Gunnar Garfors: globetrotter og verdensrekordholder

I en alder af blot 37 år havde norske Gunnar Garfors gennemført noget, som de fleste andre ikke gennemfører i et helt liv – han havde besøgt hvert eneste land i verden. Her fortæller han om sine oplevelser og afslører sine rejsetips.

feature-globetrotter-rejs-verden-rundt

Gunnar nyder udsigten over sit fødested, Norge. © Garfors

Kategori Inspirerende interviews Nyheder & tips

Dato 05/02/2016

Norske Gunnar Garfors gør andre globetrottere misundelige. Ikke alene er han den yngste ”fritids-rejsende” nogensinde, der har besøgt samtlige klodens 198 lande*, han gjorde det endda, mens hans passede sit fuldtidsjob, som new media specialist og brugte kun weekender plus sine fem ugers årlige ferie!

Hans bog, 198: How I Ran Out Of Countries, blev udgivet sidste år, og vi har mødt verdensrekordholderen i et sjældent øjeblik mellem flyveturene for at få insiderviden om hans rejser på tværs af kloden.

Hvordan blev du interesseret i rejser?

Jeg var heldig at rejse meget fra en ung alder sammen med min familie og senere, da jeg var 17 år, tog jeg på Interrail alene. Men min interesse blev for alvor vakt i 2000, da jeg tog på min første rejse uden for den vestlige verden – et bryllup i Indien – og siden til Kina for at være sammen med min kæreste, der studerede der.

I 2004 besøgte jeg så Kazakhstan. For en norsk fyr som mig var det meget anderledes at opleve. Jeg blev oprindeligt inviteret til en konference, og jeg og min bror besluttede at bruge en ekstra uge på at udforske regionen. Efter det besluttede jeg, at jeg ville besøge de øvrige ”-stan”-lande – Tadsjikistan, Usbekistan, Kirgisistan, Turkmenistan, Afghanistan og Pakistan – fordi jeg var fascineret af landenes historier og generøsiteten hos de mennesker, jeg mødte. Disse rejser varede indtil 2008, og derefter besluttede jeg at rejse til alle lande i verden.

Jeg havde ikke mange penge, men alt, jeg har tjent, har jeg brugt på rejser. Det er jeg glad for, at jeg har gjort. Jeg har ingen dyr kunst, jeg har ingen bil, ingen hund, jeg har end ikke en CD-samling. Alt er gået til at rejse, som for mig er den vigtigste del af livet: At udforske verden!

peru-globetrotter-rejs-verden-rundt
En stolt Gunnar står på toppen af Machu Picchu. © Garfors.com

Hvordan har balanceret mellem dit arbejde og dine rejser?

Jeg har faktisk gjort det hele bid for bid, mens jeg passede et fuldtidsjob. Ofte fløj jeg ud på en onsdag aften, tog torsdag og fredag som feriedage, og kom så tilbage mandag morgen på kontoret.

Det er en bedre måde at gøre det på, synes jeg. Når folk rejser væk i lange perioder, har de tendens til at planlægge for meget, og hvis noget så går galt undervejs, får det en dominoeffekt på resten af turen. At opdele rejserne vil også give dig mulighed for virkelig at fordybe dig i de enkelte lande i stedet for at hoppe fra et sted til et andet.

Læs mere: Sådan finder du de billigste fly!

Hvordan sikrede du dig at du fik mest mulig ud af besøget med kort tid til rådighed?

Min hovedprioritet, når jeg rejser, er at opleve livet, som de lokale lever det, så jeg er for det meste bare hoppet ud i det og har opsøgt lokalbefolkningen i stedet for at få anbefalinger fra andre, som har besøgt stedet før mig.

Jeg elsker kort, og jeg sikrer mig altid, at jeg har et med mig, når jeg rejser, men ellers planlægger jeg ikke meget på forhånd. Jeg taler med de lokale. Jeg taler ikke mange sprog, men du kan faktisk klare dig de fleste steder med engelsk. Ellers er jeg altid blevet overrasket over, hvor mange talentfulde oversættere, du kan finde på gaden – de tager imod dig med åbne arme.

Ud over sprogbarriererne er der én ting, alle kan gøre, når de rejser til et nyt sted – smil! Det lyder indlysende, men et indbydende smil kan virkelig løse op for mange ubehagelige eller pinagtige situationer. Jeg har oplevet mange forskelle mellem kulturer og samfund på mine rejser, men smilet er universelt sprog, og vi skal lære at bruge det mere.

Hvad er dit favoritsted i verden?

