De bedste destinationer, når du rejser alene

Hvis du kan lide at rejse alene, så må du ikke gå glip af disse 12 trygge, anderledes og eventyrlige hjørner af verden

Føl suset i maven på den svimlende høje gynge i Baños, Ecuador - og sus over Tungurahua-vulanen!

Føl suset i maven på den svimlende høje gynge i Baños, Ecuador - og sus over Tungurahua-vulanen!

Kategori Nyheder & tips

Dato 14/12/2016

Der er få ting, der er mere spændende end at rejse alene. Man møder nye venner, oplever den store, vide verden – og måske lærer man en ting eller to om sig selv. Uanset hvor du og din rygsæk rejser hen, er det oplevelsen værd.

Her er vores liste over de tryggeste og mest spændende steder at besøge lige nu, hvis du rejser alene.

Split, Kroatien

Grib bolden! Vær med til en omgang picigin - et boldspil skabt på Bačvice-stranden i Split
Grib bolden! Vær med til en omgang picigin – et boldspil skabt på Bačvice-stranden i Split

At gå rundt i Split er som at vandre lige tilbage til Romerriget. Ruinerne af Diocletians palads, bygget i 300-tallet, udgør i dag Splits gamle bydel med sine historiske bygninger og smalle gader inden for fæstningens mure. Gå igennem Bronzeporten, en af de fire indgangsporte, i dag blot søjler og delvist bevarede buer, for at komme til strandpromenaden kendt som Riva.

Her kan du gå på jagt efter friske ingredienser på grønt- eller fiskemarkedet. Men hvis du vil sætte tænderne i de lækreste retter med fisk og skaldyr, må du forbi af taverne som fx Konoba Matejuska.

Split har mange hostels, der henvender sig til folk, der rejser alene og gerne vil møde nye mennesker. Pub crawls og natklubture tilbydes i stor stil. Plej dine tømmermænd med en hyggelig omgang “picigin” (et boldspil opfundet i Split, hvor man kaster og griber en bold på lavt vand) på Bačvice-stranden. Eller fest videre med en sejltur langs den dalmatiske kyststrækning og nyd flere dage med spas og festligheder.

Find rejser til Split

Baños, Ecuador

Få en snak med de lokale ved de termiske bade i Baños
Få en snak med de lokale ved de termiske bade i Baños

Lej en mountainbike og kør langs Ruta de las Cascadas, hvis du vil opleve stejle stigninger gennem frodig regnskov og langs brusende vandfald. Baños (“bad” på spansk) er, som navnet antyder, en by, der er kendt for sine naturlige kurvand, der kommer fra Tungurahua-vulkanens varme kilder. Lad dig nedsænke i de termiske bade i La Piscina de la Virgen ved foden af et kæmpemæssigt vandfald.

Hvis du vil fange vennernes opmærksomhed derhjemme med det perfekte billede, så tag bussen til Casa del Arbol. Her finder du en gynge, der hænger fra et hus i et træ. Såsnart du er i bevægelse, føler du at du flyver over regnskoven – du kan næsten røre ved den aktive vulkan!

Selvom det er en af de tryggeste byer i landet, forekommer lommetyveri, så hold dine værdigenstande ude af sigte, og undgå at gå hjem alene om natten. Hvis du skal hæve penge, så gør det i løbet af dagen og undgå at have store kontantbeløb på dig.

Find rejser til Quito

Gyeongju, Sydkorea

Bulguksa-templet, et af de vigtigste relikvier i Gyeongju og opbevaringssted for utallige sydkoreanske nationalskatte
Bulguksa-templet, et af de vigtigste relikvier i Gyeongju og opbevaringssted for utallige sydkoreanske nationalskatte

At rejse alene i Gyeongju er en rejse mod indre fred, især når du vandrer gennem de historiske områder i Gyeongju. Disse områder er udråbt til verdenskulturarv af UNESCO og deres funktion er at beskytte Bulguksa-templet, et mesterværk inden for buddhistisk kunst. Her finder du mange af Sydkoreas nationalskatte.

