DiscoverBæredygtig rejse

Sådan gør du dit hotelophold mere miljøvenligt

Frisk sengetøj hver dag. Sjove små flasker med shampoo, balsam og bodylotion. Håndklæder i alverdens størrelser lige indenfor rækkevidde.

Det er lækkert at blive forkælet på et hotel nu og da. Men sandheden er, at det også kan være belastende for miljøet. Og helt ærligt: Afhænger ferieminderne af de 50 håndklæder, der altid lå parat – eller den venlige service og den uimodståelige morgenmad?

Du kan sagtens få et fantastisk hotelophold og samtidig være venligere mod miljøet. Vi fortæller hvordan.

 

Book et miljøvenligt hotel

Booker du et certificeret miljøvenligt hotel, har du allerede reduceret dit klimaaftryk dramatisk. Miljøvenlige hoteller er designede eller klimarenoverede med det formål at have en så lille indflydelse på miljøet som muligt. De er mere energieffektive og ofte konstruerede af lokale byggematerialer. De serverer lækker mad af lokale råvarer og minimerer deres affald.

Din første tanke er muligvis en træhytte i en fjern indonesisk jungle. Men udvalget af miljøvenlige ferieophold er faktisk vokset enormt i takt med forbrugernes efterspørgsel. I dag kan du nemlig finde smukke og luksuriøse hoteller over hele kloden, der sætter klimaet højt.

Sørg for at dobbelttjekke hotellets egen hjemmeside for at få mere detaljeret viden om de miljøvenlige tiltag, hotellet har sat i værk. Se efter miljømærker og certifikater, der kan bekræfte stedets seriøsitet i forhold til klimavenlige tiltag, såsom Green Key, LEED, Green Tourism, ISO 14001 and GSTC.

 

Det handler ikke kun om miljøet

Nogle miljøvenlige hoteller dyrker deres egne råvarer — friskt og lækkert

Nogle miljøvenlige hoteller dyrker deres egne råvarer — friskt og lækkert

De bedste miljøvenlige hoteller har en holistisk tilgang til bæredygtighed og arbejder derfor ikke kun for at minimere deres eget klimaaftryk.  At forbedre det lokale samfunds økonomi og miljø er også et vigtigt område at fokusere på.

Derfor er miljøcertifikater og alternative energikilder ikke de eneste ting, du bør tjekke på hotellets hjemmeside. Undersøg om de gør endnu mere. Ansætter de lokal arbejdskraft og støtter organisationer, der arbejder med forbedringer i lokalsamfundet? Tilbyder de øko-ture med fokus på flora og fauna eller kulturelle udflugter, der giver indblik i områdets traditioner? Dyrker de deres egne produkter? Eller har de måske været drivkraft bag gavnlige projekter i lokalsamfundet?

 

Rejs lokalt

Tag en eventyrlig, CO2-fri cykeltur ud i det blå

Tag en eventyrlig, CO2-fri cykeltur ud i det blå

Du kan med stor fordel skrive dette simple tip bag øret, når du skal vælge dit hotels beliggenhed: Jo tættere dit hotel ligger på de lokale steder, du ønsker at besøge i løbet af ferien, desto mindre afhængig bliver du af at leje bil eller at tage andre klimabelastende transportmidler derhen.

 

Ingen miljøvenlige hoteller? Bare rolig!

Hvis det hotel, du endte med at booke, ikke er så bæredygtigt, som man kunne ønske, er der heldigvis en masse ting, du kan gøre i løbet af dit ferieophold for at mindske dit CO2-aftryk. Den nemmeste måde at passe på miljøet i løbet af ferien er naturligvis, at du simpelthen gør, som du ville gøre derhjemme!

 

Styr uden om plastik

Den genanvendelige vandflaske: En essentiel del af hver eneste tur

Den genanvendelige vandflaske: En essentiel del af hver eneste tur

I dag ved alle efterhånden, at plastik praktisk talt er den mindst naturlige ting, der findes… Alligevel er det stadig mere reglen end undtagelsen, at virksomheder bruger plastik af ren og skær bekvemmelighed. Gør dit hotelophold mere bæredygtigt og giv en hånd til planeten ved at undgå engangsservice af plastik og flamingo, såsom kopper, tallerkener, bestik, vandflasker og – gisp! – ja, selv de små nuttede flasker shampoo, balsam og body lotion.

