Værd at vide om håndbagage regler

Det er fedt at kunne slippe for at slæbe en flere kilo tung kuffert med ombord på flyet, og bare pakke det nødvendige i håndbagagen – men hvor meget (eller lidt) er det nu lige, at du må have med?

Håndbagage regler

Få styr på håndbagage reglerne inden din næste rejse © encrier / iStock

Kategori Nyheder & tips

Dato 20/06/2017

Reglerne for håndbagage er mange og kan til tider virke indviklede – og for at gøre det hele værre, så har de mange flyselskaber ofte forskellige regler og krav til håndbagagens størrelse og vægt. Det er derfor en rigtig god idé at have undersøgt reglerne for lige netop dit flyselskab, inden du tager afsted, så du undgår dyre gebyrer ved overvægt m.m.

Samtidig er det vigtigt at du sætter dig ind i reglerne for, hvad du må medbringe i håndbagagen, så du kan smutte igennem security uden problemer. Her kan du læse vores guide til junglen af håndbagage regler hos nogle af de mest populære flyselskaber, så du har helt styr på dem, inden dit næste eventyr.

 

Håndbagage regler hos flyselskaberne

Ryanair

Ryanair blev etableret i 1985, og er i dag Europas største flyselskab. Flyselskabet er opkaldt efter Christy Ryan der etablerede flyselskabet, der var Europas første lavprisflyselskab. I dag kan du rejse med Ryanair til i alt 950 destinationer verden over, i 26 lande.

Der gælder følgende håndbagage regler for Ryanair:
Når du rejser med Ryanair, må du medbringe en lille håndtaske i kabinen. Derudover må du medbringe en taske til håndbagage, men nye regler påkræver dog, at den bliver mærket ved gaten og placeret i lastrummet, når du boarder flyet. Du kan altid finde de nyeste informationer om bagageregler hos Ryanair her.

Mål for taske i kabinen:
 Højde: 35 cm
 Bredde: 20 cm
 Dybde: 20 cm
Mål for taske til håndbagage: 
Højde: 55 cm
 Bredde: 40 cm
 Dybde: 20 cm
Vægt på taske til håndbagage: Højst 10 kg

Norwegian

Norwegian er et norsk lavprisflyselskab, der blev etableret i 1993. I dag er Norwegian Skandinaviens næststørste flyselskab, og af lavprisflyselskaber er det Europas tredje største. Selskabet flyver til over 100 destinationer i Europa, Nordafrika og Mellemøsten.

Der gælder følgende håndbagage regler for Norwegian:
Når du rejser med Norwegian må du udover din håndbagage også medbringe en ekstra lille håndtaske eller computertaske. Tasken skal dog opfylde kravet om at kunne placeres under sædet foran dig i flyet. Du kan altid finde de nyeste informationer om bagageregler hos Norwegian her.

Vægt på håndbagage: 10-15 kg 
(Din billet afgør, hvor tung din håndbagage må være)
Mål for håndbagage: Højde: 55 cm
 Bredde: 40 cm
 Dybde: 23 cm

SAS

Scandinavian Airlines, bedre kendt som SAS, blev grundlagt i 1946. Flyselskabet er dannet af både Danmark, Sverige og Norge og er i dag Skandinaviens førende flyselskab. Dagligt flyver selskabet folk til destinationer i hele verden. De er desuden medlem af Star Alliance.

Der gælder følgende håndbagage regler for SAS:
Når du rejser med SAS må du foruden ét stk. håndbagage medbringe en lille hånd- eller computertaske. Du kan altid finde de nyeste informationer om bagageregler hos SAS her.

Vægt på håndbagage: Max. 8 kg
Mål for håndbagage: 
Højde: 55 cm
 Bredde: 40 cm
 Dybde: 23 cm
Mål for ekstra taske: 
Højde: 40 cm 
Bredde: 30 cm
 Dybde: 15 cm

EasyJet

EasyJet blev grundlagt i 1995 af forretningsmanden Stelios Haji-Ioannou. I dag er det Europas næststørste lavprisflyselskab, kun overgået af Ryanair. EasyJet flyver til mange hundrede destinationer i mere end 30 lande, her i blandt især Frankrig, Spanien og Italien.

