Den digitale nomades vej: En garvet globetrotters praj

momondo taler med Felicia Hargarten, bannerfører for den globale bevægelse Digital Nomad DNX, om at dele forretning og fornøjelse på farten.

den-digitale-nomades-vej-felicia-og-marcus-kontor

Felicia Hargarten og Marcus Meurer, digitale nomader på fuld tid, – her på ét af deres mange "kontorer"

Kategori Inspirerende interviews Nyheder & tips

Dato 27/07/2016

Mange af os henslæber længselsfuldt arbejdstiden med at stirre ud af vinduet og tælle dagene, indtil vi omsider kan smutte af sted på den ferie, vi bookede for måneder siden. Men sæt nu, du kunne arbejde på farten. Sæt nu, du kunne rejse jorden rundt og samtidig klare dagens dont. Lyder dette som en drøm? Ikke for en digital nomade.

Livet med jordomrejser og vekslende arbejdsvilkår synes særdeles attraktivt, så hvorfor vover så få tilsyneladende springet? For bedre at forstå, hvad en digital nomade er, hvad de bestiller, og hvorledes man selv adopterer livsstilen, har vi talt med Felicia Hargarten.

Felicia og hendes partner Marcus Meurer er grundlæggere af og initiativtagere til den globale bevægelse Digital Nomad DNX. Sammen har de stablet den største begivenhed for entreprenører uden fast base på benene, den årlige Konference for digitale nomader, ligesom de regelmæssigt organiserer DNX-lejre om at bo og arbejde sammen, afholdt nogle af de smukkeste steder verden over. I år vil lejren blive afholdt i Jericoacoara, Brasilien (for engelsktalende rejse-entusiaster).

 

Hvad er en digital nomade?

En digital nomade er en person som elsker at farte alverdens riger og lande rundt og som arbejder på farten. De behøver blot en bærbar samt en stabil internetforbindelse. Man bør imidlertid ej forveksle dem med rygsækrejsende eller turister på jordomrejse, idet nomader rejser i roligt tempo, lever som lokale – og arbejder, ikke mindst.

Digitale nomader kan hernæst opdeles i tre grupper: Freelancere (arbejder for klienter, med løn i bytte for deres tid); entreprenører (tilvejebringer produkter og services men arbejder hvor som helst); og fjernarbejdere (regulære medarbejdere, men af typen som kan placeres i øst og vest).

 

Hvordan bliver man digital nomade, og hvad er deres job typisk?

den-digitale-nomades-vej-den-digitale-nomades-grej
Grej tilhørende den digitale nomade Marcus. her

Som digital nomade bør man være fortrolig med etablering af hjemmesider i alle afskygninger, søgemaskineoptimering, sociale medier, reklamering, markedsføring, e-handel, salgsmodeller, stiftelse af fællesskaber og udvikling af produkter og services. Selvfølgelig er der mulighed for at undgå opgaver på områder, hvor du savner styrke eller interesse. Afhængig af dine færdigheder kan du enten springe ud som freelancer, eller du kan forsøge at sælge dit eget produkt eller din service, alt imens du tilvejebringer den internettrafik der behøves for at nå nye kunder.

Har du ingen anelse om, hvor du skal tage fat, kan disse spørgsmål måske lede dig på vej:

  • Hvilke færdigheder har jeg? (Hvad er jeg god til?)
  • Hvad elsker jeg at lave?
  • Er der et problem, jeg kan løse for andre mennesker?

 

Hvilket gennembrud havde du, da du opdagede, at livet som digital nomade var noget for dig?

den-digitale-nomades-vej-dnx-bali
Endnu en dag på kontoret

Det var ikke synderlig planlagt – snarere et gunstigt sammentræf. Jeg studerede Event Management & Turisme, før jeg en tid lang sled 9-17 i erhvervslivet i Düsseldorf og Berlin. Min kæreste var aktiv som iværksætter i Berlin, med blomstrende succes – i en sådan grad, at han ønskede at blive selvstændig. Jeg længtes efter at rejse mere, og så en dag på tur indså vi, at ikke blot kan vi arbejde hvor det skulle være, men at vores evner tilmed komplementerer hinanden fortrinligt.

Da besluttede vi at indlede samarbejdet og fortsætte rejsen mod nye horisonter. Vi begyndte at freelance for fire år siden med afsæt i vort store netværk fra det iværksætter- og markedsførings-miljø, vi havde hjemme i.

