Miljøvenlig rejse: Tips til en bæredygtig tur til Berlin

Berlin er måske en af de grønneste byer i Europa, hvor fokus på etisk, bæredygtig og miljøvenlig livsstil er en del af byens fundament.

Vi guider dig til de perfekte steder for en bæredygtig tur rundt i Berlin, herunder de bedste spisesteder, skjulte perler og anbefalinger af miljøbevidste hoteller.

Sådan kommer du frem

Det er indlysende, at den hurtigste måde at komme til Berlin er med fly. Lav en hurtig søgning efter fly og klik på linket herunder.

Find fly til Berlin

Hvis du er på udkig efter andre former for transport, så er der mange daglige togafgange fra Aarhus H og København H. Rejsetiden er i gennemsnit 7 timer, inklusiv et hurtigt togskifte i Hamborg.

Alternativt kan du også rejse med bus. Afhængig af hvor du tager bussen fra (København, Aarhus, Aalborg eller København), kan du regne med en rejsetid på 7-11 timer.

Hvis du er på jagt efter et ægte rejseeventyr, hvorfor så ikke planlægge en cykeltur til Berlin? Det tager muligvis et par dage, men du kommer til at få helt særlige oplevelser: Skove, søer, charmerende byer og landsbyer, strande, havne og nationalparker med unik natur.

Hvordan kommer du rundt i byen?

Berlins U-bahn er blot en af de mange former for offentlig transport

Berlins U-bahn er blot en af de mange former for offentlig transport

Berlin har et omfattende, brugervenligt og relativt billigt offentligt transportsystem bestående af bytog (S-bahn), metro (U-bahn), sporvogne (Tram) og busser, der dækker hele byen. Hvis du bor i et centralt kvarter, behøver du i de fleste tilfælde ikke rejse i mere end 30 minutter for at komme til de mest interessante seværdigheder inden for byens grænser.

Selvom digitale billetter langsomt bliver mere udbredte, er papirbilletter dog stadig det mest almindelige, hvilket måske føles en smule gammeldags i forhold til andre, mere teknologisk prægede byer rundt om i verden. En dagsbillet er en god mulighed, hvis du skal tage offentlig transport mere end 3 gange på en dag, ligesom der også er flere andre billettyper, turister kan bruge over flere dage. Du kan desuden gøre det nemt for dig selv og købe billetter i sæt på fire fra stationernes billetautomater, så du altid har en billet klar til at stemple.

Hvis du brænder efter at komme byen rundt på to hjul, er Berlin en fantastisk by at cykle i, da der er ganske fladt, ligesom der er mange cykelstier og bilisterne generelt er opmærksomme på cyklister.

Der er mange muligheder for at leje en cykel i Berlin: De fleste hoteller og hostels tilbyder 24-timers cykeludlejning, men der er også en bred vifte af firmaer, som har sørget for, at du kan finde frie lejecykler over hele byen. Disse kræver blot, at du downloader en app og forbinder den med et betalingskort samt at du har mulighed for at bruge roamingdata i Tyskland. Nogle af de største og mest populære apps for cykelleje, og de som har det største antal cykler til leje i Berlin, er Lidl Bike, Mobike, Deezer Nextbike og Lime Bikes.

Hvor skal du bo

I en by på størrelse med Berlin er der muligheder for indkvartering efter ethvert budget og behov. Med udgangspunkt i bæredygtighed vil vi derfor anbefale disse steder i byen.

Almodóvar Hotel i Friedrichshain er byens eneste fuldkomment økologiske hotel, hvilket betyder at alt er certificeret økologisk – lige fra den lækre morgenmad til sengens bløde bomuldslagner. Samtidig er der på intet tidspunkt gået på kompromis med design og indretning: Enhver detalje er gennemtænkt og udvalgt efter højeste kvalitet, så her går alt op i en højere enhed for den miljøvenlige turist.

