Let’s open our world: At være dansk i udlandet

Hvad vil det sige at være dansk i dagens Danmark, og hvilken indflydelse har vores nationalitet når vi rejser verden rundt? Vi har snakket med tre danskere, for hvem det at befinde sig i fremmede kulturer er hverdag.

Kategori Inspirerende interviews

Dato 19/04/2017

At rejse åbner vores verden og vores sind. Det var med det udgangspunkt vi sidste år lancerede The DNA Journey – en kampagne der skulle sætte fokus på at nedbryde grænser mellem mennesker og vise, at der er mere der forener os end adskiller os, helt ned på et genetisk plan.

momondo blev grundlagt på overbevisningen om, at det at rejse verden rundt, møde nye mennesker, kulturer og religioner er for alle. At vi for hver gang vi oplever noget nyt og anderledes, også anskuer tingene anderledes. Vores naturlige nysgerrighed hjælper os til at se verden på en ny måde, og derfor ville vi gerne snakke med en række nysgerrige, rejselystne danskere, der alle er med til at åbne verden op på deres egen måde.

Vi tilbød derfor tre forskellige danskere at tage en DNA test der skulle fortælle mere om deres genetiske baggrund, og tog en snak om hvordan den baggrund hænger sammen med deres følelse af at være dansk i dagens Danmark. Læs vores interviews med Sanne, Kenneth og Souha herunder.

Sanne Møller

DNA interview med Sanne fra Mitziemee.com
© Sanne Møller

Navn: Sanne Møller
Alder: 36
Bopæl: Dubai
Beskæftigelse: Blogger (selvstændig med eget firma i Dubai)
DNA resultater: 100% Østasiatisk
Hjemmeside: www.mitziemee.com

 

Kan du kort fortælle hvem du er, og hvad din historie er?

Hej, jeg hedder Sanne. Jeg er adopteret fra Sydkorea og kom til Danmark, da jeg var 3 måneder gammel. Jeg er opvokset i en lille landsby i Jylland, og min barndoms sommerferier blev primært brugt i sommerhuset ved Vesterhavet samt på bilferier til diverse byer i Tyskland. Det var først som 15-årig, at jeg rejste med fly for første gang. Min familie havde vundet en rejse i et tv-program, og turen gik til Grønland. Det var en fantastisk rejse, og det blev startskuddet til et omflakkende liv, der gennem årene har bragt mig til mere end 30 forskellige lande.

Siden jeg blev student har jeg boet i udlandet ad flere omgange. Jeg har arbejdet i rejsebranchen i mange år, som blandt andet guide, stewardesse og pilot, og for 5 år siden flyttede jeg til Dubai med min mand Poul. Selvom der i starten var en del kameler at sluge, er vi begge to blevet rigtig glade for livet hernede i solen. Fra Dubai er der kun en kort flyvetur til et væld af spændende destinationer i Afrika, Europa og Asien, og jeg tror aldrig, at jeg har rejst så meget, som siden vi flyttede herned.

 

Hvad vidste du om din genetiske baggrund før du tog DNA testen?

Jeg er adopteret fra Korea, og jeg har været tilbage flere gange for at finde ud af mere om mine rødder. Det eneste jeg har kunnet finde ud af er, at min biologiske mor var 32 år gammel, da hun fik mig, så jeg vidste ingenting om min genetiske baggrund, før jeg tog testen.

 

Hvordan passede det du vidste om din baggrund, overens med hvad DNA resultaterne viste – blev du overrasket?

Jeg kan ikke påstå, at jeg blev overrasket over resultatet, for jeg ser vist ret koreansk ud.

 

Du er bosat i Dubai, så hvad betyder det ‘at være dansk’ for dig i din hverdag – er der nogle danske værdier du har med dig?

Hernede får jeg tit at vide, at danskere er meget åbenmundede. At vi siger, hvad vi mener, og at vi sjældent bekymrer os om at pakke tingene ind. Hvis det er ensbetydende med at være dansk, så er det helt sikkert noget, jeg har med mig.

