preload

Hvis du lejer en bil, kan det spare dig både stress, tid og penge at vide, hvad du skal gøre, hvis du kommer ud for en ulykke. Uanset om det er et større eller mindre uheld, skal du følge op med dit biludlejningsfirma, hvis det efterlader et mærke på din bil. Lær, hvad der sker, hvis du kører galt, hvem der betaler for eventuelle bilskader, og hvad du bør vide.



Hvad skal du gøre, hvis du kommer ud for en ulykke i din lejebil?

Forhåbentlig kommer det ikke til at ske, men det er stadig vigtigt at være forberedt, hvis du skulle komme ud for en ulykke i din lejebil. Her er en enkel trin-for-trin-guide til, hvad du skal gøre for at sikre, at alle er trygge, og hvordan du løser skadesager uden konflikt.

Trin 1

Tjek op på alle, der er involverede i ulykken

Først og fremmest: Hold straks bilen ind et sikkert sted. Tænd havariblinket, og tjek, at du, dine passagerer og alle involverede i ulykken er okay. Hvis nogen er kommet alvorligt til skade, skal du ringe til alarmcentralen med det samme. I USA er det 911, som du måske ved. Hvis du er i Storbritannien, kan du ringe til 999, og i det meste af Europa er det 112. Uanset hvor du skal hen, skal du altid sørge for at kende nummeret til alarmcentralen, før du rejser.

Når du har sikret dig, at ingen er i fare, skal du tjekke køretøjets tilstand. Det er også vigtigt at tjekke, om du er nødt til at evakuere området på grund af farer som brand, nedfaldne elledninger eller hurtig trafik.

Trin 2

Tag billeder og del kontaktoplysninger

kontakt- og forsikringsoplysninger på alle de andre bilister, der var involveret i ulykken. Indsaml navne på eventuelle passagerer og øjenvidner. Noter mærker og modeller på alle de andre involverede køretøjer samt deres nummerplader.

Før du flytter lejebilen nogen steder hen, skal du notere oplysninger om ulykkesstedet, f.eks. gadenavne. Tag billeder af alt for at understøtte eventuelle skadesager, du måtte melde til forsikringen. Det omfatter køretøjerne i ulykken, alle specifikke skader og andre understøttende billeder, f.eks. stedet hvor ulykken skete. Mange forsikringsselskaber vil bede dig om at uploade billeder online, når du anmelder en skade.

Trin 3

Kontakt biludlejningsfirmaet

Dernæst skal du kontakte dit biludlejningsfirma. Du kan normalt finde telefonnummeret på et klistermærke i handskerummet eller et andet sted i bilens interiør. Alternativt kan du finde det på dine lejedokumenter eller på selskabets hjemmeside. De vil fortælle dig, hvordan du skal gribe det hele an og besvare spørgsmål vedrørende forsikring.

Hvis du bruger et uafhængigt bilforsikringsselskab, skal du kontakte dem separat for at fortælle dem om ulykken. Tjek, hvad din dækning og selvrisiko er på din police. Og sørg for at spørge, om de vil kontakte politiet for at indgive en ulykkesrapport for dig.

Trin 4

Find ud af, hvem der skal betale for eventuelle skadesager.

Hvor meget du selv skal betale, afhænger af forsikringsniveauet, du har tegnet. Næsten al billeje inkluderer Collision Damage Waiver (CDW) for basale ulykker, men dette inkluderer ofte dele som hjul eller forruder.

Husk, at du sandsynligvis skal betale et selvrisikogebyr for hver skade. Hvis du ikke har tegnet en skadesforsikring som en Loss Damage Waiver (LDW), skal du betale selvrisikoen til udlejningsfirmaet, uanset om ulykken var din skyld eller ej. Alternativt kan du tegne en selvrisikoforsikring.

dest_iceland_reykjavik_theme_car_driving_snow-shutterstock-portfolio_704630515_universal_within-usage-period_63687

Hvad du bør tjekke, inden du kører

Beskyt dig selv mod falske skadesager ved at tjekke din lejebil for skader, før du kører. Det tager kun få minutter at tage billeder og en video af din lejebil efter afhentning. Sørg for, at billederne er tydelige og dækker alle de vigtigste områder - også bilens interiør. Det skader aldrig at tage et billede af kilometer- og brændstofmålerne, hvis din lejebil har et kilometerloft eller en politik om, at køretøjet skal have tilsvarende brændstof ved aflevering som ved udlevering.

preloadSeveral small boats lined up on a canal alongside a road with parked cars in front of colourful buildings.

Søg efter lejebiler

Konklusion: Hvad sker der, hvis du kører galt i en lejebil?

