preloadA woman sitting on the backrest of a bench seat facing the massive buildings across a river.

Velkommen til byen, der tilbyder et uendeligt udvalg af seværdigheder og oplevelser, fra ikoniske vartegn som Frihedsgudinden og Brooklyn Bridge til spektakulære New York-museer som Museum of Modern Art og Metropolitan Museum of Art – der er så mange ting at se i New York, at det kan være helt overvældende at planlægge en rejse.

Hvis du leder efter de bedste ting og insidertips, om hvad man skal lave i New York, er du kommet til det rette sted.

A brunette woman in a striped shirt photographs a cityscape from a fenced rooftop as her hair moves through the breeze.

Uanset om du besøger byen for første gang eller er en erfaren New York gæst, guider vi dig til, hvad du skal vide om Central Park, Top of the Rock, Times Square og meget mere – og kommer med anbefalinger til nogle af New York Citys skjulte perler.

Find flybilletter til New York City

  1. Besøg den ikoniske Frihedsgudinde
  2. Lær om New Yorks historie på Ellis Island
  3. Gå langs High Line
  4. Oplev Museum of Modern Art
  5. Stå på skøjter ved Rockefeller Center
  6. Klatring på Top of the Rock
  7. Spadseretur gennem Central Park
  8. Se mindesmærket for 9/11
  9. Rejs fra og bliv betaget af Grand Central Terminal
  10. Smag på friske varer på Chelsea Market
  11. Kryds Brooklyn Bridge
  12. Sjov og historie på Coney Island
  13. Se et teaterstykke på Broadway
  14. Mærk stemningen på Times Square
  15. Udforsk New York Public Library
  16. 5.000 års kunst og historie på Metropolitan Museum of Art
  17. Hep på Yankee Stadium
  18. Rejs tilbage i tiden på American Museum of Natural History
  19. Lær Lower East Side, NYC’s kulturelle centrum at kende
  20. Shop og smag på Union Square Greenmarket
  21. Oplev middelalderens hemmeligheder på The Cloisters

1. Besøg den ikoniske Frihedsgudinde

Two blonde women in black and yellow bonnet stare at the Statue of Liberty on an island.

Et af USA’s mest ikoniske vartegn, Frihedsgudinden er en New York-oplevelse, som man ikke bør gå glip af. Statuen, som Frankrig skænkede til USA i 1886, er blevet et symbol på den amerikanske frihedsånd og demokrati.

Tag en færgetur fra Battery Park til Liberty Island for at komme ud til statuen. Når du er på øen, kan du udforske statuens sokkel og museum. Hvis du vil have en endnu mere betagende oplevelse, kan du klatre op på statuens krone og få en fantastisk udsigt over byens skyline.

Vær forberedt på en anstrengende klatretur, for der er 354 trin op til kronen, men udsigten er anstrengelserne værd. Billetter skal bestilles på forhånd.

2. Lær om New Yorks historie på Ellis Island

Interior of a building with a grand hallway with pillared balconies and arch ceilings with bright chandeliers.

Hvis du er interesseret i amerikansk historie og indvandringen til New York, er Ellis Island et must. Den historiske ø fungerede som ankomststed for millioner af immigranter, der kom til USA fra 1892 til 1954. Det gør den til et vigtigt vartegn i landets historie.

For at komme til Ellis Island skal du tage en færge fra Battery Park, ligesom når du besøger Frihedsgudinden. Ved ankomsten kan du udforske museets omfattende udstillinger. De består af genstande, fotografier og personlige historier om de immigranter, der passerede inspektionen på øen.

Hvis du har en personlig forbindelse til Ellis Island, kan du besøge Family History Center for at søge efter optegnelser af dine forfædre, der kan have passeret gennem Ellis Island. Centret har en stor database, hvor immigranterne er registreret, som kan hjælpe dig med at spore din families rødder.

