preloadhttps://c1.momondo.net/cms/prod/sites/4/2020/02/07085516/DEST_ROMANIA_CONSTANTA_CONSTINESTI_THEME_BEAACH-shutterstock-portfolio_1142881208_Universal_Within-usage-period-_active-assets_-not-expired_53398.jpg

For 20 år siden var der ikke mange, der spekulerede over, hvordan turismen ville påvirke den globale økonomi, kulturen og ikke mindst miljøet. Her i 2020 er ingen i tvivl om, at den virkelig gør en forskel. På godt og ondt. Den teknologiske udvikling, internettets opblomstring, den stadig større middelklasse og de mange nye fly og destinationer har skabt et boom af historiske dimensioner: I dag står turismen for 1 ud 10 jobs på verdensplan.

Samtidig er turisme i dag ansvarlig for 8% af klodens CO2-udledning; for at lokale må flytte ud af deres hjembyer og for at smukke naturområder bliver oversvømmet af affald og plastik. Man spørger sig selv: Er det overhovedet muligt at udvikle turismen på en sund og bæredygtig måde? Og hvordan kan vi rejsende selv gøre en forskel for de steder, vi besøger?

Vi fangede Elizabeth Becker, New York Times-korrespondent og forfatteren bag “Overbooked: The Exploding Business of Travel and Tourism”, og tog en snak om tingene.

Ordet “overturisme” dukker op overalt for tiden. Hvad er overturisme for dig?

“Det er, når turisme overtager og forandrer et sted. Det er som at blive ramt af en flodbølge. Det ændrer alt. Ikke bare hverdagslivet, men hele kulturen, økonomien og miljøet. Turisme er en industri i voldsom vækst og derfor opstår der overturisme.” 

“Vi ser flere og flere destinationer, der bliver lukket ned for besøgende. For hvis ikke de gør det, vil de blive ødelagt for altid. Det er det, som overturisme gør. Vi ser det overalt. Hver region har sine bløde punkter og sin særlige sårbarhed.” 

Moder Natur er smuk. Og måske endnu smukkere uden lange køer af turister

Hvad er der sket med folks rejsevaner? Hvordan har de ændret sig? 

“Da min bog udkom i 2013, var turisternes ve og vel det eneste, man gik op i. Det var deres oplevelser, der var i fokus. I dag er det destinationen i sig selv, der er det vigtigste. Den, der skal tages hensyn til. Og sådan skal det være. For så er det de lokale indbyggere, der tager imod gæsterne og dem, der rydder op igen, når de rejser. For de skal sikre, at deres hjemegn, deres miljø og deres kultur ikke tager skade af turisternes indtog.”

Hvilke lande har styr på turismen i dag? Og hvad gør de for, at den ikke løber løbsk?

Bhutan

“Bhutan er et meget fattigt og økonomisk underudviklet land, men de har en fantastisk kultur og en skøn befolkning. De indså tidligt, at turisme er en industri, der skal reguleres. De sagde: “Vi begrænser antallet af visa og kræver, at man lægger mindst 250 USD om dagen til ophold m.m. Og vi insisterer på, at turismen bliver udviklet af vores egne indbyggere – at det er vores guider og vores hoteller, der får glæde af gæsterne.” Kun 10% af befolkningen kunne læse dengang. I dag er de oppe på omkring 60%. Der er sket store forandringer, men Bhutan er stadig Bhutan.”

Photo Taken In Trongsa, Bhutan

Bhutan har sat en grænse for antallet af turister, man lukker ind hvert år

Costa Rica

“Costa Rica besluttede sig tidligt for at beskytte deres natur og bruge turismen til at udvikle den. Det var virkelig visionært, og helt uhørt på det tidspunkt. I dag er landet en biologisk supermagt. En fjerdedel af den lille republik består nu af beskyttet natur med meget begrænsede overnatningsmuligheder.”

loan female travelling hiking exploring nature, one girl only, caucasian, aged 25 to 35, Loan traveller, walking alone in the space, looking around, contemplation, njoying the surroundings as a lone adventurer

Costa Rica nedlagde sit militær og viser i stedet verden, hvordan man skaber balance mellem natur og turisme

Frankrig

“Allerede i 30’erne – før nogle andre så det – fik franskmændene øjnene op for mulighederne i turismen. Det var det første land, der garanterede ferier, oprettede et turistafdeling og et kulturministerium. De indså, at turisme var værdifuld og havde et stort økonomisk potentiale. Men de besluttede sig for, at den skulle udvikle landet, ikke forandre det. Og at alle landsdele skulle have glæde af den.

