Spar penge og stræk stængerne: Sådan booker du den bedste mellemlanding til din næste rejse

Lyst til at spare penge og opleve noget nyt og uventet? Så brug dine mellemlandinger kreativt. Vi deler vores bedste tips til at booke flyforbindelser og hvordan du får det bedste ud af tiden i lufthavnen

Lav den optimale mellemlanding med vores tips til flyforbindelser

Lav den optimale mellemlanding med vores tips til flyforbindelser

Kategori Nyheder & tips

Dato 18/05/2017

Mens nogle rejsende ser mellemlandinger som en ulempe, ser andre dem som en fantastisk mulighed – en mulighed for at spare penge, få strukket benene lidt og måske endda tilføje endnu en by til rejseplanen. Her hjælper vi dig til at træffe en bedre og mere oplyst beslutning næste gang, du finder flyforbindelser. Læs om fordelene og ulemperne ved at booke flyrejser med mellemlandinger.

Som en ekstra bonus afslører vi også hvilke lufthavne, der ifølge de seneste tal OAG fra flybranchen er de største knudepunkter for flytrafik. Du får nogle interessante fakta og tips til at finde underholdning i og omkring lufthavnen, i tilfælde af at du skulle ende i en af disse lufthavne under din næste mellemlanding.

Selskabernes mellemlandinger og selvvalgte mellemlandinger

En mand tjekker afgangsskærmen for at finde sin gate - Bristol Airport, Storbritannien
En mand tjekker afgangsskærmen for at finde sin gate – Bristol Airport, Storbritannien

Traditionelt set er en mellemlanding et hvilket som helst stop på en flyrejse, hvor passagererne skal skifte fly undervejs til den endelige destination. For nutidens globale rejsende er dette stop ikke nødvendigvis et problem. Mange foretrækker det faktisk. 37% af alle rejsende er villige til at vente mere end fire timer under en mellemlanding for at spare 1345 kr. og for milleniumgenerationen er det tal helt oppe på 55%, ifølge tal fra analysefirmaet OAG, der samler fakta og tal fra rejsebranchen OAG.

Der er to typer mellemlandinger. Der er dem, der er en del af ruten på den flyrejse, du har købt, og som er planlagt af flyselskabet eller af en hjemmeside, der sælger flyrejser. Og så er der dem, du selv planlægger og booker separat, også kendt som selvvalgte mellemlandinger.

En selvvalgt mellemlanding har ikke noget at gøre med nogen anden flybillet, du har købt. Hvis du overvejer at købe en flyrejse med selvvalgt mellemlanding næste gang, du skal ud og flyve, er du ikke alene. Faktisk er 92% af de rejsende villige til at inddrage en selvvalgt mellemlanding under de rigtige betingelser, viser OAGs undersøgelser.

Planlæg din mellemlanding

Hvis du har en mellemlanding i Pisa, hvorfor så ikke spadsere ind til byen? Det tager dig kun 45 minutter til fods fra lufthavnen
I Hvis du har en mellemlanding i Pisa, hvorfor så ikke spadsere ind til byen? Det tager dig kun 45 minutter til fods fra lufthavnen

Den primære grund til, at folk booker deres egne mellemlandinger, er nok, at de gerne vil spare penge. Hvis du kan spare tusindvis af kroner på at flyve fra en alternativ lufthavn og kan finde en billig flybillet til denne lufthavn – hvorfor så ikke? En fremragende måde at gøre det på er at booke flybilletter hos lavprisselskaber og lokale selskaber.

Men husk, som det ofte er tilfældet med lavprisflyselskaber, får du måske ikke lov at checke baggage ind uden at betale ekstra, så husk at dobbelttjekke købsvilkårene for netop din billet og læs alle restriktionerne.

Hvis du beslutter dig for at tjekke et stykke bagage ind på turen til din mellemlanding, skal du også samle det op fra baggagebåndet, finde ud af lufthavnen og så tjekke ind igen og gå igennem alle sikkerhedsprocedurerne igen. Det kan sluge tid, hvorfor mange med selvvalgte mellemlandinger foretrækker kun at flyve med håndbagage.

Passagererne venter tålmodigt på at hente deres baggage fra kuffertbåndet i Schiphol Airport, Amsterdam, Holland
Passagererne venter tålmodigt på at hente deres baggage fra kuffertbåndet i Schiphol Airport, Amsterdam, Holland

Vi ved godt, du er en rutineret rejsende, men i tilfælde af at du ikke allerede gør det, vil vi minde om at tjekke lufthavnens bogstavkode hver gang, du booker en selvvalgt mellemlanding (eller en flybillet i det hele taget). Nogle storbyer som fx New York har flere lufthavne og en flyrejse med mellemlandinger kunne her betyde, at du skulle skifte lufthavn. Hvis det er tilfældet, skal du også booke yderligere transport (tog, taxa, bus) til den næste lufthavn.

