DiscoverRejseoplevelser

Her er 10 bæredygtige destinationer i verden til din bucketlist

Bæredygtig rejse er et emne, der i den grad er oppe i tiden, og det kan være svært at vide præcis, hvad begrebet egentlig dækker over.

Bæredygtighed omfatter alle aktiviteter, som ifølge FN “dækker de behov, vi har i nutiden, uden at gå på kompromis med, at fremtidens generationer også skal kunne dække deres behov”. For at kunne imødegå de globale udfordringer, der er i forhold til fattigdom, ulighed, klimaforandringer, miljømæssig ødelæggelse, krig og uretfærdighed, har FN derfor fremsat 17 mål. Målene er naturligvis internt afhængige af hinanden, ligesom mange af dem har med rejseadfærd og turisme at gøre.

Lande verden over har vidt forskellige måder at løse disse udfordringer og mål. Vi har derfor samlet en liste over 10 bæredygtige destinationer i verden, som gør noget helt særligt for at tackle deres regionale udfordringer, såsom overturisme, forbrug af plastik, naturbeskyttelse, biodiversitet, CO2-udledning, madspild og bæredygtigt landbrug.

Singapore – Et land af grønne byhaver

Smukke, imponerende og bæredygtige: Singapores byhaver

Smukke, imponerende og bæredygtige: Singapores byhaver

Første stop på vores rejse til 10 af de mest bæredygtige destinationer i verden er Singapore. Singapore har i et godt stykke tid kæmpet med dårlig luftkvalitet. Oveni dette er den lille østat det tredje mest tætbefolkede land i verden, hvilket betyder, at grønne områder er i høj kurs. For at løse sine problemer stillede Singapore derfor krav til altid at indtænke taghaver, planteliv og grønne områder ved nybyggerier og når nye teknologier skal tages i brug.

Sådan blev Gardens by the Bay , et enormt byhaveprojekt, til en fascinerende sammensmeltning af højteknologiske opfindelser og frodig natur midt i storbyen. Her ser du trælignende konstruktioner på 25-50 meters højde, designet til at opfange solenergi, der senere bruges til at oplyse parken spektakulært efter mørkets frembrud. Desuden bruges de kunstige træstammer til ægte planter, der hænger, kravler og gror vertikalt, hvilket har givet plads til mere end 150.000 levende planter overalt i byhaven.

Singapores mål er at skabe en model, hvor befolkningstætheden bliver til at leve med. Det indebærer, at frodige byparker, åer og damme anlægges mellem højhusene for at skabe en følelse af mere plads. Andre initiativer går ud på at sammenkoble byens parker ved hjælp af et netværk af broer. Det gør det nemt for lokalbefolkningen at cykle og at komme rundt til fods, ligesom der investeres i at gøre offentlig transport mere praktisk for at få bilerne ud af byen.

Find flybilletter til Singapore

Rwanda – Til kamp mod plastikemballage

Bjerggorillaen er højt værdsat i Rwanda

Bjerggorillaen er højt værdsat i Rwanda

Rwanda, også kendt som “Landet med de tusind bakker”, er berømt for sine majestætiske skove, der huser nogle af de sidste bjerggorillaer i verden. Landet har høje ambitioner, når det gælder overgangen fra en landbrugsbaseret økonomi til en videnbaseret økonomi – og miljømæssig forebyggelse er helt central for den nye udvikling.

I 2008 forbød Rwanda brugen af ​​plastikposer og anden emballage, der ikke er bionedbrydelig. Rwandanesere benytter således kun poser og indpakning lavet af papir, tekstiler, bananblade og papyrus. Rwanda er på den måde blevet et af de afrikanske lande, der har færrest problemer med plastikaffald. Loven forbyder også import af plastikposer, hvilket betyder, at turister bliver tjekket ved ankomsten, og at engangsemballage af plastik bliver konfiskeret i lufthavnen. Turister opfordres også til at behandle sit affald ansvarligt under besøget.

Her får du geniale idéer til : hvordan du nemt kan skære ned på plastik, mens du rejser

Find flybilletter til Rwanda

Norge – Fremtidens byplanlægning

Norges fokus på bæredygtighed ses på hvert gadehjørne i Oslo

Norges fokus på bæredygtighed ses på hvert gadehjørne i Oslo

Norge scorer for det meste højt, når det gælder bæredygtige destinationer i verden. Uanset om det skyldes den rene energi fra vandkraft, det svimlende antal elbiler eller forskningen i at udvikle elektriske fly til at dække alle indenrigsruter, er vores nabo mod nord dybt dedikeret til bæredygtig omstilling.

I 2018 offentliggjordes planerne om at bygge en ny bæredygtig by helt fra bunden af, og beliggenheden bliver ved siden af Norges travleste lufthavn Gardermoen. Målet med den såkaldte Oslo Airport City (OAC) er, at byen udelukkende benytter vedvarende energi produceret på stedet. Herudover indrettes det sådan, at et eventuelt overskud af energi kan bruges i driften af lufthavnen – nemlig til at fjerne isen på flyenes vinger om vinteren.

