Verdens mest inspirerende modebyer: Designere og kreative talenter deler deres hemmeligheder

Moden er ved at blive global, men der er stadig visse byer, som er længst fremme i skoen. Vi møder unge kreative fra verdens modebyer for at forstå, hvad der gør disse byer unikke

Direkte fra New York City: NiNA TiARi's Street Style Story

Direkte fra New York City: NiNA TiARi's Street Style Story

Kategori Kultur Storbyferie

Dato 06/07/2017

Om den er minimalistisk cool, farverig eller iøjnefaldende – enhver by har sin egen stil, som afspejler dens kultur, vejrlig og historie. Men nogle byer har bare noget ubestemmeligt, som gør dem til bannerførere for mode og stil.

Vi har lavet en liste med de mest trendy modebyer i verden og mødt designere, butiksejere og andre kreative for at forstå de aktuelle trends, hvad der gør deres by stilfuld og hvilke steder og begivenheder, som inspirerer dem.

Paris – Centre Commercial, Sébastien og François

Sébastien Kopp og François Morillion – iværksætterne bag Centre Commercial
Sébastien Kopp og François Morillion – iværksætterne bag Centre Commercial

Med sin lange tradition for luksusvarer står Paris fortsat som en af verdens mest modebevidste byer. Butiksejerne Sébastien og François afslører nogle af byens hemmeligheder.

Mens kvinderne går efter den klassiske stil med høje hæle og nederdele, er mændene ikke nær så velklædte. Et lille mindretal går dog bedre klædt end du nok vil se noget andet sted. Stilen er en anelse mere tilbageholden end steder som London eller Tokyo -“Vi holder det enkelt og neddæmpet, men elegant.” Paris er ikke den trendsætter, du måske ville tro – “Der kommer ikke mere fra Paris end fra andre byer. Faktisk er vi mere inspireret af Berlin, New York og København.”

Måske spørger du dig selv, hvad der gør Paris til en sådan en fantastisk inspirationskilde. “Lyset, solnedgangen og himlen, som nogle gange er pink, arkitekturen, der giver dig følelsen af at leve i forrige århundrede, cafeer med udendørsterasser til alle sider.”

Inde i Centre Commercial
Inde i Centre Commercial

Efter at have snuset til markedet for miljøvenlige sneakers besluttede Sébastien Kopp og François Morillion at udvide horisonten og etablere en butik/kreativt rum. Resultatet blev Centre Commercial. Lokalerne danner ramme om et af hovedstadens mest interessante udvalg af herre- og dametøj og kan også transformeres til et sted for produktlanceringer og events.

Berlin – Steinrohner, Inna og Caroline

Kvinderne bag Steinrohner – Inna og Caroline
Kvinderne bag Steinrohner – Inna og Caroline©Christine Kreiselmaier

Inna Stein og Caroline Rohner, duoen bag det unge berlinermærke Steinrohner, løfter sløret, for hvad der gør Berlin til et af verdens mest interessante modemekkaer.

“Folk følger ikke modeindustrien, men skaber deres egen stil, primært inspireret af nattelivet og kunstverdenen. Trenden er at gå med noget, som virker uperfekt og anelse skørt,” fortæller Inna og Caroline.

Når det kommer til shoppingvaner, foretrækker berlineren at finde sin næste perle på loppemarkedet. En ting, man ikke skal bekymre sig om her, er høje hæle: “I Paris så vi mange høje hæle på gaden. De var kombineret med andre ting på en rigtig cool måde og helt integreret i hverdagslivet. Det er ret usædvanligt at gå med hæle i Berlin.”

Når det kommer til inspirationskilder, mangler Inna og Caroline ikke steder: den hyggelige restaurant Pri Maria og sene cocktails på Beuster. Når det er tid til et pusterum, udforsker duoen naturområderne i Brandenburg.

Steinrohner – Édition Cactus
Steinrohner – Édition Cactus ©Christine Kreiselmaier

Steinrohner er Inna Stein og Caroline Rohner, som har rødder i Rusland og Schweiz. De to designere mødtes på designstudiet på Kunsthochschule Berlin og besluttede at danne deres eget mærke, Steinrohner, i 2013.

København – Henrik Vibskov Boutique, Rune Park

Rune Park – Henrik Vibskov Boutique
Rune Park – Henrik Vibskov Boutique

For at få en bedre forståelse af den tilsyneladende lette, uprætentiøse stil, som københavnerne er kendt for, har vi sat os ned med Rune Park, indkøber i Henrik Vibskov Boutique.

