preload

Dani Heinrich er medstifter af Globetrotter Girls, et uafhængigt rejsesite med personlige rejsehistorier, praktiske rejseoplysninger og beretninger om LGBTQ+-oplevelser. Dani, der oprindeligt er fra Tyskland, blev nomade i 2010, da hun sagde sit job i London op for at blive rejseblogger og besøgte over 60 lande på fem kontinenter. I 2014 slog hun sig ned i New York City og tilbringer vintermånederne med at rejse.

 

“Er det virkelig så anderledes at rejse som LGBTQ+-rejsende?” Det er et spørgsmål, som jeg ofte bliver stillet. Og mit svar er altid et rungende JA. Ja, det er anderledes at rejse rundt som en queer person i forhold til at rejse som “hetero”. Selv om vi måske ser de samme seværdigheder, besøger de samme strande og bor på de samme hoteller, skal LGBTQ+-rejsende tage hensyn til én ting, som heteroseksuelle – og især par – ikke behøver at være særligt opmærksomme på: sikkerhed.
Her er mine syv sikkerhedstips til LGBTQ+-rejsende, når de planlægger deres næste ferie.

 

1. Frygt bør ikke holde dig tilbage

Lad os starte med det mest presserende sikkerhedsproblem for LGBTQ+-rejsende: det faktum, at vi i modsætning til heteroseksuelle rejsende skal være opmærksomme, når vi vælger rejsemål. Samkønnede forhold er stadig ulovlige i 69 lande (næsten halvdelen af dem i Afrika), og i 12 af disse lande straffes homoseksualitet med dødsstraf. At vælge at rejse til disse destinationer betyder, at vi sætter vores liv på spil.

Men selv hvis vi ikke vælger et af disse 69 lande som vores næste destination, så er der kun 29 lande i verden, der anerkender ægteskaber mellem personer af samme køn, og kun 65 % af FN’s lande, der har erklæret homoseksuelle forhold for lovlige. Vi er stadig langt fra ligestilling, og den seneste udvikling rundt om i verden har vist, at LGBTQ+-rettighederne indskrænkes i stedet for at udvides.

Antallet af homofobiske overgreb er steget, herunder brutale overfald ved Pride-parader i Europa. LGBTQ+-rejsende bør dog ikke lade frygten holde dem tilbage. Start med en indenrigsrejse eller rejs til et land, der er kendt for at være homovenligt, f.eks. Canada eller Costa Rica, eller et af de 29 lande , der har lovliggjort ægteskab mellem personer af samme køn.

 

2. Gør dig bekendt med LGBTQ+-lovgivning og sikkerhed for homoseksuelle

Hvis du er i tvivl, så sæt dig ind i de lokale LGBTQ+-lovgivninger og sikkerheden på din destination inden din rejse. Både ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) og IGLTA (International LGBTQ+ Travel Association) har omfattende ressourcer for queer-rejsende på deres websteder. ILGA har også en detaljeret oversigt over love om seksuel orientering i hele verden, og ILGTA har gode værktøjer til, hvordan du planlægger din rejse, herunder en liste over LGBTQ+-venlige hoteller og rejsearrangører.

Lesbiske rejsende har generelt en sikkerhedsfordel i forhold til de homoseksuelle mandlige rejsende, fordi der er mange lande, hvor homoseksuelle forhold mellem mænd er strafbare, men ikke homoseksuelle forhold mellem kvinder.

Find ud af, hvordan homoseksualitet behandles på din planlagte destination, om der er love, som tillader diskrimination af LGBTQ+-personer, og hvordan andre homoseksuelle rejsende har oplevet at rejse i det pågældende land. Med hensyn til sidstnævnte så er LGBTQ+-rejseblogs en fantastisk ressource.

Sørg også for at oplyse dig selv om, hvad der kan opfattes som krænkende i det land, du planlægger at besøge, og respekter altid den lokale kultur.

Hvis du er i tvivl om, hvor du gerne vil rejse hen, og bare leder efter inspiration, kan jeg anbefale at læse Passport Magazine – et af de eneste rejsemagasiner for bøsser og lesbiske, der stadig udkommer i USA. Det dækker LGBTQ+-rejser, eventyr, kultur og stil. Connextions Magazine og Out Traveler er også fantastiske kilder til inspirerende rejsehistorier, rejsetips og hotelanbefalinger.