Generelt er det altid en god ide at dobbelt- eller trippeltjekke lufthavnskoden. Det ville være lidt af et nummer at ende i San Antonio i Chile, hvis du egentlig ville være taget til San Antonio i Texas. Men på den anden side: Sig aldrig nej til et nyt eventyr!

Forlæng dit mellemlandingsophold

Måske er du motiveret af ideen om at tilføje et ekstra stop til din rejseplan og udforske mere end én by på din ferie. Hvis det er tilfældet, så overvej at forlænge din mellemlanding med en overnatning eller to, eller bare et par timer – tilstrækkelig tid til at komme ud af lufthavnen og nyde byen, mens du stadig kan nå tids nok tilbage til din næste flyforbindelse. Ved at føje endnu en destination til din rejseplan, kan du måske se to steder til den samme pris – og endda spare penge, hvis du gør det rigtigt.

Overvej at mellemlande i Islands hovedstand, Reykjavik, og få et par timer eller ligefrem nogle dage med nye eventyr i bjergtagende natur
Overvej at mellemlande i Islands hovedstand, Reykjavik, og få et par timer eller ligefrem nogle dage med nye eventyr i bjergtagende natur

Nogle flyselskaber, som fx Icelandair, er kendt for deres fordele i forbindelse med mellemlandinger. Icelandair tilbyder sine passagerer muligheden for at få op til syv nætters ophold ved en mellemlanding i selskabets knudepunkt Reykjavik – uden at billetten bliver dyrere. Dermed får man mulighed for at nyde et rejsemål, man ellers ikke havde tænkt på at udforske.

Ofte viser disse flyforbindelser sig at være billigere for de rejsende. En nylig søgning på momondo* efter flybilletter fra Amsterdam til Boston resulterede i en rute til omkring 3.500 kr. med en 17 timers mellemlanding i Reykjavik med Icelandair, hvorimod et direkte fly med andre selskaber kommer til at koster over 5.000 kr. som minimum.

Emirates er et andet flyselskab, som opfordrer sine passagerer til at tage en mellemlanding med i deres rejseplaner. De tilbyder et pakketilbud til rejsende, som ønsker at afsætte en dag til at se deres knudepunkt Dubai. Pakken er ikke helt gratis, men kan koste så lidt som 425 kr. og inkluderer en hotelovernatning, et visum og befordring til og fra lufthavnen.

Hvad sker der, hvis jeg misser min flyforbindelse?

De rejsende bevæger sig gennem Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris
De rejsende bevæger sig gennem Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris

For hver lufthavn er der en anbefalet nedre grænse for den tid, du har mellem to flyforbindelser. For eksempel er minimumstiden i Paris-Charles de Gaulle Airport 60 minutter, hvis du skal skifte fly i samme terminal. Hvis du skal over til Terminal 3, anbefaler CDG at have mindst 90 minutter. Lufthavnens anbefalede minimumstider finder du som regel på lufthavnens officielle hjemmeside.

Hvis du har købt din billet fra en hjemmeside, der sælger flybilletter, og den inkluderer en mellemlanding, vil flyselskabet i de fleste tilfælde gøre sit bedste for at få dig med på et andet af deres fly eller et fly med et af deres partnerselskaber. Glem ikke at dobbelttjekke vilkårene for den type billet, du har købt – bare for at være på den sikre side.

Du får dog ikke erstatning, hvis du har købt to separate billetter og misser dit fly. At have en ide om den minimumstid, du har brug for til transfer, hjælper dig til at planlægge din flyrejse bedre og sparer dig for det meste af stressen over at nå dit næste fly.

Knudepunkter efter region

Passagererne står i kø til deres fly i Heathrow Airport - London, Storbritannien
Passagererne står i kø til deres fly i Heathrow Airport – London, Storbritannien

Med tusindvis af mellemlandinger hver dag er de lufthavne, som danner knudepunkter for flytrafik, også de travleste. Ikke bare når det gælder flytrafik, men også mht. køer. I det nedenstående opridser vi hvilke lufthavne, der har flest forbindelser og dermed er de største knudepunkter, ud fra det maksimale antal potentielle flyruter per time. De kaldes også megahubs (megaknudepunkter) og sammenlignes på denne rangliste OAG Megahub Index 2016**.

