preload

Løbet tør for idéer til, hvad I skal give jer til i weekenden eller på den næste fridag? Heldigvis er der masser af seværdigheder på Sjælland at vælge fra – uanset om det er som par, med venner eller om det er hele familien med børn. Sjælland og øerne er en vaskeægte skattekiste sprængfyldt med oplevelser til den perfekte udflugt. Kig med herunder og få gode ideer til hvad man kan lave på Sjælland af både gratis og betalte aktiviteter.

På tur til København uden bil? Intet problem! Lej en bil i København og kom godt afsted på din udflugt på Sjælland.

Find lejebil i København

Seværdigheder på Sjælland i naturen

Trænger du til at komme ud i det fri? Naturen på Sjælland gemmer på et væld af oplevelser under åben himmel, hvad enten du er til vandreture, vandsjov på stranden eller afslappende skovture.

Camp Adventure og Skovtårnet

© Rasmus Hjortshøj

Afstand fra København: Ca. 1 times kørsel

Pris klatrepark: Fra 15 år: 375 kr. 7-14 år: 275 kr. 3-6 år: 175 kr
Pris Skovtårnet: Fra 7 år: 195 kr. 3-6 år: 100 kr. 0-2 år: Gratis kr

Husk at medbringe: Klæd jer efter vejrforholdene

Bonustip: Besøg Skovtårnet flere gange i løbet af året for at se årstiderne skifte over trætoppene

Camp Adventure er en af de nyere seværdigheder på Sjælland, men har været på manges læber og mediers forsider de seneste år. Den helt store opmærksomhedstyv har nemlig været deres nyeste aktivitet, Skovtårnet, der med sine 45 meter giver en mageløs udsigt over skoven, og er hele Sjællands højeste udsigtspunkt. Ikke blot en sjov oplevelse, men også interessant for de arkitektur-interesserede gæster.

Men ser man bort fra selve Skovtårnet er Camp Adventure faktisk en rendyrket aktivitetspark, hvor I klatrer i baner højt oppe i træerne. Det giver et sus i maven og et stort smil på læben når fødderne rammer jorden igen. Der er udfordringer for alle niveauer og for børn helt ned til tre år.

Møn og Camønoen

© Camønoen

Afstand fra København: Ca. 1 time og 45 minutters kørsel

Pris: Gratis

Husk at medbringe: Gode vandresko hvis du skal ud på Camønoen

Bonustip: Møn er certificeret Dark Sky Park, hvilket betyder at du kan opleve stjernehimlen med minimal lysforurening

Møn ligger ud for Sjællands sydøstlige køst, der især er kendt for et af Danmarks naturlige vidundere: Nemlig Møns Klint, der er på UNESCOs liste over bevaringsværdig natur. Der er masser at se på Møn, hvor især Møns klint trækker gæster fra nær og fjern. Her er det perfekt at tage en gåtur langs vandet, hvis I kan overskue de 496 trappetrin hver vej. En af de nyere oplevelser på Møn er vandreturen “Camønoen” på 175 km, som også blevet en populær aktivitet. Den tager navn fra den verdensberømte pilgrimsrute Caminoen i nordspanien.

Marielyst strand

©tomtsya/ Shutterstock

Afstand fra København: Ca. 1 time og 50 minutters kørsel

Pris: Gratis

Husk at medbringe: Solcreme og badetøj

Bonustip: Marielyst er flere år i træk blevet kåret som Danmarks bedste badestrand

På Falster ligger et af Danmarks mest populære ferieområder: Marielyst. Marielyst strand er en 10 kilometer lang sandstrand med utallige muligheder for aktiviteter, afslapning og hygge for familier. Stranden er meget børnevenlig med lavt og stille vand, og I skal langt ud, før det bliver dybt. Her er det oplagt at bruge en dag med en køleboks fyldt med lækre sager, lave sandslotte, sole sig, spille strandbold og alt hvad der ellers hører til en vidunderlig sommerdag.

Den Danske Riviera

© Niclas Jessen/VisitDenmark

Afstand fra København: 50 minutters kørsel

Pris: Gratis

Husk at medbringe: Solcreme og badetøj

Bonustip: Udnyt din udflugt på Sjælland og gå på opdagelse i de lokale smage lands Den Danske Riviera

Selvom Den Danske Riviera ikke har det samme klima som den franske, er der alligevel en masse andet og mindst lige så godt at byde på. Strandene langs den nordsjællandske kyst har sin helt særlige charme og alle de små idylliske byer langs kysten har inviterer på lokale iskiosker og solid gastronomi.

