10 store kulturoplevelser i Rom

Uanset om du tager på en kort smuttur til Rom, er der en hel uge, eller er her på et længere ophold, vil du opdage, at du ville kunne bruge et helt liv på at udforske “den evige stads” næsten 2800 år lange historie.

Som en hjælp til at få dig på sporet, giver vi dig her 10 kulturelle seværdigheder i Rom – direkte fra vores spritnye cityguide – momondo places. Hent den gratis i dag!

Galleri Borghese

 Træd ind i den prægtige Villa Borhese og oplev et af de bedste museer i Rom - Galleri Borghese.

Galleri Borghese er beliggende midt i Villa Borgheses grønne omgivelser og har en de mest omfattende kunstsamlinger i verden. Kardinalen Scipione Borghese (1557-1633) havde især to yndlingskunstere, hvor begge viste sig at blive superstjerner på verdens kunstscene: Billedhuggeren Gian Lorenzo Bernini samt maleren Caravaggio.

Begge optager de en væsentlig plads på Galleri Borghese med værker, der demonstrerer deres storslåede og uovertrufne talent. På galleriet kan man også opleve andre verdenskendte kunstværker: Antonio Canovas prægtige skulptur – Venus Victrix, der noget udsædvanligt for sin tid, forestiller en halvnøgen Paline Borghese.

Når du besøger museet, så husk at kigge op på det storslåede loft. Disse blev ofte malet med teknikken trompe l’æil, hvilket har den virkning, at beskueren får en tredimensionel oplevelse af værket. Bemærk venligst, at man skal bestille billetter i forvejen.

Hvor: Piazzale del Museo Borghese 5
Telefon: +39 06 84 13 979

Kirken San Luigi dei Francesi

2---San-Luigi-dei-Francesi-5-bedste-kirker-i-Rom

Det kan godt være, at kirken San Luigi fra den 16.århundrede er den Franske nationalkirke i Rom, men stilen er umiskendeligt italiensk. Besøg kappellet Contarelli og bliv betaget er barokkens mester, Caravaggio, og hans brug af lys og skygge i sine store værker.

De tre værker viser scener fra Sankt. Matthæus’ liv, hvor personerne på maleriet er oplyst på en sådan måde, at de står kraftigt frem imod den mørke baggrund og fra selve kappellet.

Den farvestrålende Caravaggio vakte afsky blandt mæcenerne, idet han havde for vane at skildre bibelske personer som usoignerede godtfolk. Dette var noget, som han blev nødt til at ændre på, før malerierne kunne blive udstillet.

Med sådan et stort udbud af god kunst, kan det være let at overse San Luigis anden attraktion – Domenichinos fremragende vægmaleri – St. Cecilia.

Hvor: Piazza di San Luigi de’ Francesi
Telefon: +39 06 688271

Caracallas Termer

Den verdenskendte badeanstalt Caracalla blev bygget af en ond kejser i årene 212-217e.(Kr).(f). De berømte bygninger indeholdt svømmebasin, gymnastiksal, sportsfaciliteter og bade. De havde forskellige typer bade, ligefra det varme calidarium og det lunkne tepidairum til det helt kolde frigidarium.

Badeanstalten blev benyttet af indbyggerne i oldtidens Rom og havde store baderum med plads til ikke mindre end 1.600 mennesker på en gang. Folk fra alle samfundets lag benyttede badene, og det blev betjent af en hel hær af slaver. Det var dog kun de rige, der var tilladt adgang til stedets særlige massage-faciliteter. Det var med andre ord datidens fitness-center, og det var i drift i mere end 300 år.

Stedet så sit endeligt, da goterne invaderede Rom i 573. Senere faldt stedets storslåede marmorudsmykninger i familien Farneses eje.

Hvor: Viale delle Terme di Caracalla 52
Telefon: +39 06 39 96 77 00

Galleri Lorcan O’Neill

Få genopfrisket din viden om moderne kultur på Galleri Lorcan O'Neill i Rom.

Den irske kunsthandler, Lorcan O’Neill, skabte forandringer i Roms private gallerier i begyndelsen af dette århundrede, da han begyndte at udstille store navne fra den internationale scene på en udstilling i Travestere.

På dette galleri – et kæmpe udstillingsrum i et palads fra det 17.århundrede nær Campo de’ Fiori – ses der ingen tegn på, at han er har tænkt sig at skrue ned for tempoet. Det åbnede i juli 2014 med fremvisninger af Jeff Wall og Richard Long, derefter fulgte udstillinger af Rachael Whitehead og Tracy Emin. Men det er ikke kun de store navne, der får lov at være en del af O’Neills fremvisninger, unge talenter ses også ofte.

Hvor: Vicolo dei Catinari 3
Telefon: +39 06 6889 2980

Sandhedens Mund

Sandhedens mund – en af Roms mest populære turistattraktioner, afventer dit besøg.

Hvis du tør! Sandhedens mund, la Bocca della Veritá, forestiller ansigtet på en skægget mand med fem huller, der danner øjne, næsebor og mund. Man har tolket ansigtet til at være en faun – en slags havgud og orakel.

