DiscoverBæredygtig rejse

Miljøvenlig rejse: Guide til en mere bæredygtig ferie i London

London har virkelig noget for enhver smag. Selvom den engelske hovedstad giver indtryk af at være en moderne storby i højt tempo, viser byen bestemt også en mere blød side og en stærk interesse i at gøre verden til et bedre sted.

Du kan nemt bruge hele ferien på at storme rundt til de mange must-sees, men hvorfor ikke sætte tid af til at opleve byens mere alternative sider? På den måde får du en fornemmelse af, hvordan det faktisk er at bo der, og hvordan den ægte londonske stemning er. Uanset hvordan du vælger at holde din storbyferie, har du massevis af miljøbevidste muligheder!

Sådan kommer du frem

Det kommer vist ikke bag på nogen, at den hurtigste måde at komme til London er med fly.

Find et fly til London

Som alternativ kan du springe på toget og opleve andre store europæiske byer på vejen. En mulig rute er København – Hamborg – Køln – Bruxelles – London; eventuelt i stedet via Amsterdam (København – Hamborg – Osnabrück – Amsterdam – London). Lignende ruter fås med afgang fra Aarhus og andre større danske byer. Rejsetiden er 14-16 timer.

Du kan også rejse med bus over enten Bruxelles eller Amsterdam. Rejsetiden er dog længere end med tog – du skal regne med en rejse på 20-24 timer. Fordelen er dog en lavere billetpris.

Sådan kommer du rundt i London

Det er ingen overdrivelse at sige, at det kan være en hård omgang at komme rundt i London, særligt hvis turen går over store afstande. Transportsystemet er dog ganske omfattende med sine to slags metronetværk (underground og overground) samt busser og sporvogne, sidstnævnte er dog begrænset til yderkanten i syd. Uanset, hvor du skal hen, vil du derfor nemt kunne finde en forbindelse.

Netværket er opdelt i seks zoner, så prisen kommer an på, hvor mange og hvilke zoner, du rejser i. Hvis du opholder dig inden for zone 1 og 2, tager det oftest ikke mere end 30 minutter at komme frem til de fleste seværdigheder i byen. Hvis du er længere uden for centrum, skal du regne mellem 45 minutter og en time for at komme ind til centrum.

Papirbilletter er i dag næsten blevet fortid for Londons transportsystem. Du kan vælge at betale et depositum for at få et blue Oyster card, der minder om det danske Rejsekort og som du løbende kan overføre beløb til. Dette kort kan dog være en anelse overflødigt, for du kan også altid bruge et kontaktløst betalingskort (uanset type og bank), når du vil betale for billetten.

Sørg blot for at checke ind med dit kort på den gule kortlæser i begyndelsen og checke ud i slutningen af ​​hver rejse – undtagen på bussen, hvor du kun behøver at checke ind. Billetpriserne varierer meget og er afhængige af hvor mange zoner, du rejser igennem, samt hvilket tidspunkt på dagen det er, men en god huskeregel er at myldretiderne er de billigste.

Husk: Hvis du bruger dit eget betalingskort, skal du dobbelttjekke, at du ikke vil blive opkrævet ekstra transaktionsgebyrer fra din bank, fordi du er i udlandet.

Hvad skal du opleve

London er verden over kendt for sine imponerende historiske seværdigheder såsom Big Ben, Buckingham Palace, Trafalgar Square, London Tower og museer i verdensklasse (hvoraf de fleste har gratis adgang!). Der er selvfølgelig god grund til, at disse storslåede steder tiltrækker så mange besøgende, og du bør i den grad også selv tjekke dem ud. Men der er også mange mindre, knap så traditionelle seværdigheder i byen, der er værd at se.

Her er et udvalg af særlige steder, der er anderledes end de typiske seværdigheder i London, og som bidrager til en bedre fornemmelse af byens liv, lidt uden for centrum.

Sky Garden ligger på 35. etage i en skyskraber i Londons finansdistrikt, som af de lokale har fået øgenavnet “walkie-talkie’en” på grund af sin ualmindelige form. Sky Garden er reelt set byens mest højtbeliggende offentlige have og du kan derfor nyde en enestående udsigt over London. Der er gratis entré, forudsat at du booker billet online i god tid.

Hackney City Farm er noget så særligt som en god gammeldags bondegård, der ligger i det hippe Hackney i det østlige London. Her kan du opleve mange forskellige landbrugsdyr helt tæt på, se hvordan frugt og grøntsager dyrkes og handle i gårdbutikken, hvor plastemballage er fortid og hvor alle varer er af gårdens egen produktion – mere lokalt bliver det ikke!

Blot et stenkast herfra finder du Broadway Market, et ægte viktoriansk gademarked med mere end 70 butikker, caféer og restauranter – lige fra bagerier, grønthandlere og fiskehandlere til pubs, vegetariske bistroer og alverdens specialbutikker.

Hindutempel i Neasden, i det nordlige London

Hindutempel i Neasden, i det nordlige London

Neasden-templet (eller mere korrekt, Shri Swaminarayan Mandir) er et hinduistisk tempel fra 1990’erne, der er kendt for sin unikke arkitektoniske stil, da det udelukkende er bygget ud fra traditionelle metoder og materialer. Da templet stod færdigt i 1995, var det verdens største hinduistiske tempel uden for Indien. Selvom placeringen ved siden af ​​en trafikeret vej ikke nødvendigvis er den mest ideelle, opstår der alligevel en interessant kontrast på grund af den særlige ro bygningen udstråler.

