DiscoverBæredygtig rejse

Tips og tricks til at rejse mere miljøbevidst

Rejser kan hjælpe med at gøre drømme til virkelighed. Det er uanset om drømmen er at køre ørken-buggy i Sahara, tage på hvalsafari i Stillehavet eller vandre i Brasiliens regnskove. I dag flyver over 300% flere mennesker end i 1990.

Men der er ingen tvivl om, at flyrejser belaster klimaet miljømæssigt. Du behøver dog ikke at aflyse dine rejseplaner, hvis du gerne vil rejse mere miljøvenligt. Vi har undersøgt forskellige muligheder, der kan reducere dit næste store eventyrs CO2-påvirkning. Her er de ni bedste tips til en miljøvenlig rejse.

1. Vælg direkte fly

Med mindre du planlægger en sightseeingtur eller skal besøge en ven, er der vel ingen grund til at vælge en mellemlanding? Direkte flyvninger sparer dig ikke kun timevis af ventetid i lufthavnen, de reducerer også din CO2-udledning.

En stor del af et flys CO2-udledning vil typisk ske under start og landing, så jo færre af disse du har på en rejse desto bedre. Og ofte er prisforskellen mellem en direkte flyvning og en med mellemlanding tjent ind i forhold til reduceret tid og stress i lufthavnen.

2. Vælg den korteste rute

Nogle gange er det bare umuligt at flyve direkte. Set med miljøvenlige briller er det vigtigst at vælge de korteste forbindelser; ikke dem, der zigzagger på tværs af verdenskortet som en bi med dårlig orienteringsevne.

3. Vælg et brændstofeffektivt flyselskab

Ikke alle fly er ens med hensyn til brændstofeffektivitet, og ikke alle flyselskaber prioriterer at investere i en brændstofeffektiv flyflåde. En god tommelfingerregel er at vælge et flyselskab med mere moderne fly. Typisk kan du regne med, at jo nyere flyet er, desto mere brændstofeffektivt er det. Fly som Airbus A350, Boeing 787 Dreamliner, Airbus A330, Embraer E2 og Airbus A220 er fornuftige valg, da de alle bruger mindre end tre liter jetbrændstof pr. 100 passagerkilometer.

På momondo kan du bruge flymodelfiltret, som du finder under “flytyper”, til at vælge de mest brændstofeffektive fly til din næste rejse.

4. Vælg et mindre fly

Størrelsen betyder noget, når det kommer til CO2-udledning. For eksempel er mindre dobbeltmotorfly som Boeing 787 Dreamliner og Airbus A350 i gennemsnit 24% mere effektive end giganter som 747 og A380, der har fire motorer. Og hvis du flyver over kortere afstande og har mulighed for det, kan det anbefales, at du vælger turbopropfly for at skære endnu mere ned på udledningen.

5. Vælg economy frem for business eller first class

Dette er en af de situationer, hvor det at være sparsommeligt også er godt for miljøet. Kort sagt, jo flere, der er plads til i flyet, jo mindre CO2 vil flyet udlede pr. passager. Business og first class-sæder er tungere og optager mere plads på flyet, hvilket gør disse passagerers CO2-aftryk tre til ni gange større end economy-passagerers. Så læn dig tilbage og nyd economy!

Du kan finde ud af, hvem der tilbyder flere economy-sæder i forhold til antallet af business- eller førsteklasses-sæder på websteder som dette. Helt op til 25% af nogle flyselskabers sæder er af sidstnævnte art, mens andre flyselskaber udelukkende tilbyder economy-sæder på deres fly.

6. Vælg flyselskaber og lufthavne, der bruger biobrændstof

Flere og flere flyselskaber er begyndt at bruge biobrændstoffer, der stammer fra råvarer som alger, jatropha, husholdningsaffald, trærester, industrielle affaldsgasser og endda brugt madolie til at tanke deres flyflåder. At flyve på biobrændstof kan reducere udledningen markant sammenlignet med den samme mængde fossilt brændstof. Så hold øje med lufthavne og flyselskaber over hele verden, der regelmæssigt vælger dette grønnere alternativ.

Du kan også investere i initiativer, der fremmer brugen af biobrændstoffer. For eksempel kan du med Sveriges Fly Green Fund købe lokalt produceret biobrændstof, der vil blive anvendt ved fremtidige flyvninger.

7. Vælg at pakke lettere og reducer dit CO2 aftryk

Når du pakker til en tur, kan du blive fristet til at forberede dig på enhver situation. Men hvor ofte inviteres du i sidste øjeblik til et cocktailparty? Og har du virkelig brug for både din bærbare computer på ferien?

Fordelene ved at pakke let er langt flere end blot at undgå bagageafgifter. Hvert enkelt gram, der transporteres i luften har betydning for den samlede CO2 udledning. Derfor har flyselskaberne i årevis eksperimenteret med, hvordan man gør alt, lige fra måltider, bestik og flymagasiner til kabinepersonalet, lettere. Et flyselskab fandt ud af, at det kunne spare ca. 53.000 liter brændstof om året ved blot at lette vægten med 0,45 kg i hvert af deres fly. Så pak lidt mindre, næste gang du flyver — det gør en forskel for dit CO2-aftryk.

8. Vælg toget for en mere miljøvenlig rejse

Har du overvejet at tage denne mere miljøvenlige transportform, når du rejser? Det tager længere tid og koster ofte mere end at flyve, men det er en oplevelse i sig selv at se landskabet passere forbi.

Når du tager toget i Europa, udleder du langt mindre CO2, end når du flyver. Og hvis tidsbesparelser er en af grundene til, at du vælger at flyve, skal du huske på, at de fleste større lufthavne er placeret uden for byen, hvorimod toget standser i hjertet af byen. Udover flyveturen, skal du medregne den transporttid, der er til og fra centrum, og så er der den tid, det tager at tjekke ind, komme igennem sikkerhedskontrollen og vente på bagagen. Afhængig af ruten, er det ikke sikkert, at der er så meget tid at spare.

9. Vælg at klimakompensere din flyrejse

Klimakompensation betyder i bund og grund, at du betaler for at kompensere for den mængde CO2, der udledes på dine vegne, når du tager på en flyrejse. Mange klimakompenseringssider har en CO2-beregner, så du både kan se og betale, hvad der svarer til din CO2 udledning.

Der findes mange projekter, som hjælper til med enten at reducere produktionen af CO2 (som eksempelvis at udskifte ineffektive og usunde kulkomfurer i tredjeverdenslande), eller reducere allerede eksisterende CO2 i luften (ved eksempelvis at plante træer).

De reelle effekter af udligning kan være svære at måle, så sørg for at vælge organisationer, der har de højeste standarder inden for certificering af CO2-reduktionsprojekter, som f.eks. en guldcertificering (the Gold Standard) og VCS.

Konklusion på det hele? Du kan gøre en forskel!

For dig som rejsende betyder alle mulighederne i denne artikel ganske enkelt, at du har et valg. Og med dine valg kan du være med til at få en mere miljøvenlig rejse.

På udkig efter mere inspiration til en bæredygtig ferie?

Oprindeligt udgivet 3. januar 2021, opdateret juli 2022

 

 

Kilder:

Passagervækst: The Guardian

Biobrændstoffer: atag.orgFly Green Fund
Brændstofeffektive fly og procentdelen af CO2 i luftfart: Atag.orgThe TelegraphICCTICCTUCSUSA
Kulstofudligning: Öko-institutAtmosfairNature.com
Tog- vs flyudligning: EEA
CORSIA: carbonbrief.orgIATA

Måder at gøre flyet lettere på: Traveller.com