10 trends til dig, der vil rejse mere bæredygtigt

2019 var året, hvor vi alle blev vækket af vores Tornerose-søvn. Det gik for alvor op for os, at klimaet kalder. Grøn energi og genbrug kom øverst på dagsordenen. Og fra øst til vest satte virksomheder, storbyer og hele lande nye ambitiøse klimamål for sig selv.

Bølgen af bæredygtighed slog til med fuld kraft. Også den måde, vi rejser på, blev ramt. Flere og flere ønsker at rejse med omtanke, når de tager på ferie. 70% siger, at de sandsynligvis vil foretrække miljøvenlige overnatningssteder – uanset om de er på udkig efter bæredygtig indkvartering eller ej — og ønsket om bæredygtighed kommer til at påvirke mere end halvdelen af alle turisters måde at rejse på, ifølge en ny rapport om bæredygtige rejser fra Booking.com

Vi er nu trådt ind i nyt årti, og det ser ikke ud til, at den bæredygtige rejsebølge har toppet. Tværtimod. Det er godt nyt. Ikke bare for miljøet, men også for nysgerrige rejsende. For det giver os muligheder for at opleve verden på nye måder. Så her kommer 10 af de hotteste bæredygtige rejsetrends lige nu.

Minimalist-ferier sætter tilværelsen i perspektiv

Nyd stilheden og friheden med minimalistiske rejser

Kunne du tænke dig at forsvinde dybt ind i en skov? Bo på et hotelværelse, der ligger højt oppe i trætoppene? Være fuldstændig afskåret fra al kommunikation og klare dig uden mobilforbindelse, mails og internet? Så skal du på minimalist-ferie og tage afsted uden andet end “det rent og skært nødvendige”. Det er nemlig digital detox på den lækre måde.

Minimalist-ferier handler om at lægge moderne teknologi, stress og jag bag dig. For det har vi rigeligt af i dagligdagen. Når du er på minimalist-ferie fokuserer du ene og alene på de naturlige omgivelser og dit eget velvære. Og hvis det ikke er nok for dig, kan du tage oplevelsen et skridt videre og hoppe ud i endnu en ny trend: skovbadning.

Glamping er det nye sort

Glamping er camping uden as og mas og ømme rygstykker

Glamping er en sammentrækning af ‘glam-orous’ og ‘cam-ping’. Det lyder som en selvmodsigelse, men faktisk kombinerer glamping det bedste fra et hotelophold med god, gammeldags friluftscamping. Du får flere af frynsegoderne fra hotellet med dig ud i naturen: fra en blød og varm seng i den ene ende af skalaen til store, bålopvarmede badekar og privatkok i de mest luksuriøse udgaver.

Du overnatter stadig ude i Moder Natur, men campingteltet er skiftet ud med en kuppelformet bivuak bygget af skind, en luksustipi eller et nomadetelt. Personalet har naturligvis slået det hele op for dig, før du ankommer.

Hvis glamping lyder lidt for tamt og tantet til din smag, kan du altid kaste dig ud i en gang vildmarkscamping – eller ‘bushcraft camping’. Har du set TV-programmer som “Alene i vildmarken” og lignende shows, kan du nok forestille dig, hvad der venter dig: Du får en sovepose, en presenning, lidt værktøj og noget mad, og så er det bare ud i naturen med dig. Værsgo: byg din egen teltplads, hug lidt brænde og lav selv din mad på bålet.

Pointen? Du overlever i vildmarken ene og alene ved at bruge dine hænder og din hjerne, mens du lærer dig selv bedre at kende. Sådan holder du ferie langt væk fra din komfortzone.

Svar igen med underturisme

Hvem kunne vide, at dette ukendte kvarter i Luxembourg var vildt betagende?

Rejsebranchen er ved at få øjnene op for de uheldige virkninger af overturisme: alt for mange mennesker rejser de samme steder hen og får stille og roligt spoleret alt det, som de kom for at opleve. Men flere og flere gør nu det modsatte og finder destinationer, som er langt mindre overrendte, men ofte mindst lige så skønne. Underturisme bliver det kaldt.