Europa

Folk, der ofte rejser til London’s Heathrow Airport (LHR) ved, at selv den anbefalede minimumstid på en time mellem to flyforbindelser er risikabel (selv i den samme terminal). Heathrow er så enorm, at den faktisk er Europas største knudepunkt. Der er planer om at udvide med en tredje landingsbane, så den forventes kun at blive større og endnu mere fyldt med mennesker.

Hvis du har et par timer, du skal slå ihjel, kan du komme til Londons centrum på under tre kvarter via metroen eller hoppe ombord på bussen Heathrow Express, der tager dig til Paddington Station på bare et kvarter. En anden mulighed er at nuppe en 20 minutters taxatur til Windsor Castle. Det er det slot i Europa, som har været beboet i længst tid og er Dronning Elizabeth IIs foretrukne weekendslot.

Flybilletter til London

Nordamerika

Kunstudstillingen “The Sky’s the Limit” forbinder Concourse B og C i Chicago O'Hare Airport
Kunstudstillingen “The Sky’s the Limit” forbinder Concourse B og C i Chicago O’Hare Airport

Chicago O’Hare International Airport (ORD) er ikke bare den største spiller på lufthavnsområdet i USAs Midwest. Det er også det største knudepunkt i USA. Den kæmpemæssige grund er så stor, at passagerer, der går fra terminal til terminal, kan få lidt tiltrængt motion. Man kan komme op på at gå næsten to kilometer, hvis man går hele vejen fra Concourse C i Terminal 1 til bunden af Concourse L i Terminal 3. Yogierne kan glæde sig over, at der er et yogarum i Terminal 3 – det perfekte sted at strække ud inden en lang flyvetur!

Flybilletter til Chicago

Latinamerika

Brasiliens São Paulo-Congonhas Airport (CGH) er en af São Paolo-områdets fire lufthavne. Siden 1985 har der ikke afgået internationale flyforbindelser fra CGH, så det er meget sandsynligt, at du kun kommer til denne lufthavn, hvis du planlægger at flyve indenrigs i Brasilien. Og hvorfor skulle du ikke det? Fra CGH kan du komme til Rio de Janeiros vidunderlige sandstrande på bare 50 minutter i fly, eller du kan begive dig ud længere ud på eventyr til den solrige halvø Recife eller Amazonas hovedstad Manaus.

Flybilletter til São Paulo

Mellemøsten og Afrika

Terminal 3 i Dubais lufthavn blev betragtet som den største bygning på jorden, dengang den blev bygget
Terminal 3 i Dubais lufthavn blev betragtet som den største bygning på jorden, dengang den blev bygget

Verdens travleste lufthavn for international passagertrafik viser sig at være Dubais lufthavn – Dubai International Airport (DXB). DXB sender årligt 90 millioner rejsende gennem sine terminaler. Hvis det ikke lyder som en del trængsel til fods, prøv så at tænke på at DXB havde 88,545 forbindelser på sin travleste dag i 2015, ifølge den samme OAG-undersøgelse.

DXBs gigantiske område er så velkendt, at National Geographic producerede en dokumentarserie i 10 afsnit om lufthavnen. Serien, hedder Dubais Lufthavn, giver seerne et blik bag kulisserne i det daglige arbejde i lufthavnen.

Flybilletter til Dubai

Asien og Stillehavsregionen

På den indonesiske ø Java finder du Soekarno-Hatta International Airport (CGK), der er lufthavn for Indonesiens hovedstad Jakarta og det omkringliggende storbyområde. OAG rangerer den som verdens 7. største trafikale knudepunkt, og den er kendt for at være den travleste lufthavn på den sydlige halvkugle. CGK kan prale med gratis Wifi, 21 læsehjørner spredt udover terminalerne og sågar en golfbane til venstre for lufthavnens hovedindgang.

Flybilletter til Jakarta
Hvis du er så heldig at få en mellemlanding i en af verdens 10 bedste lufthavne og shoppetrangen melder sig, så glem ikke at tjekke vores guide til at få mest muligt ud af de toldfrie butikker. Hav en skøn rejse!

 

*For en 10-dages rejseperiode i september 2017. Søgning foretaget i april 2017
**OAG lavede indekset ved at beregne det samlede antal mulige forbindelser mellem ankomster og afgange inden for en ottetimers periode på en enkelt dag i de største lufthavne (baseret på planlagte passagerpladser i 2014)

Oprindeligt publiceret

18/05/2017