Ingen har lyst til at tænke på at komme ud for en ulykke. Desværre betyder det ikke, at det ikke godt kan ske alligevel. Det er vigtigt at være forberedt. Hvis du ved, hvad du skal gøre i sådan en situation, kan du undgå problemer, når du melder dit forsikringskrav senere hen.

Vigtigst er, at du sørger for, at din forsikring er gyldig, og at du kender numrene på alarmcentralen, før du rejser.

Sådan ved momondo, hvad der skal stå i denne guide

Selvom jeg har været heldig nok til at undgå alvorlige ulykker på mine lejebilsrejser, har jeg stadig været nødt til at melde flere skader til forsikringen. Fra flisede forruder til benzindæksler, der falder af (seriøst!), kan det være et som et minefelt at navigere i en skadesag.

Hver skadessag vil være forskellig, men denne guide bruger min egen erfaring til at hjælpe dig, så du er så forberedt, som du kan være. Enhver form for kørsel er forbundet med risiko. Mit råd er altid at sørge for, at du har den mest omfattende billejeforsikring, du kan få. Et sidste pro-rejsetip: Jeg bestiller altid en uafhængig billejeforsikring, da den er billigere, mere fleksibel og som regel mere omfattende.

Ofte stillede spørgsmål om ulykker med lejebiler

Det er de involverede chaufførers ansvar at blive enige om, hvad der skete, og følge de korrekte forholdsregler.

  • Sørg for, at ulykkesstedet er sikkert.
  • Udveksl oplysninger med andre eventuelle involverede.
  • Tag billeder og videoer af ulykken og eventuelle skader på alle involverede biler.
  • Kontakt dit biludlejningsfirma. De vil fortælle dig, hvordan du skal forholde dig, især hvis bilen er så beskadiget, at du ikke længere kan køre i den. Normalt vil der være et klistermærke i handskerummet med et nødnummer.
Det afhænger af det erstatningsansvar og forsikringsniveau, du har. En Collision Damage Waiver (CDW) betyder, at biludlejningsfirmaet ikke opkræver omkostninger for skader på din lejebils karrosseri. Men du skal selv betale for andre eventuelle skader. Din police vil sandsynligvis også indeholde selvrisiko, som du kan blive nødt til at betale, selvom ulykken ikke var din skyld. Hvis du vil være helt fri for gebyrer, kan du også købe en selvrisikoforsikring.
Det afhænger af, hvilket forsikringsniveau du har. En almindelig billejeforsikring dækker ikke dæk, men den kan dog indeholde "vejhjælp", der gør. Som altid bør du tjekke med dit forsikringsselskab, før du rejser. Hvis du er bekymret for at punktere, kan du som regel udvide din forsikring, så den dækker det.
Den forsikring, som udlejningsfirmaerne tilbyder, dækker skader på bilen og beskytter dig mod tyveri. Den dækker dog ikke personskade forårsaget af en ulykke. Hvis du vil have en ekstra forsikring til at dække eventuelle udgifter, selvrisiko eller skader, skal du tjekke din rejseforsikring og/eller sundhedsforsikring for at se, hvordan du allerede er dækket. momondos guide til forsikring fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide.
De fleste almindelige rejseforsikringer dækker ikke skader eller buler på en lejebil. De fleste tilbyder dog billejeforsikring - mod betaling, naturligvis. Disse policer dækker typisk alt, hvad du ikke selv er herre over, som forårsager skade på lejebilen, lige fra en kollision til hærværk eller tyveri.
Ja, og nogle er særligt berygtede for netop dette. Men hvis du har papirerne og billeder af din bil, kan du bestride ethvert erstatningskrav, som du mener er uretfærdigt. Sørg for at tage omfattende og tydelige fotos og videoer af bilen, både når du henter den, og når du afleverer den. Gem de check-ud- og check-ind-formularer, som udlejningsfirmaet bruger til at vise eventuelle skader før og efter din leje, og sørg for, at de er underskrevet af en agent fra udlejningsfirmaet.

Om forfatteren

Duncan MaddenDuncan er freelance-rejseskribent, tekstforfatter og bogforfatter på konstant jagt efter rejsehistorier og den evige fornemmelse af at være på ferie. Han trives allerbedst når han er ude på en støvet vandresti eller på jagt efter alenetid i et snefyldt landskab. Født i Storbritannien og bor i Tyskland, men er mest glad når han er på vej mod horisonten. Hans første bog, Found in Translation, udforsker etymologien og historierne bag landenavne over hele verden og er på gaden nu.

Udforsk flere artikler