William Morris Gallery set udefra

William Morris Gallery set udefra © William Morris Gallery

William Morris Gallery i Walthamstow er et museum, der er dedikeret til den engelske kunsthåndværker, forfatter og ikke mindst politiske aktivist William Morris (1834-96). Huset i georgiansk stil er fra 1740’erne og tilhørte Morris’ familie indtil midten af 1900-tallet. Morris grundlagde den banebrydende Arts & Crafts-bevægelse, og museet huser et bredt udvalg af kunsthåndværk inden for tekstil, keramik, møbeldesign og billedkunst, alt sammen formidlet overraskende underholdende og moderne, hvilket gør museet oplagt til besøgende i alle aldre.

Hvor skal du spise: Bæredygtige restauranter i London

The Gate i Islington

The Gate i Islington © The Gate

The Gate i Islington er en vegetarisk og vegansk restaurant af høj kvalitet, hvor du kan nyde fantastisk morgenmad, brunch og aftensmad samt festmiddag til særlige begivenheder. Fokus ligger på lokalt producerede råvarer og at give den klassiske britiske madtradition et mere plantebaseret twist. Indretningen er moderne og tiltalende med sine træmaterialer og væld af grønne planter.

Genesis i Shoreditch byder på en afslappet tilgang til fastfood, der samtidig er vegansk og hovedsageligt økologisk. Den geniale betegnelse “comfort food” passer perfekt på menukortet, som råder over enhver fastfoodklassiker, men som også byder på uventede inspirationskilder fra Centralamerika, Asien og Sydamerika. Er du ude efter det glutenfri køkken, finder du også alt, hvad smagsløgene kan begære.

tibits i Mayfair
er en 100% vegetarisk restaurant, hvor du selv vælger fra stedets overdådige buffet og blot betaler for vægten af din tallerken. Alle retter serveres med skilte for potentielle allergener, så er du på rejse med flere personer med forskellige diæter, er det et oplagt spisested. På tirsdage er hele tibits’ buffet vegansk, mens den normalt er 80% vegansk. Vil du have takeaway, kan du enten medbringe din egen madkasse eller låne en reBOX for et depositum på 7£ – en både genial og radikal måde at undgå engangsemballage!

Overdådige lækkerier hos tibits

Overdådige lækkerier hos tibits ©tibits

Silo i Hackney Wick

er en restaurant, der følger zero waste-konceptet til punkt og prikke. Restaurantens grundidé opstod i Australien tilbage i 2011, hvor det var verdens allerførste restaurant, der tog affaldsproblemet alvorligt. Der lægges stor vægt på at skabe mad med respekt – ​for miljøet, for de måder, maden produceres og transporteres, og for hvad maden gør ved kroppen. Brød, havremælk og smør laves direkte på restauranten, og møblerne er stort set udelukkende fremstillet af genanvendte materialer.

Hvor skal du bo: Miljøvenlige hoteller i London

I en evigt voksende storby som London vil du altid kunne finde hoteller til enhver pengepung og ethvert behov. Her fokuserer vi på de mest bæredygtige overnatningsmuligheder i cool områder af byen.

The Zetter Hotel

The Zetter i Clerkenwell befinder sig lige i hjertet af et af Londons mest historiske kvarterer, hvor du også finder et væld af kreative foretagender og lækre steder at spise og gå i byen. Beliggenheden gør også sit til, at du kan gå på klimavenlig opdagelse, for du kan gå til de fleste centrale steder i London inden for højst 30 minutter.

Hvorfor er det miljøvenligt? Selve bygningen anvender nogle af de nyeste teknologier for at sikre en høj grad af bæredygtighed, bl.a. med intelligente energikredsløb samt en jordboring under bygningen, der sørger for effektiv afkøling. Derudover er alle badeværelsesprodukter udvalgt nøje ud fra miljøvenlig produktion og emballering.

Qbic Hotel

Qbic Hotel ligger i epicentret af det multikulturelle Whitechapel, hvilket gør, at du kun er et stenkast fra den berømte Brick Lane såvel som det superhippe kvarter Hackney. Samtidigt er du i bekvem afstand fra det centrale London.

Hvorfor er det miljøvenligt? Hotellet er blevet et ægte fyrtårn inden for bølgen af miljøvenlige hoteller, for her finder du alverdens bæredygtige detaljer, der ved første øjekast måske ikke ser ud som om, at de gør den helt store forskel – men som i sidste ende betyder alt for hotellets klimaaftryk. For eksempel kommer alle møbler fra genbrug eller er blevet ombygget, alle værelser har vandbesparende brusere og så får du en drink i baren, når du siger pænt nej tak til overflødig daglig rengøring på værelset. Hotellet tilbyder også bycykler, du kan udforske byen med – helt gratis!

Treehouse Hotel

Treehouse Hotel i Marylebone ligger i et roligt, men ekstremt centralt kvarter, hvis du er på udkig efter et sted at udforske indre London såvel som West End fra, og du har kun fem minutters gang fra Oxford Circus til hotellet.

Hvorfor er det miljøvenligt? Med møbler af genanvendt træ og eget kompostsystem til organisk affald afspejler hotellets design og drift en målbevidst beslutning om at sikre miljøvenligheden på alle ledder og kanter. De har desuden reduceret engangsplastik drastisk set i sammenligning med de fleste andre hoteller og bruger kun lokalt producerede toiletartikler på badeværelserne.

Find hoteller i London

Flere tips til at rejse mere miljøbevidst

 

Relateret
Tips og tricks til at rejse mere miljøbevidst
Læsetid: 7 min.

Tips og tricks til at rejse mere miljøbevidst

10 trends til dig, der vil rejse mere bæredygtigt
Læsetid: 10 min.

10 trends til dig, der vil rejse mere bæredygtigt