Spar masser af penge: gratis sightseeing i Hong Kong

Det skorter ikke på steder i Hong Kong, hvor du får brug for at spenderbukserne. Men med lidt planlægning kan du sagtens gå på opdagelse i byen uden at slå sparegrisen i stykker

I Nan Lian-haven kan du nyde et øjebliks ro i en by, der ellers er berømt for sit hektiske liv

I Nan Lian-haven kan du nyde et øjebliks ro i en by, der ellers er berømt for sit hektiske liv

Kategori Storbyferie

Dato 25/04/2017

I alle byer venter der fede oplevelser, der ikke koster noget, men de kan være svære at finde. Hong Kong er ingen undtagelse.

Du kommer til at bruge de fleste af dine penge på overnatning, mad og drikke, men med lidt research kan du spare masser af penge på seværdigheder. Zen-haver, kulturelle aktiviteter, en fjern ø og meget mere… vores lokale skribent, Dora Chan, guider dig til de bedste gratis oplevelser i Hong Kong.

Kulturel onsdag

Der er et museum for enhver smag i Hong Kong - hvorfor ikke prøve rumfartsmuseet?
Der er et museum for enhver smag i Hong Kong – hvorfor ikke prøve rumfartsmuseet?

Er du nysgerrig på kunst og historie? Sørg for at inkludere en onsdag i dine rejseplaner. Syv af byens museer har gratis adgang på denne ugedag, heriblandt de historiske museer Hong Kong Museum of History og Hong Kong Heritage Museum samt rumfartsmuseet Hong Kong Space Museum.

Andre institutioner, som fx keramikmuseet Flagstaff House Museum of Tea Ware og jernbanemuseet Hong Kong Railway Museum, er gratis hver dag, og du kan altid se udstillingerne på Hong Kong Film Archive og Hong Kong Arts Centre uden at købe billet.

En dag på stranden

 Hvordan lyder det med solopgang på en øde strand? Prøv strandene i Tai Long Wan-bugten
Hvordan lyder det med solopgang på en øde strand? Prøv strandene i Tai Long Wan-bugten

Kridhvidt sand, krystalklart vand, palmetræer, lyden af bølgeslag, en mild tropisk brise… Hong Kongs fantastiske strande er måske byens bedst bevarede hemmelighed!

Med sin beliggenhed på den sydøstlige tange på Hong Kong Island er Shek O en af de fineste landsbyer langs Hong Kong-kysten. Her flokkes de lokale surfere for at kaste sig ud i bølgerne. Som du nok har regnet ud, slipper enhver hemmelighed ud før eller siden, så prøv at undgå at komme i weekenden, når der er mange folk.

Et eventyrligt alternativ er Tai Long Wan-bugten, en del af Sai Kung East Country Park. Det er lidt besværligt at komme derud, men til gengæld er det måske en af de smukkeste strande, Hong Kong har at byde på. For at nå stedet, må du kaste dig ud i flere forskellige transportmidler: MTR (metroen), taxa, båd, bus og masser af vandring. Men da der aldrig er for mange mennesker derude og der dermed er tale om en sand fredfyldt oase, er det de store anstrengelser værd.

Vandretur på MacLehose-ruten

Lion Rock, one of the wonders of MacLehose Trail
Lion Rock, one of the wonders of MacLehose Trail

Besøgende bliver ofte overraskede over, hvor grøn en by Hong Kong er. Byen er langt fra begravet i skyskrabernes skygge, men er fyldt med parker og naturreservater, der dækker omkring 40% af territoriet.

Mange af byens skjulte strande, forrevne bjergtinder, forladte landsbyer og hemmelige dale er forbundet med MacLehose-ruten, en 100-kilometers vandrerute, der for nylig er blevet udråbt af National Geographic som en ud af 20 “drømmeruter” for vandrere.

