15 seværdigheder du skal se før du dør

Kære læser, vær advaret: Disse 15 storslåede seværdigheder vil rive tæppet væk under dig. Der er måske mange mennesker, men de er virkelig besøget værd…

Hong Kongs Peak Tram hænger over storbyens skyline.

Hong Kongs Peak Tram hænger over storbyens skyline. © HKTB Hong Kong Tourist Board

Kategori Storbyferie Strand & natur

Dato 14/11/2016

Vores jordklode er fyldt til bristepunktet med steder, der er så imponerende og enestående at de bliver superhits for turister. Sus verden rundt og opdag disse 15 totalt betagende turistattraktioner. Lad dig ikke skræmme af folkemængden… De her steder er virkelig et besøg værd.

Den Blå By “Chefchaouen”, Marokko

Nyd at vandre gennem et hav af blåt i Chefchaouen
Nyd at vandre gennem et hav af blåt i Chefchaouen

Den Blå By i Marokko, Chefchaouen, minder om et uendeligt blåt hav, der tyst gemmer sig ved foden af Rifbjergene. Byens grundlæggelse går tilbage til 1471, da Chefchaouen fungerede som en fæstning for maurerne og blev tilflugtssted for flygtninge fra Spanien, efter den iberiske halvø blev generobret af de kristne. Gennem tiden har byen huset jøder og kristne, som boede side om side med det oprindelige folkefærd, Berberne.

Når du står i midten af denne blå oase, fristes du til at tro at indbyggerne her har et unikt øje for design. Men faktisk er der religiøse grunde til at male alle husene i forskellige nuancer af blå. Jødisk lærdom sagde, at farven “blå” minder os om Guds magt, en tro, der lever videre i den blå by til i dag. Der var også et udbredt rygte om at den blå farve skulle holde myg væk.

Intensiteten af de blå bygninger bliver brudt af de mange forretninger, som sælger lampeskærme og de smukkeste håndvævede tæpper og plaider i jordfarver. Far vild i de labyrintiske brostensgader og lad dig opsluge af den unikke atmosfære.

Find flybilletter til Tangier

Saltsletten Salar de Uyuni, Bolivia

Himmel og jord smelter sammen ved Salar de Uyuni
Himmel og jord smelter sammen ved Salar de Uyuni

En tilsyneladende uendelig saltørken, der forvandles til et af verdens største spejle, når den dækkes af vand? Ja, det eksisterer virkelig!

Salar de Uyuni dækker, hvad der groft sagt svarer til arealet af Bahamas og blev skabt, da den forhistoriske sø Lago Minchín tørrede ind og efterlod saltvandspytter og saltplader. Flere saltdepoter lækkede fra de omgivende bjerge, eftersom der ikke var åbning til havet.

Spol nu frem til vor egen tid og Salar de Uyuni udgør en helt uforglemmelig naturoplevelse: Forestil dig et fladt landskab af tørt, glitrende salt. Det ligner krakereleret mudder. Her er der bryder små holme med bevoksning den uendelige saltflade og bidrager til stedets surrealistiske skønhed.

I regntiden (december til april) forvandler et tyndt lag vand saltfladerne til en udstrakt sø, der spejler himlen så perfekt, at du ikke vil være i stand til at sige, hvor horisonten deler himlen og Jorden.

Find flybilletter til Cochabamba

Fristaden Christiania, Danmark

Københavns fristad, Christiania, er en hippie-oase i midten af København
Københavns fristad, Christiania, er en hippie-oase i midten af København

København, 1971: Hippierevolutionen er på toppen og en gruppe besættere indtager det braklagte militærområde i nærheden af havnekvarteret Christianshavn. Det lykkes ikke politiet at rydde området og et fristed for alternativ livsstil baseret på selvstyre, tolerance og fællesskab er født. Selvom det først bare blev tolereret som et socialt eksperiment, har Christiania fulgt med tiden og ændret sig gennem årene for at kunne overleve.