Faktisk er der ufatteligt mange steder i verden med oversete vidundere. Små og store perler, hvor indbyggerne tager imod dig med glæde. Tilmed er det oftest steder, hvor de kunne trænge til lidt flere turistindtægter. På den måde kan underturisme være med til at skabe balance og udvikling.

Med en smule research, kan du hurtigt finde steder, der lever op til samtlige krav om en drømmedestination – inklusiv den boks, der hedder “ingen turistflokke tak.”

Læs mere: Skru ned for overturismen: en snak med journalist Elizabeth Becker

Rejs uden for sæsonen og snyd masserne

Farveeksplosionerne i Japans løvskove kan kun opleves uden for højsæsonen

At rejse uden for sæsonen passer perfekt til ånden i underturisme. I stedet for at bidrage til de store masser af turister, der fylder, larmer og belaster både miljøet og oplevelsen, skaber du lidt mere balance. Og det kan betale sig. For Louvre i Paris er eksempelvis mindst lige så imponerende om vinteren som om sommeren. Den eneste forskel er blot, at risikoen for at spilde hele dagen på at stå i kø er markant mindre.

Et andet eksempel: Frem for at prøve at ramme Japan, i de få dage, hvor kirsebærtræerne med lidt held står i blomst, kan du tage afsted i løbet af efteråret. Her blusser bakkerne og bjergene op i røde og gyldne farver, og de populære udendørs onsen-bade tager sig endnu mere betagende ud.

Rejs ‘slow’ og få det hele med

Sæt tempoet ned, nyd stemningen og få nye venner på vejen

Der er ‘slow food’, ‘slow fashion’ og nu også ’slow travel’. Det handler om at rejse langsomt. Om ikke at fare afsted fra sted til sted, men om at blive ét sted i længere tid. Frem for at presse så meget som muligt ind i programmet, gælder det om at fordybe sig i tingene og udforske stederne stille og roligt. Når du bliver et par uger samme sted, blender du ind i omgivelserne og får en dybere indsigt i og en større forståelse for lokalkulturen, maden og menneskene.

Med ‘slow travel’ får du chancen for at lande ordentligt, slappe af og bevæge dig rundt uden stress. Så tag dig tid til at vandre, slentre og cykle omkring –- til at falde i snak med den lokale bager, købmanden eller café-ejeren.

Læs mere: Slow travel: Kunsten at tage sig tid til at rejse

Rejs efter planterne

Er du veganer? Find et vegansk hotel og slip for at bekymre dig om, hvor du finder næste måltid

I en ny rapport om fremtidens madvaner, forudser eksperter, at 1 ud af 4 englændere vil være veganere eller vegetarer i 2025. Det kommer også til at slå igennem, når vi rejser. For i takt med at flere og flere hopper på veggie-vognen, stiger efterspørgslen på overnatningssteder, der har grøn mad på menuen, også.

Derfor sætter hotelrestauranter verden over nu plantebaserede anretninger på kortet. Og det stopper ikke der. Mange restauranter tilbyder retter med lokale råvarer, mindre madspild, etisk fremstillede ingredienser og anvender ikke palmeolie.

På mange veganske hoteller fortsætter den grønne bølge på værelserne. Her finder man veganske toiletartikler og et totalt forbud mod animalsk baserede tekstiler som læder, silke, uld og fjer.

Turisme kan gøre naturen vild igen

Naturgenoprettelse og bio-positiv turisme er med til støtte udviklingen af naturreservater

Boomet i rejseindustrien har haft en massiv indflydelse på dyrelivet i og omkring mange af klodens populæreste rejsemål. Mange af de dyr, som folk rejser jorden halvvejs rundt for at se, bliver ganske enkelt drevet væk af de selvsamme turister.