Derudover sørger byplanlægningen for, at du nemt kan bevæge dig til fods gennem den lille nye by, og centrum vil være helt bilfrit. Byen er planlagt ud fra fremtidens førerløse elbiler, samt automatisk gadebelysning, et højteknologisk affaldssystem og moderne sikkerhedsstyring. OAC vil desuden have en stor offentlig park i bymidten og massevis af grønne rekreative områder, hvilket går godt i spil med nordmændenes store kærlighed til natur og udeliv.

Find flybilletter til Oslo

Costa Rica – På forkant med naturbevarelsen

Det tretåede dovendyr er et af ​​Costa Ricas mest elskede dyr

Det tretåede dovendyr er et af ​​Costa Ricas mest elskede dyr

For at tackle de udfordringer, der kom af en kraftig befolkningstilvækst, ryddede Costa Rica tilbage i 1960’erne store skovarealer for at gøre plads til afgrøder såsom bananer, kaffebønner og sukkerrør. Blot et årti senere måtte Costa Rica indse de miljøskader, der kom af skovrydningen og det monokulturelle landbrug. Myndighederne handlede hurtigt og bragte nye initiativer på banen for at beskytte de unikke naturområder: Der blev oprettet nationalparker og iværksat nye regler til at fremme økoturisme, ligesom omlægning til økologi inden for landbruget modtog støtte.

I skrivende stund udgøres 28% af Costa Ricas areal af nationalparker og vildtreservater – i alt er der mere end 100 forskellige beskyttede naturområder, fra regnskove, moser og koralrev til vulkaner, vandfald og øer. Costa Rica huser mere end 5% af Jordens samlede biodiversitet (dvs. dyre- og plantearter), selvom landets areal kun dækker 0,03% af klodens overflade.

Find flybilletter til Costa Rica

Slovenien – En lille, men enormt grøn enklave

Bilfri og fuld af liv - Ljubljanas bymidte

Bilfri og fuld af liv – Ljubljanas bymidte

Slovenien er måske et lille land, men er en vaskeægte frontløber, når det gælder bæredygtighed. Faktisk så meget at Slovenien i adskillige gange er blevet rangeret i top, når det gælder bæredygtige destinationer i verden.  Nogle af grundene til, at det lille land blev klimafrontløber, er, at ca. 60% af landet er dækket af frodige skove, og at der er en enorm biodiversitet: Der findes hele 20.000 dyre- og plantearter i landets 40 nationalparker og reservater.

Ljubljana, Sloveniens hovedstad, er også en af ​​de mest bæredygtige byer på verdensplan. Det er initiativer såsom bilfrit centrum, affaldshåndtering baseret på zero waste-konceptet og en målrettet indsats for at skabe grønne byrum, der har gjort den lille hovedstad til en sværvægter inden for miljøvenlig byomstilling.

Find flybilletter til Ljubljana

Schweiz – Klimabevidst top-scorer

Schweiz har nogle af klodens reneste vandområder

Schweiz har nogle af klodens reneste vandområder

Også Schweiz bør nævnes, når det handler om bæredygtige destinationer i verden. De vigtigste aspekter af den schweiziske miljøpolitik er at støtte borgerne i at anvende ressourcer på mere ansvarlige måder, at opprioritere brugen af vedvarende energikilder, at styrke indsatsen i at mindske udledningen af drivhusgasser, en øgning af CO2-afgifterne, beskyttelse af grundvand, naturlige levesteder og biodiversitet, at forbedre luftkvaliteten samt at begrænse permanente skader på landbrugsjorden.

Find flybilletter til Schweiz

Bhutan – Gæstfrihed imod overturisme

Det buddhistiske tempel Paro Taktsang i Himalaya

Det buddhistiske tempel Paro Taktsang i Himalaya

Allerede tilbage i 1970’erne forstod Bhutan, at en ubegrænset flod af turister utvivlsomt ville gå ud den lille nations unikke kultur og natur. Derfor indførte regeringen et sæt nye indrejseregler ud fra mantraet “høj værdi til et lille antal”. I praksis betyder det, at du som gæst betaler et dagligt gebyr på ca. 1.700 kr. i højsæsonen og ca. 1350 kr. i lavsæsonen. Gebyret dækker både dine måltider og indkvartering samt din transport rundt i landet med guide.

Derudover kræves det, at du bestiller guidede ture på forhånd og at disse organiseres af officielt godkendte rejsebureauer. Gruppeture på 5-10 personer med godkendte lokale guider, som følger gruppen fra start til slut, er derfor en almindelig og populær rejsetype. Det betyder, at besøgende kan få en mere personlig og begivenhedsrig tur (hvor du fx kan prøve at bo på en rustik bondegård den ene dag og den næste på et eksklusivt feriested), og samtidig kan Bhutan blive ved med at byde turister velkommen – og dét på en måde, der udelukkende har bidraget positivt til landets udvikling og socioøkonomiske forhold.

