Cykelferie: Uundværlige tips til din første ferie på to hjul

At trille gennem grønne enge med vinden i håret og solens lunende stråler mod huden. Hvorfor ikke svinge sig i sadlen og komme igang med at planlægge den første cykelferie?

Med denne udsigt er det ingen sag at trampe i pedalerne dagen lang

Med denne udsigt er det ingen sag at trampe i pedalerne dagen lang

Kategori Strand & natur

Dato 28/03/2017

Det første og sværeste trin i planlægningen af et nyt eventyr er spørgsmålet om, hvor man skal tage hen, når hele verden venter på dig. Hvor frygtløs du end måtte være, kommer din første cykelferie næppe til at gå til Kirgisistans ubefærdede bjergveje. Der er dog stadig masser af eventyr, der venter derude, erfaring eller ej. Cykelferie er ikke kun for dem, som er i topform og fulde af gåpåmod – alle kan gøre det. Bare følg disse simple skridt – så triller det derudaf.

Vælg et udgangspunkt

Lav en plan, men lad hjulene føre dig på afveje og du vil måske blive belønnet med en udsigt som denne
Lav en plan, men lad hjulene føre dig på afveje og du vil måske blive belønnet med en udsigt som denne

Lav en ønskeliste og stil dig selv et par spørgsmål: Storby eller vildmark? Nem eller hård tur? Varmt eller koldt? Når du har indskrænket dig til nogle få prioriteter, kan du vælge et udgangspunkt og finde ud af, hvor du vil tage hen derfra.

En anden måde at gribe det an på kunne være: At flyve til et sted og så cykle hjem igen. Eller at vælge en tur ud fra en passion – det kunne fx være at smage sig gennem Sydfrankrigs vingårde eller at cykle sig gennem Underground Railroad, slavernes netværk af hemmelige flugtruter fra Ohio til Ontario.

Hvis du kun har tid til en kort ferie, så planlæg den sådan, at du afslutter ved en lufthavn, så du nemt kan komme hjem. Men vær ikke for regelbundet omkring selve turen. Nyd friheden ved at være udendørs og ved at fare lidt vild undervejs. Som den britiske jordomrejsende cyklist Alastair Humphreysiger det: “Just go”. Det er slow travel, når det er bedst.

Sov i det fri, tøm sparebøssen eller charm dig frem

Find den flotteste udsigt og slå dit telt op
Find den flotteste udsigt og slå dit telt op

Nu ved du måske, hvor du er på vej hen, men hvor skal du sove om natten? Forskellige lande egner sig til forskellige slags cykelferier. I Skotland samt Norge, Sverige og en række andre europæiske lande gælder allemandsretten – retten til at slå et telt op stort set hvorsomhelst, på strande, bjergtoppe og skove, så længe du respekterer områdets regler. Reglerne varierer fra land til land, så sørg for at tjekke detaljerne, inden du ankommer.

Andre steder er camping i det fri praktisk talt et no-go. Undgå at blive flyttet af en gnaven bondemand og gå efter en rigtig campingplads – der er rigeligt af dem i lande, der er populære hos campingfolket og priserne for personer, der bare sover i telt, er ofte lave.

Hvis du foretrækker varme bade og luftige dyner, så pak let og lad kreditkortet være brændstof på turen. På de populære cykelruter er der masser af vandrehjem og kroer, som er parate til at tage imod trætte cyklister. Hvis du vil have komfort uden de ekstra omkostninger, så tjek Warmshowers – et online netværk, hvor man kan finde værter for folk på cykelferie.

Begræns din feriegarderobe

Pak let - dine ben vil takke dig for det!
Pak let – dine ben vil takke dig for det!

Der er ikke noget mere irriterende end at pakke sin kuffert ud efter en lang ferie bare for at opdage, at man har brugt de samme tre sæt tøj hver dag. På cykelferie er det helt essentielt at droppe de ting, man ikke behøver, især når du slæber dit tøj, mad og seng med dig rundt.

Om turen varer tre uger eller tre måneder, er der en god chance for at du kommer til at have det samme behagelige cykeltøj på hver dag. Vask det i floder, på campingpladser eller på rastepladstoiletter, fastgør det til din rygsæk eller cykeltaske og lad det lufttørre, idet du cykler videre. Hav det vandfaste tøj øverst i taskerne i tilfælde af vejrskifte og hav også ekstra lag tøj inden for rækkevidde, så du hurtigt kan hive det frem.

Hvis du sover i telt, har du klart nok brug for lidt mere end et par lag tøj. En varm sovepose og et tykt liggeunderlag er nøglen til en god nats restitution.

Men der er stadig ikke nogen rigtig eller forkert måde at tage på cykelferie på. Din destination og personlige præferencer bestemmer i sidste ende indholdet i din taske – hvis du virkelig ikke kan klare dig uden de ekstra t-shirts, så smid dem i tasken alligevel.

Kend din cykel

Jo flere, jo bedre - med tandemcyklen kan du tage hele familien med på cykelferie
Jo flere, jo bedre – med tandemcyklen kan du tage hele familien med på cykelferie

Når et par eger springer halvvejs over et pas i Himalaya-bjergene og den nærmeste cykelsmed ligger i det sidste land, du kørte igennem, er det essentielt at vide, hvordan du fikser sagerne, hvis alt går galt.