 

3. Planlæg din rejse omkring en LGBTQ+-begivenhed

Hvis du planlægger en rejse omkring en LGBTQ+-begivenhed eller en populær Pride Parade, kan du helt sikkert få ro i sindet i forhold til at rejse som homoseksuel. Du behøver ikke at bekymre dig om at blive stirret på eller chikaneret – i stedet vil du finde dig selv omgivet af andre queers og have lettere ved at komme i kontakt med andre LGBTQ+-personer, især hvis du rejser alene.

Wikitravel er et godt sted at starte med at undersøge LGBTQ+-arrangementer, der er værd at rejse efter. Under Gay and Lesbian Travel finder du en omfattende liste over de største Pride-arrangementer i verden. Store LGBTQ+-arrangementer omfatter World Pride, Gay Ski Weeks, Gay Days i Orlando ellerSparkle In The Park, en årlig festival for transseksuelle i Manchester, England. Andre store Gay Pride-fester, der er værd at planlægge en rejse omkring, er New York City Pride, Mardi Gras i Sydney, Toronto Pride Week, Tel Aviv Pride eller to store Pride-fester i henholdsvis Rio og Sao Paulo i Brasilien.

 

4. Træd ind i “rejseskabet”

Hvis du ikke rejser til et rejsemål, der er kendt for at være meget homovenligt, kan det være en god idé at træde ind i “rejseskabet”. At kravle tilbage i “skabet” handler ikke om at skamme sig. Derhjemme er du måske stolt, men at være forsigtig for at undgå uønsket opmærksomhed er en overlevelsesevne på dine rejser. Jeg anbefaler, at man tilegner sig en “when in Rome”-mentalitet. I Mexico City og Rio de Janeiro er både bøsser og lesbiske par f.eks. ekstremt åbne og viser lige så meget lidenskabelig hengivenhed offentligt som deres heteroseksuelle modstykker. LGBTQ+-par, der rejser dertil, kan også føle sig trygge ved at vise hinanden hengivenhed i offentligheden. Men i langt de fleste andre steder i Latinamerika er det dog stærkt tilrådeligt at udvise diskretion.

Både homoseksuelle og heteroseksuelle par vil være nødt til at begrænse deres hengivenhed i visse situationer på deres rejser, f.eks. i Dubai eller andre strenge islamiske lande. Problemet for LGBTQ+-par går dog ud over at kysse og holde i hånden i det offentlige rum. I lande eller regioner, hvor homoseksualitet ikke er accepteret, betyder offentlig diskretion også, at hvis din partner f.eks. kommer til skade, så kan du være nødt til at vise ham/hende meget mindre følelsesmæssig støtte, end du gerne vil, blot for at I kan føle jer trygge.

 

5. Brug en queer rejsearrangør

Hvis det er din første rejse – især hvis din destination er i udlandet – og du føler dig nervøs over at rejse til et fremmed land, kan du overveje at bruge en rejsearrangør, der har specialiseret sig i queer-rejser. På den måde behøver du ikke at bekymre dig om at være “den eneste ene, der er anderledes”. Tværtimod ved du, at du rejser sammen med din “stamme”. Der findes rejsearrangører til næsten alle former for guidede queer-ture.

Her er nogle af mine favoritter:

  • Out Adventures: Out Adventures tilbyder eventyrrejser for bøsser og lesbiske i hele verden.
  • Olivia Lesbian Travel: Olivia er det største lesbiske rejseselskab, der tilbyder ferierejser for alle lesbiske, lige fra krydstogter, eventyrrejser til helt almindelige charterrejser.
  • R Family Vacations: R Family Vacations blev grundlagt af Rosie O’Donnell og var oprindeligt begrænset til LGBTQ+-familiekrydstogter, men tilbyder nu også andre former for LGBTQ+-familieferier. R Family Vacations har også lanceret en “Adult Vacation”-linje, som tilbyder børnefrie ferier for LGBTQ+-rejsende.
  • Aquafest Cruises: Aquafest Cruises har specialiseret sig i LGBTQ+-krydstogter og eventyrrejser til eksotiske steder som Indien, Machu Picchu og afrikanske safarier.
  • Oscar Wilde Tours: Denne rejsearrangør fokuserer på historie- og kunstrejser for homoseksuelle og tilbyder storbyferier i USA og Europa.
  • Venture Out: Rejser i små grupper for homoseksuelle rejsende. Destinationerne spænder fra safarier i Afrika til rundrejser i Chile, Italien, Grækenland og meget mere.

