17 af de bedste julemarkeder i verden

Det er ved at være den tid på året. Julen er lige om hjørnet, og findes der en bedre måde at byde den velkommen end at besøge et hyggeligt julemarked? Pak huer og halstørklæder, og sæt kurs mod en af disse hyggelige juledestinationer.

Find et fly til dit foretrukne julemarked

Stockholm, Sverige – Stortorget julmarknad

Julemarked i Stockholms gamle bydel

Julemarked i Stockholms gamle bydel

Stortorget julmarknad i hjertet af Stockholms Gamla Stan er et traditionelt julemarked, der kan prale af byens bedste beliggenhed. Det åbnede første gang i 1837 og er Sveriges ældste julemarked. Det fordeler sig på 40 små røde stande, der passer perfekt ind i byen historiske rammer.

Få varmen med et glas gløgg, mens du udforsker hjemmestrik og andet lokalt håndværk. Gå ikke glip af svenske julelækkerier som peberkager og safranboller eller specialiteter som elgkød, røgede pølser og rensdyr.

Find et fly til Stockholm

Helsinki, Finland – Helsinki julemarked

Mød julemanden i Helsinki

Mød julemanden i Helsinki

Spørg enhver finne, og han eller hun vil med stolthed hævde, at julemanden kommer fra Finland. Besøg Helsingfors Julmarked på Senate Plads, og få chancen for at møde ham personligt. Faktisk gør han en indsats for at kigge forbi hver dag, så sørg for at få opdateret din ønskeseddel. Nyd et godt glas glögg blandt de blinkende julelys, og tag en tur på den antikke hollandske karrusel.

Forvild dig omkring de 133 stande, og find lokale håndværksvarer, traditionel julepynt og regionale råvarer, inklusiv rensdyrkød – en finsk specialitet. I år tilslutter en række lækre restauranter sig markedet, blandt andet den anmelderroste GRÖN.

Find et fly til Helsinki

Sibiu, Rumænien – Piața Mare

Ren julemagi i rumænske Sibiu

Ren julemagi i rumænske Sibiu

Sibius marked, der har udsigt til tre smukke bjergkæder, kaldes Piața Mare, og du finder det i den gamle bydel, der emmer af hygge. Gå på opdagelse i markedets 70 små hytter efter keramik, pelse og trælegetøj, og slut dagen af med en tur på skøjtebanen eller et besøg til det nærliggende område med aktiviteter for børn.
Sibiu er et besøg værd året rundt, men byens placering i det transsylvanske højland gør den til noget helt særligt på denne tid af året, fordi chancerne for en hvid jul er høje. Tilsæt sne, en gospelkoncert eller et magisk lysshow, og stemningen er komplet.
Din lækkersult kan stilles med klassikere som gløgg, honningkager og ristede kastanjer. Husk dog, at der også skal være plads til rumænske-ungarske specialiteter som cozonac (brisler) og kürtőskalács (en snobrødslignende snack). Sidstnævnte fås takket være den mindre ungarske befolkning, der er bosat i regionen.
Find et fly til Sibiu

Strasbourg, Frankrig – Christkindelsmärik

Franskmændene er eksperter i julemarkeder

Franskmændene er eksperter i julemarkeder

Strasbourgs Christkindelsmärik betragtes som en af klassikerne, når det gælder julemarkeder i Europa. Markedet, der også kaldes Marché de l’Enfant Jésus, er fra 1570 og dermed et af kontinentets ældste. Markedets lange levetid har givet franskmændene erfaring, og der er ingen tvivl om, at de ved, hvad de har med at gøre.

Markedet består af 300 træhytter fordelt over 11 små ‘landsbyer’ med forskellige temaer. Hovedmarkedet findes på Place de la Cathédral og tilbyder masser af håndværksvarer, dekorationer og sæsonbaserede lækkerier.

Den lokale gløgg, vin chaud, er et must, og den kombineres helst med områdets specialitet: bredele. Bredele er en småkage, der findes i et hav af smagsvarianter som for eksempel hasselnød, appelsin, kanel eller praline. Prøv også choucroute (syltet kål) og stuvningen baeckeoffe. Bon appétit!