Hvis du mangler viden på cykelfronten, så er verden stadig fuld af lande, hvor du kan overlade fælge, nipler og eger til de professionelle. Hvis du for eksempel cykler gennem Holland eller Danmark, kommer du forbi en cykelsmed i næsten hver eneste lille by. Her kan du klare dig gennem ferien med at vide, hvordan man lapper et dæk og skifter en slange.

Ligesom din oppakning afhænger den mest egnede cykel også af den tur, du skal ud på, dine præferencer og dit budget. Der findes adskillige specialmodeller til de lange ture. De er designet til at bære masser af vægt og kunne klare alle typer terræn. Derudover er der også letvægtscykler, mountainbike, hybridcykler, liggecykler, anhængercykler og sågar tandemcykler. Hvis du kan montere et bagagebærer på cyklen, er du på det rette spor.

Giv dig tid

Med filosoffen Martin Bubers ord: “Alle rejser har hemmelige mål, den rejsende ej kender til”. Hold dette in mente, når du planlægger din tur. Essensen i en cykelferie er at lade tingene ske og lade sig rive med af omstændighederne – vejret, terrænet, folk, du møder og de veje, du cykler på. Giv dig selv tid nok, så du ikke skal skynde dig videre hele tiden for at komme i mål til tiden og går glip af al skønheden undervejs.

Begynd at planlægge

Nu da du har det grundlæggende på plads, kommer her fire forslag til cykelferier til at få gang i pedalerne. Om din mission er at overvinde en bjergkæde eller du vil på kulturferie, er der en tur, der passer til dig.

Fra London til Paris

Lyst til en afstikker? Prøv at cykle til Mont Saint-Michel i Normandiet
Lyst til en afstikker? Prøv at cykle til Mont Saint-Michel i Normandiet

Med begyndelses- og slutpunkt i to store europæiske hovedstæder er London-Paris et et perfekt valg til den første cykelferie. Det er en populær rute med masser af cyklistvenlige indkvarteringsmuligheder og spisesteder langs vejen.

Den klassiske rute går sydpå ud af London gennem de bløde, bølgende bakker i Kent og Sussex, før man triller ombord på færgen til Dieppe. Tag et velfortjent hvil i en traditionel normannisk gîte (feriebolig) og fyld sadeltaskerne med baguette og Boursin-ost, før du suser afsted ud langs de strålende gule rapsmarker. Du kommer ud på nogle få store stigninger på begge sider af kanalen, men det er ikke noget, der ikke kan overvindes ved tanken om den fantastiske udsigt på toppen. Allez allez!

Find flybilletter til London

Bornholm

Hvem kan modstå charmen ved Bornholms idylliske landsbyer?
Hvem kan modstå charmen ved Bornholms idylliske landsbyer?

Bornholm er det perfekte sted til en afslappet cykelferie. Tag færgen fra Køge eller Ystad i Sydsverige til Rønne, og oplev livet, som det udspiller sig på denne lille klippeø, der rager op af Østersøen. På trods af sin diminutive størrelse, kan Bornholm prale af mere end 250km cykelsti, der snor sig langs den skønne kystlinie og gennem marker og enge med vilde blomster.

Oplev tilfredsstillelsen ved at cykle hele øen rundt på den 105km lange kystrute, der af denne grund er den populæreste. Langs vejen kan du forvente at tumle forbi klipper, strande, skove og marker – såvel som kunstgallerier, museer og Skandinaviens største middelalderfæstning . De fleste cykelstier er lagt uden for landevejen, så du bare kan slappe af og nyde vinden i håret.

Find flybilletter til København

Lofoten, Norge

Gør holdt i en af de maleriske fiskerflækker og dvæl ved udsigten
Gør holdt i en af de maleriske fiskerflækker og dvæl ved udsigten

Lyst til turkisblåt hav, majestætiske bjerge og idylliske fiskerlandsbyer? Over Polarcirklen på Norges vestkyst finder du øgruppen Lofoten – en kæde af klippeøer, der nærmest eksploderer ud af Nordsøen som dragehale.

Tag derhen om sommeren og du vil kunne cykle i dagslys 24 timer i døgnet i noget af den mest spektakulære natur, Skandinavien har at byde på. Tag færgen fra Bodø til øgruppens spids på Moskenes og begynd at tilbagelægge den bugtede vej tilbage til fastlandet. Overnat i hundrede år gamle fiskerhytter med de knejsende tinder som bagtæppe.

Find flybilletter til Tromsø

The Great Divide, USA og Canada

Det skorter ikke på betagende udsigter langs mountainbikeruten Great Divide - her Colorado-bjerget Crested Butte
Det skorter ikke på betagende udsigter langs mountainbikeruten Great Divide – her Colorado-bjerget Crested Butte

Har du høje ambitioner? Der er få ruter, der gør sig så fortjent til betegnelsen “langt fra alfarvej” som ruten the Great Divide – en 4,500km lang rute fra Banff i Canada til New Mexico, USA. Omkring 90% af turen går gennem uasfalterede veje, op langs bjergsider, over floder, gennem tætte skove og på støvede grusstier. Man tilbagelægger 61,000 højdemeter – det svarer til at cykle op ad Mount Everest næsten syv gange. Pak let, gå efter en mountainbike, tag afsted i sommermånederne og forbered dig på en tur i Amerikas storslåede, utæmmede natur.

Find flybilletter til Calgary
Endnu ikke klar til en cykelferie? Tag med jernhesten på opdagelse i disse cykelvenlige byer eller læs om eventyreren Thomas Andersen, der nedlægger verden på sin cykel

Oprindeligt publiceret

28/03/2017