Der gælder følgende håndbagage regler for EasyJet:
Når du rejser med EasyJet må du kun medbringe én taske som håndbagage, medmindre du har et EasyJetPlus kort eller Flexi-billet. Du kan altid finde de nyeste informationer om bagageregler hos EasyJet her.

Vægt på håndbagage: Ingen vægtbegrænsning
 (Bare du selv kan løfte den)
Mål for håndbagage:
 Højde: 56 cm
 Bredde: 45 cm
 Dybde: 25 cm

KLM

KLM, også kendt ved det noget længere navn, KLM Royal Dutch Airlines, blev grundlagt helt tilbage i 1919, hvor det blev etableret som det nationale flyselskab i Holland. Selskabet fusionerede med Air France tilbage i 2004 og tilbyder i dag rejser til mere end 240 destinationer verden over.

Der gælder følgende håndbagage regler for KLM:
Når du rejser med KLM må du foruden din kabinekuffert også medbringe en hånd- eller computertaske. Den samlede vægt for håndbagage og ekstra taske, må dog ikke overstige 12 kg. Du kan altid finde de nyeste informationer om bagageregler hos KLM her.

Vægt på håndbagage: 12-18 kg. inkl. én ekstra lille taske (Din billettype afgør hvor tung din håndbagage må være)
Mål for håndbagage: 
Højde: 55 cm
 Bredde: 35 cm
 Dybde: 25 cm
Mål for ekstra taske: 
Højde: 40 cm
 Bredde: 30 cm
 Dybde: 15 cm

Air Berlin

Air Berlin blev grundlagt i 1978, etableret af den tidligere PanAm-kaptajn Kim Lundgren. I dag er flyselskabet det syvende største i Europa og flyver til mere end 140 destinationer til både Tyskland, Europa og resten af verden. I 2012 blev flyselskabet en del af den internationale lufttrafik alliance Oneworld.

Der gælder følgende håndbagage regler for Air Berlin:
Når du rejser med Air Berlin må du udover din håndbagage medbringe én ekstra håndtaske i kabinen (max. 2 kg). Du kan altid finde de nyeste informationer om bagageregler hos Air Berlin her.

Vægt på  håndbagage: 8 kg
Mål for håndbagage: Højde: 55 cm
 Bredde: 40 cm 
Dybde: 23 cm
Mål for ekstra taske: 
Højde: 40 cm
 Bredde: 30 cm
 Dybde: 10 cm

Air France

Air France var egentlig det nationale franske flyselskab og blev etableret i 1933. I dag er selskabet en del af Air France KLM, da de fusionerede med KLM i 2004. Det store kombinerede flyselskab flyver til mere end 240 destinationer fordelt på 106 lande. Især Paris og Amsterdam er deres hovedflyvepladser.

Der gælder følgende håndbagage regler for Air France:
Foruden din kabinekuffert må du medbringe en hånd- eller computertaske. Den samlede vægt for håndbagage og ekstra taske, må dog ikke over stige 12 kg. Du kan altid finde de nyeste informationer om bagageregler hos Air France her.

Vægt på håndbagage: 12-18 kg
 (Vægten af gøres af din billet)
Mål for håndbagage: 
Højde: 55 cm 
Bredde: 35 cm
 Dybde: 25 cm
Mål for ekstra taske: 
Højde: 40 cm 
Bredde: 30 cm 
Dybde: 15 cm

Hvad må man have i håndbagagen?

Hvad må man have med i håndbagagen
Har du styr på hvad du må have med i håndbagagen? © Ismailciydem / iStock

Er du i tvivl omkring reglerne for, hvad du må medbringe i din håndbagage, så får du her en guide til hvad der er værd at vide om indholdet i din håndbagagetaske – og ikke mindst hvad du må og ikke må medbringe ombord på flyet. 
På den måde undgår du problemer ved lufthavnskontrollen og kan dermed komme frem til afrejsen uden unødige frustrationer.

Væsker

Der er klare regler for væsker i håndbagagen og det er her, du skal være ekstra opmærksom, når du står og skal pakke din taske. Med væsker menes der ikke kun vand eller andre drikkevarer, men alle former for væsker og produkter i flydende form. Det er altså både din vandflaske, deodorant, parfume og lignende, der skal tages højde for.

Alle de væsker og flydende produkter du ønsker at medbringe i flykabinen, må max være på 100 ml – så du kan f.eks. sagtens medbringe din roll-on deodorant, da den oftest kun er på 50 ml, men husk at tjekke om nogle af dine produkter indeholder mere end 100 ml, inden du putter det i tasken. 

