Vandreferie

Find inspiration til årets vandreferie

Drømmer du om en aktiv ferie, med fødderne solidt placeret på jorden og i tæt kontakt med naturen? Så bliver det ikke meget mere oplagt end en vandreferie. En vandreferie er en enestående oplevelse fuld af fantastiske udsigter og ikke mindst ømme fødder. Uanset om du er til lange stræk eller enkelte dagsture, så findes der ruter der passer dine ønsker of fysiske formåen. Læs med herunder og find rejsetips og rutevejledninger til din næste vandreferie.

Letheden ved dagsture

Vandreture på en enkelt dag er nemme at gå til i den forstand, at det kræver mindre planlægning. Drømmer man om at besøge et bestemt område som for eksempel Irlands frodige bakker, eksotiske Rangitoto Island på New Zealand eller Østrigs evigt kolde bjergsøer, kan man finde en base i nærheden og vandre derfra. En af fordelene ved dagsturene er, at man kan komme til at vandre uden oppakning. Det gør turen let at gå til for begyndere, eller hvis man rejser med børn. Desuden giver det en fleksibilitet, hvor man skiftevis kan vandre og slappe af, der hvor man bor.

Planlæg din vandreferie hjemmefra

Når ens vandreferie strækker sig over flere dage, er det en klar fordel at starte planlægningen hjemmefra. Mange tager om sommeren til udlandet, og her er der rig mulighed for vandreture. Vil man gerne sydpå til for eksempel Caminoen i Spanien, er efterårsferien et super godt tidspunkt. Her er toppen af temperaturen lige taget af, hvilket gør, at klimaet egner sig godt til at være aktiv i.

Når man vil på en vandreferie der varer flere dage, kan man starte med at undersøge lokationens muligheder for overnatning. Bor man i hytter? På hotel eller et billigt hostel i små byer? Eller måske i telt under åben himmel? Her er det desuden relevant at overveje distancen mellem overnatningsstederne. Er det realistisk at gå den afstand? Et godt tip er at pakke rygsækken derhjemme og tage på en prøvetur i god tid før vandreferien. På den måde får man en fornemmelse af, hvad ens krop kan klare.

Nervøs? Tag på en guidet vandreferie

Føler du dig ikke helt klar til at gå ud i verden på egen hånd, så kan en god løsning for dig være at tage på en vandreferie med guide. For det første er der nogle hajer inden for feltet, der har sat sig ind i området og planlagt en fabelagtig tur, som man blot booker sig ind på. Ofte skal man blot møde op et sted i en by, hvorfra man i bus bliver ledt ud til vandreturens startsted. Guiden vil undervejs fortælle om ting i området som dyreliv, geografi, historie, flora og så videre. Udforsk for eksempel det betagende landskab i Landmannalaugar på Island, hvor de syrefyldte bjerge danner et fascinerende og unikt farvespil.

En guidet vandreferie har desuden den fordel, at man nemt kan vælge forskellige slags ture – vil man bare på en endagstur, vandre i tre dage, eller er det den store vandreferie på to uger? Ligegyldigt hvad, vil der være en planlagt tur, man kan melde sig på. Disse ture er fantastiske for enlige, der rejser på egen hånd.

Det er nemlig en oplagt mulighed for at møde andre ligesindede, som også sætter pris på naturens skønhed. Og oven i købet giver det en sikkerhed, man ikke får, hvis man tager på vandretur alene. Har man lyst til mere ekstreme ture, der kræver ekstra udstyr, er en guidet tur også oplagt. Bestig for eksempel Europas højeste bjerg Mont Blanc på blot seks dage. Her vil man i rebhold og med pigsko begive sig op ad bjerget i langsomt og roligt tempo. Når roen og sneen omgiver en fuldstændigt, får man en enestående oplevelse for livet.

Hvad skal man pakke til en vandreferie?

Naturligvis handler det meget om typen af vandreferie, men der er uden tvivl noget nødvendigt udstyr. Det allervigtigste at medbringe er vand. Sørg for både at drikke masser af vand inden vandringen, men også under. Hav enten flasker eller en camelbak med, så vandet er nemt at komme til. Derudover er det essentielt med godt fodtøj, der egner sig til terrænet, og en rygsæk, der sidder godt på dig. Så snart rygsækken er fyldt op over randen, skal man nok komme til at hade den alligevel.

Godt regntøj er også ekstremt vigtigt, for er man først blevet våd, bliver man lynhurtigt også kold, og det kan være svært at få varmen igen. Undervejs på turen kan man ikke undgå at svede, og derfor er det også vigtigt, at ens tøj er hurtigttørrende. Tøjet skal desuden kunne tages af og på i lag, så man hele tiden kan regulere temperaturen.
Man skal naturligvis have andre småting med, men det bedste tip er at pakke så let som muligt.

Hvad end man ønsker nemme dagsture, en guidet tur, hvor udstyr prøves af eller en lang vandreferie over flere uger, er det muligt. Læg blot den nødvendige planlægning i det, så er man sikret en fantastisk oplevelse.