Få det bedste ud af ventetiden: Sådan overlever du en lang mellemlanding

Har du en lang flyvetur med flere stop på programmet? Find ud hvordan du kan gøre en lang mellemlanding acceptabel – og måske endda ønskværdig

Ventetid i lufthavnen behøver ikke være surt - her er vores bedste tips

Ventetid i lufthavnen behøver ikke være surt - her er vores bedste tips

Kategori Nyheder & tips

Dato 24/11/2016

På et eller andet tidspunkt vil de fleste af os komme ud for en lang mellemlanding, vi bare ikke kan undgå. En lang mellemlanding hænger ofte sammen med en billigere flybillet. Og for dem, der godt kan lide at dele flyveturen op, kan en mellemlanding betyde, at man får mulighed – hvis man er heldig – for at tilbringe noget tid i en af verdens bedste lufthavne, hvor gratis biograf døgnet rundt, saunaer og rooftop pools står til fri rådighed.

Men selv hvis du ikke er så heldig, er der tips og tricks, der passer til alle slags budgetter, så timerne på din mellemlanding så godt som flyver afsted.

Kom ud af lufthavnen

Hvis mellemlandingen ikke kan undgås, så prøv og gøre den så lang som mulig. Kan tre timer i Keflavík lufthavn laves om til seks? Det er lige tilstrækkelig tid til at komme ud og opleve Reykjavik, eller begive sig ud på eventyr i Islands utrolige vildmark.

Den Blå Lagune… Så dejlig, at du skal passe på ikke at “komme til” at misse dit næste fly
Den Blå Lagune… Så dejlig, at du skal passe på ikke at “komme til” at misse dit næste fly

Faktisk er Island så perfekt et sted for en udvidet mellemlanding, at de har bygget en hel kampagne omkring det. De har endda en Stopover Buddy Service som sætter dig sammen med en lokal beboer. Tjek, hvad du kan lave på Island under en mellemlanding.

Men det er ikke bare Island; lufthavne og flyselskaber verden over tilbyder gratis sightseeing ture for passagerer, der er fanget i en lang mellemlanding. Qatar Airways, for eksempel, tilbyder deres passagerer fire gratis ture rundt i Doha, som du kan vælge imellem.

Er du i Taipei i otte eller flere timer? Vælg mellem to ture, en kort (hvor du besøger et tempel og Taipeis keramikmuseum) og en lang, hvor du besøger fem steder i Taipei, inklusiv Taipei 101, den ottende højeste bygning i verden, flere templer og præsidentens embedsbolig.

Har du seks timer at slå ihjel i Istanbul og flyver du med Turkish Airlines? Tjek Touristanbul, en service dedikeret til at vise transitpassagerer de vigtigste seværdigheder i byen, der står med det ene ben i øst og det andet i vest. Alt efter hvornår din tur ligger (der er fem forskellige ture i løbet af dagen), vil du se forskellige seværdigheder. Og de er garanteret allesammen mere spændende end at kigge ind i væg i lufthavnen.

Bukchon Hanok-landsbyen i Seoul – et af stoppene på en sightseeing tur fra Seouls Incheon International Airport
Bukchon Hanok-landsbyen i Seoul – et af stoppene på en sightseeing tur fra Seouls Incheon International Airport

Narita-lufthavnen i Japan tilbyder også ture, både med og uden guide. Turene med guide inkluderer Narita City samt byerne Shibayama og Tako, mens turene uden guide fokuserer på shopping, hvor du kommer forbi enten Shisui Premium Outlets eller indkøbscentret AEON Mall Narita.

Seouls Incheon internationale lufthavn tilbyder en række af ture af varierende længde fra en til fem timer. Turene inkluderer Incheon City Tour, Seoul City Tour, Temple Tour og meget mere (de er alle med engelsktalende guides).

Glem ikke, hvis du beslutter dig for at begive dig ud af lufthavnen under din mellemlanding, at tjekke om du har brug for et visa, selv hvis du planlægger kun at tage afsted nogle få timer. Og vær sikker på, at der er mulighed for at opbevare bagage, hvis du skal tjekke din bagage ind igen. Sidst, men ikke mindst, glem ikke at spørge ved security, hvor længe du kan forvente at stå i kø, når du kommer tilbage.