Rune definerer den lokale stil som afslappet og ukompliceret, men stadig elegant og raffineret. “Essensen i den københavnske stil er elegance og funktionalitet med et twist, i og med at vi alle skal kunne komme rundt på cyklen. Her kan man finde alt fra aktuelt street wear til avantgardemode og skandinavisk minimalisme.”

Københavnerne følger ikke bare de foreskrevne modetrends – de “er rigtigt gode til at tilføje deres eget twist til looket med uventede farver, print og lag-på-lag.” Noget, du vil se rigeligt af her, er sneakers. “Sneakers har været meget populære blandt danskerne i et stykke tid nu. De danske piger var faktisk blandt de første til at tage festkjole på til sneakers.”

På spørgsmålet om hvor han finder sin inspiration, taler Rune om sin bydel Vesterbro, et sted kendt for sin mangfoldighed og for at have sin helt egen ånd, som tiltrækker kunstnere, designere og andre kreative.

Inde i Henrik Vibskov Boutique
Inde i Henrik Vibskov Boutique

Rune Park har en bachelor i fashion management og har arbejdet med indkøb, branding, design, detailhandel og marketing for mærker som Hugo Boss og Armani.

Butikken Henrik Vibskov Boutique har eksisteret siden 2006 og fører forskellige mærker som fx Commes Des Garcons, Issey Miyake, Yohji Yamamoto, Raf Simons, Y-3 såvel som en række andre undergrundsdesignere og -kunstnere.

Helsinki – PRE Helsinki, Maija Juutilainen


Selvom Helsinki ligger og putter sig i et koldt hjørne af Nordeuropa, formår byen at skabe bølger, der spreder sig gennem modeverdenen. Maija Juutilainen, PR- og marketingschef hos PRE Helsinki forklarer, hvad der er op og ned i Helsinkis modeverden.

Vejret spiller en vigtig rolle, for hvordan finnerne klæder sig. “På grund af de temmeligt ekstreme temperaturer er mode i Helsinki ret årstidsbestemt og praktisk, og det er vores farvebrug også. Om vinteren handler det hele om sorte og grå frakker og sweatere, mens sommeren varsler flere farver og print.”

Det, der gør Helsinkis stil til noget helt særligt, er blandingen af østlige og vestlige inspirationskilder, krydret med personlige tilføjelser.

Så hvor skal du hente din inspiration, hvis du ønsker at imitere helsinkistilen? Hel-Looks, en af Helsinkis bedste street style blogs, giver et unikt perspektiv på den lokale modeverden. Den årlige Flow Festival samler Helsinkis indbyggere på et af byens cooleste steder, et gammelt elværk tæt på byens centrum.

Et af PRE Helsinki's designermærker – Juslin Maunula – viser deres kollektion
Et af PRE Helsinki’s designermærker – Juslin Maunula – viser deres kollektion ©Lina Jelanski

PRE Helsinki er en organisation, der fokuserer på internationalisering og eksport af finsk mode. Denne vækstplatform, der blev i dannet i år 2012, promoverer og støtter de mest kreative og talentfulde finske modedesignere og -mærker.

Istanbul – Merve Odabaşı

Merve Odabaşı
Merve Odabaşı

Istanbul, en by med mange farver og facetter, kommer med sikkerhed til at sætte sit præg på modeverdenen. Den unge designer Merve Odabaşı afslører nogle af byens hemmeligheder, når det kommer til mode og stil.

“Istanbul foretrækker tøj, der bevæger sig let og komfortabelt med kroppen, såsom tynde t-shirts, bluser, nederdele, denimbukser eller shorts. Tyrkere kan generelt godt lide at gå i sprælsk, farverigt tøj.” En af de ting, istanbuls indbyggere går efter, er at tiltrække sig opmærksomhed ved iøjnefaldende og ekstravagant tøj.

Merve finder sin inspiration i Istanbuls betagende arkitektur og smukke landskab, som fx Bosporusstrædet, Hagia Sophia, Basilikacisternen, Galatatårnet og Den Store Bazar, et af de ældste overdækkede markeder i verden.

Merve Odabasis QUILT-design med Istanbul i baggrunden
Merve Odabasis QUILT-design med Istanbul i baggrunden

Merve udviklede tidligt en interesse for design. I 2012 dimitterede hun med succes som designer fra kunstakademiet på Dokuz Eylul-universitetet og begyndte at arbejde for mærket Lug von Siga. I 2015 designede hun sin egen kollektion, QUILT, som endte med at vinde prisen Koza Young Fashion Designers award.

Los Angeles – Sonia Boyajian

Sonia Boyajian
Sonia Boyajian

Smykkedesigneren Sonia Boyajian giver os sit bud på, hvad der gør solrige Los Angeles til en af verdens mest moderigtige byer.

