprojektet “zwei euros” for de to euro, som hver fotoautomat kræver for sine tjenester.

Da hvert sæt fotos udvikler sig forskelligt, kan de skabe en vidunderlig optegnelse over dit besøg. Den dag i dag er mine fotoautomat-billeder stadig min mest skattede ejendel fra vores tid i byen.

9. Smid hæmningerne (og tøjet) på Liquidrom

A bald man leans his back on the edge of the pool sauna seen through the glass.

Efter en stærk dosis af Berlins natteliv er der få oplevelser, der er så restituerende eller surrealistiske som en dag i Liquidrom spa på Tempodrom. En togstation fra 2. verdenskrig, der er blevet til en abstrakt teltlignende struktur. ser skør ud udefra og føles skør indeni.

Få lindret dine smerter, synder og sorger i aromadampbadene, Himalaya-salt-saunaen og den udendørs onsen. Du bliver nødt til at smide tøjet til saunaen, da Liquidrom følger Freikörperkultur – bogstaveligt talt ‘fri kropskultur’, den tyske idé om nudisme.

Hvis du foretrækker at beholde tøjet på, kan du gå uden om saunaen og gå hen til den imponerende flydende saltvandspool. Det er mørkt og stemningsfuldt med farvede lysskærme, og det er et afslappende sted at flyde en time eller to væk. Dyp hovedet under vandet og lyt til musik, der varierer fra klassisk til techno afhængigt af dagen. Som personalet ynder at sige, “lad dig drive”.

Liquidrom er åben hver dag året rundt til sent, men du bør booke online , da det, ikke overraskende, er populært.

10. Udforsk resterne af Berlinmuren

A woman in a black leather jacket stands in front of a wall decorated with colourful handprints and touches the wall with her hand.

Der er kun få rester tilbage af muren. Et symbol der kløvede sig vej gennem berlinernes gader og liv i næsten 30 år. Dens fald var en af de mest seismiske begivenheder i moderne historie og ændrede verdens politiske landskab.

Men der er nogle sektioner, der står tilbage, både som mindesmærke og som trods. Den vigtigste er Brandenburger Tor , der kom til at symbolisere opdelingen mellem øst og vest, men blev genfødt som et symbol på enhed efter murens fald.

Checkpoint Charlie, porten for udlændinge og diplomater mellem den kolde krigs Berlin, eksisterer stadig, men er blevet en turistfælde og har mistet meget af sin betydning. Langt mere indsigtsfuldt er Gedenkstätte Berliner Mauer, det kilometerlange mindesmærke for Berlinmuren på Bernauer Strasse.

Et helt andet bud er East Side Gallery på bredden af Spree i Friedrichshain. En serie af 105 permanente vægmalerier malet på et stykke af muren viser, hvordan folk tager ejerskab over noget, de så længe har haft forbud mod at røre ved. Når man slentrer langs dem, er det svært ikke at blive revet med af den følelse af eufori og mani, de skaber.

11. Gå klassisk til værks på Piano Salon Christophori

A glass of wine delicately placed at the edge of a piano.

En aften på Piano Salon Christophori er indbegrebet af en Berlin-oplevelse uden for alfarvej. Den ligger i Wedding kvarteretog er om dagen et værksted, hvor håndværkere og musikere kærligt restaurerer flygeler og historiske forte-klaverer.

Men hver anden til tredje uge forvandles det til et utroligt personligt og stemningsfuldt musiksted , der hylder de instrumenter, der er repareret der. Klassisk eller jazz, musikken afspejler ånden fra klaversaloner som Maison Erard og Salle Pleyel i Paris.

Tjek online kalenderen for kommende koncerter, hvor du også kan booke på forhånd (det er tysk, så du skal måske oversætte). Billetter koster €15, men det inkluderer som regel den vin, I drikker, mens I sludrer efter koncerten.

Det er lidt af en tur fra den nærmeste station på Pankstrasse UBahn, men det er anstrengelserne værd – en af de mest nervepirrende aftener, jeg nogensinde har haft i Berlin.

12. Spis på Ernst

Chef hands preparing a gourmet dish in a white plate.

Mens du er i Wedding, ville det være synd ikke at forkæle dig selv med et af Berlins bedste måltiderErnst. Et af de hotteste steder i byen på trods af sit ydre udseende, det er typisk Berlin. Du skal bestille i god tid og med 250 euro pr. sæde, forudbetalt, er det ikke billigt. Men det er enestående.