Men hvis nu du ikke kan strække din mellemlanding eller den ligger i en lufthavn, der ligger midt ude i ingenting, som de jo ofte gør, hvad stiller du så op? Hvordan kan du tilbringe time efter time i den samme bygning uden at gå amok?

Hæng ud i loungen

“Qatars
Qatars business class lounge i London Heathrow. Ikke dårligt …

Det virker måske lidt overdrevet for en kort tur, og ja, det koster lidt ekstra, men hvis du har flere timer at slå ihjel i en relativt kedelig lufthavn, kan det meget vel være det værd at købe et lounge pass. Der er forskellige typer, men alle har stort set samme funktion: At give dig adgang til private lounges i lufthavnen. Nyd gratis sodavand og varme drikke, aviser, wifi, snacks; og naturligvis relativ ro og fred.

Prøv Lounge Pass, som giver adgang til 300 airport lounges over hele verden og LoungeBuddy (også tilgængelig på iOS og Android), som giver øjeblikkelig adgang til 160 lounges over hele verden. Hvis du tænker, at du kommer til at have en del mellemlandinger, så overvej Priority Pass, som har mere end 950 lounges i verden. Det er baseret på et årligt medlemskontingent, med priser fra 99€ (737 kr.). Du kan også tjekke om dit kreditkort tilbyder adgang til lounges.

Læs mere: Lyst til shopping i lufthavnen? Find ud af om duty free faktisk er det værd

Work it!

Poolen i Changi Airport. Nyd en dukkert, mens du venter.
Poolen i Changi Airport. Nyd en dukkert, mens du venter.

Okay, det kan godt være, at træning ikke er på din topliste over yndlingsaktiviteter, men hvis du har tid du skal brænde af, hvorfor så ikke også brænde nogle kalorier – eller i det mindste komme lidt i zen? San Francisco’s international airport har et yogaværelse (uden yogalærer), hvor trætte rejsende kan brede deres måtte ud og dyrke yoga før næste afgang.

Dubai International Airport og Singapore Changi Airport (for bare at nævne nogle stykker), tilbyder adgang til pools til fornuftige priser. Lufthavnen i München tilbyder en 18-runders minigolfbane og Seouls lufthavn har en gratis skøjtebane (det koster dog et mindre beløb at leje skøjter).

Det er umagen værd at undersøge på forhånd, om du har adgang til et motionsrum eller fitness center i lufthavnen. Eller et hotel i eller tæt på lufthavnen. Af og til kan det være dyrt at få adgang, men nogle er rigtig gode – specielt, hvis det betyder, at du kan tage bad i løbet af din seks timers mellemlanding!

Hvis du ikke ligefrem begejstres af ideen om træning, hvad så med at vandre gennem et kunstgalleri? London Heathrow; Miami International Airport; Suvarnabhumi Airport, Bangkok; Haneda Airport, Tokyo; Helsinki Vantaa Airport og Amsterdam’s Schiphol Airport har alle sammen plads dedikeret til kunst og/eller skulpturer, og San Francisco International Airport har endda sit eget museum!

Få et hvil

ninehours pods in Narita International Airport
nine hours pods i Narita International Airport

Hvis du lander midt om natten og er desperat efter noget søvn, har alle lufthavne sine gode steder at krybe sammen og sove lidt. Nogle lufthavne har deciderede stilleområder med stole, der næsten kan lægges ned, sleeping pods eller sågar minihoteller.

Japans Narita Airport har nine hours pods; priserne starter på 70 kr. for en times ophold med adgang til bad). Dubai International Airport har SnoozeCube (147 kr. per time, minimum to timers ophold) og GoSleep (som også findes i lufthavnen i Abu Dhabi, med priser fra 95 kr. og opefter.