Desuden skal alle dine væske-genstande kunne opbevares i én gennemsigtig plastikpose, der både kan genlukkes og forsegles helt. Posen må i alt max. rumme 1 liter.

Hvis du ikke ligger inde med en sådan plastikpose, kan du finde dem i lufthavnen og komme dine produkter i plastikposen inden sikkerhedstjekket. 

Det kan i øvrigt være en god idé at pakke din taske således at din væske-pose ligger øverst, da den skal ud af tasken, lægges i en bakke og screenes særskilt ved sikkerhedskontrollen. Så undgår du at skulle rode hele tasken igennem, når det er din tur ved kontrollen.

Toilettasken

Det er vigtigt, at alt det du vælger at medbringe af væske, kan være i den ene 1 liters plastikpose, da du ellers kan risikere, at du ikke må få “det ekstra” med ombord. Derfor er det vigtigt at huske at ‘væsker’ skal forstås i bred forstand, sådan som vi også nævnte ovenfor. 

Især din toilettaske er ofte et sted for væsker, vi som regel overser.

Så inden du pakker din toilettaske, er det vigtigt, at du får de flydende produkter op, så de kan komme i den separate plastikpose. Det gælder alt fra parfume, deodoranter og myggespray til shampoo, barberskum og cremer. Fast makeup og lignende kan du dog roligt lade blive i din toilettaske. Husk de mindre åbenlyse væsker og flydende produkter, fx gælder væskereglerne også for flydende mascara.

Mad

Du må gerne medbringe snacks eller madpakke ombord på flyet. Du skal dog huske, at hvis du medbringer drikkevarer eller flydende fødevarer, så gælder håndbagage reglerne for væsker også her. (100 ml og i forseglet gennemsigtig plastikpose). Selvom der umiddelbart ikke er noget i vejen for at medbringe frokosten til flyveturen, kan det have betydning hvilket flyselskab, du vælger at flyve med. Det er nemlig ikke alle flyselskaber, der tillader medbragt mad ombord på flyet – så husk at tjekke op på det inden du skal afsted.

 

Særlige forhold

Der er undtagelser i forhold til 100 ml. væskereglen, hvis det er fordi, du har behov for at medbringe babymad, mælkeerstatning, diætmad el. lignende, der ofte er i beholdere på over de tilladte 100 ml. Det skal dog stadig sikkerhedskontrolleres (og det må kun være i de mængder, som der er behov for på flyrejsen).

Medicin

Det er tilladt at medbringe medicin i din håndbagage, og begrænsningen for væsker gælder ikke, når det kommer til flydende lægemidler, der er behov for under flyvningen. Det kan anbefales, at du medbringer din recept, hvis din medicin overskrider de 100 ml. 
Det kan også være en god idé at undersøge om din medicin af en eller anden årsag kræver enten et rejsebrev eller et pillepas. Hvis du medbringer receptpligtig medicin, er det en god idé, uanset omstændighederne, at medbringe recepten, så du kan bevise medicinens ægthed ved sikkerhedskontrollen.

Cigaretter

Du må gerne medbringe cigaretter i din håndbagage. Du skal dog være opmærksom på, hvor mange cigaretter det er tilladt at indføre i det land, du vælger at rejse til – hvis du bare har med til eget forbrug på en rejse, burde der dog ikke være problemer. 
Har du samtidig planer om at medbringe en lighter, skal du også vide at du kun må have én lighter med pr. person, og at du skal opbevare den på dig og ikke pakket ned i din håndbagage. Det skyldes, at den kan være selvantændende.

E-cigaretter

Du må gerne medbringe dine e-cigaretter ombord på flyet med din håndbagage. Du må dog ikke medtage nikotin refill med faresymbol. Du må gerne medbringe små flasker med E-væske, da de oftest indeholder mindre end 100 ml, du skal dog huske at de stadig skal forsegles i den gennemsigtige plastikpose.

Vil du have flere gode råd til flyrejsen? Så læs med og se hvordan du kan booke de gode mellemlandinger og læs hvornår du er berettiget til at få penge tilbage for et overbooket, aflyst eller forsinket fly.

Oprindeligt publiceret

20/06/2017