Gør dit for miljøet: tips til at bruge mindre plastik, mens du er ude at rejse

Det er langt fra nogen hemmelighed, at overforbruget af plastik har skæbnesvangre konsekvenser for miljøet. Vi har alle set billederne af affald flyder i vores oceaner og ødelægger dyrehabitater.

Mange af os har valgt at tage et skridt i den rigtige retning og flittigt genbruge plastik i dagligdagen. Desværre kan det være svært at opretholde de gode vaner, når man er ude at rejse.

Hvorfor er plastik et problem?

Ikke ligefrem en udsigt, vi ønsker at se på strandferien

Ikke ligefrem en udsigt, vi ønsker at se på strandferien

Når vi rejser, køber vi ofte vand på flaske, da det kan variere, hvor rent vandet er. Flyselskaberne tilbyder plastikindpakkede måltider, drikkevarer og snacks. Når vi først er fremme på destinationen, køber vi også mad pakket i plastik. Vi overnatter på hoteller, som med en hær af små engangsflasker sørger for, at vi aldrig skal mangle noget. Listen er endeløs. Og meget af denne plastik ender på alverdens strande og i havene.

De fleste af os, ville ønske vi kunne gøre mere, men hvor skal man begynde? Her er vores liste med lette tips til, hvordan du kan mindske forbruget af plastik, når du rejser.

Rejs med en genanvendelig vandflaske

Tag din genanvendelige drikkeflaske med på rejsen

Tag din genanvendelige drikkeflaske med på rejsen

Dette er nok det mest velkendte tip. Og et enormt nemt ét. Det brede udvalg af genanvendelige vandflasker giver et helt hav af muligheder. Vakuum-isoleret rustfrit stål eller brudresistent glas, garanti for at kunne holde væsker kolde eller varme, smarte låg og forskellige design – du vil uden tvivl kunne finde din helt egen favorit.

Brug et vandrensende filter, såsom Lifestraw eller Grayl GeoPress, så er du sikret rent drikkevand fra hanen, uanset hvor du er henne i verden.

Hvis du køber drikkevarer på flaske, så vælg glasflasker frem for plastikflasker.

Tag et stofnet med hjemmefra

Tag din favoritmulepose med på rejsen

Tag din favoritmulepose med på rejsen

Et knusende simpelt tip. Pak dit yndlings-stofnet i kufferten hjemmefra, og drop at købe plastikposer under hele rejsen.

Du kan også bruge stofnettet til at have dine værdigenstande i, når du er i lufthavnen, senere til at pakke frokost og varmt tøj i, når du tager på udflugt, og til din bog eller notesbog, så du kan skrive dine rejsetanker ned.

Stofnet er nemme at folde sammen, så du kan let få et med, uanset hvor stor din taske er.

Pak et lækkert måltid til flyrejsen

Et flymåltid er ofte lig med engangsservice i plastik

Et flymåltid er ofte lig med engangsservice i plastik

Plastikindpakket mad. Plastikindpakket engangsbestik. Plastikkopper. Plastiksugerør. Sådan bliver dit måltid serveret ombord på flyet. Det er en ordentlig omgang plastik, men hvad skal du ellers gøre? Du bliver jo nødt til at spise!

Løsningen er enkel: Lav din egen madpakke! Du kan med garanti finde på en mere lækker menu, end de fleste flyselskaber kan tilbyde. Gør en klog investering i et par smarte madkasser, der kan pakkes kompakt, og tag dit eget velsmagende flymåltid med. De bliver desuden guld værd, når du er fremme på dit rejsemål.

Undgå plastik, når du køber streetfood

Dette tip lyder måske svært. Streetfood er for de fleste en uundværlig del af store rejseoplevelser. Men desværre serveres streetfood altid i plastikbeholdere, som du smider væk, lige så snart du har spist op.

Og dog – du kan sagtens nyde din streetfood samtidig med, at du siger nej tak til plastik. Men hvordan? Du har vel ikke allerede glemt tippet om de smarte madkasser til flyveturen? Det er nemlig nu, de kommer i spil som en genial del af en plastikfri rejse.

Anskaf dig et bestik-rejsesæt … eller måske bare en såkaldt “spork”, som er en kombination af ske og gaffel. Så er du klar til ethvert kulinarisk eventyr!

Nyd din kaffe i dit helt eget krus

Genanvendelige kaffekrus er miljøvenlige og du kan finde dem i mange smukke farver

Genanvendelige kaffekrus er miljøvenlige og du kan finde dem i mange smukke farver

Ahhh… intet kan slå en go’ kop kaffe, når man er ude på eventyr! Her får du et nemt tip: Gør et genanvendeligt, sammenfoldeligt kaffekrus til din trofaste følgesvend.

Sig nej tak til sugerør

Plastiksugerør har været meget i fokus på det seneste. Visse lande samt en række drikkevareproducenter har endda besluttet at forbyde plastiksugerør.

Støt derfor op om den gode udvikling og sig pænt nej tak til sugerør. Hvis du simpelthen ikke kan nyde din drink uden sugerør, kan du i stedet købe dit helt eget sugerør af metal eller bambus, som er nemt altid at have i tasken.

Køb ind på det lokale marked

Drop supermarkedet og find dine råvarer på det lokale marked

Drop supermarkedet og find dine råvarer på det lokale marked

Supermarkeder verden over er i den grad præget af, at alting er pakket i plastik. Du kan sandsynligvis ikke undgå at handle ind i et supermarked, hvis tiden er knap, men lav lidt research på forhånd, så du ved, om der er et lokalt marked i nærheden og hvornår, det har åbent. Så kan du få fingrene i friske råvarer, helt uden plastikindpakning.