3. Gå langs High Line

The tall skyscrapers along the High Line promenade illuminated against the night sky.

Denne højtliggende park er anlagt på en tidligere jernbanelinje og strækker sig næsten 1,5 kilometer fra Gansevoort Street i Meatpacking District til 34th Street på Manhattans westside. Parkens design inkorporerer de originale jernbanespor, hvilket giver den en industriel følelse, der er både moderne og nostalgisk.

Når du går langs High Line, kan du nyde en fantastisk udsigt over byens skyline samt de smukke haver og kunstinstallationer, der findes i parken.

Det er gratis at besøge High Line, som er åben året rundt. Men den kan være overfyldt, så overvej at besøge den tidligt om morgenen eller senere om aftenen for at undgå menneskemængderne.

momondo top tip: Stig på ved Hudson Yards og gå til Chelsea Market i Meatpacking District. Gå derefter rundt på Chelsea Market og smag på mad fra de forskellige leverandører (se også tip nummer 10 på denne liste for flere madanbefalinger på Chelsea Market).

4. Oplev Museum of Modern Art

A man in a black shirt thoughtfully examines paintings in a modern art gallery, while another person in the background is engrossed in a different artwork.

Museum of Modern Art, ofte omtalt som MoMA, er hjemsted for en af verdens mest anerkendte samlinger af moderne og nutidig kunst med mere end 200.000 udstillede kunstværker.

Siden grundlæggelsen i 1929 er museets omfattende samling vokset til at omfatte malerier, skulpturer, fotografier, tryk, designobjekter, film og medier af kunstnere som Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Frida Kahlo, Jackson Pollock og Andy Warhol.

MoMAs gavebutik er også et must med unikke gaver og souvenirs, der er inspireret af museets samling.

5. Skøjteløb i Rockefeller Center

The Rockefeller Centre crowded with people during the holidays with its iconic Christmas tree lit up at night.

Skøjteløb i Rockefeller Center er en af de mest ikoniske vinteraktiviteter i New York City. Det er en fantastisk måde at opleve byens julestemning på. Skøjtebanen ligger i centrum af Rockefeller Center-komplekset, omgivet af tårnhøje skyskrabere og det berømte juletræ.

Skøjtebanen er åben fra oktober til april, hvis vejret tillader det, og der er skøjtesessioner hele dagen og aftenen. Skøjteløbere på alle niveauer er velkomne, og det er muligt at leje skøjter på stedet.

6. Klatring på Top of the Rock

A coin operated binoculars on a rooftop pointing at a vast cityscape.

Observationsdækket Top of the Rock er blandt, hvad man skal se i New York. Det byder på en betagende udsigt over byens skyline. Observationsdækket ligger på 70. etage i Rockefeller Center og tilbyder en 360-graders panoramaudsigt over byen, herunder Empire State Building, Central Park og Hudson-floden.

Observationsdækket er åbent året rundt, med udvidede åbningstider i feriesæsonen. Men for at undgå lange køer og menneskemængder bør du overveje at bestille dine billetter på forhånd og ankomme tidligt om morgenen eller senere på aftenen.

Tag varmt tøj på, hvis du planlægger at besøge stedet om vinteren, da det kan blive ret køligt på toppen af bygningen.

7. Spadseretur gennem Central Park

A man in a red flannel jacket standing on a rock by the pond in Central Park.

Central Park er en af verdens mest berømte og elskede parker, der strækker sig over 843 hektar i hjertet af Manhattan. I parken kan du nyde en bred vifte af aktiviteter, herunder jogging, cykling, picnic, sejlads og meget mere. Parken har også flere smukke haver, søer, skulpturer og ikoniske vartegn som Bow Bridge og Bethesda-fontænen.

Central Park er enorm, så sørg for at planlægge dit besøg og vælg, hvilke områder af parken du vil udforske, eller lej en cykel eller tag en guidet tur for at få en mere dybdegående forståelse af parkens historie og vartegn.