Men nu tager lokale rejsearrangører og virksomheder sagen i egen hånd og bruger indtjeningen fra turismen til at gøre naturen vild igen. Naturgenoprettelse er ganske enkelt en god investering. Ikke bare for det lokale dyre- og planteliv, men også menneskene og miljøet omkring dem.

Nogle rejsearrangører forsøger tilmed at forebygge problemerne ved at drive såkaldt bio-positiv turisme. Her lærer man gæsterne om det vilde dyreliv og den biologiske mangfoldighed. Overskuddet går til at beskytte truede dyrearter, før de bliver fordrevet af turisterne.

El-fly gør klar til take-off

Fremtiden for elektriske fly ser lovende ud

Okay, du kommer næppe til at flyve i et 100% elektrisk fly næste gang, du skal ud at rejse. Men udviklingen går rasende stærkt i disse år.

For nylig lykkedes det Boeing at lette, svæve og lande deres nye el-fly eVTOL (electric Vertical TakeOff and Landing) i Vancouver, Canada. Og Harbor Air ePlane gennemførte en 15 minutter lang test af deres lille 6-personers vandfly, som er beregnet til kommerciel luftfart.

Senere i år forventer Rolls-Royce at kunne løfte sløret for ACCEL, verdens hurtigste el-fly med en tophastighed på 482 km/t. Og Airbus’s hybrid-elektriske E-Fan X Aircraft, der har plads til op mod 100 passagerer, forventes at sætte kurs mod skyerne i 2021.

Togrejser for fuld damp

Tag toget på skiferie og få mere plads og bedre komfort

Uanset hvilken stok, du måler med, udleder tog langt mindre CO2 end fly – et faktum som flere og flere tager med i deres overvejelser, når de planlægger deres ferie. Danmark er ikke helt med på vognen endnu, men med Europas kompakte størrelse og de mange forbindelser mellem kontinentets storbyer, bliver det lettere og lettere at rejse klimavenligt.

Og hvis du tror, at togrejser kun er noget for studerende med små budgetter, tager du alvorligt fejl. Flere og flere selskaber er begyndt at tilbyde luksus rejser med stop i udvalgte storbyer, overdådige sovepladser, udsøgt underholdning og ditto gastronomi.

Læs mere: Eventyr på Europas skinner: Guide til Interrail

Elbiler bliver lettere at leje

I takt med at flere og flere rejsende leder efter bæredygtige måder at bevæge sig omkring på, kommer biludlejningsselskaberne efterspørgslen i møde. Allerede i år bliver det lettere at leje biler hos selskaber, der tilbyder hybrid- og elbiler. Nogle er ligefrem specialiseret i det.

Øko-rejser er kommet for at blive

Øko-rejser tager hensyn til både dig og miljøet

Der er ingen tvivl om, at landskabet for os, der elsker at rejse, er i forandring – og at det går stærkt. Luftfartseksperter taler allerede om, at vi er på vej ind i Luftfartens Tredje Alder: en æra, hvor man ikke længere er afhængig af fossile brændstoffer. Eller landingsbaner for den sags skyld.

Nogle af de bæredygtige rejsetrends, vi har beskrevet, vil sikkert forsvinde igen. Men det overordnede ønske om at rejse nye steder hen uden at belaste miljøet eller klimaet er uden tvivl kommet for at blive.

Og det skønne ved de mange nye trends og tendenser er, at du ikke behøver at være hard-core miljøaktivist for at nyde dem. Glamping kan være mindst lige så skønt for dig, der bare gerne vil have en anderledes 5-stjernet oplevelse. Og på samme måde er rejser uden for sæsonen perfekt for alle os, der bare ikke orker at bruge ferien på at stå i kø. Så kast dig ud i en af de 10 trends og se, hvor eventyret fører dig hen.

* Research og baggrundsmateriale til denne artikel stammer fra flere førende kilder i rejseindustrien inklusiv Condé Nast, Responsible Travel, Intrepid Travel, The Guardian og Booking.com