En gåtur i storbyen Rom indebærer en del tidsrejser, mange af dem helt tilbage til Romerrigets storhed. Hvis der er et sted i verden, hvor historiske seværdigheder ligger, som perler på en snor, så er det her.

Rom kan være pakket med turister, så det kan være en idé at være lidt strategisk, når I planlægger jeres dag. Især når det gælder de store seværdigheder som Colosseum og Vatikanet.

Kort sagt kan man dele Rom op i tre: Der er det antikke Rom, Vatikanet og centrum. I det antikke Rom finder I de gamle ruiner ført an af Colosseum. I Vatikanet ligger Peterskirken, verdens største katedral, og Michelangelos Sixtinske Kapel. I det centrale Rom er der lidt af det hele. Shopping, seværdigheder, restauranter og charme. Her er der noget for enhver smag og de lokale er især stolte af, Pantheon, Piazza Navona og Trevifontænen.

Nogle af de bedste oplevelser I får i Rom behøver slet ikke være ved de populære seværdigheder. Men en aften på Piazza Navona med et glas vin, eller en frokost fra et de små pizzasteder på den spanske trappe, mens verden og romerne passerer forbi. Her får I dog alligevel 29 anbefalinger til byens mange oplevelser, både dem der er ganske gratis at opleve, dem der er særligt gode for voksne og så de børnevenlige aktiviteter.

Find flybillet til Rom Find hotel i Rom

Hvad vil du se i Rom?

 

Gratis seværdigheder i Rom

Vatikanet

Vatikanet er den mindste uafhængige stat i verden med et areal på mindre end en kvadratkilometer. Inden for murerne finder I Peterskirken, Peterspladsen og det vatikanske palads samt museet. Vatikanet er den katolske kirkes allerhelligste, og det er her paven holder til i sit daglige virke. Kort sagt er Vatikanet af stor historisk og religiøs betydning, og huser en lang række smukke arkitektoniske og kunstneriske mesterværker på et lille område.

Peterskirken

Peterskirken blev oprindeligt bygget at kejser Constantine, og der er ikke meget tilbage af det gamle tempel. Den katedral I kan opleve på jeres rejse er fra 1445. Den blev bygget som et symbol på den katolske kirkes styrke og tro, da der begyndte at opstå reformationstanker i Europa.

Peterskirken tager sit navn efter Jesus yndlingsapostel Peter. Han var efter sigende den første biskop i Rom, og hans gravsted ligger direkte under alteret i kirken. Peterskirken er den største i verden. Det giver et sug i maven at opleve det enorme stykke arbejde, der er lagt i at lave så gigantisk og storslået en bygning. Den er bygget i renæssancestil og har en kæmpekuppel, som man kan komme op at gå i.

Det er gratis at gå ind i kirken, men der kan være en del kø, så hvis I foretrækker den gratis løsning er det en god ide at komme tidligt afsted.

Trevi-fontænen

Trevi-fontænen er et magisk og storslået springvand midt i det centrale Rom. Med sin charme og centrale placering er det blevet en seværdighed i Rom, som alle ser og alle husker.

Når I er der vil I opleve en masse turister, der stiller sig med ryggen til vandfaldet og kaster en mønt bagover og ned i vandet. Dette lille ritual betyder efter sigende at man en dag vil komme tilbage til Rom. Ritualet stammer sandsynligvis fra filmen Three Coins in a Fountain fra 1954 og pengene der bliver smidt i springvandet går til et godt formål.

Springvandet ligger på en lille piazza, hvor den ene facade af et palads er dekoreret med overdådige skulpturer af guder. I midten er det Oceanus, havguden, der sejler på sin blærede muslingebåd.

Bydelen Trastevere

Trastevere hentyder til at krydse Tiberen; floden, der slanger sig igennem Rom. En gåtur til bydelen Trastevere tager ikke lang tid, og en tur hertil vil tage jer lidt væk fra de mere populære og fyldte steder. Det er et usandsynligt hyggeligt område fyldt med blomster og brosten, små pladser og restauranter.

Aventinerhøjen

Fra toppen af Aventinerhøjen får I en unik udsigtspost over byen og Peterskirken. Skal der være romantik på jeres tur er det her bestemt en at de mest oplagte destinationer til en magisk aften i måneskinnet.

Fra den smukke appelsinhave (Giardino degli Aranci), kan I sidde og kigge ud over byen, spise en lille picnic eller drikke kold vin. Ser I en kø, der umiddelbart ikke giver nogen mening, hvor en lang række menneske står foran en lukket dør, så er I kommer til et meget specielt udkigspunkt. Igennem “The Knights of Malta” nøglehullet får man nemlig et ganske særligt udsnit af Rom, som set på billedet herover.

Villa Doria Pamphili

Ikke så langt fra Trastevere på den vestlige side af Tiberen ligger, der en vidunderlig park med en yndig lille villa – en af Roms skønne små oaser, og et sted som vi anbefaler I besøger om eftermiddagen/aftenen, da det godt kan blive meget varmt om sommeren. Villa Doria er en perfekt seværdighed, hvis I elsker æstetik, symmetri. Den smukke villa er kridhvid og omringet af den fineste have, dekorerede trapper samt et fint springvand.

Kattene ved Largo di Torre Argentina

6 meter under Jorden blev der i 1929 fundet ruiner fra fire forskellige templer, samt en del af det famøse sted hvor Kejser Julius Cæsar blev forrådt og dræbt i året 44 f.kr. Stedet hedder Largo di Torre Argentina og har igennem de sidste mange år fungeret som et lille reservat for hjemløse katte. Først kan de være svære at se, men de ligger og slanger sig over det hele i ruinerne.

Mange af kattene kan ikke klare sig selv, og der er frivillige, der tager sig af dem. I kontoret under jorden er der en lille butik og man kan donere penge og endda adoptere en kat. Kort sagt, det perfekte sted for en ægte katteelsker!

Havnebyen Ostia

Ostia ligger der hvor Tiberen løber ud i havet. I gammel tid var det Roms havn. Her blev lasten flyttet fra store skibe og over på mindre, der kunne sejles op af floden til Rom. Over tiden har flodens munding langsomt bevæget sig og Ostia er blevet glemt. For 70 år siden blev den fundet igen. Byen er en velbevaret ruin, der transporterer dig tilbage i tiden og bliver sammenlignet med de velbevarede ruiner i Pompeji. I kan se det gamle amfiteater, termalbad og forum. Husk I skal besøge Ostia Antica, og ikke den moderne by Ostia. Ostia ligger 30 km uden for Rom.

 

Seværdigheder for voksne i Rom

Colosseum

Hvis der er en seværdighed i verden, der fascinerer med sin historie og sin arkitektur så er det Colosseum. De fleste får kuldegysninger, når de forestiller sig hvad der er sket af blodige ting i sandet foran de op til 50.000 tusind tilskuere, der med det gamle latinske ord blev kaldet fanaticus (latin for fans). Colosseum er forgængeren for nutidens store stadioner og det er utroligt fascinerende hvad de kunne bygge for 2.000 år siden.

Via del Corso

Fra Piazza del Popolo til Piazza del Venezia løber vejen Via Del Corso. Dette er nok Roms mest kendte vej, og den strækker sig 1,5 km, der er fyldt med shopping og spisesteder. For jer der elsker at ose og slentre er det derfor en oplagt oplevelse at gå en tur kigge på mode, spise en is, pine dankortet eller hvad I har lyst til.

Pantheon

Pantheon er det bedst bevarede monument fra det antikke Rom. Pantheon er et tempel for alle guderne og består af en imponerende 43 meter høj kuppel, hvor det eneste lysindfald er et lille hul i toppen af hvælvingen.

Der er en særlig harmoni i rummet og mange lokale har en særlig forkærlighed for Pantheon. Mange vil derfor sætte stedet højt, hvis ikke øverst på listen over de seværdigheder man skal se i Rom. Bygningen ligger på Piazza della Rotonda i det centrale Rom. Indgangen er gratis.

Den spanske trappe

Den spanske trappe burde hedde den franske trappe, da den blev finansieret af den franske ambassadør og leder op til den franske kirke: Trinità dei Monti. Trappen har fået sit navn fra pladsen den fører ned til, som hedder Piazza di Spagna.

Trappen ligger i den nordvestlige del af det centrale Rom, og har I allerede fået et par kilometer i benene er det et oplagt sted at sætte sig og få en gelato (is) og lade benene slappe lidt af. Trappen er som sådan ikke meget mere end en smuk og bred trappe, men det gør den til et perfekt sted at sidde og hænge.

Katakomberne

Under Roms polerede overflade ligger der et net af mystiske og fantastiske katakomber. Er I til det lidt mere dystre, er der grave, mausoleer, dødningehoveder og altre i den ukendte verden under jorden. Besøg for eksempel Catacombe di San Callisto, Catacombe di San Sebastiano eller Catacombe di Commodilla. Katakomberne er uden for bymurene, da grave ikke var tilladt inden for murerne i det antikke Rom.

Forum Romanum

For 2000 år siden gik romerne rundt i Forum Romanum og holdt styr på et imperium. Forum var centrum for det politiske og religiøse liv. Her er der søjler, mure og buer, som selvom stadig imponerer selvom det er ruiner. Kan I lide at forestille jer dagliglivet og menneskerne i det antikke Rom og blive klogere på det hedengangne imperium, er der ikke noget bedre sted at gøre det.

Det Sixtinske kapel

Et af højdepunkterne i Vatikanet er uden tvivl det Sixtinske kapel, hvor Michelangelos mesterværk pryder loftet med begivenheder fra biblen. Blandt andet det mest kendte af Gud der skaber Adam. Det kan I se, i det Vatikanske museum. I skal betale for at komme ind i det vatikanske museum. Til gengæld kan I springe køen over og en guide sørger for I får hører alle de spændende detaljer og historier I ikke kender.

Seværdigheder for børn

Fra gelato til dukketeater: Rom er fuld af skønne aktiviteter, som du og dine børn vil nyde, så tag dine børn med til disse steder og de vil forelske sig i byen.

Explora

Stedets navn – Explora – giver et ret præcist billede af, hvad stedet handler om: Eksperimenter. Hvis du går fra Piazza del Popolo ned ad Via Flaminia vil du efter ti minutters gang ankomme til Italiens første private, non-profit børnemuseum.

Der er fire forskellige sektioner at udforske: ”Jeg”, som fokuserer på kroppen og dens funktioner; ”Samfundet”, hvor de små kan engagere sig i aktiviteter som shopping i et mini-supermarked; ”Miljø”, hvor børn kan eksperimentere i et økologisk hus; og ”Kommunikation”, hvor de lidt ældre børn kan more sig med al den sidste nye teknologi.

Il Gelato di San Crispino

På en varm sommerdag er den bedste måde at køle ned på en smagfuld og forfriskende gelato. Heldigvis er Rom plastret til med desserthåndværkere, der sælger håndlavede lækkerier i forskellige smage, ofte med økologiske ingredienser.

Denne gourmet gelato-trends ”forfader” – og stadig noget af det bedste is i Rom – er San Crispino. Besøg butikken ved Piazza della Maddalena, lige ved Pantheon, for at opleve sæsonens frugtsmag eller San Crispinos specialitet, honning-is. Dine børn vil takke dig for det!

Time Elevator

Hvilket barn vil sige nej til en tidsrejse oplevet med flere sanser?

Nær Piazza Venezia tager Time Elevator dig med på forskellige virtuelle rejser: En mere end 2.000 år lang tidsrejse fra det romerske riges fødsel til nutiden. Og en fascinerende femdimensionel rejse med utrolige effekter tilbage til livets oprindelse. Tidsrejserne er tilgængelige på 6 forskellige sprog og bliver forstærket af multi-sanse-effekter såsom regn og vind.

Bed din børn om at spænde deres bælte og oplev en sjov og spændende dosis historie!

Città del Sole

Città del Sole – solens by – er himlen på jord for børn. Det er beliggende tæt på Piazza Cola di Rienzo, og Città del Sole legetøjsforretningen har en hyggelig retro-følelse med sin samling af robust, gammeldags legetøj i naturlige materialer. Vægten ligger på legetøj med et lærende aspekt: Filosofien er, at legetøj skal stimulere fantasien og forbedre barnets motorik.

Dette er stedet, hvor du kan finde unikke gaver til børn i alle aldre, fra gyngeheste til teleskoper og solceller-drevne biler.

Il Bioparco

En af de mest populære destinationer for romerske familier med børn er Il Bioparco, der rummer hele 1.114 dyr. Blandt børnenes favoritter er: Den majestætiske asiatiske tiger, girafferne, elefanterne, de sjove lemurer, de søde pygmæflodheste og de skræmmende krokodiller.

Hver weekend organiserer zoo fodringer for dyrene, interaktive lære-workshops og diverse shows og lege. Der er også et område dedikeret til børn udstyret med forhindringsbane, spil, rutsjebaner og gynger.

Gianicolo Dukketeater

Piazzale Anita Garibaldi er fuld af larm og børns henrykte hvin, når dukkerne i Gianicolos dukketeater går på scenen.

Gianicolo-dukketeatret kan dateres tilbage til 1959, og det opføres i overensstemmelse med Commedia dell’Arte-traditionen (en form for teater, som er kendetegnet af maskerede karakterer og improviserede optrædender). Hovedpersonen er Neapolitan Pulcinella, som har en knirkende, nasal stemme og en iøjnefaldende, næblignende næse; han bærer en sort maske og en kegleformet hat og kommer ofte i konflikt med sine omgivelser.