Circus Hotel i Mitte er et hipt hotel og hostel lige i hjertet af Berlin, som fokuserer på bæredygtighed i alle aspekter. Det er et livligt sted at bo, men trods den bekvemme, centrale beliggenhed vil du også kunne lade op i ro og fred. Hotellets bar lægger desuden ofte hus til karaokeaften og koncert, hvilket gør det til et oplagt sted at starte en aften i byen eller at møde andre gæster.

Hüttenpalast i det trendy Neukölln byder på en hoteloplevelse udover det sædvanlige, da du her kan vælge at bo i din helt egen hyggelige campingvogn – men indendørs! Du får det bedste fra campingferien og kan samtidig glæde dig over de bekvemme hotelfaciliteter. Det omgivende kvarter er afgjort et af de mest interessante i Berlin, hvis du er på udkig efter autentisk hovedstadsliv med charmerende gader, butikker og caféer.

Book et hotel i Berlin

Hvor skal du spise

Bestil bord på Frea og nyd et fuldkomment økologisk måltid i smukke omgivelser @FREA

Bestil bord på Frea og nyd et fuldkomment økologisk måltid i smukke omgivelser @FREA

Berlin er enhver madelskers drøm. I byens gastronomiske univers finder du mad fra hele verden, ligesom det er nemt at finde spisesteder, hvor du både kan spise mere etisk og bæredygtigt – og samtidig give dine smagsløg en himmelsk oplevelse.

Pêle Mêle er en gennemført økologisk og vegansk café i Neukölln, hvor du kan forvente en personlig, rustik kant. Kom forbi om eftermiddagen og sæt tænderne i en af de hjemmebagte kager, som også findes i flere glutenfri versioner, eller bestil bord, hvis du er på jagt efter en overdådig søndagsbrunch med fri buffet.

Frea i Mitte er Berlins første luksusrestaurant, hvor plantebaseret livsstil og zero waste-konceptet går op i en højere enhed. Et perfekt sted til en romantisk aften eller til helt særlige fejringer, men husk at bestille bord forud: Populariteten omkring det simple koncept at passe på ressourcerne er ikke til at tage fejl af.

Li.ke er et andet dedikeret vegansk spisested i Friedrichshain, der serverer traditionelle thairetter i tapasstil. Et sikkert valg, hvis du gerne deler dine måltider med vennerne, vil undgå spild af skøn mad og sidst, men ikke mindst, elsker at prøve lidt af det hele, uden at feriebudgettet kæntrer.

Smut forbi DingsDums og prøv de vegetariske dumplings @DingsDums

Smut forbi DingsDums og prøv de vegetariske dumplings @DingsDums

DingsDums i Kreuzberg er et lillebitte spisested med en enorm forkærlighed for lækre vegetariske og veganske dumplings. Samtidig har stedet stærke principper om at minimere madspild, og et eventuelt overskud af de friske råvarer bliver altid tryllet om til skønne, simple retter .

Hvad skal du opleve

Byen har bestemt sine vartegn, men Berlin er alligevel ikke den type storby, hvor gigantiske seværdigheder dominerer udsigten. Selvfølgelig er der Brandenburger Tor, Reichstag, Siegessäule (den gyldne sejrssøjle i midten af Tiergarten) og museerne på Museuminsel. Men har du allerede set disse vartegn, handler Berlins sande charme meget mere om det at vandre rundt og opleve, hvad de forskellige kvarterer har at byde på.

Et ganske særligt syn: Det sovjetiske krigsmindesmærke i Treptower Park

Et ganske særligt syn: Det sovjetiske krigsmindesmærke i Treptower Park

Der er heldigvis en bred vifte af alternative seværdigheder i Berlin, som er værd at tjekke ud, hvis du har fået nok af de mere turistede steder. Her kommer et overblik over seværdige steder, som har den ekstra fordel, at de ligger i mindre besøgte kvarterer og derfor er geniale at tage til, hvis du er på jagt efter flere aspekter af Berlins personlighed.