Det er bogstavelig talt et umuligt spørgsmål at svare på, særligt fordi det er så personligt: Dine rejseoplevelser bliver nøjagtig lige så spændende, som du selv gør dem til. Vent ikke på, at de gode eller uforglemmelige oplevelser skal komme til dig: Du skal finde og gribe de øjeblikke. En ting, jeg kan sige, er, at mine oplevelser i både Irland og Brasilien var fantastiske, og at folk begge steder er ekstremt sociale, åbne og gæstfrie.

Narvik-verden-rundt-rejse-verden-rundt
En svævebane badet i polarlys glider gennem det fantastiske Narvikfjellet. © J-A Pettersen

Hvis jeg må fremhæve mit hjemland, må jeg sige, at jeg altid elsker at rejse op til min hytte i det nordlige Norge, lige uden for Narvik. Deroppe befinder man sig nord for polarcirklen, så om sommeren har man midnatssol, et utroligt landskab med utrolige bjerge, fjorde, gletsjere, øer, masser af fisk i havet og alt dufter levende og frisk.

Kommer du tilbage om vinteren, er solen væk – det er mørkt 24 timer i døgnet med blot en smule blåligt lys. Om natten kommer det utrolige, dansende nordlys frem. Det er fra en ekstrem til den anden. Det er utroligt og ulig alt andet, jeg har set på mine rejser.

Har du et godt råd til, hvordan man bevarer et åbent sind på rejser?

Begynd med at rejse i det små og tæt på dit hjemland. Det vil give dig en god fornemmelse af, hvor du ønsker at tage hen og hvilken type rejsende, du er. Hast ikke afsted og tag en rejse ad gangen. Det vil styrke din nysgerrighed på verden, gøre dig mere kreativ, motiveret til at spare penge og ivrig efter at udforske verden.

Læs mere: Sådan når du dine rejsemål i 2016

Hvordan får man mest ud af at rejse alene?

Der er to typer rejsende: Den, der kan rejse alene, og dem, der ikke kan. Ultimativt handler det hele om balance. Det er en god idé at researche lidt på sikkerhed og fremkommelighed. Nogle steder kan det at rejse i en stor flok virke intimiderende eller endda truende på de lokale, mens det at rejse alene kan betyde, at du nemmere falder ind i omgivelserne.

Det er også meget nemt at glemme, hvor sandsynligt det er, at du møder folk på vejen, både lokale og ligesindede rejsende. Vær positiv, sig oftere ”ja” – så møder du venner på ingen tid.

Læs mere: 20 uundværlige tips til den solorejsende / De 8 bedste destinationer for solorejsende

Hvad er dine bedste tips til budgetvenlige rejser?

Prøv at gå imod strømmen – rejs ikke, når alle andre rejser, for eksempel i skoleferierne. At eksperimentere lidt med alternative nærliggende lufthavne, når du booker, kan også spare dig for mange penge.

Hvis du har en mellemlanding på din rejse, kan du overveje at lede efter et tilbud, som har et stop på 24 timer eller mere. Disse billetter er ofte billigere, og det vil føles, som om du har en ekstra ferie midt på din normale ferie. Ved mellemlandinger er det meget bedre at komme ud af lufthavnen og, hvis muligt, udforske det sted, hvor du er landet.

Læs mere: Ferie på budget: Her skal du rejse hen i 2016

Hvilket land besøgte du som det sidste – og hvilke følelser fik du ved ankomsten?

Kap-Verde-verden-rundt-rejse-kloden-rundt
Klar til at tænde op på kysten af øen Santo Antão på Kap Verde

Det var i maj 2013, og jeg besøgte Kap Verde. Det var en fantastisk følelse at lande der, og det var dejligt at dele øjeblikket med nogle af mine familiemedlemmer, som tog med mig på den rejse.

Efter turen kom jeg hjem og følte, at noget manglede. Jeg troede, at jeg ville stå tilbage med en overvældende følelse af at have opnået noget særligt, men det gik op for mig, at det, jeg havde gjort – at rejse til alle 198 lande i verden – kun var begyndelsen. Der er så meget mere, jeg skal udforske. Både steder, jeg skal tilbage til, og nye byer og regioner i de lande. Det vil tage resten af livet at opnå det, men jeg er klar på udfordringen!

For at læse mere om Gunnar og hans rejser, besøg hans egen blog.

*Gunnar regner verdens 198 lande som de 193 FN-medlemmer plus 2 FN-observatører (Vatikanet og Palæstina) og 3 andre lande (Kosovo, Taiwan and Western Sahara), som er anerkendt som selvstændige lande af flere FN-medlemmer.

Leder du efter mere fantastisk rejseinspiration? Besøg momondos blog for at opdage vores liste over 21 pakketips, der gør din ferie lettere , eller tjek vores interview med en af Irans mest interessante unge fotografer, Mohammad Reza Domiri Ganji.

Oprindeligt publiceret

05/02/2016