Munden er den, der tiltrækker mest opmærksomhed, for det er den, der skulle kunne kende sandheden. Det siges, at hvis man stikker hånden ind i den frygtindgydende mund, så vil den blive bidt af, hvis man har løjet. Historien skaber en særlig stemning af spænding, hvilket stiller dig ansigt til ansigt med sagnet. Den længst stående myte omkring Sandhedens mund går på, at den især bider hånden af folk, der har været utro.

Det er svært at tro på, men Sandhedens mund har rent faktisk før bidt uskyldige personer. Ifølge lokalhistoriske arkiver, så skyldes dette især vittige hoveder og kustoder, som har lagt skorpioner ind i munden på stenansigtet.

Uanset om du har lyst til at kende sandheden eller ej, så vil din tur til Rom ikke være fuldendt uden først at have kigget ansigtet bag sagnet i øjnene.

Hvor: Basilica di Santa Maria in Cosmedin, Piazza della Bocca della Verità
Telefon: Ikke oplyst

MAXXI

MAXXI: Denne topmoderne institution for kunst giver et sjældent futuristisk islæt til Rom

Rom er en af Europas mest populære destinationer, og den britisk-irakiske arkitekt, Zaha Hadids, iøjenfaldende nye MAXXI – Roms kunstmuseum for det 21. århundrende (Museo d’arte del XXI secolo) styrker yderligere byens position på turismens landkort.

Denne spektakulære bygning af glas og beton er beliggende i den nordlige forstad, Flaminio,og byder på skiftende udstillinger med moderne kunst, samtidskunst og arkitektur. Der er også en hyggelig café med udendørs servering.

Hvor: Via Guido Reni 4A
Telefon: +39 06 32 01 954

Alter for Augustusfreden

6---Alter-for-augustusfreden-steder-at-se-i-Rom

Alter for Augustusfreden, fredens alter, blev rejst i år 9 f.Kr. Til ære for Kejser Augustus sejr over hans fjender i middelhavsregionen.

Mussolini flyttede alteret i 1938 til dets nuværende placering. I april 2006 indviede Roms kommune et storstilet projekt ved opførelsen af en slags gennemsigtig kube, ledet af den verdensberømte arkitekt, Richard Meier. Installationen har ført til megen diskussion, debat og endda skænderi. Besøg Alteret for augustusfreden (Museo dell’Ara Pacis) og bedøm selv om forholdet mellem nyt og gammelt fungerer sammen rent arkitektonisk.

Hvor: Lungotevere in Augusta
Telefon: +39 06 06 08

Galleri Doria Pamphilj

8---Galleri-Doria-Pamphilj-2-seværdiheder-i-Rom

Galleri Doria Pamphilj er den største private kunstsamling i Rom. Den blev påbegyndt i 1651 af Giovanni Battista Pamphilj, mens han var pave (Pave Innocens 10.). Samlingen voksede igennem de næste århundreder og er i dag fyldt med rigdomme.

På galleri Doria Pamphilj kan du opleve et overflødighedshorn bestående af 400 malerier, skulpturer, adskillige spejle samt andre dyrebare genstande. Der er malerier af Titian, Raphael, Vasari og Caravaggio. Alt sammen danner det en storslået scene, der bliver kaldt “Roms svar på det Franske Versailles”. Gå ikke glip af denne unikke oplevelse. Husk også at besøge Galleri degli Speech (Spejlgalleriet) på samme adresse.

Hvor: Via del Corso 305
Telefon: +39 06 67 97 323

Villa Farnesina

Panoramisk renæsancekunst indenfor i Villa Farnesina. © prilfish

Villa Farnesina fra 1510 er beliggende tæt på den botaniske have. Villaen blev bygget af Agostine Chigi, som var en magtfuld bankrådgiver for flere paver. Bygningen blev senere i 1590 købt af Kardinalen Alessandro Farnese, som den er opkaldt efter.

Bygningen er særlig kendt for sine pragtfulde vægmalerier udført af Rapael og Baldassarre Peruzzi. Ud af de fem rum, der tilsammen danner denne eksplosion af farver og udtryk, skiller særligt Raphaels vægmaleri sig ud. Langs gangen på 1.sal findes Peruzzis fantastiske udsmykninger.

På en af gangene danner et par af vægmaleriene et synsbedrag igennem marmorsøjlerne, der forestiller en udsigt ud over Rom. Helt og aldeles storartet!

Hvor: Via della Lungara 230
Telefon: +39 06 68 02 72 68

Museet Montemartini

Den siddende pige – oprindeligt set i de gamle haver i Rom – Horti Liciniani © teldridge+keldridge

Der er mange grunde til at gå på opdagelse uden for Roms gamle bymure fra det 2.århunderede i den sydlige bydel Ostiense.

Her findes bl.a det fascinerende museum,  Montemartini, som byder på smukke kunstværker fra antikken. Værkerne har været tilovers fra samlingen på Museet Capitolini, og de udstilles sammen med velrestaureret, ældre maskinel fra det gamle nedlagte elkraftværk, som huser Montemartini.

Klassisk skulptørkunst møder industriel arkæologi. Effekten er intet mindre end overvældende.

Hvor: Via Ostiense 106
Telefon: +39 06 06 08

 

Vil du rejse til den kulturelle italienske hovedstad? Eller er du på jagt efter mere inspiration? Besøg momondos blog eller hent den gratis byguide – momondo places.