Rejs verden rundt med to Instagram-berømtheder

momondo taler med Samuel and Hildegunn Taipale, det finsk-norske par, som inspirerer tusinder af mennesker til at rejse via deres Instagram-profiler

feature-wadi-rum-jordan-kamel-bedste-instagram-profiler

At ride mod solnedgangen på en kamel i Wadi Rum-ørkenen, Jordan, var en af vores mest unikke oplevelser © Samuel Taipale

Kategori Inspirerende interviews

Dato 12/05/2016

Hvis du indimellem tager dig selv i at dagdrømme om rejser til eksotiske, fjerne destinationer, mens du scroller gennem endeløse rækker af fotos på de sociale medier, er du måske stødt på Hildegunn og Samuel Taipale. I de seneste fire år har det norsk-finske par delt deres rejseoplevelser på Instagram og fået hundredtusinder af følgere hen ad vejen.

Vi har vi talt med Taipale-parret om, hvordan rejser har ændret deres syn på verden, og hvordan man overlever globetrottertilværelsen som par.

Hvornår fik I for alvor rejsefeber?

Samuel: Vi var nok ramt af den begge to, allerede før vi mødte hinanden, men da vi blev gift, var der naturligvis dobbelt-op på rejsefeberen. Personligt har jeg den med fra min barndom. Min far tog på interrail som 18-årig med sine venner, og han kom hjem med fantastiske fotoalbum fyldt med oplevelser. Jeg kan huske, hvordan jeg bladrede i dem som barn, og det var en øjenåbnende oplevelse for mig at se, at der er så mange interessante steder at udforske uden for det, der for os var det ”normale” Finland. Lidt senere begyndte min bror og jeg at deltage i nogle internationale sommerlejre i Tyskland, hvor der var interessante mennesker fra hele verden. Lidt efter lidt, bid for bid, indså jeg, hvilken åben, smuk verden, vi lever i – fuld af muligheder. Dem havde jeg lyst til at udforske.

Hildegunn: Det er det samme for mig – jeg blev motiveret af mødet med andre mennesker. I mine gymnasieår var jeg på udveksling i USA og mødte nogle fantastiske mennesker. Bagefter flyttede jeg til Paris i et år og fik andre gode venner fra forskellige baggrunde og kulturer. Det inspirerede mig til at blive ved med at udforske verden – og jeg har aldrig haft grund til at stoppe.

new-zealand-hamilton-regnskov-instagram-profiler-at-følge
På en biltur gennem New Zealand fandt vi denne skjulte skat: Et køligt, forfriskende bad i det klareste vand nær Hamilton © Samuel Taipale

Hvordan har I lært at rejse så godt sammen – som par og som venner?

Samuel: Jeg lader altid hende bestemme … Nej, jeg joker bare! Det hele handler om at finde den rette balance og lære at lytte til hinandens ønsker og behov – i bund og grund de samme regler, som gælder for par, om man er derhjemme eller nærmest hvor som helst. Det er også godt at respektere hinandens styrker. For eksempel er Hildegunn god til at planlægge og forberede vores ture, mens jeg er ret god til at agere og tage beslutninger i øjeblikket, så der også bliver plads til spontanitet på vores rejser.

For det meste rejser vi i forbindelse med mit arbejde som fotograf. Sidste efterår blev jeg hyret til et fotojob i New Zealand, så vi besluttede at planlægge en stor tur i den forbindelse. En del af den tur var ret uplanlagt, men det føltes bare rigtigt for os at sætte os bag rattet og se, hvor bilen tog os hen. Den nysgerrighed er noget, vi deler, og det er nok derfor, at vores rejser sammen altid går så godt.

Hildegunn: Vi vil gerne dele oplevelserne med hinanden, men vi er også klar til at få nye venner, når vi rejser. Jeg tror, det er en af de vigtigste råd, man kan give: At ”rejse sammen” betyder ikke, at man skal klæbe til hinanden hele tiden. Man kan tilbringe noget tid væk fra hinanden med andre mennesker, og dermed lærer man også, hvordan den anden agerer i alle tænkelige situationer.

Læs mere: 7 tips til at overleve jeres første ferie som et par

hawaii-den-store-ø-sådan-tager-du-gode-billeder-lær-at-tage-gode-billeder
Formentlig en af de mest uforglemmelige nætter i vores liv. Vi vandrede op til denne aktive vulkan midt om natten med nogle venner på Hawaii. En virkelig surrealistisk oplevelse © Samuel Taipale

Hvad er jeres favorit eller mest mindeværdige destination?

Hildegunn: Folk spørger om det hele tiden, og det er virkelig svært at svare på. Jeg elskede Bali og i særdeleshed den lillebitte ø ved kysten, Nusa Penida. Vi lejede en motorcykel og kørte rundt på må og få, for vild og måtte spørge de lokale om vej. Stort set intet gik som planlagt, men det var så fantastiske omgivelser at fare vild i. Vi kom for sent til båden tilbage til Bali, fordi vi ville vandre ned til en strand, vi havde hørt om. Så for vi vild og blev fanget i en regnbyge, men en lokal pige kom os til undsætning og lod os overnatte i sit eget hjem. Selv om vi ikke kunne tale sammen på et fælles sprog, havde vi en forbindelse. Vi kom for sent til båden en gang til – denne gang med vilje – fordi vi var så lykkelige for at være på denne smukke, relativt ukendte ø.