Der bor i dag omkring 1000 mennesker på Christiania og det udstrakte område er fyldt med alle mulige opfindsomme gør-det-selv huse, rolige haver, hyggelige cafeer og koncertsteder.

Christiania har altid været kontroversielt, ikke mindst på grund af hashhandlen. Selvom det generelt er et trygt område, så overhold de regler, som står skrevet på indgangsportalen: Lad være være med at filme og fotografere, specielt omkring “Pusher Street”, en af Christianias hovedfærdselsårer. Læs mere om Christiania og København i vores city guide app, momondo places (tilgængelig for iPhones).

Find flybilletter til København

Overrislede terrassemarker med ris i Sapa, Vietnam

Grønt, grønnere, grønnest: Sapa er kendt for de frodige, grønne terrassemarker omgivet af skyklædte bjerge
Grønt, grønnere, grønnest: Sapa er kendt for de frodige, grønne terrassemarker omgivet af skyklædte bjerge

Bølgende bakker med overrislede terrassemarker, tykke bambusskove og bjergtoppe indhyllet i bløde skyer er alt sammen med til at gøre Sapa til en af Vietnams mest eventyrlige turistoplevelser.

For lang tid siden bestod området af endeløse stejle bakker, rige på frugtbar jord. Befolkningen begyndte lidt efter lidt at skære terrassetrin ind i bakkerne for at dyrke ris. Dette er en almindelig teknik i bjergrige områder, idet det nedbringer risikoen for jordskred og er svært effektivt til at dyrke afgrøder, der kræver vanding.

Et andet positivt resultat er måske af mere æstetisk natur: terrassemarkerne skaber et så billedskønt landskab, at du snart har glemt, at du faktisk betragter landbrugsafgrøder.

Farverne forandrer sig med årstiden. I perioden omkring juni og juli er de overrislede rismarker i blomst, og du mødes af et farvestrålende tableau af grønne nuancer. Hvis du kommer omkring september-oktober, skinner rismarkerne som guld mod de grønne bjergskrænter.

Find flybilletter til Hanoi

Vasilij-katedralen i Moskva, Rusland

Moskvas Vasilij-katedral i stråler i sit egen kalejdoskopiske farvefest
Moskvas Vasilij-katedral i stråler i sit egen kalejdoskopiske farvefest

Er det en musicalkulisse eller måske et overdimensioneret pandekagehus? Vasilij-katedralen, et af Ruslands mest ikoniske bygningsværker, tårner sig over Moskvas Røde Plads som et spraglet eventyrslot. Det officielle navn er Maria beskyttelseskatedralen ved voldgraven (ja, det er helt seriøst!), men den er kendt som Vasilij-katedralen, en henvisning til den russisk-ortodokse helgen Sankt Basilius den Velsignede.

Opførelsen af katedralen blev beordret af Ruslands første zar, Ivan den Grusomme, i 1554 som mindesmærke for en militær sejr. Oprindeligt var den helt hvid for at matche Kremls hvide sten. Kuplerne var gyldne. Farverne kom til i det 17. århundrede, inspireret af de bibelske beskrivelser af Himlens Kongerige.

Vasilij-katedralen består af otte tårne placeret omkring et niende i midten, med de fire indre tronende over de andre. Der er forskellige teorier til at forklare denne arkitektoniske udformning, men ingen af dem kan bevises. En postulerer at denne struktur repræsenterer det middelalderlige symbol, den ottetakkede stjerne. I dag fungerer katedralen ikke længere som kirke, men som et museum. Hvis du vil have flere tips til hvad du skal lave i Ruslands hovedstad, så download vores city guide app, momondo places til Moskva.

Find flybilletter til Moskva

De 12 apostle, Australien

De 12 apostle: Barsk skønhed i et storslået landskab
De 12 apostle: Barsk skønhed i et storslået landskab

Tag den ikoniske Great Ocean Road mod vest fra Melbourne. Efter fire timers kørsel ankommer du til en af Australiens mest umiskendelige seværdigheder: De 12 apostle. Den takkede klippeformation består af forvredne sandstenssøjler, som skyder sig op af det sydlige Ishav.

