preloadCars travel on a two-lane highway lined with palm trees and parked cars.

At vide, hvorvidt du har brug for at købe en selvrisikoforsikring ved billej, er altid en god start. Det er vigtigt at sikre sig, at man er beskyttet, hvis der sker en ulykke, men har man brug for de ekstra billejeforsikringer, der tilbydes? Det korte svar er: ikke altid. Men lad os undersøge det nærmere.



Hvad er selvrisikoforsikring ved billeje?

En selvrisikoforsikring ved billeje (eller supplerende billejeforsikring) er en beskyttelsesplan mod betaling, der dækker de udgifter, der kan opstå, hvis der sker en ulykke eller skade på din lejebil. Lejeaftaler kan indeholde en høj selvrisiko, som du selv skal betale, hvis lejebilen er involveret i en ulykke, bliver stjålet eller beskadiget.

497b6123dad977d3cc2c2240335d1190
2345b01054d06459bf0c082f01f5dc4b
gettyimages-1150764669_kayak_within-usage-period_77678

Hvor meget skal du betale i selvrisiko for din lejebil?

Selvrisikoen ved billeje kan variere meget. Forskellige faktorer kan have betydning, herunder udlejningsfirmaet, biltypen, beliggenheden og vilkårene for lejeaftalen. Selvrisikoen fremgår normalt af lejekontrakten og kan variere fra omkring 1500 kr. til flere tusinde kroner.

Hvad dækker en selvrisikoforsikring ved billeje?

Afhængigt af policens vilkår og betingelser kan forsikringen dække nogle eller alle omkostninger, hvis du skulle komme ud for en ulykke.

Hvordan fungerer det?

I USA tilbyder biludlejningsfirmaer typisk fire typer dækning:

  • Ansvarsforsikring: Sikrer dig, hvis du kommer til at skade en person eller ejendom i forbindelse med en ulykke.
  • Kollisionsforsikring (CDW) eller tabsskadesforsikring (LDW): Denne forsikring dækker omkostningerne ved reparationer eller erstatning af lejebilen i tilfælde af en ulykke eller tyveri.
  • Forsikring af personlige ejendele (PEC): Dækker personlige ejendele, hvis de bliver stjålet fra et køretøj.
  • Forsikring ved personlig ulykke (PAI): Dækker lægeregninger, hvis du eller dine passagerer kommer til skade i en lejebilulykke.

I Europa inkluderer billejen næsten altid ansvarsdækning, men ikke risikoen forbundet med skader på selve køretøjet eller tyveri. Danske biludlejningsfirmaer tilbyder ofte mange af de samme type dækninger. I Danmark skal du altid have en ansvarsforsikring, tyveriforsikring og kaskoforsikring ved billeje.

  • Ofte vil forsikringerne også inkludere mulighed for ekstra chauffører og vejhjælp.
  • Uden tilkøb af fuld forsikring, vil der dog stadig være en selvrisiko forbundet.
  • Det er altid vigtig at tjekke op på selvrisikoen, når du tegner en forsikring.
a762b33bb979f1206ad596cb58f549fa

Har jeg brug for en selvrisikoforsikring ved billeje?

Det afhænger af flere ting. Det er altid en god idé, at gennemgå din personlige bilforsikringspolice og rejseforsikring for at se, om de også dækker lejebiler og kørsel i udlandet. I nogle tilfælde vil dækningen ikke være nok, hvis du rejser i udlandet, og det vil derfor være smartest at tilkøbe ekstra forsikringer ved billeje.

I Mexico, for eksempel, skal du købe ekstra dækning fra en rejseforsikring eller et biludlejningsfirma for at opfylde de obligatoriske forsikringskrav.

Andre tilfælde, hvor du bør overveje at købe en ekstra forsikring, er hvis du ikke ejer en bil, men lejer en af og til (i dette tilfælde har du sandsynligvis ikke en personlig bilforsikring), eller hvis din personlige forsikring kun omfatter ansvarsforsikring og ikke kasko- eller kollisionsdækning.

Hvad er den bedste måde at dække selvrisiko på i en lejebil?

En af de bedste muligheder for selvrisikoforsikring ved billeje er at købe forsikring fra et tredjepartsfirma. Prisen for ekstra forsikring kan være lavere, end hvis du vælger at købe ekstra dækning fra et udlejningsfirma.

Den eneste ulempe er, at hvis bilen bliver beskadiget, skal du selv betale udlejningsfirmaet først og derefter kræve det tilbage fra din forsikring.

Kollisionsforsikring som et alternativ

Biludlejningsfirmaer tilbyder typisk en kollisionsforsikring (CDW), når du foretager en online reservation, og igen når du afhenter bilen. Når du køber én, fraskriver firmaet sig retten til at opkræve dig for skader på lejebilen, men bemærk, at CDW typisk ikke dækker skader på dæk og sidespejle eller skader som følge af "grov uagtsomhed", såsom for høj hastighed eller kørsel i beruset tilstand.

Konklusion

Forhåbentlig har vi gjort lejebilsprocessen både hjemme og i udlandet lidt mere overskuelig, og hvis du er klar til at leje en bil til din næste ferie, er vi parat til at hjælpe.

Hvordan ved momondo, hvad der skal stå i denne guide?

Jeg har rejst verden rundt i over 20 år. Jeg har lejet biler i Mexico, Italien, Frankrig, Irland og Storbritannien. og flere steder i USA. Nogle oplevelser gik som smurt, mens andre ikke gjorde, som f.eks. da jeg lejede en kompakt bil med manuelt gear og sad fast i forsøget på at køre op ad en stejl toscansk bjergside. Gennem de mange prøvelser har jeg lært, hvornår man bør tilkøbe ekstra forsikringer, og hvornår man ikke gør. At leje en bil kan være lidt skræmmende, men sammen med momondo, og gennem mine erfaringer og fejltagelser, vil jeg hjælpe dig så godt på vej som muligt.

theme_car_person_driving_gettyimages-1294306347

Ofte stillede spørgsmål om selvrisikoforsikring ved billeje

Hvis du nu har sørget for en rigtig god forsikring, så er det ikke sikkert, at du behøver at tilkøbe ekstra, når du lejer en bil. Tjek altid din police for en sikkerheds skyld. Hvis du rejser i udlandet, er det dog ofte værd at betale for en ekstra forsikring, medmindre du har andre forsikringer, der gør, at du er godt dækket ind, hvis du skulle komme ud for en ulykke.
Hvis du ikke har en personlig forsikring, der dækker rejser med lejebil, anbefales det at få en ekstra forsikring fra en tredjepart eller et biludlejningsfirma.
Forskellige forsikringer har forskellige standarder for selvrisiko. Men det er almindeligt at have en selvrisiko på omkring 3000 - 5000 kr. eller mere.

Om forfatteren

Casey Hatfield-Chiotti Casey Hatfield-Chiotti brænder for luksusrejser og -hoteller og har dækket disse emner for The New York Times, Forbes, Travel + Leisure, Sunset, Afar, Marin Living og mange flere i over et årti. Hun har boet i San Diego, en af hendes yndlingsbyer, i fem år og besøger den stadig ofte.

Udforsk flere artikler