Find et fly til Strasbourg

Toronto, Ontario, Canada – Toronto Christmas Market

Jul med et charmerende canadisk twist i Toronto's Distillery District

Jul med et charmerende canadisk twist i Toronto’s Distillery District

Europa har førertrøjen på, når vi taler julemarkeder, men andre (mindre traditionelle) julemarkeder i verden er sjove at udforske. Overvej et besøg til Torontos Distillery District, hvis du har mod på at tilføre dine juletraditioner et canadisk twist.

De brostensbelagte gader og industrielle murstensfacader danner en charmerende ramme om markedet, og julestemningen fuldendes af blinkende lygter, små træstande og et kæmpe honningkagehus. Et godt tip er at ankomme tidligt og sætte direkte kurs mod madstandene.

De specialiserer sig i alt fra tysk bratwurst til belgiske vafler, men kronen på værket er den canadiske poutine: pommes frites med sovs og en særlig ostemasse. Snyd ikke dig selv for en tur i Pariserhjulet eller karrusellen, der begge er oplagte, hvis du vil genvinde appetitten. Du må nemlig ikke gå glip af de mange lækkerier lavet med den lokale ahornsirup.

Markedet byder også på en række forskellige gaveidéer som for eksempel canadiske stearinlys lavet på bivoks, trælegetøj og noget så specielt som baconsokker. Når julegaverne er i hus, kan du med fordel nyde godt af de mange smagsprøver på vin, spiritus og øl. Vi befinder os trods alt i et destilleridistrikt.

Find et fly til Toronto

Dresden, Tyskland – Dresdner Striezelmarkt

Dresdens Striezelmarkt er Tysklands ældste julemarked

Dresdens Striezelmarkt er Tysklands ældste julemarked

Dresdens julemarked har eksisteret i næsten 600 år og er det ældste julemarked i Tyskland. Nogle mener endda, at det kan betragtes som et af de ældste julemarkeder i verden. I Dresden sælger håndværksmestre fra hele regionen alt fra ornamenter og nøddeknækkere til traditionelle slikpyramider. Striezelmarkt kan prale af verdens største julebue og har desuden masser af aktiviteter for de mindste, blandt andet et dukketeater, en karrusel og en togbane.

 

Markedets navn refererer til strüzel eller stroczel; en frugtkage, der sælges i mange af standene, og som i dag går under navnet stollen. Andre lækkerier inkluderer gløgg og Pulsnitzer pfefferkuchen (marmeladefyldte honningkager dækket af chokolade). Prøv også de lokale rahmklecks, der består af friskbagt brød med ost, og tyske klassikere som bratwurst og pretzel (salte gærdejskringler).
Find et fly til Dresden

København, Danmark – Tivoli

Tivoli huser et af Københavns hyggeligste julemarkeder

Tivoli er hjemsted for et af Københavns hyggeligste julemarkeder

Vores egen lille hovedstad har også fundet vej ind på listen. Københavns mest traditionsrige julemarked findes i Tivoli, som bekendt er en af verdens ældste forlystelsesparker. Markedet er omringet af juletræer, der er oplyst af tusindvis af lys, og hyggen fuldendes med duften af brændte mandler. Skøjtebanen er den sidste detalje, der gør markedet til et sandt eventyr.
De små stande tilbyder et stort udvalg af hjemmelavet håndværk og brugskunst og ikke mindst de danske juleklassikere gløgg og æbleskiver. De sultne må desuden ikke snyde sig selv for Tivolis populære flæskestegssandwich. En tur i Himmelskibet, der hæver sig 80 meter over jorden, sikrer dig panoramaudsigt over København og er den perfekte afslutning på dagen.
Find et fly til København

Moskva, Rusland – Den Røde Plads

Gå ikke glip af et besøg på julemarkedet på Den Røde Plads

Gå ikke glip af et besøg på julemarkedet på Den Røde Plads

Moskvas julemarked holder til blandt helt særlige omgivelser, nemlig den majestætiske St. Basil basilisk og Kremls respektindgydende vægge. Markedet består af 20 stande, og her finder du juledekorationer og lokale souvenirs som babushka-dukker og andet malet legetøj (khokhloma).