Bordeaux genopfandt sig selv som essensen af Frankrig. De gjorde området så fransk, at turisterne blev forelsket i landet og kulturen. Det gjorde, at det var Frankrig, turisterne kom for. Ikke alle muligt turistgøgl. 

Nøglen til sund turisme ligger i at få folk til at dyrke den lokale kultur og identitet. Ikke i at ændre den for turisternes skyld.”

Summetime enjoying the Lavender season in France, Provence

Frankrig opfandt selv ferier og turisme

Hvad betyder det for en destination, når der er flere turister end lokale?

”De lokale indbyggere bliver stille og roligt skubbet ud af deres egne byer. Og så holder stederne op med at være rigtige byer, og bliver i stedet forlystelsesparker. Bare se på Venedig og Barcelona. Når lokalbefolkningen ikke længere bor fast i byen, forsvinder grønthandleren, de små butikker, skolerne, børnene og livet. Byen bliver en facade, en kulisse fra en filmoptagelse.”

Barcelona Las Ramblas

Det er svært at finde den lokale stemning i Barcelona med så mange turister

Rejsende kan hjælpe med at vende udviklingen

Det er først og fremmest de nationale, regionale og lokale myndigheder, der skal tage ansvar for at vende udviklingen, fortæller Elizabeth Becker. Men som rejsende kan vi også være med til at gøre en forskel. Ikke kun for at dæmme op for overturismen, men også for selv at få bedre og mere autentiske rejseoplevelser. Hun har følgende forslag til, hvad vi selv kan gøre:

Forlæng dit ophold

Bliv boende et par uger i stedet for nogle få dage. Så får du mulighed for virkelig at se, smage, føle og opleve, hvad det vil sige at leve i den by, hvor du er på besøg. 

“Når du gør det, bliver du ikke en del af turistmasserne – de store flokke af mennesker, der står i vejen og ødelægger din oplevelse. Uden dem får du en meget bedre fornemmelse for stedet.”

Gør dit hjemmearbejde

“Skal dit ophold vare lidt længere, bliver du også nødt til at forberede dig bedre, end dem, der bare rejser fra det ene sted til det andet. Til gengæld får du meget sjovere og mere berigende oplevelser. Og du slipper for en masse kedelige overraskelser.” 

Start med at vælge en destination, der ikke er overrendt af alle andre. Det er nok den mest effektive måde at modarbejde overturisme på. Find et centralt placeret sted at bo. Så kan du gå eller cykle rundt og slipper for at leje bil.

Hvis du lejer en lejlighed eller et hus, skal du være sikker på, at det sker på lovlig vis. Rigtig mange ferieboliger i og omkring de populære rejsemål, bliver nemlig lejet ud på ulovlig vis. Pengene forlader byen og de lokale tjener ikke en rød reje på gæsterne. Skal du med på en organiseret tur, så vælg en, der er arrangeret af lokalt ejede virksomheder og har lokale guides. Så undgår du også at drukne i store grupper turister.

Laver du dit hjemmearbejde godt og grundigt, får du også langt nemmere ved at leve op til næste punkt …

Research dig til mindre turistede rejsemål – og få mere ud af dine ferier

Vis respekt for stedet

Det handler i bund og grund om at respektere den lokale kultur. Sæt dig ordentligt ind i sagerne og læs op på dit rejsemål, på menneskene og kulturen. Det vil påvirke den måde, du opfører dig på. De lokale har nemlig svært ved at forholde sig til folk, der ikke opfører sig, som de selv gør. Se dig selv som en allieret, en samarbejdspartner. Én, der er på samme side som de lokale.”