Det er byer som Sletten, Lynæs, Liseleje, Gilleleje og Tisvilde, der især er populære strandbyer og som i løbet af sommeren tiltrækker tusindvis af danskere til de vidunderlige strande.

Feddet camping

PEOPLE_PERSON_FRIENDS_COUPLE_CAMPING_CAMP_OUTDOORS_ACTIVITY

Afstand fra København: Ca. 1 times kørsel

Pris: Feddet Camping tilbyder mange forskellige og spændende overnatningsmuligheder i alle prislejer.

Husk at medbringe: Campinghabit

Bonustip: Regner det, kan I stadig sikre jer timevis af vandleg i det kæmpe indendørs vandland

På Sydsjælland finder I strand- og campingområdet Feddet: En lille perle af lokal hygge, aktiviteter og en skøn strand, der gør det til en perfekt oase for familier og campingentusiaster.

Stranden er flere gange blevet udråbt til den bedste og mest børnevenlige strand på Sjælland. Med en indendørs pool er Feddet oven i købet sikret mod dårligt vejr, så I kan være sikre på underholdningen er i hus. Til de voksne er der en finsk sauna og jacuzzi. Udover det er der eminente legepladser og i det hele taget en prægtig gæstfri stemning.

Liselund Slotspark

© Niclas Jessen/VisitDenmark

Afstand fra København: Ca. 2 timers kørsel

Pris: Gratis

Husk at medbringe: Madkurv og picnictæppe

Bonustip: Pak vandreskoene og gå til Møns Klint via en gåtur gennem skoven

Ikke langt fra Møns Klint ligger Liselund Slotspark. En smuk park, som blev opført i 1800-tallet, og er et af de mest betagende eksempler på romantiske engelske haver. De smukke grønne plæner små søer og det charmerende lille slot blandt træerne er perfekt til en romantisk picnic eller en sommerdag med familien.

Parken er præget af rislende bække, dæmninger, søer, broer og lysthuse. Der er en Kinesisk havepavillon, et badehus og et kapel, som alt sammen bidrager til en totalt idyllisk stemning. Familiens yngste medlemmer kan nemt blive underholdt med fodring af ænder (fodder kan købes via små poster i parken), ligesom man kan høre og beundre havens flotte påfugle.

Kongernes Nordsjælland

© Kim Wyon/VisitDenmark

Afstand fra København: Ca. 50 minutters kørsel

Pris: Gratis

Husk at medbringe: Gode sko

Bonustip: Har du fisketegn, er du velkommen til at fiske i Arresø

Nationalpark Kongernes Nordsjælland byder på nogle af Danmarks allerbedste naturoplevelser. Med den imponerende Gribskov, landets to største søer, Arresø og Esrum Sø, Kronborg og det prægtige Parforcejagtlandskab i Nordsjælland. De to sidste er på UNESCOs verdensarvsliste.

Nationalparken tilbyder mange varierede oplevelser. Det er derfor op til jer at vælge hvor og hvordan I vil opleve de gamle kongers Nordsjælland.

Historiske seværdigheder på Sjælland

Tag på en tidsrejse på din næste udflugt på Sjælland. Vil du rejse helt tilbage til vikingernes tid, eller vil du dykke ned i koldkrigstiden og opleve en del af Danmarks forsvar?

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

THEME_MUSEUM_PEOPLE

Afstand fra København: Ca. 1 time og 30 minutters kørsel

Pris: Børn 0-17 år: Gratis. Voksen: 80 kr. Pensionist/studerende: 60 kr

Husk at medbringe: Husk en varm trøje, da det er køligere i undergrunden

Bonustip: Det kan være en god idé at booke billet på forhånd, særligt i højsæsonen

Da den kolde krig ulmede var Stevnsfort en del af Danmark og NATO’s forsvar. I kan opleve kanonerne, barakkerne og fortet i sin helhed, der består af 1,7 km lange gange 18 meter under jorden. Der er kun adgang til fortet på de populære guidede ture hvor erfarne rundvisere viser vejen og fortæller historien. Den guidede tur tager ca. halvanden time.