Oldgamle pagoder, broer og trapper leder vejen til Buddha-statuer i bronze og buddhistiske relikvier. Se op: Under templernes tage finder du farverige udsmykninger og lotusmotiver.

Kombiner dette besøg med et til den højt skattede Seokguram-grotte, en kort vandretur fra templet. Den siddende Buddha, omgivet af vogtere i sten, er så skrøbelig at besøg er tidsbegrænset og fotografi ikke er tilladt. Følg Buddhas blik ud gennem grotten, idet udsigten fra grotten strækker sig helt over Tohamsan-bjerget og mod det Japanske Hav.

Fuldend din solojagt på indre fred i den fredfyldte Gyeongju-nationalpark eller stræk din søgen et stykke længere til Homigot-stranden i den nærliggende by Pohang. To store hænder rager op af havet og strandbreden – harmoniens og sameksistensens hænder. Fødderne i sandet, armene strakt ud mod himlen: Du er ankommet.

Find rejser til Busan

Florianópolis, Brasilien

Solbad, surf eller hæng ud på de 40 strande omkring på Florianópolis-øen, som fx her på Praia Mole
Solbad, surf eller hæng ud på de 40 strande omkring på Florianópolis-øen, som fx her på Praia Mole

Floripa, som de lokaler kalder byen (som dækker en hel ø og lidt af fastlandet), er et øparadis for studerende såvel som backpackere, der er på udkig efter de perfekte strande og perfekte fester. Mercado Publicos gule buer holder taget over en mangfoldighed af boder og butikker med brugskunst og lokale specialiteter. Hvis du skal vælge én, så gå ombord i en stor portion anchova grelhada (grillet eller stegt blåbars).

Eftermiddagen tilbringes bedst med solbadning på en af de 40 strande på øen – den sværeste del er at vælge mellem den tilsyneladende rå og naturlige Praia do Matadeiro og Jurerê med sine mange strandbarer. Dagens tummel forvandler sig til en summen, idet natklubberne skruer op for volumen på deres neonoplyste dansegulv. På gåturen tilbage kan du beundre Hercilio Luz-hængebroens lys, der reflekteres i det vand, der fører til fastlandet.

Find rejser til Florianópolis

Dublin, Irland

Temple Bar er kendt som Dublins kulturelle kvarter
Temple Bar er kendt som Dublins kulturelle kvarter © Nico Kaiser

Med sin stolte 1000-årige historie, sin internationale indbyggersammensætning og moderne arkitektur er det så godt som umuligt ikke at falde for Dublins kontrastfyldte charme.

For den rejsende bogorm er der guidede ture, der lægger vejen forbi de små brostensbelagte gader, gamle klokketårne og georgianske byhuse, hvor sværvægtere som Oscar Wilde, James Joyce og Bram Stoker engang havde til huse. Gå på opdagelse og far vild i en af Dublins mange grønne områder, som Phoenix Park med sine flokke af smukke, vilde rådyr.

Irerne er verdenskendte for deres høje humør, og hvis du vil imponere en irsk fyr eller dame, så skal det ske gennem smagsløgene. Find vejen til den nærmeste traditionelle viktorianske pub (du finder en på næsten hvert et gadehjørne, ser det ud til!), gå direkte op i baren og i løbet af no time drikker du Guinness med dine nye bedste venner. I Dublin behøver du ikke at gå ud og skabe din egen sjov, den kommer til dig.

Find rejser til Dublin

Havana, Cuba

Et typisk gadebillede i Havana, Cuba
Et typisk gadebillede i Havana, Cuba

Hvis du er på jagt efter en lidt sensualitet og krydderi på dit næste soloeventyr, så tag til Havana. Her tages rejsendes tryghed (især solorejsendes) seriøst. Det betyder, at du finder mange sprogkyndige politimænd i de mere befærdede kvarterer. Og de er ikke blege for at dele tips ud til, hvor det er bedst at gå ud og spise.

Sæt tænderne i nogle rygende varme stegte kroketter serveret fra en gadebod, og gå ud og få et indtryk af det moderne Cuba hos de hippe cubanske entreprenører, der sælger deres lokalt producerede varer i de trendy forretninger, værkstedsbutikker og cafeer i den 500 år gamle bydel, La Habana Vieja.