Samuel: Vi er begge naturelskere, så alle steder, hvor man virkelig kan blive ét med omgivelserne, appellerer stærkt til os. Hawaii gjorde et stort indtryk på mig af samme grund, og igen – alene det, at menneskene på Hawaii er så venlige og villige til at invitere dig indenfor i deres livsstil er noget, vi begge leder efter, når vi vælger destinationer: Følelsen af at høre til.

Et sted, jeg bestemt vil anbefale folk at besøge, er Norge! Ja, vi bor der, men landet kan byde på så mange smukke steder. Lofoten, for eksempel, er et must. Det er et lille fiskersamfund på en økæde i det nordlige Norge med dramatiske bjerge og skove, plus naturligvis midnatssol om sommeren og nordlys om vinteren. De fleste, der besøger Norge, ankommer til Oslo og forlader sjældent hovedstaden. For mig er det ikke ”den rigtige” oplevelse af Norge – du skal leje en bil eller tage toget og komme ud i den helt uspolerede natur, vi er så heldige at have her.

Hvis I hver især skulle vælge et favoritfoto fra jeres rejser, hvad skulle det så være og hvorfor?

samuels-favoritfoto-new-zealand-rejsefotograf
The Remarkables-bjergkæden i New Zealand © Samuel Taipale

Samuel: Det er dette, jeg tog ikke langt fra Queenstown. Jeg prøver altid at finde disse smukke steder, som bare får en til at måbe. Jeg har fundet mange fantastiske pletter på jorden, men dette sted i New Zealand ligger helt bestemt i toppen af listen.

hildegunns-favoritfoto-ferie-i-norge
I kajak gennem fjorden © Hildegunn Taipale

Hildegunn: Dette er mit favoritfoto taget i Eresfjord i Nesset tæt på, hvor jeg voksede op. Efter min mening er der ikke meget, der kan konkurrere med at padle gennem en fuldstændig tyst, spejlblank norsk fjord med dramatiske, snedækkede bjerge i baggrunden. Det var så fredfyldt et øjeblik, hvor jeg følte mig meget nær Gud.

Læs mere:Sådan tager du gode feriefotos

Hvordan har de sociale medier ændret jeres rejser?

Samuel: Det kan være lidt af et had-kærlighedsforhold, men noget som Instagram har virkelig inspireret mig til at besøge nye steder. Selv når du kigger på et foto taget af en profil med millioner af følgere, føles billedet stadig personligt og ærligt på en måde. Og det får den fotografs rejseoplevelse til at føles mere opnåelig – man kan faktisk få en lignende oplevelse.

Hildegunn: Totalt! Og på samme måde har vi på vores egen lille måde påvirket folk til at rejse mere gennem vores Instagram-profiler. Vi oplever, at folk skriver til os fra hele verden og siger ’Tak! I har inspireret mig til at rejse til Norge eller Jordan eller andre steder’. Vi er også ret beskedne rejsende – vi camperer meget og kører selv – så måske ser folk det og indser, at du faktisk kan komme langt på et ret lille budget, så længe man tænker sig om og finder de bedste tilbud.

Hvilket rejseråd vil I give videre til jeres børn?

hildegunn-samuel-purpose-bedste-instagram-profiler
Dette foto blev taget ugen før vores bryllup i Frankrig. Det fremgår nok, hvor glade vi er! © Logan Cole

Samuel: Gør det!’ Vi er så opslugt af de moderne medier, og de kan måske vække en vis nervøsitet, som afholder dig fra at rejse. Jeg håber, at jeg vil sige til vores børn – hvis vi får nogen – at de skal komme ud og se verden med egne øjne og danne deres egen mening. De vil indse, at verden er meget mere åben og indbydende, end de måske er blevet bildt ind.

Vi var i Jordan for nylig. Det var vores første tur til Mellemøsten, og jeg må indrømme, at vi tog dertil med en smule fordomme og bange anelser, men det var simpelthen så grundløs en nervøsitet. Det var fuldstændig trygt og nemt at rejse der, og jordanerne er utrolige, åbne mennesker. Folk er forskellige i hele verden, men det er noget, der forener os – og for mig er det netop det, der får mig til at ville rejse endnu mere.

Hildegunn: At rejse handler om at skabe forbindelser. Det handler ikke bare om de steder, du får lov til at opleve, men om de mennesker du møder undervejs. Du skal forsøge at lade paraderne falde og leve i øjeblikket. Det vil få dig til at se livet som et stort eventyr.

For mere om parrets rejser i hele verden, følg Samuel og Hildegunn på Instagram. Dette interview er en del af momondo Purpose som hylder forskellighed, rejser og en mere åben verden. For at finde ud af mere om Purpose, besøg Let’s Open Our World-hjemmesiden.

Oprindeligt publiceret

12/05/2016