8. Se mindesmærket for 9/11

An illuminated square pool surrounded by trees with views of bright and modern skyscrapers.

9/11 Memorial er en bevægende og flot hyldest til ofrene for terrorangrebene den 11. september 2001 i New York City. Mindesmærket ligger på World Trade Center-grunden og har to reflekterende bassiner, der hvor tvillingetårnene engang stod, og et museum, som fortæller historierne om ofrene, de overlevende og heltene fra den tragiske dag.

Besøgende kan gå rundt om bassinerne og læse navnene på de næsten 3.000 mennesker, der døde i angrebene. Mindesmærket har også en smuk plads med en lund af træer og en sti, der fører til One World Trade Center, den højeste bygning på den vestlige halvkugle.

9. Rejs fra og bliv betaget af Grand Central Terminal

A busy Grand Central Terminal Main Concourse with many passengers booking a train ride.

Grand Central Terminal er et af de mest ikoniske transportknudepunkter, et historisk vartegn og et must-visit i New York City. Denne fantastiske Beaux-Arts-bygning, der stod færdig i 1913, har en massiv hovedhal med et himmelsk loft og et ur, der er blevet et populært mødested for både newyorkere og turister.

Ud over terminalens mange butikker, barer og smukke arkitektur anbefaler vi at udforske sidegangene og de mere skjulte områder, som Whispering Gallery. Tag sammen med dine venner, kæreste eller familie; stil jer i hver sit hjørne, så kan I høre hinanden hviske.

Gå heller ikke glip af de mange spisemuligheder, herunder den berømte Oyster Bar.

10. Smag friske varer på Chelsea Market

A market gallery with menu boards of restaurants and cafes along the side.

Dette paradis for madelskere er populært blandt både lokale og turister. Chelsea Market ligger i hjertet af Chelsea-kvarteret. Chelsea Market er en tidligere kiksefabrik, der er forvandlet til en pulserende markedsplads fyldt med leverandører af fødevarer, restauranter og butikker.

Besøgende kan smage hjemmelavede og internationale fødevarer, herunder frisk fisk og skaldyr, håndlavet chokolade, gourmetsandwich og meget mere. Sørg for at prøve nogle af markedets signaturretter, såsom hummerrullerne på Lobster Place eller tacos på Los Tacos No. 1.

11. Kryds Brooklyn Bridge

A person strikes a pose near the pedestrian walkway of a captivating cable-stayed bridge.

Brooklyn Bridge er et ikonisk vartegn og et must for alle, der rejser til New York City. Broen stod færdig i 1883 og var på det tidspunkt verdens længste hængebro. Den er blevet et symbol på amerikansk ingeniørkunst og opfindsomhed.

Besøgende kan gå over broens forhøjede fodgængersti, som giver en fantastisk udsigt over byens skyline og East River. Broen har også to massive stentårne og indviklede gotisk-inspirerede detaljer, som gør den til et smukt og imponerende bygningsværk at se på.

12. Sjov og historie på Coney Island

A tattooed young woman standing in an amusement park holding a sandwich with a big Ferris wheel behind her.

Denne sjove og historiske kystdestination er kendt for sin gammeldags forlystelsespark, ikoniske strandpromenade og aktiviteter.

I mere end et århundrede er besøgende strømmet til Coney Island for at køre i den berømte rutsjebane Cyclone, tage en tur i Wonder Wheel eller spille spil og vinde præmier i en af de mange forlystelsesboder.

Stranden er også et populært sted at svømme og solbade, og der er masser af muligheder for mad og drikke, herunder Nathan’s Famous Hot Dogs, som er en institution på Coney Island.

Hvis du er historieinteresseret, skal du besøge Coney Island Museum, som viser områdets farverige fortid gennem udstillinger, artefakter og fotos.