Ernst er en privat spiseoplevelse. Kokken Dylan Watson-Brown serverer for otte heldige gæster direkte ved køkkenbordet og opfordrer dem til at interagere med kokkene. Hans stil er baseret på det japanske køkken fra hans tid på Tokyos tre Michelin-stjerner Ryugin, men har fokus på regionale sæsonbestemte råvarer.

Det er selvfølgelig sensationelt. En tasting menu treat, som du skal planlægge i forvejen og bruge mange penge på, men som du ikke vil glemme. Hvis du har fødevareallergi, skal du tjekke, før du bestiller.

momondo top tip: For mere japansk inspireret god mad, tjek 893 Ryōtei. Skjult bag en spejlvæg dækket af graffiti er 893 en trendy og lækker godbid – reservation på forhånd er et must.

13. Deltag i sammensværgelsen på Teufelsberg

Derelict radomes in the lush forest mountain against the blue sky.

Det unægteligt falliske Teufelsberg,der tårner sig op over Grunewald-skoven vest for Berlin, tiltrækker både nysgerrige og modkulturelle til sine geodætiske former. Der er ikke meget, der ikke er mærkeligt ved denne forladte NSA-feltstation, der først blev bygget for at aflytte det kommunistiske Østberlin.

Den ligger på toppen af Berlins højeste bakke, en 260 meter høj kunstig høj bygget af murbrokkerne fra omkring 400.000 bygninger ødelagt under Anden Verdenskrig. Den står som et vartegn, vandaliseret og overmalet med graffiti, og genvundet fra myndighederne af befolkningen i Berlin. En vis orden er dog blevet genoprettet.

Der er nu et lille kontant adgangsgebyr og dedikerede åbningstider. Du finder et af verdens største gadekunstgallerier sprayet på alle overflader. Taget byder på min yndlings udsigt over Berlins skyline og byens mest spektakulære solnedgange. Der er endda guidede ture og en bar , der er åben i weekenden.

Teufelsberg er /strong>et besøgværd . Du skal tage S-Bahn til Heerstraße eller Grunewald og gå en halv time gennem skoven – hold dig til stierne, da vildsvin strejfer rundt iskoven . Og det er vigtigt at huske, at hele området er barskt og uvejsomt. Det har været forladt i mange år, og der er huller, kanter, fald og andre farer, så vær forsigtig, når du går påopdagelse !

momondo top tip: På en varm dag kan du tage til Teufelssee, en dejlig sø fem minutters gang fra Grunewald S-Bahn, hvor du kan svømme, nøgen eller i badebukser. Der er skygge, en sandstrand og en lille café, der sælger snacks ved siden af. Åh, og det er gratis – dyk ned i den!

14. Oplev overdådigheden i Schloss Charlottenburg

People walk towards the baroque architectural palace of the symmetrical Schloss Charlottenburg in Berlin, Germany.

Det overdådige Charlottenburg Slot er en barok fest for øjnene. Dets mange bygninger og frodige haver er et udstillingsvindue for de preussiske kongeliges pomp og pragt . I fem århundreder var det Hohenzollern-familiens foretrukne tilflugtssted.

På den tid voksede det til den udsøgte samling af paladser, lejligheder, haller og mausoleer, vi ser i dag. Det er overdådigt indrettet og smukt præsenteret, og man kan nemt bruge en dag på at udforske dets skatte, slentre rundt og holde picnic i parken.

Åbent hver dag undtagen mandage året rundt, du kan købe billetter der, men der bliver travlt (især på solrige dage), så det er værd at booke på forhånd online. Og hvis du kan lide Schloss Charlottenburg, vil du elske Sanssouci.

15. Se på mennesker på Tempelhofer Feld

A woman cycling along a cobblestone road, admiring lush trees and a cloudy blue sky.

Jeg har brugt mange søndage på at vandre rundt i den tidligere Tempelhof-lufthavn , kigge på mennesker og nyde det afslappede tempo i Berlin-livet. Den lukkede som lufthavn i 2008 og den 368 hektar store plads blev genvundet til borgerne som et rekreativt område midt i byen.

Tempelhofer er et sted, hvor hverdagslivet udfolder sig. Joggere og hundeluftere, cyklister og skatere, kitesurfere og drageflyvere udnytter alle græsarealerne og landingsbanerne. Der er en 2,5 hektar stor grillplads og kolonihaver, hvor de lokale dyrker deres egen frugt og grønt. Og så er der selvfølgelig Berlins allestedsnærværende ølhaver.

Det er et vindue til livet i Berlin og et dejligt sted at tilbringe en eftermiddag. Gratis adgang solopgang til solnedgang, der er tre indgange ved Columbiadamm, Tempelhofer Damm og Oderstrasse.