Over 85% af befolkningen i Dubai er tilflyttere, og i stedet for at tale om vejret, er det første man bliver spurgt om, hvor man er fra. Hvis jeg svarer at jeg er dansk, bliver det ofte mødt med stor forundring, for internationale adoptioner er ikke særlig udbredt blandt størstedelen af de folkeslag der bor hernede. Nogle gange siger jeg, at jeg er fra Korea, bare for at slippe for at skulle forklare mig.

Dansk humor kan være ret sarkastisk, hvilket ikke altid går lige godt hjem hos andre kulturer, og mine dårlige danske jokes er tit blevet mødt af larmende tavshed. I en smeltedigel som Dubai har man en unik mulighed for at konfrontere sine egne fordomme. Vores venner kommer fra hele verden, og min erfaring er, at jo flere forskellige mennesker fra andre lande, man lærer at kende, desto mindre rolle spiller nationaliteten.

 

Har resultaterne indflydelse på hvordan du ser dig selv og verden, og tror du det vil påvirke dine fremtidige rejser?

Selve DNA-resultatet kom ikke som den store overraskelse, men derimod har man gennem Ancestry (momondos DNA samarbejdspartner) mulighed for at starte sit eget stamtræ. Man har også adgang til en liste over andre brugere, som man kan være beslægtede med, og det var denne liste, der var mest interessant for mig. Jeg kunne nemlig se, at mange af de mennesker, som Ancestry.com havde vurderet kunne være fjerne familiemedlemmer til mig, faktisk ikke bor i Korea, men er spredt over det meste af verden. Jeg har tænkt mig at tage kontakt med dem alle sammen, og forhåbentligt kan det bringe mig nærmere på sporet af mine egne rødder.

 

Hvorfor synes du The DNA Journey er vigtig for Danmark?

I dag taler man meget om vigtigheden af at bevare de danske værdier, men hvad menes der egentlig med det? Og hvor mange er det, der rent faktisk kan kalde sig 100% danske? Min farfar var meget interesseret i slægtsforskning, og han fandt ud af, at min gamle fredericianske arbejderfamilie faktisk også havde slægtninge i USA. De fleste af mine venner i Danmark har også familie i andre lande.

Jeg tror selv jeg er et godt bevis på at danskhed ikke sidder i DNA. Jeg føler mig 100% dansk og mine udenlandske venner ser mig også som værende meget dansk på både godt og ondt. Jeg har været i Korea flere gange, og på trods af at jeg ifølge Ancestry’s DNA test er 100% Østasiatisk, så føler jeg mig bestemt ikke koreansk. I Korea er der ligesom i Danmark en masse uskrevne regler for, hvordan man opfører sig, og koreanerne kan derfor lynhurtigt se, at jeg på trods af mit koreanske udseende, må være opvokset et andet sted.

Jeg synes at The DNA Journey er et vigtigt bidrag til debatten, for hvis danskhed ikke er genetisk betinget, men derimod kulturelt, så burde vi vel heller ikke være så bange for at byde fremmede velkommen? Selvfølgelig med forventning om tolerance, åbenhed og respekt fra både gæst og vært.

 

Kenneth Nguyen

momondo interviewer fotograf Kenneth Nguyen
© Kenneth Nguyen

Navn: Kenneth Nguyen
Alder: 33 år
Bopæl: København K
Beskæftigelse: Fotograf
DNA resultater: Det viser sig at jeg er 84% Øst asiatisk, 15% Polynesien og 1% af anden region
Hjemmeside: www.kennethnguyen.com

 

Kan du kort fortælle hvem du er, og hvad din historie er?

Selvstændig fotograf med Vietnamesiske rødder, født og opvokset i Danmark. Min mor og far flygtede efter Vietnamkrigen sluttede, hvor begge forældre blev reddet af et Norsk skib der fragtede dem til Singapore, hvor de efter to år blev familiesammenført med resten af familien i Odense.