13. Se et teaterstykke på Broadway

Iconic Broadway theatres in the heart of Times Square, New York City, come alive with dazzling poster ads, as yellow taxis in the foreground add a vibrant touch to the bustling scene.

At overvære et Broadway-show er en typisk New York City-oplevelse, man ikke bør gå glip af. Broadway er hjemsted for nogle af de bedste teaterproduktioner i verden, med et stadigt skiftende udvalg af skuespil, musicals og andre forestillinger.

Billetter til Broadway-shows kan være dyre, men du kan ofte finde billetter til nedsat pris i TKTS-boden på Times Square, eller ved at deltage i et digitalt lotteri til den forestilling, du gerne vil se.

14. Mærk stemningen på Times Square

An individual wearing a stylish halter-neck blouse stands in awe, gazing upward as they marvel at the captivating sights on the bustling street.

Times Square er et af de mest berømte og livlige områder i New York City, kendt for sine strålende lys, gigantiske reklametavler og travle menneskemængder.

Hjertet af Times Square er gågaden i krydset mellem Broadway og Seventh Avenue, som altid vrimler med mennesker, optrædende og sælgere.

Området er hovedsageligt hjemsted for store flagskibsbutikker med store mærker som Disney, Hershey’s og M&M’s samt de mange Broadway-teatre.

15. Udforsk New York Public Library

Interior of a library with intricately carved ceilings, hanging chandeliers, bookshelves and rows of tables with people studying.

New York Public Library, der støder op til Bryant Park i Midtown, er en historisk og ikonisk institution i New York City. Biblioteket er kendt for sin fantastiske Beaux-Arts-arkitektur, de store samlinger af bøger og dokumenter og sin rolle som kulturelt centrum og knudepunkt for intellektuel diskurs.

Du kan udforske bibliotekets mange læsesale og studieområder, herunder den berømte Rose Reading Room, som har skyhøje lofter, flotte paneler og mere end 30.000 bøger på hylderne.

Hvis du er interesseret i sjældne bøger og manuskripter, kan du tjekke bibliotekets specialsamlinger og arkiver, som omfatter mere end 46 millioner genstande lige fra middelalderlige manuskripter til nutidige digitale materialer.

16. 5.000 års kunst og historie på Metropolitan Museum of Art

A woman wearing a light blue scarf and dark blue blouse admires the exquisite craftsmanship of a fine art statue, fully immersed in the museum experience.

Metropolitan, også kendt som “The Met“, er et af verdens største og mest omfattende kunstmuseer med en enorm samling, der spænder over mere end 5.000 års kunsthistorie fra hele verden.

Hvad enten du er interesseret i egyptiske skulpturer eller moderne malerier og installationer, så har The Met det hele. Museet har også smukke udendørsarealer, herunder en taghave med en fantastisk udsigt over Central Park og Manhattans skyline.

17. Jubel på Yankee Stadium

A baseball player hitting a ball with a bat in the field.

New York Yankees’ hjemmebane, Yankee Stadium, er en af de mest ikoniske sportsarenaer i verden og et must for enhver baseballfan. Se en kamp på stadion og oplev spændingen ved at se en af de mest legendariske franchises i sportshistorien.

Stadionet tilbyder også guidede ture, der tager de besøgende med bag kulisserne, herunder omklædningsrummene, bænkene og slagburene.

18. Rejs tilbage i tiden på American Museum of Natural History

Two kids with name badges on their shirts glance up, while one looks back at a dinosaur exhibit.

Som et af verdens mest berømte og besøgte museer er American Museum of Natural History hjemsted for en enorm samling af udstillinger og genstande, der viser naturens vidundere.

Museets mange sale og gallerier viser udstillinger om dinosaurer, pattedyr, livet i havet og menneskets evolution. På grund af museets enorme størrelse bør du planlægge dit besøg omhyggeligt og overveje at fokusere på specifikke områder eller særlige udstillinger.

