Miljøvenlig rejse: Bæredygtig i Barcelona

Strålende sol, smukke seværdigheder, lækker mad – Barcelona er i sandhed en by, hvor du kan dyrke livets skønne sider fuldt ud. Og skønheden er langt fra overfladisk i den catalanske hovedstad. Her finder du nemlig en storby, der er med på de nyeste udviklinger, ikke mindst i forhold til bæredygtighed.

Vil du rejse til Barcelona med omtanke for miljøet, kan du derfor få alt, hvad hjertet begærer uden at føle afsavn – lige fra alternative former for sightseeing og smagfulde plantebaserede restauranter til ægte øko-coolness på et af byens miljøvenlige hoteller. I dag er det nemmere end nogensinde at planlægge en mere bæredygtig rejse til Barcelona – og så er det en optimal måde at opleve byen på.

Sådan kommer du frem

Det er klart, at den hurtigste måde at komme til Barcelona er med fly. Lav en hurtig søgning efter fly og klik på linket herunder.

Find fly til Barcelona

 

En rejse med tog fra København til Barcelona er helt ideel for dig, når du både vil rejse miljøvenligt og nyde de europæiske landskaber i ro og mag. Rejsetiden afhænger selvfølgelig af, hvor mange skift, du har på rejsen (sandsynligvis ét i Tyskland og ét i Frankrig). Turens længde vil være på omkring 1700 km, så regn med at være på skinnerne mindst 24 timer. Togturen giver dig også en optimal mulighed for at stoppe en dag eller to og besøge andre europæiske storbyer, du altid har drømt om at se.

Sådan kommer du rundt i Barcelona

Offentlig transport

Barcelona har et velfungerende netværk af offentlig transport, som sørger for, at du nemt kan komme omkring på bæredygtig vis. Faktisk siges det, at flere lokale vælger kørekortet og bilen fra, både fordi den offentlige transport fungerer upåklageligt og langt bedre kan betale sig!

Der er busser og flere forskellige former for tog, du kan benytte dig af. Heldigvis gælder den samme billet for de mange transportformer – vi vender tilbage til billettyperne om lidt.

Den nemmeste form for offentlig transport i Barcelona er metroen, som mindst kører indtil midnat hver nat ugen igennem. Et smart alternativ, der deler udvalgte stationer med metroen, er FGC-bytogene. Desuden er der regionaltoge, drevet af det nationale jernbaneselskab Renfe.

Du kan også springe på bussen for at komme omkring i byen, og hvis du skal nå et tidligt fly, kører natbusserne N16, N17 og N18 til lufthavnen.

Hvilken billet skal du gå efter? De bedste valgmuligheder er de såkaldte “T-familie” og “T-casual”. Førstnævnte kan du dele, hvis I er flere personer, mens den anden type er til én person.

Cykling

På grund af sin relativt lille størrelse er Barcelona en oplagt by at cykle rundt i. Et anbefalelsesværdigt sted at leje cykler hos er Green Bikes Barcelona, som både tilbyder guidede cykelture og udlejning af cykler til børn og voksne. Alternativt kan du finde lejecyklerne fra Donkey Republic på gaden – dowload deres app og du er klar til at opleve byen med ren pedalkraft.

Barcelonas store netværk af cykelstier gør det nemt og sikkert for cykelturister at komme omkring. På byens officielle hjemmeside, finder du et kort over alle cykelstier i Barcelona.

Hvad skal du opleve

Hospital Sant Pau Recinte Modernista

Hospital Sant Pau Recinte Modernista

De seneste år har den populære by måttet forholde sig til overturisme. Derfor er det oplagt at gå på opdagelse og se de mindre kendte seværdigheder – og det vil også være det mest bæredygtige valg.
Lad os starte med et alternativ til det absolutte turistmål, La Sagrada Familia, som er den anden mest besøgte attraktion i hele Spanien. Arkitekturen er utvivlsomt enestående, men den samme særegenhed har det forhenværende hospital Sant Pau Recinte Modernista bestemt også. Som verdens største kompleks inden for art nouveau-stilen vil du opleve i et elegant bygningsværk med skulpturhave og kringlede detaljer, som du nemt kan bruge en hel eftermiddag på.