Prøv at vende billedet om: Hvordan ville du have det, hvis du så en gruppe turister opføre sig underligt og respektløst lige ude foran din gadedør? Vis dit rejsemål den samme respekt, som du selv viser dit eget kvarter. Så bliver alt meget lettere, og meget mere behageligt for både dig og de lokale.

Two novices walking and talking in old temple at Ayutthaya Province, Thailand

Se dig selv som en ven og en allieret og behandl destinationen som din egen

Rejs skævt

“Hvis du absolut vil rejse til et af de populære steder, så tag afsted, når alle andre bliver hjemme. Rejs på de skæve tidspunkter uden for sæsonen, og besøg de populære sights på hverdagene – ikke i weekenderne, hvor folk strømmer til fra nær og fjern. Eller endnu bedre: drop de mest oplagte attraktioner og besøg i stedet de mindre kendte, men ofte lige så imponerede sights.”

Læs én historiebog og én roman, før du ta’r afsted 

“Alle lande har store forfattere. Og alle lande har en fascinerende historie. Jo mere du ved, des større er chancen for ikke at fremstå som et totalt uvidende fjols. Hvis du skal til Tyskland, så læs nogle bøger om Anden Verdenskrig. Og hvis du skal til Østafrika, så læs “Mit Afrika” af Karen Blixen.”

Lær lidt af sproget

“Tag dig tid til at lære de fundamentale fraser: ‘Goddag’, ‘Farvel’, ‘Hvordan går det?’ og ikke mindst ‘Tusind tak.’ Så viser du de lokale, at du har investeret tid i deres sprog, og at du gerne vil fordybe dig i deres kultur og deres måde at leve på.”

Lær dig selv nogle få fraser og du vil komme langt. Efharisto!

Start rejsen på dine egne museer 

“Forestil dig, at du er en amerikaner, der skal til Madrid – og at det er først gang, du besøger Europa. Så ville jeg anbefale dig at finde nogle museer derhjemme, der har spansk kunst og kultur på programmet. Det giver en dybere forståelse for landet og et bedre indblik i, hvad det går ud på. Det er lidt som at gå dine vandrestøvler til, før du rejser. Du øver dig ganske enkelt i at være på besøg i landet.

Så få lidt vabler på fødderne hjemmefra. Som bonus kommer du sikkert til at holde endnu mere af din egen by.” 

Husk, at du ikke rejser for Instagram’s skyld

“Det er vanvittigt, så meget de sociale medier betyder for turismen i dag. Deres indflydelse er eksploderet. Jeg var i Norge og besøgte en strand, der i 2005 blev udråbt af National Geographic til at være verdens mest romantiske strand. Den lå ved en lille landsby med 13 indbyggere. I dag kan de se hundredetusinder af mennesker hvert år, som kommer bare for at kunne poste et enkelt billede af dem selv på deres strand.”

Husk på, at en rejse er et privilegium

Under vores snak minder Elizabeth Becker os gang på gang om, at det at rejse er et privilegium og ikke en menneskeret. At det er vores pligt at behandle de steder, vi besøger, med respekt. At vi anerkender, at stederne og indbyggerne har en historie og en kultur, som fortjener opmærksomhed. Ikke bare for deres skyld, men også for vores egen.

Young female is enjoying autumn colors at Laghi di Fusine  in Italy; Shutterstock ID 776290393

Vi er i bund og grund blot gæster på denne planet

Kilder:

World Travel & Tourism Council

Carbon Brief

 

Om forfatteren

momondo Danmarkmomondo ønsker at inspirere alle til at dyrke nysgerrigheden - da rejser kan åbne vores sind for en verden, hvor vores forskelle er en kilde til inspiration, ikke intolerance og fordomme. Lad os opleve vores verden sammen - gennem daglig inspiration, rejsetips og meget mere. Følg os påInstagram for endnu mere inspiration.

Udforsk flere artikler