Apostlene blev skabt takket være en lang og kontinuerlig erosion af sandstensklipper: Det vilde Ishav og de potente vinde sydfra gnavede i den bløde sandsten og skabte huler i klipperne. Klipperne blev efterhånden til buer, som ved deres kollaps skabte disse isolerede stensøjler med højde på op til 45 meter.

Navnet er måske lidt misvisende, for der har aldrig været 12 stensøjler, men ni. Der er ikke nogen rigtig forklaring på navnet, andet end at det var et lokalt kaldenavn, som efterhånden blev til det officielle navn. I 2005 stod otte søjler tilbage, eftersom erosionen fortsat spiser dem bid for bid. Ankom ved solnedgang eller solopgang og oplev apostlene skifte farve fra mørke og skyggefulde til lyse som sand.

Find flybilletter til Melbourne

Vatikanet

Vatikanstaten badet i det gyldne morgenlys
Vatikanstaten badet i det gyldne morgenlys

Den fik status af uafhængig bystat i 1929, og den imponerende Vatikanstat – teknisk set verdens mindste land – har altid været et must for turister af alle trosretninger, katolik eller ej.

Jo, du vil helt sikkert finde en masse turist-tingel-tangel i udkanten af denne indmurede enklave, men så snart du er sluppet igennem gadesælgerne, der vil pådutte dig Popemobil-nøgleringe, finder du noget af verdens smukkeste renæssance- og barok-arkitektur.

Når du vandrer forbi de farverigt klædte Schweizergarde og berømte landemærker som Vatikanets museum, Peterskirken og det ganske enkelt utrolige Sixtinske Kapel, vil du føle det, som var du sendt 500 år tilbage i tiden. Og det bedste af det hele? Du kan se det hele på bare én dag.

Ekstra tip: Bare arme og ben er et no-go i denne åndelige stat, så vær sikker på at dække dig behørigt til.

Snyd ikke dig selv for over 120 anbefalinger fra de lokale, download vores city guide app, momondo places for Rom.

Find flybilleter til Rom

Kappadokien, Tyrkiet

Varmluftsballoner over Kappadokien, Tyrkiet.
Varmluftsballoner over Kappadokien, Tyrkiet.

Du har helt sikkert set fotografier fra stedet, men intet pletskud yder Kappadokien retfærdighed. Kun en times kørsel fra byen, Kayseri, ligger dette forhistoriske kongedømme, som går 3.500 år tilbage i tiden. I dag imponerer stedets unikke hulemandsboliger og falliske vulkanske klippeformationer (også kendt som ”eventyrskorstene”) en million besøgende hvert år.

Den bedste måde at opleve området på er ved at stige til himmels. For omkring 200 euro per næse lyder disse ture i varmluftsballon som en noget dyr turistfælde. Turen varer imidlertid 95 minutter, og så snart du svæver over den smukke UNESCO Verdensarv, vil du formentlig indse, at det er en lille pris at betale for at opleve en af de indiskutabelt største vidundere i verden.

Ekstra tip: Undgå folkemasserne og se Kappedokien, når det er smukkest, ved at ankomme lige før solopgang.

Find flybilletter til Kayseri

Versailles, Frankrig

Køkultur i solen uden for Versailles-slottet.
Køkultur i solen uden for Versailles-slottet. © archer10 (Dennis)

Det skorter ikke på udsmykkede, kongelige châteaux’er i Frankrig, men intet over og intet ved siden af Versailles. Dette det største af alle store barok-paladser var det kongelige hofs hjem fra 1682 og frem til Den Franske Revolutions begyndelse i 1789. I dag er det åbent for både prinser og pøblen, som tager den timelange togtur fra det centrale Paris for at opleve slottet i al sin pragt.

