Rejsetips til Marokko: Udforsk landet fra nord til syd

Følg disse rejsetips til Marokko, et land med mange facetter, og lad dine sanser få frit løb i medinaernes virvar af gader og under ørkenens magiske stjernehimmel

The grand Hassan II Mosque in Casablanca

The grand Hassan II Mosque in Casablanca

Kategori Storbyferie Strand & natur

Dato 16/05/2017

Marokko vækker alle dine sanser og efterlader dig svimmel og forvirret. Farverne skifter, mens du bevæger dig gennem landskabet: fra Atlanterhavets blå-grå vand til Saharas solblegede gule nuancer. Byerne summer med lyden af folk, som mødes i de travle medinaer. Duften af krydderier og eksotiske retter lokker overalt. Vi giver dig her de bedste rejsetips til Marokko: fra kystbyer til den bagende ørken og masser af historiske byer.

Omkring Marrakech

Palmeraie-oasen
Palmeraie-oasen

Din rejse i Marokko vil sandsynligvis starte i Marrakech. Byen har masser at tilbyde takket være den fantastiske beliggenhed ved bjerge, ørken og havet. Vores byguide viser vej til berømte kulturelle attraktioner og tager dig med på en sansemættet rejse – forestil dig farvestrålende krydderier, søde delikatesser, afslappende hammam-oplevelser og eksotiske landskaber.

Marrakech er kendt for at være fuld af liv og virak, så du får brug for lidt fred og ro efter et par dage i byen. Palmeoasen Palmeraie, der ligger ved byens nordlige grænse, er selve indbegrebet af ro. I skyggen af tusindvis af dadelpalmer, som er flere hundrede år gamle, finder du grønne resorter, som tilbyder netop den fred og ro, du behøver for at genoplade batterierne.

Golfentusiaster kan glæde sig over, at et ophold på Palmeraie Palace (priser fra 546 DKK per værelse, per nat) inkluderer adgang til en af byens smukkeste golfbaner med en majestætisk udsigt over Atlasbjergene.

Udforsk Marokkos bjerge

 Atlasbjergene rejser sig over Marrakech
Atlasbjergene rejser sig over Marrakech

Efter et par dage i palmeoasen er du klar til at fortsætte rejsen. En 90 minutters køretur mod syd fra Marrakech ligger Nordafrikas største bjergkæde – Atlasbjergene.

Bjergkæden er beboet af berberfolket og strøet med afsidesliggende landsbyer. Ind imellem får du øje på bjergtinder og bjergbestigere, som langsomt kæmper sig frem langs bjergpassene. Landskabet ændrer sig med årstiderne: et tykt snedække om vinteren, floder der går over deres bredder om foråret, en brændende varm sol om sommeren og endelig en smuk symfoni af røde og brune farvenuancer om efteråret.

Du får måske lyst til at bestige bjergkædens højeste punkt, Jebel Toubkal (4167m). Du kan indlede turen i den lille landsby Imlil, der ligger ved foden af bjerget. Når sneen er smeltet, er der mere tale om en vandretur end en klatretur – den er dog stadig ikke egnet for folk, som er i dårlig form. Du kan også tilfredsstille din hang til smuk uberørt natur ved at vandre gennem Mizane- eller Azzadene-dalen.

Nyd solen på Marokkos kyst

 Essaouiras traditionelle blå både
Essaouiras traditionelle blå både

Er du i højere grad til hav og kyst end til bjerge? Fortvivl ikke, Marokko har noget for alle. Kør tre timer mod vest fra Marrakech, og du vil kunne indånde den friske havluft, som passatvindene bringer med sig. I byen Essaouira, er vinden så vild, at det kan være lidt af en udfordring at ligge på stranden – den stærke vind er dog ideel, hvis du er kommet for at ride på bølgerne.

Drys rundt i byen, og gå på opdagelse i kunstgallerier, små charmerende butikker og i den fortryllende medina, der er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Medinaen har gamle fæstningsvolde, et citadel, bastioner og smalle gyder med markedsboder. Husk også at slå vejen forbi Essaouiras livlige havn, hvor traditionelle blå både lægger til med dagens fangst.

24 timer i Agafay-ørkenen

 På quadbikes i Agafay-ørkenen
På quadbikes i Agafay-ørkenen

Agafay-ørkenen ligger mindre end en times kørsel fra Marrakech, så der er ingen undskyldning for at gå glip af en tur under den bagende sol.

Du kan udforske Agafays stenørken på forskellige måder: i et autentisk nomadetelt, på kamelryg eller på quadbike. Dette er ikke en ørken i klassisk forstand – her er ingen sandklitter men et vidtrækkende, goldt og fladt stenlandskab. Selvom ørkenen ligger tæt på Marrakech, forekommer den at være langt væk fra alt. Når mørket sænker sig, oversvømmes himlen med millioner af stjerner, som glimter om kap.

Tilbring en nat med glamping i Scarabeo Camp (priser fra 1580 DKK per nat, per telt), hvor romantiske middage under stjernehimlen, yoga-timer og stjernekigning blot er nogle af de aktiviteter, der tilbydes. Se også vores andre glamping-befaler verden rundt.

Find flybilletter til Marrakech

Højdepunkter i det nordlige Marokko

Tanger og Chefchaouen

 Sidi Bou Abib-moskéen på Grand Socco-pladsen i Tanger
Sidi Bou Abib-moskéen på Grand Socco-pladsen i Tanger

Tanger ligger på landets nordligste punkt lige under Gibraltarstrædet og har i mange århundreder været Europas port til Afrika. I byens storhedstid var den lige så vigtig som London og New York. I 1920’erne var den en international zone underlagt en fælles konvention. I denne periode blomstrede byen og tiltrak en mangfoldighed af excentrikere, kunstnere, internationale spioner og millionærer.