Ruten skærer sig på kryds og tværs gennem nationalparkerne i regionen New Territories og er opdelt i etaper af forskellige sværhedsgrader. En klassisk favorit er 2. etape, der fører dig forbi den skønne strand i Tai Long Wan-bugten og 8. etape, hvor man kan opleve vandfaldet Ng Tung Chai – en serie af fire brusende vandfald, der har skabt smukke vandhuller, man kan bade i. Og til sidst er der den udfordrende 5. etape, der kulminerer i Lion Rock-tinden, opkaldt efter sin bemærkelsesværdige form som en løve, der ligger på lur.

Kunst ved Hollywood Road

Hengiv dig til et øjebliks meditativ ro under de store hængende duftspiraler i Man Mo-templet
Hengiv dig til et øjebliks meditativ ro under de store hængende duftspiraler i Man Mo-templet

Går du vest fra den centrale rulletrappe på Hollywood Road, kan du beundre kunst og antikviteter i et væld af butikker og gallerier på en strækning, der går fra den gamle politistation Central District Police Station, der snart genåbner som kulturcentret Tai Kwun, til Man Mo-templet, Upper Lascar Row og den kreative rugekasse Police Married Quarters (PMQ).

Hvis du er studerende, kan du booke en gratis entré til Liang Yi Museum, en fantastisk smuk bygning, som danner ramme om en af verdens største samlinger af kinesisk antik møbelkunst fra Ming- og Qing-dynastierne. Her finder du også en usædvanlig samling af mere end 400 perle- og juvelbesatte selskabstasker, æsker og pudderdåser fra berømte juvelérhuse som Cartier, Boucheron og Van Cleef & Arpels.

Kom i zen i Nan Lian-haven

I Nan Lian-haven er det svært ikke at komme i zen
I Nan Lian-haven er det svært ikke at komme i zen

Trænger du til en pause fra Hong Kongs hektiske tempo, bør du tilbringe nogle timer i Nan Lian-haven – en vidunderlig oase af sublim fred.

Haven er lavet efter det kinesiske forbillede, Jiangshouju-haven i Shanxi. Hver eneste udsøgte detalje er omhyggeligt udfærdiget og placeret i overensstemmelse med gamle regler og traditionelle metoder – fra stenenes placering til tømmerstrukturen.

Parken vedligeholdes af det nærliggende Chi Lin-kloster. Klosterets tempelkompleks er udført i træ og er fyldt med buddhistiske relikvier. Her er ro til at reflektere over Shakyamuni Buddhaens og de andre bodhisattvaers lære.

Kulturelle tilbud i West Kowloon Cultural District

Promenaden i West Kowloon Cultural District er ideelt til en slentretur ved aftentide
Promenaden i West Kowloon Cultural District er ideelt til en slentretur ved aftentide

Det er meningen, at West Kowloon Cultural District skal blive en af Hong Kongs mest kulturelle bydele engang i fremtiden. Projektet har dog været plaget af budgetproblemer og udskiftning af ledelsen. Men det laver ikke om på, at det stadig er et spektakulært sted at hænge ud – ikke mindst for at nyde Hong Kongs skyline efter solnedgang.

Udover at tage en tur langs promenaden kan man også besøge parken Nursery Park, hvor der dyrkes et spændende udvalg af træer: fra planter, som kan tåle salt, til frugttræer, som skal bruges i hele området. De mange gratis events i denne park spænder fra indie musikfestivaler, udstillinger med temaer som fx Kønsbilleder i Populærkulturen og performances indenfor scenekunst- så det kan anbefales at tjekke parkens hjemmeside ud for at se, hvad der rører sig.

I hælene på historien

Det berømte Blue House er en af de sidste bevarede lejekaserner fra 1920erne
Det berømte Blue House er en af de sidste bevarede lejekaserner fra 1920erne

Den legendariske revolutionsleder Dr Sun Yat-sen nyder bred anseelse som det moderne Kinas “fader” og beundres stadig i Kina, Taiwan og Hong Kong. Han blev den første kinesiske præsident, var med til at grundlægge Repulikken Kina og spillede en afgørende rolle i at omstyrte Qing-dynastiet, Kinas sidste kejserlige dynasti.

Sun Yat Sen-stien er en serie af femten poster i bydelene omkring Central og Western District, hvor historienøder kan genopleve nogle af de centrale begivenheder i denne turbulente tid. Nogle af de mest interessante steder er der, hvor Suns medsammensvorne, Yeung Ku-wan, blev myrdet samt mødestedet for Suns oprørsgruppe “De Fire Banditter”.