Farver er et vigtigt element. “Vi er ikke bange for at tage farver og modige prints på.” Hippiekulturen er en vigtig indflydelseskilde, og når du ser dig omkring, vil du få en stærk fornemmelse for den rock’n’roll bohemefølelse, der gennemsyrer byen: “Alt er tilladt – jeans, løstsiddende toppe, stærke farver og cashmeresweatre.”

Nogle af de steder, Sonia henter inspiration fra, er bjergene ved Griffith Park (det er der, Hollywoodskiltet er), madmarkedet Hollywood Farmers’ Market, kunstgalleriet Hauser & Wirth, vintagebutikken The Way We Wore samt loppemarkedet Pasadena City College Flea Market.

Sonia Boyajians værksted i Los Angeles
Sonia Boyajians værksted i Los Angeles

Sonia Boyajian designer smykker, der er med til at fortælle historien om de kvinder, der går med dem. I sine kreationer stræber hun efter at skabe harmoni mellem tekstur, materiale, kultur og humør og skaber derved en personlig udsmykning, som bliver et materielt udtryk for mennesket, som bærer det.

New York – NiNA TiARi

Nina Tiari
Nina Tiari

New York- bliver år efter år kåret til modens hovedstad, så vi har sat new yorker-designeren Nina Tiari stævne for at belyse det stærke forhold mellem moden og New York.

“I New York definerer vi normalt os selv ved vores foretrukne transportmiddel. Når det er sagt, foretrækker new yorkere typisk at bære tøj, som er funktionelt, så man kan komme omkring med minimale gener, som er alsidigt, så det fungerer både dag og aften – alt sammen mens det udviser individualitet, personlighed og god stil. Vi gemmer os ikke i stilfulde biler for at gøre et godt indtryk – vi tager stilen på!”

En inspirationskilde er selve byen, med sine bygninger, street art og farver. “Jeg nyder at gå lange ture fra kvarter til kvarter og lægge mærke til, hvordan bygningernes farver står mod himlen og træerne, den markante ændring i stil, når årstiden skifter, og at beundre de afrevne reklamer blandet med graffiti, der skaber interessante teksturer og farvepaletter.”

NiNA TiARis Street Style Story
NiNA TiARis Street Style Story

Nina Tiari er uddannet i modedesign fra Parsons New School for Design og har også læst kunsthistorie på New York University. Hun fortsatte sin fordybning i mode ved at style kendte kunder såsom Kanye West, Jay Z og Madonna.

London – The Fashion Samaritan, Luke Ross

 Luke Ross – manden bag modebloggen The Fashion Samaritan
Luke Ross – manden bag modebloggen The Fashion Samaritan

London, byen, hvor du finder nogle af verdens mest trendsættende modemærker, er blandt giganterne, når det kommer til god stil. Luke Ross, stemmen bag modebloggen The Fashion Samaritan, fortæller os lidt om den lokale modeverden.

Luke peger på to ting, der påvirker den lokale stil: Det lunefulde vejr, der blev katalysator for de smukke overtøjskreationer fra ærkebritiske mærker som Burberry, Belstaff og Barbour. Og så det britiske skrædderhåndværk, som har udviklet sig og overskredet det seriøse og forretningsmæssige look, som man ser det hos Paul Smith.

London oplever for tiden, at den eksperimenterende stil er på vej frem. “Efter i årevis at have fejret det traditionelle skrædderhåndværk, anerkender London nu de friske talenter, som dedikerer sig til at skabe tøj, der fanger øjet og rykker grænser. Tag for eksempel J.W. Anderson, Christopher Kane og Craig Green – de er kendt for at tilføje deres eget interessante og overraskende twist til tøjet.”

Da Luke deler sine inspirerende steder og begivenheder med os, nævner han bl.a. madfestivalen Soho Food Feast, Balenciagaudstillingen på Victoria & Albert-modemuseet, byens arkitektur kendetegnet ved «de farverige huse i Notting Hill, den fantastiske udsigt til byens skyline ved One New Change, og det historiske håndværk, som det kommer til udtryk i of Somerset House.”

Luke Ross på gaden i London
Luke Ross på gaden i London

Luke Ross flyttede til London fra Australien for at studere modedesign og tekstiludvikling, men endte med at arbejde mere med styling og modemagasiner, da blev færdig. For at dække sit behov for daglig kreativ udfoldelse startede han The Fashion Samaritan – en base for ting, der inspirerer ham og forhåbentlig også andre.

Smut ikke videre endnu! Se de mest ekstreme shopping-steder verden rundt, og se hvor i verden du får de absolut bedste shoppingoplevelser.

Oprindeligt publiceret

06/07/2017