Gaudí er ikke sådan at komme udenom og hans smukke huse, bygget til Cataloniens rige industrimagnater, står som ikoniske milepæle over hele Barcelona. Men Gaudí er dog langt fra den eneste geniale arkitekt i byen. La Casa de les Punxes ligner med sine tårne og krummelurer mest af alt et prinsesseslot, og det blev da også designet til tre søstre af Modernista-arkitekturen Josep Puig i Cadafalch tilbage i 1905. Er du på udkig efter en seværdig park, så drop Parc Güell til fordel for Parc del Laberint d’Horta, en elegant havepark fra 1700-tallet, som byder på en overraskende svær labyrint af høje hække.

Et drømmeslot: Casa de les Punxes, tegnet af modernista-arkitekten Josep Puig i Cadafalch

Et drømmeslot: Casa de les Punxes, tegnet af modernista-arkitekten Josep Puig i Cadafalch

Vil du holde siesta og nyde det skønne vejr i Barcelona, har du sikkert allerede fået den populære Ciutadella-park anbefalet. Men hvorfor ikke vælge den mindre overrendte, men til gengæld meget større Collserola Parc? Parken er kåret til største bypark i verden og oppe på bjerget får du en formidabel udsigt over byen.

Et andet genialt sted at nyde udelivet er Bunkers del Carmel, som har ry for at være en lokal skjult perle, men som i virkeligheden er ganske velbesøgt af byens turister! Overvej i stedet i Jardins del Mirador på den knap 150 meter høje bakke Montjüic. De smukke højtbeliggende haver byder på en strålende udsigt over hele byen og ikke mindst havet.

Er du mere til kultur end natur, har du helt sikkert en lang liste over museer i Barcelona, du gerne vil nå at se. Museo Picasso er et must-see, men har du ikke reserveret billet, er gode råd dyre. I så fald kan du sætte kurs mod Nau Bostik, en forhenværende fabrik, som nu bruges til sociale kulturprojekter og kunstudstillinger med lokale kunstnere. Desuden lægger stedet ofte hus til vintagemarkeder eller streetfood-festivaler.

Vil du ud at shoppe, men leder du efter et mere bæredygtigt alternativ til de dyre butikker på Portal de l’Àngel? Gå på jagt på markedet Els Encants. Her er du garanteret massevis af fede tøjfund og secondhand-sager hos de lokale krejlere – et lille paradis, hvis du går op i genbrug eller upcycling.

Sidst, men ikke mindst, er du i Barcelona, kommer du næppe uden om legenderne fra FC Barcelona. I stedet for at se en fodboldkamp på Camp Nou, hvorfor så ikke se FC Barcelona Femení spille? Billetter til kampene på de to mindre stadioner Estadi Johan Cruyff og Mini Estadi er billige – af og til helt gratis. De allerbedste kampe på programmet er bl.a. mod Atlético Madrid i den spanske liga og mod Lyon i Champions League.

Hvor skal du spise

Barcelona er muligvis kommet lidt sent til, når vi taler om bæredygtig, plantebaseret gastronomi, men efterhånden byder byen på et væld af moderne restauranter. Derfor finder du en kreativ vegetarisk tilgang til de lokale spanske retter samt de nyeste internationale madtrends overalt i byen.

Det lokale køkken

Byens absolutte spydspids inden for plantebaseret livsstil er den lokale kæde Flax & Kale. Deres restauranter har specialiseret sig i mad til miljøvenlige madelskere – 80% af menuens retter er fuldstændigt baseret på planter, mens 20% tager udgangspunkt i fisk.

Leder du efter en hurtig godbid på farten, skal du prøve A Tu Bola. Den lille restaurant på El Raval serverer gourmetmad direkte ud til gaden, men til lave priser. De har både kød, fisk og alverdens vegetariske muligheder, og bruger kun de bedste lokale råvarer.

Vegetariske restauranter

Det er svært at sige nej til vegetarisk sushi på Roots and Rolls

Det er svært at sige nej til vegetarisk sushi på Roots and Rolls ©Roots and Rolls

Når det kommer til vegetariske restauranter, serverer Barcelona dig et bredt udvalg. Et godt eksempel er The Green Spot, som ligger ud til kysten i kvarteret La Barceloneta. Her er maden designet ud fra mantraet “vegetarisk til vegetarer såvel som ikke-vegetarer”, så er du ikke vegetar til hverdag kan du derfor både nyde stedets lækre æstetik og nye smagsoplevelser.