Husk blot dit stofnet og de smarte madkasser. Indkøbsturen bliver en ren fornøjelse i sig selv!

Medbring dine egne toiletsager

Hotellernes små toiletartikler blev engang set som topmålet af luksus, men i dag er vi blevet klogere. Alligevel står miniudgaverne af sæbe, shampoo og tandpasta stadig fremme på mange hotelbadeværelser.

Lad dem stå og pak i stedet dine egne toiletsager hjemmefra. Spar plads ved at putte shampoo, cremer etc. over i smarte rejsebeholdere. Alternativt kan du tage hotellets flasker med dig og genbruge dem.

Eller hvad med at købe en shampoobar, der kort fortalt er shampoo i fast form, som du kender det fra håndsæben. Og jep, shampoobaren findes til alle behov og hårtyper.  En genial måde at spare både på plastikken og på pladsen i din toilettaske!

Brug bæredygtige vådservietter

Vådservietter er smarte og kan være nødvendige, hvis der er langt mellem brusebadene på din rejse. Desværre er vådservietter ofte lavet af ikke-bionedbrydelige plastiktekstiler, som gør dem yderst skadelige for miljøet.

Hvis du synes vådservietter er uundværlige, så vælg de bæredygtige udgaver. Til ansigtet kan du også investere i genanvendelige rondeller og vaske dem undervejs.

Køb en bambustandbørste

Bambustandbørsten er et perfekt alternativ til din almindelige tandbørste

Bambustandbørsten er et perfekt alternativ til din almindelige tandbørste

Vi bruger dem hver eneste dag, hele livet igennem. Det bliver til en del tandbørster… og et mindre bjerg af plastik. Men bare rolig, der er en løsning: Bambustandbørsten med udskifteligt hoved. Når det er på tide at skifte børstehovedet, kan du såmænd begrave det gamle i haven eller smide det i komposten.

Skift til barbergrej af metal

Præcis ligesom tandbørsten har barbergrejet af plastik en ganske kort levetid. Anskaf i stedet en moderne udgave af den klassiske barberskraber i rustfrit stål. Det er nemt og bekvemt at udskifte barberbladet, og samtidig har barbergrej i metal en længere levetid end plastikudgaverne

Barberblade er muligvis ikke tilladt at have med i håndbagagen på grund af sikkerhedsmæssige årsager, så sørg for at pakke dem i din indtjekkede bagage.

Prøv en menstruationskop

De fleste kvinder ved, hvor svært det er at finde de rette hygiejneprodukter, når man er ude at rejse. Af og til kan menstruationen melde sig ud af det blå og så er gode råd dyre. Faktum er, at hygiejnebind og tamponer ikke ligefrem er de mest miljøvenlige produkter, der findes. Og de bionedbrydelige udgaver er stadig mere undtagelsen end reglen.

En menstruationskop er en nem og bekvem løsning. Efterhånden sværger flere og flere kvinder til Mooncup eller en af de mange andre modeller på markedet. Find den kop, du bedst kan lide, og husk at afprøve den før rejsen.

Brug naturlige renseprodukter

Mange typer af peelingprodukter og tandpasta indeholder mikroplastik. Mikroplastikken er de bittesmå korn i skrubbecremen og lige så snart de har forladt tuben, flyder de videre i vores drikkevand og ud i havene, hvorefter de ender i dyrs og menneskers kroppe.

Hvis du elsker din scrub, kan du skifte til produkter med naturlige alternativer, såsom ler, sand, sukker, salt og kaffegrums. Eller du kan lave din helt egen blanding.

Tag selv høretelefoner med

Vi vender atter tilbage til flyselskaberne … På langdistanceflyvningerne bliver du ofte tilbudt høretelefoner af dårlig kvalitet, som smides ud lige efter turen.

Efterhånden tager de fleste rejsende dog deres egne høretelefoner med, så bliv endelig ved med det, hvis du er én af dem!

Giv et nap med i plastikindsamlingen

Deltag i en lokal affaldsindsamling - eller saml plastik på egen hånd

Deltag i en lokal affaldsindsamling – eller saml plastik på egen hånd

At deltage i lokale affaldsindsamlinger, mens man er ude at rejse, bliver mere og mere populært. Det er vidt forskellige organisationer, der står for at arrangere disse gavnlige events.

Hvis det ikke lige er din kop te, gør du også en stor forskel ved at samle skrald på egen hånd. Så, ser du et stykke affald på din vej – tag det med.

Før du tager afsted …

Du har måske allerede hørt de tre råd om at beskytte klodens ressourcer. De huskes med de 3 R’er: Reduce, reuse, recycle. At reducere, at anvende igen og at genbruge. Fordi plastik giver så alvorlige globale problemer, må yderligere 2 R’er i spil: Refuse & repurpose. At afvise og at finde nye formål til anvendelse.

Refuse: Sig nej tak til plastik, når det er muligt – og med alle disse tips, burde du være godt på vej uden at skulle mangle noget!

Repurpose: Undersøg nye måder at bruge dine plastikprodukter på, igen og igen. Efter afvaskning kan plastikbeholdere bruges til alverdens formål.

Reduce: Reducer dit plastikforbrug. Der er så mange fantastiske alternative produkter, som både er bæredygtige, billige og nemme at bruge.

Reuse: Genanvend din plastikvandflaske, de små shampooflasker og cremedåser, plastikkoppen og ørepropperne fra flyet – og så videre.

Recycle: Genbrug, som en sidste mulighed, når du ikke kan genanvende tingen.

Har du lyst til at læse flere bæredygtige rejsetips, så tjek disse tips til at finde mere miljøvenlige fly og lær også hvordan du kan gøre dit hotelophold mere klimavenligt.