Markedet ligger ved en af Moskvas største skøjtebaner og har desuden et lille område for børn. Gå ikke glip af traditionelle russiske retter som bagte kartofler med champignon og pickles eller salte pandekager med kaviar (blinis). Afslut med manér med gløgg og russernes fortolkning af den klassiske honningkage. Bemærk, at russerne fejrer jul d. 7. januar, og derfor holder markedet åbent helt frem til slutningen af januar.

Find et fly til Moskva

Chicago, Illinois, USA – Christkindlmarket

Ja, der findes glimrende julemarkeder uden for Europa – ikke mindst Chicago’s Christkindlmarket

Ja, der findes glimrende julemarkeder uden for Europa – ikke mindst Chicago’s Christkindlmarket

Chicago har fundet inspiration hos Nürnbergs Christkindlesmarkt og kopieret et traditionelt tysk julemarked med alt, hvad der hører til. Det ligger på Daley Plaza i centrum af Chicago og er det største tyske julemarked i USA. Markedet tæller hundredvis af stande, der tilbyder tyske varer som nøddeknækkere og kukure fra Schwarzwald, men du kan også købe ponchoer og andre håndlavede beklædningsgenstande fra Ecuador.

Markedets højdepunkt er dog madsælgerne, der langer bratwurst, sauerkraut, gullashsuppe og schnitzel over disken. Prøv lækkerier som bagte æbler, saltkringler (pretzels) af den fineste kvalitet og en stærk, krydret gløgg, der serveres i støvleformede kopper.

Find et fly til Chicago

Salzburg, Østrig – Christkindlmarkt

Salzburgs julemarked ligger på den pittoreske Residenzplatz

Salzburgs julemarked ligger på den pittoreske Residenzplatz

En ældre kirke og et middelalderligt slot på en bakketop danner en romantisk ramme om Salzburgs julemarked. Dets 95 stande er fordelt i seks forskellige sektioner, og her kan du få fingrene i alt fra blomster og tekstiler til håndværksvarer, legetøj og glitrende ornamenter.

Følg duften af brændte mandler, og du vil snart befinde dig i markedets madsektion. Tag ikke derfra, før du har prøvet gløggen, de ristede kastanjer, Bratapfel (friskbagte æbler) og honningkagehjerterne. Det kan lyde af meget, men det er jo kun jul én gang om året.

Find et fly til Salzburg

Prag, Tjekkiet – Den gamle bydel

Prags mest ikoniske julemarked i den gamle bydel

Prags mest ikoniske julemarked i den gamle bydel

Prag placerer sig i toppen, når det kommer til julemarkeder. Byen er fyldt med dem, men sæt kurs mod den gamle bydel, hvis du vil opleve Prags bedste julestemning. Her ligger små træboder side om side med udsigt til et kæmpe juletræ, og de skuffer ikke, hvad angår souvenirudvalget: smykker, stearinlys, krystaller, glas og trælegetøj.

Madboderne serverer blandt andet traditionelle tjekkiske retter som grillet svin og blodpølse, og de nydes med fordel med den lokale honningvin medovina.

Find et fly til Prag

Bruxelles, Belgien – Plaisirs d’Hiver

Hold pause fra juleshoppingen, og tag på skøjtetur på Place Sainte-Catherine i Bruxelles

Hold pause fra juleshoppingen, og tag på skøjtetur på Place Sainte-Catherine i Bruxelles

Bruxelles julemarked, Plaisirs d’Hiver, kan holde dig beskæftiget i timevis, da det består af hele 240 stande. Markedet strækker sig over to bydele og kan findes mellem Grand Place og Place St. Catherine. Hjemmelavede lys, legetøj og lædervarer er bare nogle af de ting, du kan gå på opdagelse i, men det, der rigtigt trækker, er de belgiske delikatesser: vaflerne, chokoladen, muslingerne, de håndlavede pølser, ostene, brødet og ikke mindst de berygtede belgiske pommes frites.

Skyl efter med en stærk øl af god kvalitet, og glem ikke den lokale gløgg – vin chaud – hvis der er plads til mere. En lur kan virke tillokkende efter al den mad og drikke, men skøjtebanen, pariserhjulet, karrusellerne og de kæmpe rutsjebaner skal nok få dig på andre tanker.