19. Mød Lower East Side, NYC’s kulturelle knudepunkt

Aerial perspective, a bustling street is surrounded by classic buildings, with modern buildings appearing in the background.

Lower East Side er et pulserende og historisk kvarter på Manhattan, der er blevet et knudepunkt for kunst, kultur og natteliv. Området var engang centrum for immigranternes fællesskaber, men er nu kendt for sine trendy restauranter, butikker og gadekunst.

Ud over shopping og spisesteder er Lower East Side hjemsted for flere populære musik- og spillesteder, herunder Abrons Arts Center og Bowery Ballroom.

Husk at lægge vejen forbi Tenement Museum, som tilbyder guidede ture i historiske lejekaserner og udforsker livet for de immigranter, der engang boede der.

20. Shop og smag på Union Square Greenmarket

Two people buying a jar of honey at a local market.

Union Square Greenmarket er et af de største og mest populære grøntsagsmarkeder i New York City. Markedet ligger i hjertet af Manhattans Union Square Park (som i sig selv er et besøg værd) og byder på et bredt udvalg af lokalt dyrkede råvarer, kød, øl og cider samt tilberedte fødevarer som kager og pasta.

Markedet er også fantastisk, hvis du vil opleve nye og eksotiske fødevarer fra de lokale landmænd, som reishi-svampe fra Blue Oyster Cultivation og okrablomster og huitlacoche fra Lani’s Farm.

Markedet er åbent mandag, onsdag, fredag og lørdag året rundt, men udvalget af råvarer og produkter varierer efter sæsonen. Overvej et besøg om sommeren, når markedet er i fuld gang, og udvalget af frugt og grønt er på sit højeste.

21. Oplev middelalderens hemmeligheder på The Cloisters

The cloister arch perspective in The Cloisters offers a captivating view, drawing the eye along a series of arched passageways that converge in the distance.

På Upper Manhattan ligger The Cloisters Museum. Museet har en samling af middelalderlig kunst og arkitektur, herunder illuminerede manuskripter, skulpturer og farvet glas. The Cloisters er en filial af MET-museet.

Du kan gå på opdagelse i de mange gallerier og udstillinger, der viser Europas rige kunstneriske traditioner fra det 9. til det 16. århundrede, eller i de smukke haver og lære, hvordan middelalderens planter og urter er blevet brugt i medicin og kunst. Du har gratis adgang til The Cloisters Gardens med din museumsbillet.

Det er et must for kunst- og historieelskere, men det kan være svært at komme til. Vi anbefaler at tage toglinie 1 eller A til Dyckman Street. Tag behagelige sko på, da museet ligger på en stejl bakke.

Afslutningsvis…

Der er selvfølgelig meget mere end 21 ting at lave i New York City. Uanset om du er interesseret i kunst, historie, kultur eller mad, har New York City det hele – og du må heller ikke gå glip af byens pulserende LGBT-scene.

Hvordan har vi valgt, hvad der skal med i vores guide til de 21 bedste seværdigheder i New York City?

A lady traveller wanders around the city with her camera.

Vores udvælgelse af de bedste ting at lave i New York City er baseret på omfattende research og input fra flere lokale i New York City, herunder forfatteren. Vi har ønsket at tilbyde en varieret liste over aktiviteter og attraktioner, der kan appellere til en bred vifte af interesser og præferencer. Fra ikoniske vartegn til mindre kendte perler – hver anbefaling er nøje udvalgt til at vise det bedste af, hvad man kan lave i New York City.

Når du besøger New York City: Ofte stillede spørgsmål

Har jeg brug for en bil i New York City?

A brunette woman in a black jacket glances sideways against the backdrop of a moving train.

Nej, du har ikke brug for en bil i New York City. New York City har et af verdens mest omfattende og effektive offentlige transportsystemer, herunder busser, tog og subwayen. Byens offentlige transportsystem kan stort set tage dig, hvorhen du vil. Og det er ofte hurtigere og mere pålideligt, end hvis du kører i bil.