En tur til Havana er ikke fuldendt uden en slentretur langs Malecón-promenade, hvor man kan betragte de amerikanske veteranbiler og kolonitidens bygninger – i forfald, men dog så sælsomt levende. Hvis du virkelig vil smelte ind i flokken af Habaneros (Havanas indbyggere), så tag et par behagelige sko med og en flaske vin, og tilbring dans tropenatten væk på havnen.
Find rejser til Havana

Fiji

Solen går ned over Fijis kystlinie
Solen går ned over Fijis kystlinie

Det nytter ikke at gøre modstand: Fiji betager enhver besøgende. Ørigets krystalfarvede kystlinie og palmekransede strande gør det til selve billedet på en postkort-lækker romantisk ferie, og du kan være sikker på at denne isolerede øgruppe langt ude i Stillehavet også er noget af et paradis for nygifte. Men: Med 332 øer er der rigeligt med muligheder for at undslippe de nyforelskede og finde sin egen paradisiske rede.

Når du er færdig med at solbade, kan du få adrenalinen op ved at udforske Fijis mere uvejsomme attraktioner. Bare 30 minutters kørsel fra hovedstaden Suva, ligger Solo-i-Suva-regnskoven med Fijis mest fantastiske vandreruter. Her kan du vandre til de melodiske lyde af regnskovens fugleliv. Hvis du foretrækker dyrelivet under havets overflade, så tag ud og dyk ved koralrevene under Fijis azurblå hav og sig hej til de eksotiske fisk og bløddyr.

Lyst til selskab? De lokale her er berømte for deres vindende smil og gæstfrihed, især over for dem, der vælger at rejse alene. Tilbring en aften ude i byen, få nye venner, mæsk dig i frisk kokoda (Fijis svar på ceviche) og lær at elske den afslappede livsstil i Fiji. Det kommer ikke til at tage lang tid.

Find rejser til Fiji

Toronto, Canada

På med fjer og glimmer og følg så Caribana festivalparaden
På med fjer og glimmer og følg så Caribana festivalparaden

Du har sikkert hørt utallige byer blive kaldt “pulserende”, men det er den åbne og venligtsindede smeltedigel Toronto, der virkelig fortjener betegnelsen. Med omkring 200 talte sprog og en befolkning på 6,1 millioner, er det ret sandsynligt at man som solorejsende føler sig hjemme og modtaget med åbne arme i “verdens mest mangfoldige by”.

Den bedste tid at besøge byen er, når sommeren er på sit højeste. Når gaderne er proppet med lokale og ligesindede rejsende på udkig efter deres festivalfix. Beaches International Jazz Festival er på toppen af listen med 24 dages gratis, offentlige koncerter i løbet af juli og nogle af de største navne inden for jazz-scenen på programmet. Eller: Slip fødderne løs til Caribana Festival Parade, der fejrer byens karismatiske caribiske minoritetsgruppe i Nordamerikas største gadefestival.

Find rejser til Toronto

Thimpu, Bhutan

Tigerens Rede-templet ligger på en bjergskråning i den øvre Paro-dal i Bhutan
Tigerens Rede-templet ligger på en bjergskråning i den øvre Paro-dal i Bhutan

Hvis du er frisk på at rejse alene, betyder det nok, at du ikke er ræd for at gå i front og udforske nye territorier. For en virkelig livsbekræftende og selvstændig rejseoplevelse må du tage til Bhutan.

Bhutan er berømt for sine fæstningsklostre på bjergskråningerne og anser sin “bruttonational lykke” for højere end sit bruttonationalprodukt. Landet åbnedede først op for international turisme for omtrent tredive år siden og er stadig relativt upåvirket af vestlig indflydelse.

Faktisk er staten så beskyttende over for sine rødder og kultur at man for at rejse dertil skal forhåndsgodkendes. Forhåndsbetaling skal aflægges gennem rejsearrangører, som tilbyder en række af eksotiske udflugter for den nysgerrige rejsende med blod på tanden efter at udforske dette mystiske buddhistiske kongedømme (der tilbydes også private ture til solorejsende backpackere, der foretrækker fleksiblitet fremfor grupperejse).