16. Træd ud af byen og ind i de berlinske søer

A person in a diving position above a lake with a water splash nearby.

Selv om Berlin unægtelig er en by, er den også omgivet af mange spektakulære naturområder, og intet sted er det mere spektakulært end søerne. Brandenburg, som Berlin er omgivet af, er kendt som “de 3.000 søers land” med god grund.

Svømning i frit vand, nøgenbadning, sejlads, solbadning – alle er populære aktiviteter, som de meget forskellige søer, der er let tilgængelige med offentlig transport, gør muligt.

Strandbad Wannsee er fremragende til familier med sine vandcykler og legepladser, bådudlejning og ølhaver. Strandbad Plötzensee med sin lange strand og dejlige svømning er kun 30 minutter fra byens centrum til en hurtig dukkert.

Min favorit var altid Müggelsee, Berlins største sø. Omgivet af skove er der dejlige isolerede lommer til at tilbringe en dag med at svømme og snooze i ensomhed. Lej en elektrisk båd og sejl lydløst gennem kanalerne i New Venice for at få et indblik i en mere rolig livsstil.

Mange søer har dedikerede svømmeområder, der overvåges af livreddere og der er kun få, hvis overhovedet nogen regler, der forhindrer dig i at svømme, hvor du vil. Vær altid meget omhyggelig med at sikre dig, at vandet er varmt og sikkert at svømme i, hold øje med både, og svøm aldrig alene.

17. Gå på opdagelse i Tiergartens ølhaver

A couple with a bicycle walks hand in hand in the middle of a street lined with tall green trees.

Tiergarten kan oversættes til “dyrehave“, sandsynligvis med henvisning til dens oprindelige formål som jagtområde for vildsvin og fasaner. I dag er det en stor bypark, smukt anlagt med græsarealer og skovlunde, skyggefulde siddepladser og vandrende stier. Og hvis man leder lidt, kan man finde nogle af de bedste ølhaver i Berlin.

I den sydøstlige del af parken finder du Café am Neuen See. Der er ofte travlt, og betjeningen kan være langsom, men det er tilgivet på grund af de naturskønne omgivelser ved søen. Bestil nogle bayerske retter, et par overdimensionerede øl, læn dig tilbage og lad aftenen glide forbi.

I nord er det lige så dejlige Teehaus im Englischen Garten mit valg. Den stråtækte bygning rummer en stor indendørs restaurant og en lige så stor udendørs have med udsigt over en dam. Øllene er kolde, menuen er enkel, og schnitzlen er altid den rigtige beslutning.

momondo bedste tip: Nogle af momondo-teamets andre yndlingssteder er Schleusenkrug og Cassiopeia Sommergarten.

18. Svøm på Spree ved Badeschiff

People paddleboarding across a river at sunset.

Badeschiff “badeskib” er bygget ind i en flydende pram på floden Spree over for Arena Berlin og er en bypool med et twist. Den er 30 meter lang og to meter dyb og er forbundet med enfaldefærdig strand og et barområde via en landgangsbro af træ, der som regel er draperet med tatoverede solbadere.

Jeg elsker at svømme i Badeschiff, fordi det giver sådan et unikt perspektiv på byen fra floden. En udflugt på et lejet paddleboard er også en god måde at udforske Spree lidt mere på. Når aftenen falder på, rykker DJ’s ind i træbåsene og sætter stemningen for den kommende nat.

Sæsonbestemt og med varierende åbningstider, skal du booke en bestemt tid på forhånd online. Glem ikke din badedragt, da dette sted ikke er nudistisk, men der er skabe på stedet til dine ting.

19. Dyk hovedkulds ned i Berlins natteliv

A blonde woman smiles while holding a bottle of beer as she dances with her friends in an open air nightclub.

Ekstrem, mangfoldig, sindsforvirret, skøn – der er ikke nok adjektiver til at indkapsle det spektrum af barer, klubber og oplevelser, der former Berlins daglige dyk ned i mørket.

Byen er hjemsted for verdens mest berømte klubber og er det globale centrum for elektronisk og techno musik. Det er stærkt beskyttet af kulturambassadører, der anerkender dets betydning og værdi for byens identitet. Det er hovedårsagen til, at mange mennesker flytter til Berlin.

Blandt de mest berømte klubber er erotic fetishist KitKatClub, den grungy ://about blank hvor electronica er konge, og selvfølgelig Berghain. Den har længe været verdens mest berømte (og berygtede) klub og har til huse i en kæmpe fabrik i Friedrichshain. Dens pulserende lydsystem, enorme dansegulv og weekendlange fester er legendariske og et overgangsritual for mange berlinere.

Det eneste, du skal gøre, er at udholde den timelange kø og komme forbi den notorisk uvelkomne dørmand, så er du klar til dit livs aften.

Hvordan har vi udvalgt, hvad der skal med i vores guide til de 19 bedste ting at lave i Berlin?

A bald individual with a bicycle in a street lined with buildings adorned with green plants and tall green trees.

Jeg boede i Berlin i knap to år og rejste, lige før pandemien lukkede store dele af verden ned. Jeg boede i syv forskellige lejligheder (ikke usædvanligt på grund af Berlins voldsomme lejesituation) i forskellige områder af byen. Men det meste af tiden levede jeg efter klichéen og boede i Friedrichshain, Kreuzberg, NeuKölln og Prenzlauer Berg.

Jeg udforskede en masse, og denne samling af de bedste ting at lave i Berlin stammer fra disse opdagelser, selvfølgelig blandet med nogle af de “must-do” seværdigheder og turistattraktioner. Det er også blevet hjulpet på vej af momondo-teamet, hvoraf mange bor i byen, da det er vores europæiske hovedkvarter.

Besøg i Berlin: Ofte stillede spørgsmål

Har jeg brug for en bil i Berlin?

A woman in a hijab rides an e-scooter along the river.

Det er et svært nej. Man kan sagtens køre i bil i byen, men dens fremragende, om end aldrende U-Bahn og S-Bahn og sporvogne er hyppige og rækker langt. Jeg har tilmeldt mig Emmy, en app til udlejning af elektriske knallerter, som gør det super nemt at komme rundt i byen relativt billigt.

Den ultimative transport er dog den ydmyge cykel. Lej eller køb, du skal bruge en god lås, og sørg for at bruge den – cykeltyveri (eller “lån”) er almindeligt.

Hvornår er det bedst at besøge Berlin?

A man and a woman in winter clothes walk down a street with a bicycle.

Der er masser af ting at lave i Berlin i vintermånederne, men det kan blive bidende koldt med temperaturer langt under nul og hylende vinde, der blæser ned ad de brede avenuer og boulevarder. Julemarkederne er dog fantastiske, hvis du kan få nok glühwein i dig til at holde varmen.

Forår og sommer er de bedste måneder, da parker og haver kommer til live, og det samme gør gaderne med caféer, barer og restauranter, der breder sig ud på fortovene. Ja, der er mere travlt, og tingene er lidt dyrere, men solen gør mere end op for det.

Hvor længe skal jeg være i Berlin?

People enjoying a sunny day at a park by the river overlooking the Berlin Cathedral.

I Berlin er der nok at tage sig til for enhver smag. Den er fantastisk til et weekendophold, hvad enten det er et hedonistisk “deep dive” i dens berømte klubber eller en kulturel udforskning af dens spektakulære museer og gallerier.

Du kan selvfølgelig blive meget længere – en uge vil flyve af sted. Nærheden til de omkringliggende skove og søer i Brandenburg giver et godt pusterum, hvis du bliver overvældet af storbyen.

Er Berlin sikker?

A woman with dreadlocks smiles while using her smartphone as she stands near an approaching yellow train.

Berlin er sikker, men den har sine kantede områder, og småkriminalitet er ikke ualmindeligt. Undgå parkerne efter mørkets frembrud, især Görlitzer Park i Kreuzberg (som er dejlig og livlig om dagen).

Berlin er en by med mange indvandrere, og de fleste steder vil man høre engelsk talt lige så meget som tysk (nogle steder mere). Turister og besøgende er en del af hverdagen, og de fleste af dem har ingen problemer overhovedet.

Har Berlin turistpas?

People wearing headphones are looking at stone carvings in a museum.

Ja, flere. Overvej at købe et Berlin Welcome Card, som giver gode rabatter på offentlig transport og rabatter på mange attraktioner.

Der er hele 170 museer i Berlin, så afhængigt af hvor mange museer du ønsker at besøge, kan du købe skræddersyede museumspas for at få mere værdi for dine penge.

Om forfatteren

Duncan MaddenDuncan er freelance-rejseskribent, tekstforfatter og bogforfatter på konstant jagt efter rejsehistorier og den evige fornemmelse af at være på ferie. Han trives allerbedst når han er ude på en støvet vandresti eller på jagt efter alenetid i et snefyldt landskab. Født i Storbritannien og bor i Tyskland, men er mest glad når han er på vej mod horisonten. Hans første bog, Found in Translation, udforsker etymologien og historierne bag landenavne over hele verden og er på gaden nu.

Udforsk flere artikler