Find et fly til Brussels

Manchester, England – Albert Square

Drømmer du om en britisk jul? Så gå på opdagelse i Manchesters julemarked

Drømmer du om en britisk jul? Så gå på opdagelse i Manchesters julemarked

Traditionerne omkring julemarkeder opstod oprindeligt på fastlandet i Europa, men briterne haler langsomt ind på os. Særligt Manchesters julemarked, der findes på byens Albert Square, er et besøg værd. Her kan du boltre dig blandt 300 stande fordelt i flere sektioner: et internationalt marked, et fransk marked, et tysk marked og et familievenligt marked.

Sidstnævnte kan endda prale af en skøjtebane. På markedet kan du købe alt fra håndværksvarer til delikatesser fra hele Europa, men madboderne er det virkelige trækplaster. De har et bredt internationalt udvalg, og bayersk strudel, franske crêpes og tyske flammkuchen (pizzalignende brød med ost og kød) er bare et lille udsnit af, hvad der venter dig.

Find et fly til Manchester

Riga, Letland – Den gamle bydel

Rigas julemarked ligger i et UNESCO-beskyttet område

Rigas julemarked ligger i et UNESCO-beskyttet område

Den lettiske hovedstads største julemarked er som taget ud af et eventyr. Det er placeret på Cathedral Square i hjertet af Rigas historiske bycentrum. Pladsen er optaget på Unescos verdensarvsliste, og den skuffer ikke som ramme om standene, der tilbyder massevis af lokalt producerede varer.

Trælysestager, stearinlys og hjemmestrik er bare et lille udpluk af, hvad du kan finde. Få varmen med gløgg, og hold dig ikke tilbage fra brændte mandler, glaserede honningkager og lokalt røget kød. Glem desuden ikke at købe et glas af den berømte lettiske honning med hjem.

Find et fly til Riga

Nürnberg, Tyskland – Christkindlesmarkt

Nürnbergs Christkindlesmarkt har to millioner besøgende årligt

Nürnbergs Christkindlesmarkt har to millioner besøgende årligt

Nürnbergs julemarked går helt tilbage til det 17. århundrede, og med sine 180 stande er det et af de største i Tyskland. Markedet ligger i den gamle bydel og kan spottes på lang afstand på grund af sine rød/hvide farver.

I Nürnberg har de rystet juleposen lidt, for de tilbyder den såkaldte Heidelbeer Glühwein, der er en særlig blåbærgløgg. Den serveres med en lang række traditionelle delikatesser såsom Nürnberger Lebkuchen (honningkager med chokoladeovertræk) og de legendariske grillede Nürnberg-pølser, hvis opskrift stammer helt tilbage fra 1497. Guten Appetit!

Find et fly til Nürnberg

Madrid, Spanien – Mercado de Navidad

Besøg Madrid, hvis du er i humør til en farverig julemarkedsoplevelse

Besøg Madrid, hvis du er i humør til en farverig julemarkedsoplevelse

Madrids største plads, La Plaza Mayor, forvandles i december måned til et traditionelt julemarked, der blev afholdt første gang i 1860. Markedets 140 stande sælger varer i alle afskygninger, fra små bibelske figurer, som markedet er særligt kendt for, til spøg og skæmt-artikler, som spanierne narrer hinanden med d. 28. december. Denne dag er Spaniens svar på vores 1. april.

Find et fly til Madrid

Napoli, Italien – San Gregorio Armeno

Små figurer afbilder krybbespillet på Napolis julemarked

Små figurer afbilder krybbespillet på Napolis julemarked

Napolis charmerende San Gregorio Armeno fyldes med liv omkring jul, hvor gadens mange butikker sælger små figurer, der afbilder Jesu fødsel, i alle afskygninger. En lokal tradition foreskriver, at byens beboere designer deres egen version af begivenheden (en såkaldt presepe), så det er ikke ualmindeligt at se Jesus og Maria iblandt pizzabagere, eksotiske dyr og karikaturer af en række berømtheder.
Når du har kreeret din egen version, er det oplagt at dykke ned i traditionelle napolitanske julelækkerier som rococo-småkager, susamielli-kager og dybstegte struffoli-boller. Buon appetito.

Find et fly til Napoli

Læs mere: