preloadCropped shot of a female traveller checking her boarding pass & passport at the boarding gate in the airport.

Lad os se det i øjnene. At rejse som medlem af LGBTQIA+-samfundet kommer med sit eget sæt af udfordringer, som andre måske ikke oplever eller ikke er klar over, sker lige for næsen af dem. Som transkønnet kvinde (MtK) har jeg opdaget, at det at komme igennem sikkerhedskontrollen også kan have sine udfordringer.

Selvom det er svært at sige med sikkerhed, hvor mange mennesker i verden, der identificerer sig som transkønnede eller ikke-binære, anslås det at være mindre end 1%. Det betyder, at jeg meget vel kan være den eneste transkønnede person, som en sikkerhedsvagt ser den dag eller måske nogensinde.

Mennesker er mennesker, og sikkerhedspersonalet er også bare mennesker, der har et job at udføre. Jeg forsøger blot at komme derhen, hvor jeg skal, og de forsøger at sikre, at alle, inklusiv mig, kan få lov at rejse i et trygt og sikkert miljø. Det burde selvfølgelig ikke være nødvendigt, men der findes programmer, som faktisk gør det lettere at rejse som transperson. Og som kan gøre din næste flyrejse mindre stressende.

I den post-9/11-verden, vi lever i, er sikkerhedskontrollen strammet til for at gøre det mere trygt at rejse. Selvom det er et vigtigt og nødvendigt tiltag for de rejsendes sikkerhed, har nogle lande og regioner valgt deres egne metoder til at sikre deres grænser. Disse programmer giver dig mulighed for at blive en "kendt rejsende", og gør det lettere at navigere gennem sikkerhedskontrollen for rejsende, der ikke er kønskonforme, selvom det ikke er specifikt designet til det.

I USA har vi adgang til programmer som TSA PreCheck, Global Entry og det privatejede CLEAR, som giver lufthavnspersonalet den forhåndsregistrerede rejsestatus for medlemmer af programmet. Jeg tror, at hvis man bruger mindst et af disse programmer eller en kombination af dem, bliver det meget lettere for folk, der transitionere at navigere gennem nationale og internationale sikkerhedskontroller.

Når jeg rejser til og fra USA, synes jeg, at en investering i TSA PreCheck, Global Entry og CLEAR hjælper med at undgå visse problemer, fordi du allerede har bestået et baggrundstjek. Med disse programmer undgår jeg nemlig et par ting ved sikkerhedskontrollen. For eksempel validerer CLEAR min identitet baseret på mine øjne og mit fingeraftryk - to ting, der forbliver de samme, uanset hvordan jeg præsenterer eller identificerer mig. Det giver mig mulighed for at undgå at blive screenet af et menneske, der eventuelt kan have visse fordomme og derfor henvise mig til yderligere screening baseret på mit udseende.

TSA PreCheck kræver ikke, at jeg tager mine sko af, og for det meste heller ikke at gå gennem kropsscanneren - som jeg nemlig har lært har en knap, som personalet trykker på, der indstiller den til kvinde eller mand. Hvis de indstiller den til kvinde, og jeg anatomisk set stadig er en mand, vil det udløse sensorerne og fremtvinge en invasiv kropsvisitering.

TSA støtter transkønnede/non-binære/ikke-kønskonforme passagerer og har endda en side på deres hjemmeside, der giver nyttige oplysninger, herunder dine rettigheder, når det kommer til ekstra screening og kropsvisitering. Passagerer, der ikke er kønskomforme, bør investere i disse muligheder for forhåndsscreening, der gør dem til kendte rejsende og en lavere sikkerhedsrisiko, og som forhindrer situationer, hvor menneskelige fordomme kan opstå.

Jeg er ofte på jagt efter lignende programmer, når jeg rejser i udlandet. For nylig rejste jeg både i Storbritannien og Tyskland, som er en del af Schengen-området. I nogle lufthavne kan du forudbestille en tid i sikkerhedskontrollen, mens alle i andre lufthavne går igennem den samme kø. Tjek din afrejselufthavn for disse muligheder. Selv hvis de ikke er tilgængelige, vil de fleste lufthavnes hjemmesider have en side med oplysninger om sikkerhedskontrol, og hvad man kan forvente. Det er altid en god idé at gøre sig bekendt med dem, før man rejser. Husk, at du måske skal igennem flere sikkerhedskontroller. Da jeg for eksempel fløj fra Berlin i Tyskland til Boston i USA via London, gik jeg igennem:

  • Sikkerhedskontrol i Berlin Brandenburg Airport
  • Grænsekontrol i Berlin Brandenburg Airport
  • Grænsekontrol i London Heathrow Airport
  • Sikkerhedskontrol i London Heathrow
  • Grænsekontrol i Boston Logan Airport

Fem sikkerhedspunkter på én tur. Og det skal jeg jo gøre hver vej.

Det er vigtigt at have dine dokumenter (pas, visum og boardingkort) ved hånden. Jeg elsker at have mit boardingkort på min mobiltelefon, men jeg stoler ikke på teknologien hundrede procent af tiden. Udskriv altid dine boardingkort.

Jeg synes, det er virkelig vigtigt at undersøge sikkerhedsreglerne for alle i deres destinationsland, eller hvis man skal videre og måske skal igennem sikkerhedskontrollen igen. Storbritannien og Schengen-området er mere strikse med hensyn til mængden af tilladte væsker end USA, herunder make-up. Alle, der bruger makeup, ønsker selvfølgelig ikke at få deres dyre produkter konfiskeret i sikkerhedskontrollen - det er derfor bedst at lægge disse produkter i den bagage, du planlægger at tjekke ind.

Mens jeg skriver dette, er jeg ved at planlægge min næste rejse til Schweiz og Italien. Jeg glæder mig til at rejse til to nye steder, jeg ikke har været, siden jeg kom ud, og skabe nye oplevelser.

Planlæg altid, beskyt, og vigtigst af alt, vær dig selv. Bon voyage!