Og er du helt færdig, folk i Bhutan elsker at feste! Mad-, sang- og dansefestivaler finder sted hele året i Bhutan. Uanset hvad tid på året, du beslutter dig for at ankomme, kan du med høj sandsynlighed støde ind i en begivenhed, der er værd at fejre.

Find rejser til Paro

Juneau, Alaska

Forsiden af Mendenhall-gletcheren i Juneau, Alaska
Forsiden af Mendenhall-gletcheren i Juneau, Alaska

Intet menneske er en ø, skrev digteren John Donne i 1600-tallet, men i Alaska er det dog tæt på. Ud af de to millioner rejsende, der besøger landet hvert år, rejser 16% af dem alene om sommeren og op til 72% rejser alene om vinteren*.

Alaskas gæster længes efter at hive stikket ud til hverdagens kaos og bare stirre ud i den dybe afgrund ved gletcherne, der knejser med deres dramatiske skønhed. Eller vandre gennem nationalparker, der er halvanden gang større end Schweiz’ areal eller bare hænge ud med gråbjørnene.

Naturen er i høj grad på programmet her, så: Så snart du er kommet ud af den hyggelige, men søvnige hovedstad Juneau må du hellere forberede dig på at lege den opdagelsesrejsende. Hvis du kan slå hul på isen, så tag på fisketur i Tracy Arm Fjord. Hop så ombord i en anden båd og sejl ud til Inside Passage for at møde havets sande herskere – spækhuggerne!

Find rejser til Juneau

Queenstown, New Zealand

Mountain biking over the Queenstown Bike Park
Mountain biking over the Queenstown Bike Park © Skyline Queenstown

New Zealand er et utroligt imødekommende sted at rejse og fantastisk for folk, der rejser alene og gerne vil møde andre solorejsende globetrottere med lyst til eventyr og sjov.

I og omkring hovedstaden Wellington kan du deltage i meget spas relateret til Ringenes Herre- men de sande vovehalse tager til Queenstown. Denne vindomsuste by ved søbreden fortjener virkelig sit tilnavn som ‘The Adventure Capital of the World’ (Verdens eventyrhovedstad). En million besøgende, grupper og solorejsende, flokkes hvert år i byen for at kaste sig ud i den formidable white water rafting, faldskærmsudspring, bungee jump og ekstreme skisportssteder i Remarkables-bjergene.

Find rejser til Queenstown

Göteborg, Sverige

Göteborgs stråler med sine bolsjefarvede tage
Göteborgs stråler med sine bolsjefarvede tage

Göteborg bliver altid presset ud af søgelyset af dens smukke, men dyre storebror Stockholm, Sveriges hovedstad. Men Göteborg er superhyggelig og har masser af skandinavisk stilfuldhed og kultur til at holde dig godt underholdt – og ofte til priser, der er langt mere behagelige og budgetvenlige for den, som rejser alene.

Om solen skinner eller ej, bliver du lokket af de skønne dufte, der emmer ud af Göteborgs botaniske have, et af de mest blomsterrige plantecentre i hele Europa. Stil lækkersulten på madmarkedet i Stora Saluhallen og tag ud på en Paddan bådtur. Denne afslappende tur er den bedste måde at få et overblik over byen, idet du sejler gennem den indre bys kanaler fra 1600-tallet og under 20 broer.

Men det handler ikke kun om gamle fæstninger i denne charmerende havneby. Göteborg er også rugekasse for nogle af Sveriges største nye designtalenter. Det kan du ikke undgå at lægge mærke til, når du oser i de små butikker omkring den trendy Magasingata eller går på opdagelse på Röhsska-museet – et design- og kunstindustrimuseum i verdenklasse.

Find rejser til Göteborg
På udkig efter mere inspiration? Tjek vores liste med 20 uundværlige tips til den solorejsende og vores tips til kunsten at lære de lokale at kende
*Statistikkerne er baseret på Alaska Visitor Statistics Program (AVSP) fra 2011

Oprindeligt publiceret

14/12/2016