Begynd med en spadseretur i den majestætisk velholdte Versailles-have, før du søger ind i skyggen af beboelsesfløjen i lyserød marmor, Grand Trianon.

Når du er klar, kan du slutte dig til den altid lange kø for at få et kig indenfor i paladsets pragtstykke, Galerie des Glaces (Spejlsalen) – det er hele ventetiden værd. Denne 73 meter lange spejlsal er fyldt med 17 enorme spejle på en side, 17 matchende vinduer på den anden, hvorfra der er en vidunderlig udsigt til haven og hængende over dit hoved er en overdådig fresko, som fortæller monarkiets sejre i farver.

Er du på udkig efter smukke seværdigheder, hyggelige cafeer og de bedste hoteller? Download vores city guide app, momondo places for Paris.

Find flybilletter til Paris

Klostrene i Meteora, Grækenland

Klosteret “Rousanou” er et af de seks klostre ved Meteora
Klosteret “Rousanou” er et af de seks klostre ved Meteora

Lige der hvor natur og arkitektur krydser hinanden, finder du de ældgamle ortodokse klostre i Meteora. Disse utrolige klippeformationer knejser så højst som en 120-etagers bygning og er hjemsted for seks klostre, hvis grundlæggelse går tilbage til det 14. århundrede.

Ifølge overleveringerne bosatte de første mennesker sig her i 800-tallet for at leve som eneboere i de mange små huler i dette utilgængelige område. Den eneste måde de kunne transportere noget som helst op eller ned var ved at hejse kurve og net op og ned med reb. Som tiden gik dannedes små fællesskaber og de byggede klostrene for at opnå beskyttelse mod plyndringer og invasioner.

Selvom klostrene er blevet langt mere tilgængelige nutildags (der er blevet skåret trin in i klipperne), kræver det stadig en vis udholdenhed at nå til toppen. Men så snart du er oppe, vil du forstå, hvorfor munke og nonner stadig ønsker at bo heroppe.

Find flybilletter til Thessaloniki

Den blå lagune og nordlys, Island

Afslapning i Den Blå Lagune, Island.
Afslapning i Den Blå Lagune, Island.

Når vi siger Island, siger du måske Den Blå Lagune. Dette geotermiske bad er i hvert fald for mange synonym med Island, og et sådant ry betyder, at det er blevet mere og mere kommercielt og spækket med besøgende i de seneste år. Og man kan gispe en smule over entréprisen på 45 euro! Dyrt? Ja, men det er en utrolig attraktion – bare 50 minutters kørsel fra centrum af Reykjavik – som du absolut ikke må gå glip af det!

Den Blå Lagunes beliggenhed nær en lavastrøm og de omgivende geologiske forhold betyder, at lagunens vand er 39 grader og rigt på mineraler som svovl og silica, hvilket gør en svømmetur både afslappende og opfriskende.

Hvis du tager en dukkert i det islandske efterår eller vinter, så glem ikke at kigge op mod himlen for måske at opleve endnu en af verdens vidundere, det fantastiske Aurora Borealis, der danser henover nattehimlen.

Ekstra tip: Book i forvejen! Besøg Den Blå Lagunes hjemmeside for at købe billetter og vær sikker på, at du ikke går glip af oplevelsen.

Find flybilleter til Reykjavik

Petra, Jordan

Magisk: Om natten oplyses templet i Petra af levende lys
Magisk: Om natten oplyses templet i Petra af levende lys. © ooOO(Sylvain)OOoo

Petra er kendt som Jordans rosafarvede juvel og for at have lagt kulisse til filmene Indiana Jones and the Last Crusade og Transformers 2. Men uanset om det er de berømte film, der lokker folk til denne UNESCO Verdensarv, er det den overvældende skønhed og velbevarethed, som virkelig giver Petra X-faktor. Det blev bygget omkring 300 år f. Kr. af nabateerne med pinligt præcis detaljeringsgrad, og det arkæologiske område omfatter grave, stalde og et amfiteater, alle udskåret af sandstensklipper.