Wan Chai-stien sætter dig på sporet af historien i Hong Kongs mest berygtede bydel. Her kommer du forbi historiske bygninger som fx Green House, der nu er dedikeret til den lokale tegneserieindustri, og Blue House – et progressivt fællesskab, der køres i samarbejde med det nærliggende Yellow House. Oplev også det summende Wan Chai-marked, nogle templer og den mondæne Star Street.

På spøgelsesjagt på Yim Tin Tsai

Skt. Josefs Kapel på den forladte ø Yim Tim Tsai
Skt. Josefs Kapel på den forladte ø Yim Tim Tsai © Isaac Wong

Hong Kongs hæsblæsende udvikling har ført til at mange landsbyer og øer er blevet forladt, idet indbyggerne forlod generationers fødeegn til fordel for byens glans. Yim Tin Sai ligger bare en kort færgetur fra Sai Kung. Her boede engang mere end tusind Hakkaer, men i dag er stedet stort set øde, selvom det så småt er ved at komme til live igen.

En håndfuld efterkommere er vendt tilbage til øen for nogle år siden. Her har de bygget en kulturarvsti, renoveret gamle Hakka-huse, lavet et keramikmuseum og endda startet et økologisk landbrug ved foden af kirken.

Naturen har gjort det af med de fleste huse, men det laver ikke om på, at øen er et dejligt udflugtsmål. Skt. Josefs Kapel, som vandt en medalje i 2005 til UNESCOs Asia-Pacific Heritage Awards, og øens saltsletter, som også har fået UNESCOs anerkendelse, er helt klart en lille omvej værd. Når du nu er der, hvorfor så ikke prøve Yim Tin-øllen, en specialøl lavet i Hong Kong og dedikeret til øen.

Blomstermarkedet i Mong Kok

Sug farverne og duftene til dig på blomstermarkedet i Mong Kok
Sug farverne og duftene til dig på blomstermarkedet i Mong Kok

Selv hvis du som tilfældig forbipasserende på ingen måde har brug for at købe blomster, kan du meget vel ende med at stå med en buket i hånden, når du kommer ud. Den summende atmosfære og det fascinerende udvalg af betagende blomster får selv den mest hårdkogte til at tabe hjertet til dette sted.

Vil du se endeløse rækker af friske blomster, potter og planter, have- og ikebana-udstyr, så styr mod det vestlige hjørne af markedet. Her finder du en flot, nyligt renoveret fireetagers bygning i Jugendstil. Træd ind i en verden af charmerende tesaloner, lokale konditorier og moderne økologiske cafeer og en håndfuld fine butikker, der sælger lokale og regionale fair trade varer.

Gåtur langs havnepromenaden

Du må ikke gå glip af lysshowet “Symphony of Lights” over Hong Kongs skyline
Du må ikke gå glip af lysshowet “Symphony of Lights” over Hong Kongs skyline

Havnepromenaden Central Promenade, som strækker sig fra den gamle færgeterminal Star Ferry Pier til Admiralty via den grønne enklave, Tamar-parken, er den perfekte mulighed for at opleve Hong Kongs skyline fra jorden, især om aftenen.

Promenaden flankeres af ikoniske bygninger som Bank of China Tower og HSBC på den ene side og Victoria Harbour på den anden. Du har et fantastisk udsyn over Kowloon-området og det er også her, du bør sikre dig selv en plads på første parket til at nyde udsigten til lysshowet “The Symphony of Lights”, der finder sted hver dag klokken otte om aftenen på den anden side af havneløbet.

Der afholdes mange events langs promenaden og i Tamar-parken, så forbered dig på masser af feststemte mennesker, især i weekenderne.

Find billige flybilletter til Hong Kong
Ingen ferie er fuldendt før man har shoppet lidt og prøvet den lokale mad. Find de bedste lokale spisesteder og os gennem Hong Kongs mest unikke butikker.

Oprindeligt publiceret

25/04/2017