Gammel Højerup Kirke

©Dennis Jacobsen/ Shutterstock

Afstand fra København: Ca. 1 time og 25 minutters kørsel

Pris: Parkeringsafgift 40 kr

Bonustip: Gammel Højerup Kirke er et af de beste steder at opleve Fiskeleret og Stevns Klint

Den sagnomspundne Gammel Højerup Kirke ligger faretruende tæt på skrænten. Havet har langsomt spist sig ind under kirken og i 1928 faldt en del af kirken i havet. Resten af kirken er nu sikret og ligger i skønne grønne omgivelser. Stevns Klint, som kirken hviler på, er påtaget på UNESCO Verdensarvsliste, da de tydelige lag i klinten fortæller om livet før og efter meteoren, der udryddede dinosauerne. Besøger I Stevn og f.eks. Koldkrigsmuseet er det oplagt at kombinere med et smut forbi den idylliske Højerup Kirke.

Vikingeborgen Trelleborg

© Trelleborg Vikingemarked

Afstand fra København: Ca. 1 time og 30 minutters kørsel

Pris: ørn 0-17 år: Gratis. Voksen: 100 kr

Bonustip: Deltag i den årlige Vikingefestival i juli måned

Tæt på Slagelse på Vestsjælland ligger resterne af af en stor vikingefæstning. Borgen blev bygget i omkring år 1000 af Harald Blåtand og ligger i et smukt naturområde. Ved borgen ligger et museum, der viser modeller, arkæologiske fund og rekonstruktioner af borgen, der fortæller historien om vikingerne, der boede bag voldene. Her er også aktiviteter for børn og voksne, I kan bage fladbrød, smede en kniv og skyde med bue og pil.

Sjove seværdigheder på Sjælland for familien

Skal hele familien med på udflugt til Sjælland, har I en rigtig sjov tur i vente. Oplev dyr fra alle verdenshjørner, dyk ned i Danmarkshistorien eller naturhistorien, eller hav en dag med fart over feltet i Sjællands sjove forlystelsesparker.

Knuthenborg Safaripark

© Anders Hald

Afstand fra København: Ca. 1 time og 50 minutters kørsel

Pris: Børn (3-11 år): 140 kr. Voksne: 230 kr

Husk at medbringe: Ankom i bil så I kan køre gennem parken

Bonustip: Vil du prøve at overnatte blandt dyrene? Knuthenborg Safaripark byder på flere overnatningsmuligheder i safariparken

På Lolland ligger en af de mest populære seværdigheder på Sjællands for børnefamilier – nemlig Knuthenborg Safaripark, som giver en unik mulighed for at opleve vilde dyr helt tæt på. Parken, der huser giraffer, tigre, aber, næsehorn og meget mere tiltrækker hvert år mere 250.000 turister, som gør det til den største safaripark i Nordeuropa.

Det er en perfekt familieoplevelse, hvor I kører i jeres egen bil igennem parken, og ser dyrene i naturlige omgivelser. Parken er opdelt i forhold til de kontinenter, som dyrene oprindeligt kommer fra. På tur til København uden bil? Intet problem! Lej en bil i København og kom godt afsted på din udflugt på Sjælland.

Find lejebil i København

Sommerland Sjælland

©Sommerland Sjælland

Afstand fra København: Ca. 1 time 25 minutters kørsel

Pris: Alle forlystelser er gratis efter entré, som koster 310 kr. for alle

Husk at medbringe: Badetøj så I kan prøve vandlandet

Bonustip: Mens børnene morer sig, kan forældrene få skuldrene ned og slappe af blandt de mange smukke blomsterbede

Sommerland Sjælland er en af Danmark mest kendte og mest populære forlystelsesparker. I den Blå Lagune, Sjællands største udendørs vandland, er der et væld af vilde vandrutsjebaner og børnebassiner.

I området fart og tempo er der lige præcis det. I alt fra gokarts til den hurtige rutsjebane Vildkatten. I minilegeland er der gjort alt for at de helt små skal have det vidunderligt med små karruseller, mini-veteranbiler, legepladser og meget mere. Herudover er der et westernområde og Amazonas, som også har forlystelser, der passer til temaet. Børnene elsker det.

Børnenes Danmarkshistorie, Frederiksborg Slot

© Mark Gray/VisitDenmark

Afstand fra København: Ca. 40 minutters kørsel

Pris: Fra 0-18 år: gratis. Voksne: 110 Kr

Husk at medbringe: Madpakker som I kan nyde i den smukke slotspark efterfølgende

Bonustip: Det børnevenlige museum er åbent alle weekender og skoleferier fra 10-16:30

Hvis jeres børn siger museer er kedelige, så tag dem med til Børnenes Danmarkshistorie på Frederiksborg slot. Her er der en væld af oplevelser, som er skræddersyet til at underholde de små.

