10 tips til bedre feriebilleder

Bedre feriebilleder! En af Danmarks bedste Instagram-fotografer fortæller, hvordan du skyder dem, og hvilket udstyr du skal bruge.

Thomas-sondergaard-photos

Bestig Sólheimajökull-gletsjeren i Island

Kategori Nyheder & tips

Dato 08/10/2015

Kameratelefoner og kompakte digitale kameraer har revolutioneret rejsefotografiet. Resultatet er, at vi tager et overvældende antal fotos – hvoraf 350 millioner bliver oploadet til Facebook. Hver dag. Men hvis vi skal være helt ærlige, kunne langt de fleste af os sikkert godt bruge nogle tips til at lære at tage gode fotos.

Så hvordan gør du dine feriefotos en smule bedre? Vi har opsøgt Thomas Søndergaard, en af Danmarks mest prominente Instagram-fotografer, for at få hans 10 bedste foto-tips til, hvordan man tager bedre billeder.

 

Det bedste kamera er det, du har med

”Jeg er en kæmpe fan af mobilfotografi og de muligheder, der har givet med hensyn til både at tage og redigere billeder, men også for at interagere med andre fotografer på Instagram. Når det er sagt, har jeg for få måneder siden købt et kompakt kamera i høj kvalitet, som jeg for det meste har med mig til mindre spontan fotografering.”

 

Thomas-Sondergaard-fotografi-tips
Udsigt over København fra Domus Portus

 

Brug kun blitz, hvis du ved hvordan

“Hvis du ikke ved, hvordan du skal bruge blitzen ordentlig, så lad være. Fotografi med blitz er næsten en kunstform i sig selv, og det kan bruges med enormt god effekt, men det er svært at få det helt rigtigt. Hvis du fotograferer meget inden døre, så få en dertil beregnet blitz og vend den mod loftet – men det kræver øvelse!

Du kan også få et virkelig hurtigt (dvs. lyssensitiv) objektiv til dit kamera og droppe blitzen, eller du kan skrue ISO’en op på kameraet for at øge lysfølsomheden. Dette kan betyde et mere grynet billede – men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.”

 

momondo-tag-bedre-fotos
Friday Night Skate i København

Få mest ud af efteråret

”Efteråret er fantastisk for fotografi, især hvis du er til smukke farver. Det lavtstående lys på denne tid af året behøver ikke være et problem, prøv dig blot frem med forskellige tilgange. For eksempel, skyd nøgne træer mod en grå eller blå himmel for en smuk silhuet-effekt. Og se de gule blade. Brug dem som den eneste farve i et ellers gråt eller næsten monokromatisk billede for effektens skyld.”

 

tag-bedre-fotos-med-Thomas-Sondergaard
En tåget morgen over Fælledparken i København

 

Du går aldrig galt i byen med et 50mm objektiv

”Hvis du kan lide at fotografere mennesker, går du aldrig galt i byen med et 50 mm objektiv. Det er billigt og et fantastisk all-round-udstyr. Hvis du er mere til landskaber, er en tripod meget anvendelig, det samme er en fjernudløser (for at undgå kamerarystelser eller for nemmere at få dig selv med i billedet). Du får også brug for et vidvinkel-objektiv til denne type fotografi.”

 

momondo-Thomas-Sondergaard
En svømmetur i Gold Beach City, Alanya, Tyrkiet

 

Udfordr dig selv med mennesker i billedet

”Landskaber er taknemmelige. De fleste af os kan fange et godt billede af en smuk solnedgang, så længe du husker at holde horisontlinjen lige! At fotografere mennesker er sværere, da du har meget mindre kontrol over situationen, og du skal også overkomme dine egne barrierer. Hvordan nærmer du dig en fremmed til et gadeportræt? Og hvad hvis du bliver taget i at lege ”skjult kamera” på gaderne? Prøv alligevel – du vil fryde dig over resultatet.”

 

Tag-bedre-ferie-fotos
Nairobi, Kenya

 

Vær gadesmart

”At skyde billeder med din telefon er særligt bekvemt, hvis du prøver at falde i et med omgivelserne og ikke vil påvirke den situation, du prøver at fotografere. Gadefotografi er et godt eksempel på det, og nogle af mine bedste billeder fra gaden er taget med min Iphone. For yderligere at falde i et med omgivelserne, kan du tage høretelefoner på og lade som om, du lytter til musik, alt imens du aktiverer kameraet med volumenknappen på kablet.”

 

momondo-foto-tips-for-begyndere
Morgentrafikken over Dronning Louises Bro i det centrale København

 

Undgå klicheer

”Instagram har nok en del af skylden for, at klichefyldte fotos er blevet endnu mere ubærlige, og jeg må erkende, at jeg har taget en god del af dem selv. Hvis du tager til Barcelona, er du ikke forpligtet til at tage en selfie foran La Sagrada Familia, og på din tur til NYC er der ingen, der tvinger dig til at forevige solnedgangen fra Williamsburg eller udsigten fra Rockefeller Center.

Brug i stedet din nysgerrighed og udforsk stedet til fods. Begiv dig ned ad interessante sidegader og få gode tips om de mest fotogene steder af de lokale. Jeg rækker ofte ud til lokale ”Instagrammere”, når jeg rejser til et nyt sted – det er som at have din egen lokale (og gratis!) guide, som elsker fotografi, lige så meget som du gør.”

 

Thomas-Sondergaard-og-momondo
Svømmere set fra oven i Goldcity Spa & Wellness Hotel, Alanya, Tyrkiet

Vent på øjeblikket

”Når du ankommer til et nyt sted, er du naturligt mere vågen og observant, og det vil hjælpe dig med at finde interessante ting at fotografere. Hvis du besøger en ny by, så find et godt sted at stå i en snæver, travl gade. Komponer billedet, indstil kameraet (hvis du bruger et), se folk træde ind i rammen og vent på det helt rigtige øjeblik for det fantastiske, ægte skud.”

 

tag-bedre-ferie-billeder
Kvinde krydser Dronning Louises Bro i København

Leg med dine fotos

”Intet forbinder dig mere med dine fotos end fem timer i et mørkekammer, før du kan gå hjem med kun to færdige fotografier! Ikke alle får chancen for at skyde med et manuelt kamera og tilbringe tid i et mørkekammer, men hvis du får muligheden – gør det! Det vil lære dig en masse om komposition, eksponering og fokus. Jo mere du leger med dine fotos, jo mere vil du begynde at tænke over komposition, hvad der virker, og hvad der ikke virker, og jo mere fortrolig vil du blive med det.”

 

rejse-foto-tips-fra-en-professionel
BMX i PLUG N PLAY, en urban aktivitetspark i Ørestad, København

VSCOcam til al din redigering

”Min foretrukne app er VSCOcam, fordi der er noget meget naturligt og autentisk over billederne. Jeg bruger også Snapseed (for de mindre rettelser, der ikke kan laves i VSCOcam), og Mextures og Darkroom.”

 

landskab-foto-tips
Magestic Skógafoss, Island

Nu kan intet stoppe dig! Planlæg din næste ferie, og kom i gang med at klikke!

Oprindeligt publiceret

08/10/2015