Du vil finde dig selv vandrende rundt hele dagen. Måske farer du endda vild. Forsøg at finde vej tilbage til det centrale Al Khazneh-tempel, også kendt som ”Skatkammeret”, ved skumringstid og beundr det som det lyser gyldent og varmt rødt i stearinlysenes skær.

Find flybilletter til Amman

Machu Picchu, Peru

Skyerne hænger tungt over hemmelighedsfulde Machu Picchu
Skyerne hænger tungt over hemmelighedsfulde Machu Picchu

2057 meter over havets overflade finder du Machu Picchu – en af de største seværdigheder i hele Sydamerika…måske den største!

Machu Picchu blev bygget omkring midten af det 15. århundrede, og er det største tilbageværende levn fra Inkariget. Besøgende vil opleve Inkaernes unikke byggekunst, der inkluderer trapper, templer og akvædukter, som er spredt ud over et 12 hektar bjerglandskab, hvorfra der er fantastiske udsigtspunkter.

Machu Picchu er overraskende let at nå. Fra byen Cuzco, (som ligger 90 minutters flyving fra Lima), kan du enten tage toget, bussen eller slå følge med en vandregruppe og sætte kursen mod bjergene!

Find flybilletter til Cuzco

Las Vegas Strip, USA

The Strip” i Las Vegas glitrer som et lyshav i ørkenen
The Strip” i Las Vegas glitrer som et lyshav i ørkenen © Anthony Quintano

Nogle gange kan man ikke få for meget af det gode! Det gælder i hvert fald for Las Vegas. At forsøge at forklare præcis hvor ekstravagant Las Vegas føles for en førstegangsbesøgende er stort set umuligt. En døgnåben oase i pangfarver på bunden af ørkenen – det er det sted, hvor den eneste størrelse er ekstra-ekstra-large, og alt kan (og vil sandsynligvis!) ske.

Las Vegas Boulevard South er kendt for de mange døgnåbne casinoer, barer og ekstravagante resorts. Du kan endda få Vegas’ egne overpyntede versioner af berømte turistattraktioner, såsom Eiffel Tower Restaurant og det femstjerne luksusresort og –kasino, The Venetian. Svimlende 30.500.000 årlige besøgende kommer for at svælge i denne ‘Syndens By’. Følg flokken og gør dig klar til den mest vulgære, vidunderlige og ganske enkelt vanvittige ferie, du nogensinde vil opleve. Hvad der sker i Vegas, bliver i Vegas!

Find flybilletter til Las Vegas

Peak Tram, Hong Kong

Nyd udsigten over Hong Kongs skyline fra Victoria Peaks frodige skråninger
Nyd udsigten over Hong Kongs skyline fra Victoria Peaks frodige skråninger

Hængende over Hong Kongs skyline og dens blanding af ultramoderne skyskrabere og tykke skovhaver, finder du Peak Tram, som får de fleste andre kabelbaner til at blegne! Den åbnede i 1888 alene for at servicere den britiske guvernør, Sir George William Des Vœux, hans embedsmænd og beboerne på Victoria Peak-bjerget.

I dag stiger over 4 millioner turister ombord og oplever opstigningen hvert år. Den overraskende hurtige tur varer blot 7 minutter, men udsigten fra bjergtoppen er uden lige på hele Orientens Perle, og du må ikke snyde dig selv for den! Gå på opdagelse i Hong Kong som en lokal med vores city guide app, momondo places.

Find flybilletter til Hong Kong
Er du på udkig efter mere inspiration? Tjek vores guide til de bedste naturoplevelser på UNESCOS verdensarvliste eller lad dig inspirere af Mattia Passarinis dokumentariske rejsefotos. For mere inspiration til din næste rejse og eksperttips, besøg momondos Inspiration

Oprindeligt publiceret

14/11/2016