For eksempel kan de klæde sig ud i renæssancekjoler og rustninger, skrive med fjerpen og blæk, eller være med til at male portrætter af de gamle konger og dronninger. De kan også komme helt tæt på Christian den 4., der var barnekonge på udstillingen Christian den 4. – Barn og konge.

BonBon-Land

© BonBon-Land

Afstand fra København: Ca. 1 time og 20 minutters kørsel

Pris: For alle: 239 kr (Der er forskellige rabatordninger til grupper ol.)

Husk at medbringe: Hele familien til en dag med fart over feltet

Bonustip: Husk at købe masser af snolder med hjem

BonBon-Land er kendt og elsket af børn og voksne for et gennemført legesygt og uhøjtideligt slikunivers. Det kommer fuldt ud til udtryk i denne hæsblæsende forlystelsespark, der kun kan blive et hit hos ungerne.
BonBon-Land ligger i den lille by Holme Olstrup tæt på Næstved, og tiltrækker hvert år en væld af glade voksne og børn. Forlystelsesparken er fyldt med oplevelser og forlystelser, der går fra det ekstreme til det rolige med navne som Svend Svingarm og Vildsvinet.

Geomuseum Faxe

©Geomuseum Faxe

Afstand fra København: Ca. 1 time og 15 minutters kørsel

Pris: Børn 0-5 år: Gratis. Børn 6-17 år: 35 kr. Voksen: 120 kr. Pensionist/studerende: 105 kr

Husk at medbringe: Lej hammer og mejsel og gå på fossiljagt i kalkbruddet

Bonustip: Gå ikke glip af Jim Lyngvilds fantastiske værker og kreationer i udstillingen INORROOQ – Hamskifteren

Tag på en rejse tilbage i tiden med et besøg på Geomuseum Faxe, en rejse tilbage til dengang Danmark var dækket af et hav, og der var et stort koralrev, der hvor Faxe er nu. I det koralrev var der et fascinerende dyreliv med hajer, krokodiller og mange andre utrolige havdyr.

På museet får I vist historien om hvad det var for nogle dyr, hvordan dyrene blev udryddet og om hvordan der opstod nyt liv i koralrevet. Har man en lille geolog gemt et sted, så er der også mulighed for selv at finde fossiler i kalkbruddet. I kan låne alt det udstyr der skal bruges på museet – en sjov aktivitet på Sjælland for hele familien.

Fordybende oplevelser på Sjælland for voksne

København er selvsagt hjem til museer i verdensklasse. Men også uden for hovedstaden, venter der spændende museer og andre oplelveser for dig, der ønsker at komme helt ned i tempo på din udflugt på Sjælland.

Louisiana Museum of Modern Art

© Jeremy Jachym/Louisiana Museum of Modern Art

Afstand fra København: Ca. 40 minutters kørsel fra København

Pris: Gratis for børn 0-17 år. For voksne: 145 kr

Husk at medbringe: God tid til at fordybe dig i kunsten

Bonustip: Nyd den fulde panoramaudsigt over Øresund fra Skulpturparken

Det populære kunstmuseum Louisiana ligger nord for København, og man kan tage toget direkte fra København. Ved ankomst i Humlebæk er der kun ca. 10 minutters gang til museet.

Selve museet rummer både permanente udstillinger og løbende udskiftninger af moderne kunst, så der er altid noget nyt at opleve på stedet. Nyd en tur gennem gangene og bliv dyk ned i kunsthistorien. Louisiana ligger også i de skønneste omgivelser med udsigt over Øresund og det er oplagt at gå en tur udenfor, hvor man også finder kunstinstallationer. Der er ligeledes en populær café på museet hvor man oplagt kan slappe af med en kop kaffe og lidt godt til ganen.

Gavnø Slot

©Steffen Hoejager/ Getty Images

Afstand fra København: Ca. 1 time og 40 minutters kørsel

Pris: Voksne: 160 kr. Børn 5-12 år: 85 kr

Husk at medbringe: Madpakker til en picnictur i slotsparken

Bonustip: Udover det smukke slot og blomsterparken er der også en trætopbane til børnene.

Gavnø er en lille ø tæt på Næstved. Øen er ca. 5 kvadratkilometer og der bor kun 57 mennesker. Alligevel er Gavnø ofte fuld af mennesker som kommer for at besøge det smukke Gavnø Slot og den tilhørende park. Slottet blev oprindeligt bygget for at forsvare kysten, men blev siden et kloster åbnet af Dronning Margrete den første.