 

Hvad vidste du om din genetiske baggrund før du tog DNA testen?

Ikke meget, min onkel har altid sagt at vi bestod af 3% kinesisk, men jeg er var ikke sikker på om det bare var noget han sagde fordi Vietnam ligger lige op til Kina.

 

Hvordan passede det du vidste om din baggrund, overens med hvad DNA resultaterne viste – blev du overrasket?

Egentlig ikke, jeg havde håbet at der var lidt andet end asiat, det kunne være sjovt, men jeg er åbenbart all asian.

 

Du er bosat i Danmark men rejser rundt i hele verden i forbindelse med arbejde og hobby, så hvad betyder det ‘at være dansk’ for dig i din hverdag – er der nogle danske værdier du tager med dig når du rejser?

At være dansk for mig betyder det at jeg ved hvor hjem er. Selvom jeg elsker at rejse så elsker jeg også at komme hjem hvor jeg har min base, min familie, min elskede kærlighed og tryghed. Som man siger “Ude godt, men hjemme er bedst”. Det er lidt svært at tage noget med der viser at jeg er dansk når jeg er ude og rejse på grund af mit udseende, men til gengæld er jeg en meget imødekommende, velkommende person ligesom Danmark var da de tog imod min forældre. Danmark er skyld i den person jeg er i dag og den bedste måde for mig at takke Danmark er at være den bedste repræsentant jeg kan være når jeg møder nye mennesker de steder jeg rejser.

Har DNA resultaterne indflydelse på hvordan du ser dig selv og verden, og tror du det vil påvirke dine fremtidige rejser?

Nej overhovedet ikke, men det er en sjov historie at kunne dele med andre.

 

Hvorfor synes du The DNA Journey er vigtig for Danmark?

Med alt det der forgår med politik og fremmedhad på Facebook, synes jeg det er enormt vigtigt at give det budskab, hvor meget vi alle minder om hinanden. Faktisk burde det ikke være nødvendigt at minde hinanden om det. Vi som mennesker er i en helhed skabt af det samme. Religion, hudfarve og baggrund burde ikke opdele os i forskellige kategorier… Vi er alle sammen mennesker og det burde være den eneste kategori der fandtes.

 

Souha Al-Mersal

momondo interviewer Souha Al-Mersal
© Souha Al-Mersal

Navn: Souha Al-Mersal
Alder: 28 år
Bopæl: Jordan
Beskæftigelse: Freelancejournalist i Mellemøsten
DNA resultater: 61% Mellemøsten, 13% Afrika sydøstlige Bantu, 26% andre regioner
Hjemmeside: www.souhaalmersal.com

 

Kan du kort fortælle hvem du er, og hvad din historie er?

Jeg er en 28-årig Københavns kvinde med mellemøstlige rødder. Jeg har altid været nysgerrig af natur og mødt nye mennesker med imødekommenhed og eftertanke. Jeg er til dagligt selvstændig journalist og blogger.

Jeg har siden barnsben haft trang til at opsøge mellemøstlige lande, dels fordi jeg er nysgerrig på de ting der foregår, men ligeså meget for at opsøge mine rødder. Jeg har været nysgerrig på at vide mere om min genetiske baggrund og slægtshistorie. Det har derfor været en fantastisk mulighed at være med i momondos DNA-rejse.

 

Hvad vidste du om din genetiske baggrund før du tog DNA testen?

Jeg har altid fået fortalt at, jeg har mellemøstlige rødder og at mine bedsteforældre flygtede fra Palæstina i 1948. Dvs. mine onkler og tanter fra min mor og fars side er alle blevet født i palæstinensiske flygtningelejre rundt omkring i Libanon og Syrien. Jeg har fået fortalt mund til mund historier om de første år i værtslandet Libanon, og hvordan min familie har etableret sig som flygtninge i Tripoli, i det nordlige Libanon.