Hvornår er det et godt tidspunkt at besøge New York City?

A dark-skinned female tourist wearing a long yellow scarf over her head standing beside a massive telescope in a promenade.

New York City er en fantastisk destination at besøge året rundt, men det bedste tidspunkt at rejse på afhænger af dine præferencer, og hvad du gerne vil lave.

Efterår og forår anses generelt for at være de bedste tidspunkter at besøge byen, fordi vejret er mildt, og der er færre mennesker end i sommerens højsæson. Foråret er smukt i New York City, med blomstrende blomster i Central Park og en livlig atmosfære, når folk kommer ud af deres vinterhi.

Men i sidste ende afhænger det bedste tidspunkt at besøge New York City af dine præferencer, og hvad du vil lave, mens du er der.

Hvor lang tid skal jeg bruge i New York City?

Customers like dining outdoors on the street illuminated by hanging lanterns between the old buildings.

Hvor lang tid du skal være i New York City, afhænger af, hvad du vil lave og se, mens du er der. Der er så mange utrolige attraktioner, museer og kvarterer at udforske, at det er nemt at fylde en uge eller mere med aktiviteter.

Hvis du besøger New York City for første gang, skal du bruge mindst fem til syv dage på at få en fornemmelse af byens pulserende energi, forskelligartede kvarterer og ikoniske vartegn. Det giver dig tid nok til at besøge alle de berømte attraktioner og udforske områder som Greenwich Village, Chinatown og Williamsburg.

Hvis du ikke har så meget tid, kan du med bare et par dage i byen stadig få en smagsprøve på New York City. En tredages rejseplan kunne omfatte højdepunkter som 9/11 Memorial and Museum, High Line, Brooklyn Bridge og en Broadway-forestilling eller en aften i byen i det trendy Meatpacking District.

Er New York City sikker?

A little girl with curly hair standing in front of a tenement structure.

Hvad storbyer angår, er det sikkert at besøge New York. Byen har gjort fremskridt med at reducere kriminaliteten, og den samlede kriminalitetsrate er meget lavere end tidligere.

Når det er sagt, er det altid vigtigt at tage sine forholdsregler og være opmærksom på sine omgivelser, når man rejser til en hvilken som helst destination, også New York.

Nogle kvarterer i byen kan have højere kriminalitetsrater end andre, så det er en god idé at tjekke de områder, du planlægger at besøge, og tage de nødvendige forholdsregler.

Har New York City turistpas?

A male couple standing on the side walk of a bustling city and looking fondly at each other.

Ja, New York City tilbyder flere turistpas, som kan hjælpe dig med at spare penge på populære attraktioner og aktiviteter.

The New York CityPASS er et populært turistpas, der inkluderer adgang til fem topattraktioner, herunder Empire State Building og American Museum of Natural History, samt yderligere tre attraktioner efter eget valg. Det kan fx være 9/11 Memorial Museum og et Circle Line Sightseeing Cruise. Passet er gyldigt i ni på hinanden følgende dage og giver besparelser på op til 40 % i forhold til de almindelige entrépriser.

Før du køber et turistkort, er det en god idé at undersøge de attraktioner, du vil besøge og få et overblik over priserne. Nogle attraktioner tilbyder rabat på bestemte tidspunkter eller ugedage, så det er vigtigt at gøre sit hjemmearbejde og finde de bedste tilbud, der passer til dine behov.

Om forfatteren

Laura Ratliff Journalist og rejseskribent Laura Ratliff er en New York-baseret skribent og redaktør, der oprindelig kommer fra Fort Worth i Texas. Lauras ekspertise som freelancer spænder over mange emner, lige fra rejser og mad og drikke til reportager om politik og menneskerettigheder. Hun tilbagelægger typisk mere end 320.000 kilometer i et fly hvert år, men hendes hjerte vil altid være i Texas.

Udforsk flere artikler