Læs mere: Skru ned for overturismen: en snak med journalist Elizabeth Becker

Find flybilletter til Bhutan

Frankrig – Mad og bæredygtighed

Sjælen i det franske køkken: Det traditionelle marked

Sjælen i det franske køkken: Det traditionelle marked

I 2016 skabte Frankrig overskrifter verden over, da det blev det første land til at forbyde spiseligt madaffald fra supermarkeder. Det tvang butikker til at stoppe madspild og i stedet donere de friske madvarer til velgørenhedsorganisationer. Større restauranter er desuden forpligtet til at genanvende madrester, ligesom de skal tilbyde “doggy bags” til mætte gæster, der spørger, om de kan tage resterne med hjem. Dette har ikke ligefrem været let at indføre i et land, hvor den gastronomiske tradition er på et skyhøjt niveau.

Organisationen Food Sustainability Index rangerer graden af bæredygtighed i forhold til fødevarer i 67 lande ud fra tre kategorier: Madspild og madaffald, bæredygtigt landbrug samt ernæringsmæssige udfordringer. Det kan derfor ikke komme som nogen overraskelse, at Frankrig ofte rangeres i den absolutte top. Med succesprojekter som det lokalt orienterede EPODE, der bl.a. fokuserer på at bekæmpe overvægt hos børn, og et stort projekt til promovering af økologi og mere etik i forhold til fødevarer , står Frankrig i fortroppen, når det kommer til bevidsthed om mad og bæredygtighed.

Find flybilletter til Frankrig

Østrig – Økologisk landbrugs-pioner

En bondegårdsferie er ikke så ringe endda med denne udsigt

En bondegårdsferie er ikke så ringe endda med denne udsigt

Tankegangen bag økologisk landbrug blev udviklet i begyndelsen af ​​1900-tallet og er baseret på overbevisningen om at gødning fra husdyr, bunddække, sædskifte og giftfri skadedyrsbekæmpelse giver et mere bæredygtigt landbrug. I dag vokser økologisk landbrugsdrift verden over med rivende hast, og salget af økologiske fødevarer er stigende.

Globalt set er 1,6% af det samlede landbrugsareal økologisk, men ser vi på enkelte lande er der selvfølgelig højere procenter på spil. Østrigs landbrugsareal har en andel på hele 26,5% økologisk landbrugsjord. Det lille land i Alperne har nemlig en lang historie, når det kommer til økologi.

Den berømte østrigske forsker Rudolf Steiner (1861-1925) leverede teorien bag de økologiske praksisser. Det førte til, at den første registrerede økologiske gård blev grundlagt i Østrig i 1927. Fra 50’erne og frem blev der oprettet officielle retningslinjer, landbrugstilskud og organisationer til fremme af økologisk landbrug. I 1980’erne blev Østrig derfor det første land i verden til at indføre statslig lovgivning på området – ti år før EUs allerførste reglementer for økologisk landbrug!

Hvis det lyder spændende, hvorfor så ikke tage på en bondegårdsferie på et af Østrigs mange økologiske familielandbrug?

Find flybilletter til Østrig

Hong Kong – Forbillede for klimavenlig transport

Hong Kong kan prale af at have et af de bedste transportsystemer i verden

Hong Kong kan prale af at have et af de bedste transportsystemer i verden

Transportsektoren – herunder vej-, jernbane-, luft- og søtransport – tegner sig for 24% af de globale CO2-udledninger. Derfor er mange lande gået i gang med at finde ud af, hvad der kan gøres for at mindske udledningerne fra person- og varetransport.

Offentlig transport er meget mere effektiv til at få personer fra A til B end privatbiler. Visse byer har efterhånden indset dette og investerer mere og mere i effektive, bæredygtige og pålidelige transportsystemer. Da det ledende globale konsulentfirma Arcadis satte sig for at kortlægge forskellige transportsystemer i byer verden over, undersøgte de 100 storbyer ud fra tre faktorer: Mennesker, planet og profit.

Hong Kong havnede på en førsteplads blandt de mest bæredygtige destination i verden, når det kommer til transportsektoren på grund af sit innovative og optimalt forbundne transportnet, der håndterer 12,6 millioner passagerrejser hver eneste dag. Mindre end en femtedel af beboerne ejer bil, ligesom den offentlige transport er relativt billig sammenlignet med andre byer. De aspekter, der fik Hongkong helt til tops er bl.a. et moderne og effektivt metrosystem, det høje antal af rejsende i alle former for offentlig transport, velfungerende digitale systemer, adgang til kørestolsbrugere og overkommelige billetpriser.

Find flybilletter til Hong Kong

På udkig efter mere inspiration til en bæredygtig ferie?

Oprindeligt udgivet 26. februar 2021, opdateret juli 2022

Relateret
De smukkeste og bedste lufthavne i verden
Læsetid: 9 min.

De smukkeste og bedste lufthavne i verden

dest_australia_sydney
Læsetid: 11 min.

Opdag verden med en ferie i oktober