Berlin-Tegel Lufthavn og lufthavnen i München har napcabs (minimumsbeløb er 233 kr.), og London Heathrow, London Gatwick, Paris Charles de Gaulle og Amsterdam Schiphol har alle sammen minihotelkæden YOTEL (priserne varierer betydeligt alt efter lufthavn og tidspunkt).

Hvis der ikke er noget specifikt soveområde, så gå en tur i lufthavnen. Du vil helt sikkert finde et afsides sted, fx under nogle trapper, til at lave en lille rede med dine tasker og tage dig en lur. Et godt tip er at finde en gate, der ikke bliver brugt, og slå dig ned (indtil den skal bruges, selvfølgelig!).

Hvis du ved, at du egentlig ikke burde være træt, men er blevet offer for jetlag, så prøv at ryste trætheden af dig: Gå en tur, lav nogle øvelser, få noget mad og væske!

Læs mere: Få bugt med jetlag med disse syv tips

Gå på opdagelse i lufthavnen

Der er masser at se i Atlanta Airport, verdens travleste lufthavn målt i passagerantal
Der er masser at se i Atlanta Airport, verdens travleste lufthavn målt i passagerantal

Har du ikke penge nok til at lounge den og ikke tid nok til at træne eller sove? Så tag ud på opdagelse. Lufthavne er fede steder – ikke blot kan du kigge på mennesker, du kan også kigge på fly. Find et godt sted ved vinduet og iagttag flyene, der lander og letter. Måske får du set et par interessante fly og, hvis du er nervøs for at flyve, vil det måske hjælpe dig at se, hvor sikkert og roligt take off og landing foregår.

Læs mere: Er du bange for at flyve? så får du her nogle super tips der kan hjælpe dig på vej

Børn?

Changi Lufthavn. Det er altså til børn, så få nu ikke nogen skøre ideer” width=

Hvis du rejser med børn, vil du være taknemmelig for en mellemlanding – eller måske to. Det lyder helt sikkert som en god ide at tage den der 17-timers flyvning i et non-stop stræk, når du bestiller fly, men så snart børnene har fået deres lur, spillet deres spil, set TV og er gået op og ned ad gangen 15 gange, så vil du måske ændre mening.

Hvorfor ikke gøre rejsen til en del af ferien og se om du kan strække en mellemlanding til en pause, der er lang nok til at man kan gøre noget uden for lufthavnen? Hvis det ikke kan gøres, så undersøg mulighederne i din mellemlandingslufthavn på forhånd, og find ud af hvor legeområdet er. Mange større lufthavne har mindst ét, og hvis du er heldig, har de rutschebaner, interaktive funktioner, LEGO, tegneserier, tremmesenge og endda badekar!

Læs mere: Sådan får du det meste ud af at rejse med børn

Pak fornuftigt

Det sidste tip – og egentlig en del af planlægningsprocessen – er at pakke fornuftigt. Hvis du ved, at du har en lang mellemlanding forude, så planlæg efter det. Høretelefoner, sovemaske, bøger, TV-programmer/film på din tablet/telefon/computer, et tæppe (som ekstra lag – lufthavne kan blive kolde om natten), en genanvendelig vandflaske, snacks, oplader og et ekstra sæt undertøj, så du i det mindste kan føle dig frisk.

Det er også en god ide at tjekke, hvilken slags stik der er i det land som du mellemlander i. Det er måske et andet end i dit destinationsland. Pak en adapter, hvis du ikke allerede har gjort det!

Læs mere: Tjek vores 21 pakketips før du rejser

Sidst, men ikke mindst, skal du have wifi, uanset hvor længe din mellemlanding varer. Download WiFox, et kort over lufthavns og lounge wifi passwords fra hele verden, tilgængelig både til iOS og Android,og du er online i no time. Så hvad venter du på? Kom i gang med at søge efter dine næste flybilletter og husk: Ingen grund til at frygte rejser med mellemlandinger!

Brug for mere inspiration? Hvorfor ikke prøve Anywhere Search og se hvor du ender? Hvis du allerede er på vej tilbage, så sørg for at du kan komme over din holiday blues (hint: Begynd at planlægge din næste ferie!)

Oprindeligt publiceret

24/11/2016