Selv om dukkerne kun optræder på italiensk, udtrykker dukkernes kropssprog mere end ord. Efter optrædenen kan du endda købe en af dukkerne til dine børn.

Villa Borghese mini-tog

Mini-toget ved Villa Borghese, altid en børnefavorit, tager dig på en langsom, bumlet tur gennem den navnkundige park og passerer diverse højdepunkter på vejen.

En af dem er Casina di Raffaello, et lærerigt legehus med masser af fysiske aktiviteter for børn, såsom læsning i et lege-bibliotek, leg i diverse rum, tegning og maling, eller deltagelse i kreative workshops og klasser. Et andet højdepunkt er Cinema dei Piccoli, den mindste biograf i Rom med kun 63 sæder.

Afslut turen med et stop ved det lille mini-tivoli, en forlystelsespark lige over for biografen, hvor dit barn kan prøve forskellige forlystelser eller på en racerbane med mini-biler.

Villa Celimontana

Undslip byens larm i en af Roms skønne grønne områder, bare en kort gåtur fra Colosseum.

Romerske familier tager deres børn med til den fredfulde og trygge Villa Celimontana og lader dem tumle rundt på legepladsen. Der er en bane til cykler, rulleskøjter og løbehjul, og der er endda pony-rideture. Hvis det ikke er interessant nok til dine børn, er der et lille springvand fuld af skildpadder og fisk, som de kan kigge på med stor fascination.

Omkring juletid er der forskellige kulturelle aktiviteter for børn, herunder skuespil og klovneoptrædener såvel som livemusik.

Zoologisk Museum

Har dit barn nogensinde spurgt dig, hvordan dyr forelsker sig? Og var du i stand til at stykke et kløgtigt svar sammen? Hvis ikke, kan et besøg på Roms Zoologiske Museum og kaste noget lys over emnet.

Her finder du plancher, som viser hvor forskellige dyrearter kurtiserer hinanden. Særligt underholdende for de små er de udstoppede dyr, såsom elge, løver, tigre, ulve, tapirer, giraffer og bjørne. Og som rosinen i pølseenden; der er et skelet af en gigantisk elefant i det sidste udstillingslokale.

Grattachecca

Når du er i Rom, skal du gøre som romerne! Og det er at nyde en af byens mest populære og forfriskende kolde desserter – grattachecca’en.

Grattachecca består af knust is serveret på glas med forskellige typer frugtsirup og frugtstykker hældt over. Prøv en af disse forfriskninger i byens ældste grattachecca-boder, Alla Fonte d’Oro, som har slukket tørsten siden 1913. Deres specialitet er en grattachecca med kirsebær- og citronsmag toppet med kokosstykker.

 

Oplevelser udenfor Rom

Vandring ved Lago della Duchessa

I en tætpakket storby, som Rom kan det forekomme, at I får brug for en pause fra byens pulserende liv og trænger til lidt space. I så tilfælde er en vandretur ved Lago Della Duchessa perfekt. I 1788 meters højde ligger en bjergsø, i de smukkeste omgivelser, som kan nulstille storbykvoten og give ny energi til at udforske Rom. Man behøver ikke være en erfaren vandretype for at være med.

Byen Tivoli

Tivoli er en mindre by 30 km uden for Rom. Slår I et smut forbi vil i blive imponerede over hvor meget skønhed, der er koncentreret på meget lidt plads. Der er den smukke park Villa Gregoriana, renæssancevillaen Villa d’Este med sin pragtfulde have og ruinerne af kejser Adrianos Villa, Villa Adriana. Besøger I Tivoli, så forkæl jer selv i de termiske bade i byen.

Middelalderbyen Assisi

Den mystiske by Assisi har givet navn til den berømte katolske munk Sankt Frans af Assisi. Den lille by ligger smukt placeret på en bakke og er en tidsrejse i sig selv. Små stenklædte gader, smukke kirker, arkader og åbne pladser. Hvis I er til autentisk middelalderstemning er der ikke noget bedre sted.

Orvieto

Orvieto er en lille by der er placeret på toppen af en klippe I Umbria. I byen kan I opleve en fuldstændig unik by fyldt med arkitektoniske perler. Duomo de Orvieto er fra 1290 og har en vidunderlige mosaik-facade og en marmor Pieta. En skulptur, der forestiller Jomfru Maria, der holder Jesus døde krop. Der er også en oplagt foto mulighed i Sankt Patricks brønd, Pozzo di San Patrizio.