Hold i stedet øje med genanvendeligt eller bionedbrydeligt service (i metal, træ, glas, pap, keramik), og sørg for, at du har din gode gamle, genanvendelige vandflaske og dine egne toiletartikler med hjemmefra. Hvem gider også at spise og drikke af plastik – er du ikke netop taget på ferie for at forkæle dig selv?

 

God service har intet at gøre med forbrug

Hvem siger, at et miljøbevidst ophold ikke også kan være luksuriøst?

Hvem siger, at et miljøbevidst ophold ikke også kan være luksuriøst?

Skifter du sengetøj hver dag derhjemme? Selvfølgelig gør du ikke det, for du har et liv, der skal leves — og det går hånd i hånd med klimavenlighed. Tøjvask udgør typisk op mod 15% af et hotels energiforbrug. Spar derfor dit hotel for det unødvendige forbrug af både tid, strøm og vand ved at signalere, at du ikke har brug for at få skiftet lagner og linned hver dag – eller dine håndklæder for den sags skyld!

Det gælder også håndklædet ved vasken, til badet, til stranden og poolen, vaskekluden, bademåtten — har vi glemt noget? Vælg i stedet den såkaldte “turndown service”, hvor hotelpersonalet ved aftenstid nydeligt reder din seng, og måske endda overrasker dig med en lækker aftendrink, en lille chokolade på puden eller en hyggelig højtlæsningsbog til børnene. Så kan alle vist se frem til at sove sødt…

 

Sluk lyset, inden du går ud

Dette er efterhånden blevet lettere, da flere og flere hoteller benytter nøglekort, som også kan sørge for at både lys og andet strømforbrug automatisk slukkes, når du forlader dit værelse. Hvis tilfældet nu vil, at dit hotel endnu ikke er nået så langt, må du naturligvis selv huske at slukke for lys, tv og varme-/klimaanlæg, før du går ud på dagens eventyr eller tjekker ud.

 

Slap af knapt så langt hjemmefra

Bliver i år ikke dit store rejseår? Du kan stadig få en fornemmelse af at komme væk fra hverdagen og få slappet af, hvis du vælger en såkaldt “staycation”, dvs. det at holde ferien derhjemme eller i nærheden af éns hjem. Staycations bliver mere og mere populære for travle familier, for de budgetbevidste og for dem, der ikke lige kan tage på længere ferie i udlandet. Og ved blot at fjerne hele transport-faktoren fra CO2-regnskabet, har du allerede skaffet dig en meget mere miljøvenlig ferie. Det er desuden en fantastisk mulighed for at opdage alle de lokale seværdigheder, du har hørt om, men aldrig har haft chancen for at opleve selv.

 

At rejse miljøvenligt giver mening — for alle

Nyd ferien lidt mere — nu hvor du har valgt et hotel med mindre miljøpåvirkning

Nyd ferien lidt mere — nu hvor du har valgt et hotel med mindre miljøpåvirkning

Du kan være sikker på, at det med tiden vil blive endnu lettere at finde miljøvenlige hotelophold. Hver eneste dag, verden over, stiller rejsende krav ved at bruge de miljøvenlige søgekriterier, og det gør logisk nok, at hoteller og rejsevirksomheder gør deres bedste for at følge efterspørgslen på mere bæredygtighed.

Men en mindskning af energiforbruget og ressourcespild er også en fordel for ethvert hotels bundlinje. Og der er meget at spare: 75% af et hotels miljøpåvirkning kan nemlig være direkte relateret til et overdrevet forbrug. Prøv derfor at slå det miljøvenlige filter til næste gang, du leder efter et hotel, og se, hvad der dukker op. Hvem ved? Måske bliver dit næste hotelophold ikke blot miljøvenligt, men også en vidunderlig oplevelse, du vil kunne glæde dig over lang tid fremover.

 

På udkig efter mere inspiration til en bæredygtig ferie?

Oprindeligt udgivet 2. januar 2021, opdateret juli 2022