Er du træt af at se flade falafler og anonyme veggieburgere som det eneste kødfri alternativ på caféens menukort, er Rasoterra din redning! Her får du serveret spændende versioner af alverdens bistroklassikere, altsammen vegetarisk. Prøv også Sésamo, der byder på lækre lokalt inspirerede vegetarretter og ægte spansk livsnyderi.

Skal dine smagsløg have en tur i den syvende himmel, er et godt bud Roots & Rolls’ plantebaserede asiatiske køkken med et klart japansk islæt. Her får du vegetarisk og vegansk sushi i verdensklasse.

Veganske restauranter

Veganske restauranter er blevet mere og mere populære i Barcelona. På Väcka’s hippe Gràcia-restaurant finder du både cool billedkunst, vegansk ost, fantastiske planteburgere og øl fra lokale mini-bryggerier. Du kan endda melde dig til en workshop og lære at lave vegansk ost af stedets osteeksperter.

Snup en cocktail og spis mexicansk på Gallo Santo

Snup en cocktail og spis mexicansk på Gallo Santo ©Gallo Santo

Slå et smut ned om stranden ved aftenstid og find Blu Bar, der ud over at servere tapas, pizza og gourmet-sandwich også byder på en varieret vegansk menu, du kan udforske. Vil du derimod prøve den geniale kombination af det mexicanske køkkens glæder og smagfulde cocktails, kommer du ikke udenom Gallo Santo.

Hvor skal du bo

Der er et væld af muligheder, når det kommer til miljøvenlige hoteller i Barcelona, uanset hvordan dit rejsebudget ser ud.

For rejsende på budget

EcoZentric – den traditionelle catalanske stil og moderne bekvemmelighed gør dette til et eftertragtet hostel tæt ved Universitat de Barcelona.
Hvorfor er det miljøvenligt? Automatiske energibesparende installationer, 100% økologisk bomuldssengetøj, vandbesparende bruser med mere.

Casa Gràcia – et stilfuldt hostel i det populære Gràcia-område med solterrasse og hemmelig bar i kælderen.
Hvorfor er det miljøvenligt? Indretning og møbler er lavet ud fra upcycling-konceptet, ligesom der opfordres stærkt til at deltage i den lokale kultur og begivenheder.

Book et hotelværelse

For rejsende på et medium budget

Hostal Grau – dette dedikerede miljøvenlige hotel med egen butik har desuden en skøn lounge, hvor du efter en lang dag kan nyde et glas vin fra deres store udvalg af økologisk vin.
Hvorfor er det miljøvenligt? Hver eneste centimeter af hotellet er lavet af naturlige, økologiske materialer (selv malingen), og bygningen er designet til at have en så lille miljøpåvirkning som muligt.

Yurbban Trafalgar Hotel – 360-graders udsigten fra poolen på taget er næsten en seværdighed i sig selv, ligesom hotellets cool industrielle design er en fryd for øjet.
Hvorfor er det miljøvenligt? Bygningen er certificeret i energiklasse A, hvilket inkluderer topmoderne klimasystemer og energibesparende isolation.

Book et hotelværelse

For rejsende med hang til luksus

Hotel Neri – hvad der nu er et hotel i luksusklassen, var engang bolig for byens aristokrati, hvilket giver stedet et sofistikeret touch.
Hvorfor er det miljøvenligt? Bæredygtige el- og vandinstallationer sørger for at spare på ressourcerne, ligesom interiør og møbler er udvalgt ud fra deres naturlige materialer.

Hotel Pulitzer – denne urbane oase er fyldt med sollys og et væld af grønne planter, som indbyder til ren afslapning og giver ro i sindet.
Hvorfor er det miljøvenligt? Hotellet har vundet det eftertragtede Biosphere Responsible Tourism-certifikat, ligesom den hjemmelavede morgenmad laves af ultra-lokale råvarer.

Book et hotelværelse