 

Var der vanskeligheder forbundet med dit nye liv?

Vores største udfordringer var altid at sikre den rette infrastruktur på et nyt sted samt at være produktive. I dag er dette lynhurtigt klaret: Hvor kan vi arbejde? Hvor kan vi bo? Hvor møder vi nye mennesker? Hvor får vi fingre i et lokalt sim-kort? Hvor kan vi købe sund mad og få rørt os?

For at øge produktiviteten finder vi en daglig rutine og benytter os af forskellige apps og fif (vi deler disse på vores tyske DNX-podcast, Life Hackz).

 

Bruger du meget tid på at planlægge dine rejser, eller vælger du simpelthen et sted og begiver dig af sted?

Jeg vælger simpelthen et sted og begiver mig af sted. Jeg planlægger dog en smule i forvejen og korrigerer mine planer om nødvendigt. Da livsstilen som digital nomade er temmelig omskiftelig, er det vigtigt at planlægge i nogen grad, ellers bliver man drænet før man får set sig om.

 

Hvad er en god destination for en digital nomade, når det kommer til inspiration og praktiske hensyn?

den-digitale-nomades-vej-arbejde-monument-valley
Sæt en såkaldt Powerbank til mobiltelefonen og du er klar til at arbejde til lands til vands og i luften

I min optik er en velegnet destination et afsides sted, såsom en ø – knap så meget en storby. Jeg elsker kitesurfing og livet ved havet. Da jeg er veganer, behøver jeg desuden et rimeligt udvalg for at spise sundt, og naturligvis må internetforbindelsen dertil være stabil. Jeg elsker at omgive mig med ligesindede men ligeledes at integrere mig i det lokale samfund.

 

Læs også: Top 10 destinationer for digitale nomader

 

Hvordan har livet som digital nomade givet dig mod på at indlade dig med lokale på dine rejser?

Man får afgjort mere at gøre med de lokale og en tættere forbindelse til dem som digital nomade end som turist. Opholder man sig på et sted gennem længere tid, lærer man dem virkelig at kende. Hvad kendetegner deres kultur? Hvilke trængsler har de? Hvordan er deres verdenssyn? Hvad har vi til fælles?

 

Hvordan er digitale nomaders sammenhold?

den-digitale-nomades-vej-dnx-møde-grækenland
Et DNX-møde i Grækenland

Sammenholdet mellem digitale nomader er stærkt, især på vores konferencer for digitale nomader, DNX, og DNX-lejre. Det er et sprudlende og kreativt miljø; det bugner med fantastiske folk som står på spring for at hjælpe hinanden og øse af deres viden.

 

Hvad har denne livsstil lært dig om verden?

Jeg har lært, at mange mennesker rundt omkring er “bevidste”. De forstår, at vores gamle systemer ej længere tjener menneskeheden på bedste vis. De er villige til at arbejde for en fremtid, hvor verden atter har sin egen indre balance, dvs. et fredfyldt sted. Det drejer sig ikke blot om, at vores tilgang til arbejde må ændre sig – der er så meget andet: Uddannelse, religion, finans, sundhed, videnskab og statslige systemer.

Vi kan alle bidrage til vor egen virkelighed – alt hvad vi omgiver os med er jo resultatet af folks gøren og laden. Du har et valg, hver gang du skrider til handling. Der gives mange mennesker rundt omkring som udretter gode ting, vi skal bare lære at forene os og samarbejde for at få skred i forandringerne.

 

Hvad har livet som digital nomade lært dig om dig selv?

Det har gjort mig mere bevidst – ikke blot om livets forskellige aspekter, men også om mig selv. Hvem er jeg? Hvad drømmer jeg om, og hvad er jeg i stand til?

 

Hvad er den vigtigste lektie, du har lært takket være din livsstil?

At folk verden over er i samme båd. De står over for de samme prøvelser og nærer de samme bekymringer og håb. Verden er langt mere fredelig og fuld af respekt end medierne bilder dig ind, og vi kan alle finde en form for fælles fodslag med de mennesker vi træffer på vores vej.

 

Følg Felicia og hendes rejser på Medium og hold øje med DNX Global for råd og vejledning til, hvordan dit digitale nomade-liv får en god begyndelse. Dette interview blev lavet i forbindelse med det fortløbende tiltag momondo Purpose, som tilskynder diversitet, rejselyst og en mere åben verden. Udvid din horisont og besøg hjemmesiden Let’s open our world.

Oprindeligt publiceret

27/07/2016