 

Hvordan passede det du vidste om din baggrund, overens med hvad DNA resultaterne viste – blev du overrasket?

Det faktum, at over halvdelen af mit DNA kommer fra Mellemøsten stemmer godt overens med, hvad jeg forestillede mig om min genetiske baggrund. Men det at 10% af min genetiske baggrund kommer fra henholdsvis Grækenland og Italien var nok noget som kom bag på mig. Det har fået mig til at reflektere mere over, hvor tæt landene omkring Middelhavet alligevel er connected, og hvor meget folk egentlig har fælles gener uden at være bevidst om det.

 

Det har været vigtigt for dig og din mand at kende jeres genetiske baggrund, hvorfor og hvad betyder det for jer nu hvor I har resultaterne?

Det har været spændende at finde ud af, hvilke gener vi har til sammenligning, fordi vi føler at vi har den samme baggrund og temperament. Efter vi har fået resultaterne føler vi, vi har fået større klarhed omkring vores slægtshistorie, at vi på trods af den geografiske afstand er vokset op med de samme mellemøstlige gener.

 

Du er bosat i Jordan, så hvad betyder det ‘at være dansk’ for dig i din hverdag – er der nogle danske værdier du har med dig?

For mig er det at være dansk ikke forankret i nogen DNA-resultater eller den arvemasse, vi har. Det er derimod, i mine øjne, den følelse man går rundt med, tilhørsforholdet og sæt af værdier, som får en til at handle og ytre sig ’dansk’. Selvom jeg har mellemøstlige gener, anser jeg mig også mig selv som enorm dansk, eftersom hele min opvækst og uddannelse har været i Danmark, hvor min dannelse og mentalitet har båret præg af de danske værdier. Det at man tænker selvstændigt, er kritisk anlagt og søger dannelse ude i den store verden – er værdier jeg har med mig fra det danske samfund. Vores DNA er bare de unikke genetiske detaljer, som former vores udseende og identitet så vi hver især får en unik udstråling i verden.

 

Har resultaterne indflydelse på hvordan du ser dig selv og verden, og tror du det vil påvirke dine fremtidige rejser?

Det er enormt berigende at vide, at man rummer så mange nuancer i sine genetiske masse, selvom man det meste af sit liv ’kun’ er vokset op et sted, og kender de samme mennesker.

Jeg har Mellemøstligt blod, men i hjertet og sindet føler jeg mig dansk. Fordi jeg er en selvstændig kvinde, som vægter sin karriere og følger sine drømme. Jeg har gennem min opvækst og uddannelse har været i Danmark lært at være kritisk, reflekteret og tænke på begge sider af sagen, hvor min dannelse og mentalitet har båret præg af de danske værdier. De værdier er dybt forankret i min tankesæt og måde jeg betragter verden på.

 

Hvorfor synes du The DNA Journey er vigtig for Danmark?

Jeg tror ’The DNA Journey’ og generelt det fokus der pt. er omkring slægtsforskning og moderne DNA-tests, giver en sund erkendelse af den menneskevandring der har været i verden. Jeg tror ikke der er en given genetisk sammenslutning for, det som man kan kalde for ’ren dansk’. Ifølge forskere findes, der på jorden ikke et bestemt menneske, som nedstammer 100% fra et sted. Det har ’The DNA Joruney’ hjulpet mig med at indse og givet mig lysten til at rejse mere ud i vejen og opleve nye kulturmøder.

 

Vi vil gerne sige stort tak til Sanne, Kenneth og Souha for at have lyst til at være en del af The DNA Journey. Er du blevet nysgerrig på din egen genetiske baggrund? Så har du lige nu chancen for selv at vinde et DNA-kit samt en DNA-rejse, i Let’s Open Our World konkurrencen. 

Oprindeligt publiceret

19/04/2017