Det sovjetiske krigsmindesmærke i Treptower Park er et af de største mindesmærker af sin art i Europa. Det imponerende monument markerer det sidste hvilested for de 5.000 soldater fra Den Røde Hær, der faldt under Slaget om Berlin i maj 1945. Mindesmærket giver en fascinerende og surrealistisk oplevelse, og det er oplagt at gå videre i den store park bagefter. Både på varme sommerdage såvel som forår og efterår kan du nyde parkens mange enge, skjulte blomsterhaver og den lange flodpromenade.

Gedenkstätte Berliner Mauer, museum og mindesmærke over Berlinmuren, i Mitte er et fremragende alternativ til det overfyldte East Side Gallery. Mindesmærket giver også en mere historisk kontekst til den indflydelse, Berlinmuren har haft på byen. Der er et gratis museum overfor selve mindesmærket med et tårn, hvor du kan se byen lidt fra højden og samtidig få udsigt over en 1:1 rekonstruktion af den indre og den ydre mur. Her oplever man for alvor, hvordan det såkaldte “ingenmandsland” mellem øst og vest så ud.

Tempelhofer Feld, en helt enestående park

Tempelhofer Feld, en helt enestående park

Tempelhofer Feld er et af Berlins mest usædvanlige byrum. Da den centralt beliggende lufthavn Tempelhof lukkede i 2008, forvandledes de gamle landingsbaner og grønne enge til en enorm offentlig park. Her går de lokale tur med hunden, cykler, skater, flyver med drager (da der ingen høje træer er) – eller windsurfer! I Schillerkiez, en del af Neukölln, som ligger direkte op ad parken, er der masser af caféer at vælge imellem, ligesom du finder mange steder med udlejning af alt fra klassiske rulleskøjter til vilde drager.

Grunewald er en af Berlins grønne lunger. Dette enorme skovområde vest for byen er et fantastisk udflugtsmål, hvis du vil vandre og udforske naturen uden at skulle langt væk fra byen. Fra stationerne Grunewald og Westkreuz kræver det blot en nem gå- eller cykeltur, så er du straks ved skoven. Her finder du utallige stier at gå på opdagelse ad og året rundt kan du opleve de smukke løv- og fyrreskove, der er så typiske for Nordeuropa. Om sommeren er et populært berlinsk badeparadis Teufelssee (på dansk Djævlesøen!) – en stor naturlig sø midt inde i skoven, hvor enhver kan svømme og solbade, nøgen eller ej, ligesom man har lyst til.

For at få en fornemmelse af, hvor grønt oplandet til Berlin er, er det oplagt at tage på en lidt længere udflugt. Forstaden Beelitz-Heilstätten er nem at komme til, da du kan hoppe på en direkte toglinje fra det centrale Berlin og være fremme på mindre end en time med regionaltoget.

Baumkronenpfad: Vandretur i trækronerne

Baumkronenpfad: Vandretur i trækronerne

Baumkronenpfad er en imponerende konstruktion af træ og metal bygget over trætoppene i skoven. Her har du mulighed for at få en uforglemmelig gåtur og ikke mindst en fantastisk udsigt over alt det grønne, der omgiver Berlin. Den lille forstad er også hjemsted for et forhenværende sanatorium, bygget til de af hovedstadens velhavere, der skulle kureres for tuberkulose i starten af 1900-tallet. Sanatoriet blev forladt for mange år siden og bygningerne står nu som tomme ruiner, der virker lige så dragende som gåsehudsfremkaldende for de nysgerrige besøgende.

Generelt er Berlin en by, det tager tid at udforske og opleve. Det er omvendt heller ikke nødvendigt at se hver eneste seværdighed for at få en fornemmelse af byens stemning og karakter. Du kan også vælge at bruge et par dage med at fokusere på lige det aspekt af byen, der ligger dit hjerte nært – uanset om det er mad, historie, kunst, byrum eller noget helt femte.

Kort sagt: Gå ned i gear og oplev meget mere!