 

6. Bo i queer-venlige eller LGBTQ+-ejede boliger

Hvis du rejser med din partner, og du er nervøs for at bo på et hotel på grund af det frygtede spørgsmål “En seng eller to?” eller vil være ked af at få to enkeltsenge, når du i din reservation specifikt har bedt om en dobbeltseng, anbefaler jeg, at du booker et queer-ejet eller et udadtil LGBTQ+-venligt sted at bo.

Purple Roofs har det største rejsekatalog over LGBTQ+-venlig indkvartering og er en fantastisk kilde til queer-ejede og queer-venlige hoteller, B&Bs og ferieboliger.

TAG Approved®-hoteller er hoteller, der ikke blot er LGBTQ+-venlige, men som også støtter LGBTQ+-samfundet i deres ansættelsespolitik. Der findes over 2.000 TAG Approved®-hoteller. Fordelen ved TAG er, at der er mange hoteller, der er medlemmer af rejsebonusprogrammer, så hvis du er en rejsehacker og samler point, vil TAG-webstedet være nyttigt for dig.

Hvis du ønsker at blive indkvarteret privat i boliger , der er ejet af queer-personer, så tjek disse websteder: Misterbnb, der primært henvender sig til homoseksuelle mænd og tilbyder 1 million LGBTQ+-venlige indkvarteringsmuligheder i 200 lande. Gaystay og Gay Homestay er to mindre online indkvarteringsnetværk, der henvender sig til lesbiske, bøsser, biseksuelle og transseksuelle. Disse queer-venlige private indkvarteringsudbydere er især nyttige i mindre byer eller på destinationer, der ikke er så velbesøgte, og som ikke har mange hoteller.

 

7. Få kontakt med andre LGBTQ+-rejsende på din rejse

Der er ingen bedre måde at få et godt indblik i den lokale LGBTQ+-kultur i det land, du besøger, end ved at komme i kontakt med lokale queers. Takket være flere apps, websteder og sociale medier er dette blevet meget nemmere.

Dating-apps er det mest populære værktøj til at møde lokale queers, især for solorejsende, og kontakten behøver ikke altid at føre til en date. Du kan også være åben om, at du kun er i byen i et par dage og er på udkig efter folk at gå ud med.

Hvis dating-apps ikke er noget for dig, kan du prøve MeetUp.com, som har grupper i mange større byer rundt om i verden. App’en giver dig mulighed for at søge på særlige interesser – f.eks. en tangogruppe for bøsser, en gruppe lesbiske vandrere eller en queer-brætspilsaften.

Der findes også Facebook-grupper, som forbinder LGBTQ+-rejsende, og det er værd at skrive opslag her for at finde ud af, om der er medlemmer i den by, du planlægger at besøge. Selv hvis du ikke finder medlemmer på den pågældende destination, kan folk stadig give dig anbefalinger til de bedste homobarer eller hvilke fester, du skal besøge.

LGBTQ+-hotspots som New York City, Berlin, San Francisco og Toronto har som regel også queer-fokuserede vandreture, som er en god måde at møde andre homoseksuelle rejsende på.

 

De sidste overvejelser

Så ja, det er anderledes at rejse for queer-rejsende. Nogle gange er det endnu sværere. Men det er også ekstremt givende, og med de tips, jeg har delt her, er du godt forberedt til at tage på dit livs rejse. Hvad venter du på?Begynd at planlægge din drømmerejse til LGBTQ+-rejser nu!

 

De organisationer, der henvises til i denne artikel, er udelukkende angivet som reference og er på ingen måde tilknyttet momondo eller Globetrotter Girls.

Om forfatteren

momondo Danmarkmomondo ønsker at inspirere alle til at dyrke nysgerrigheden - da rejser kan åbne vores sind for en verden, hvor vores forskelle er en kilde til inspiration, ikke intolerance og fordomme. Lad os opleve vores verden sammen - gennem daglig inspiration, rejsetips og meget mere. Følg os påInstagram for endnu mere inspiration.

Udforsk flere artikler