Café Tulipanen tilbyder mad og kager hele dagen, men I er også velkomne til selv at tage en picnickurv med. Et af de bedste tidspunkter at besøge Gavnø på, er i april hvor havens mange tusinde tulipaner springer ud i en stor farvepalette.

M/S Museet for Søfart

© Iwan Baan

Afstand fra København: Ca. 50 minutters kørsel

Pris: Voksne: 135 Kr. Under 18 år: Gratis

Bonustip: Museumscaféen byder på Danmarks smukkeste udsigt under jorden

Tager I turen mod Sjællands top, bør I aflægge Museet for søfart i Helsingør et besøg. Oprindelig lå museet på Kronborg, men nu ligger det i et imponerende underjordisk bygningsværk, som er tegnet af den berømte danske tegnestue BIG.

Museet fortæller historien om dansk søfart via interaktive installationer, film og spil, der gør det sjovt og intuitivt at komme helt ud på havet, som det har været i søfartslivet i gamle dage. Med historier fra sømand og museets samlinger får I et unikt indblik i livet på havet de sidste 400 år.

Camillas anbefalinger til den perfekte udflugt på Sjælland

Sjælland og øerne er en skattekiste af oplevelser, som I kan gøre til en perfekt dagstur. Vil du have mest muligt ud af din udflugt, får du her et bud på en dag spækket med oplevelser og seværdigheder på Sjælland.

Morgen: Start ud med en rolig stund på Louisiana Museum of Modern Art, hvor kunst, natur og arkitektur spiller sammen i en total oplevelse. Har du børn med, vil de elske at slå sig løs i Børnehuset. Når det er tid til frokost, kan I slå jer ned på Louisiana Café, før det er tid til dagens næste stop.

  • Afstand fra København: Ca. 40 minutters kørsel

Eftermiddag: Fra Louisiana kører vi langs kysten til Helsingør, hvor M/S Museet for Søfart venter. Gå på opdagelse i livet på havet de sidste 400 år på det interaktive museum. Har I tid til overs, kan I lægge vejen forbi Kronborg, hvor museet oprindeligt havde til huse.

  • Afstand fra Louisiana: Ca. 20 minutters kørsel

Aften: Slut dagen af med at udforske de charmerende perler langs Den Danske Riviera. Haps en is og nyd godt af kustens solide gastronomi. Er vejret til det, så udnyt muligheden for en forfriskende dukkert, før dagen går på held.

  • Afstand fra M/S Museet for Søfart: Ca. 35 minutters kørsel

På tur til Sjælland uden bil? Intet problem! Lej en bil i København og kom godt afsted ud til de spændende seværdigheder på Sjælland.

Find lejebil i København

Seværdigheder på Sjælland: Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal man opleve på Sjælland?

Udover vores charmerende hovedstad, kan du vælge blandt et væld af seværdigheder på Sjælland. Her mødes enestående natur og skønne badestrande med eventyrlige slotte og kulturoplevelser ud over det sædvanlige.

Hvad skal man se på Vestsjælland?

Området omkring Midt- og Vestsjælland er i folkemunde kendt som Vikingernes Land. På Vestsjælland kan man nemlig, tage på en tidsrejse til vikingernes tid og gå på opdagelse i levn fra vikingetiden som vikingeskibe og ikke mindst vikingeborge, så som Vikingeborgen Trelleborg.

Hvad kan man lave af sjove ting på Sjælland?

Sjælland er et rent slaraffenland for børnefamilier og byder på en masse sjove oplevelser. Brug for eksempel en dag i fuld fart i en af Sjællands gode forlystelsesparker, eller slip store og små vandhunde løs på Sjællands gode badestrande.

Hvad kan man lave indendørs på Sjælland?

Regnvejr er ikke en hindring, hvis du vil på udflugt på Sjælland. Der er et væld af interessante indendørs seværdigheder på Sjælland, hvad enten du vil fordybe dig i den danske historie, spændende kunst eller være royal for en dag.

På udkig efter mere inspiration til dagsture i Danmark? 

Om forfatteren

Camilla RiisCamillas rejseeventyr begyndte, da hun var 10 måneder gammel og hoppede på sit første fly. Siden da er hendes rejselyst kun blevet større. Hun har tilbragt et semester i Arkansas, camperet i Islands højland, vandret i de norske fjelde, overnattet i en lille kinesisk landsby, arbejdet i pulserende Hongkong og tilbragt utallige somre i solrige Sydfrankrig. Efter fem år i Amsterdam er Camilla tilbage i Danmark, hvor hun glæder sig til at genopdage alle de skjulte perler i vores lille land.

Udforsk flere artikler