I dag oplever Tanger en genopblomstring. Investeringer vælter ind i byen – en ny marina er på vej og kulturelle attraktioner såsom Librairie des Colonnes, en boghandel, som blev besøgt af berømte forfattere, og biografen Cinema Rif fra 1930’erne er blevet sat smukt i stand.

To timers kørsel syd for Tanger ligger en af Marokkos mest genkendelige byer – Chefchaouen, Den Blå By. Byen er kendt for sine blåkalkede huse, som med Rif-bjergene i baggrunden skaber et overjordisk landskab. Chefchaouen er meget mindre end Tanger men har alligevel meget at byde på: en levende cafekultur, unik lokal håndværkskunst og kort afstand til fredelige grønne områder.

Middelalderbyen Fez

 Lædergarverierne i Fez bruger en flere hundrede år gammel metode til at farve læderet
Lædergarverierne i Fez bruger en flere hundrede år gammel metode til at farve læderet

Fez er en by med mange facetter: Marokkos næststørste by, hjemby for verdens ældste universitet, som har været i konstant brug, et historisk samlingssted for lærte og efter sigende verdens største bilfrie urbane område. Du vil enten forelske dig i byen eller blive komplet overvældet af den.

I den gamle medinas smalle gader vil du opleve livet i sin mest simple form: Børn løber rundt, æsler fragter diverse ting og sager (husk, der er ingen biler), de lokale udfører deres arbejde i byens berømte udendørs garverier, gadesælgere falbyder deres varer – alt fra keramik og tæpper til sød myntete og eksotiske retter som sneglesuppe, stegt aubergine og krydrede sardiner.

Volubilis og Moulay Idriss

 Volubilis’ triumfbue er et prægtigt syn
Volubilis’ triumfbue er et prægtigt syn

År 45 efter vores tidsregning indlemmer romerne Volubilis i deres imperium, og byen bliver deres mest afsidesliggende forpost. De arkæologiske udgravninger fortæller historien om den romerske besættelse, som varede omkring 200 år.

Fornemme bygninger som basilikaen, triumfbuen, mosaikbeklædte palæer og endda en hammam afspejler byens rigdom og betydning som en hovedby i provinsen. Byen er bygget på et af de frodigste områder i Nordafrika og havde stor succes med at eksportere hvede, olivenolie og endda vilde dyr til romerske konkurrencer i det øvrige imperium.

10 minutters kørsel fra Volubilis ligger en lille men historisk meget vigtig by: Moulay Idriss, også kendt som Moulay Idriss’ hellige by. Det var her Moulay Idriss I ankom i 789 og bragte religionen islam til Marokko. Moulay Idriss I’s Mausoleum er nu et helligt sted, som kun er åbent for muslimer. Faktisk var hele byen lukket land for overnattende ikke-muslimer indtil 2005.

Casablanca

 Gårdhaven i den storslåede Hassan II-moské
Gårdhaven i den storslåede Hassan II-moské

Byen Casablanca er berømt på grund af den fiktive kærlighedshistorie mellem Rick Blaine og Ilsa Lund i filmen af samme navn, men virkelighedens Casablanca er overraskende nok ikke særlig romantisk – filmen blev ikke engang filmet on location. Byen tiltrækker ikke turister i samme grad som Marrakech eller Tanger, rejsende kommer hertil for at opleve Marokko som en af de lokale indbyggere.

Hvis du rejser for at se arkitektur, er Casablanca et must. Dette er stedet, hvor du kan slippe din indre arkitektur-nørd løs – byen har alt fra art deco til moderne og traditionelt marokkansk design. Nogle af højdepunkterne inkluderer Hassan II-moskéen, Marokkos største moské, Boulevard Mohammed V, et vidnesbyrd om den franske indflydelse i byen, art deco-juvelen Cinéma Rialto og Mahkama du Pacha, en parlamentsbygning, som er et smukt eksempel på marokkansk design.
Find flybilletter til Casablanca

Sydens højdepunkter

Ouarzazate og Ait-Ben-Haddou

 Marokkansk lerarkitektur i Ait-Ben-Haddou
Marokkansk lerarkitektur i Ait-Ben-Haddou

Ouarzazate ligger en fire timers køretur sydpå fra Marrakech og er måske ikke så imponerende som det, du har set indtil videre. Men denne lille by er et centrum for handel og er for nylig blevet et hotspot for filmindspilninger.

Den lille by ligger strategisk på et stenet plateau syd for High Atlasbjergene med Sahara i det sydlige hjørne, og det var her, folk fra de tilstødende dale samledes for at handle med hinanden. I de senere år er Ouarzazate blevet en populær lokationer for filmindspilninger. Film som Babel, Gladiator og Lawrence of Arabia er indspillet her, og byen tiltrækker en del nysgerrige besøgende, som tager på ture til filmstudierne.

Den nærliggende befæstede by Ait-Ben-Haddou kan bryste sig af ypperlige eksempler på marokkansk lerarkitektur. De mørkerøde huse går under fællesbetegnelsen ”ksar” og er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Vandretur gennem Todgha-kløften

 En berberlandsby i Todgha-kløften
En berberlandsby i Todgha-kløften

Forlad filmindspilningerne, og rejs mod øst til byen Tinghir. Herfra kan du udforske den spektakulære Todgha-kløft, som er 300 meter dyb. Vejen til kløften tager dig forbi en grøn oase med palmetræer og bittesmå landsbyer. Når du har tilbagelagt 15 kilometer af ruten, lukker høje, knaldrøde mure af kalksten sig omkring dig. Kløften er skabt af Todgha- og Dades-floderne, og kun en rolig bæk af klart vand løber gennem den.

Vandreturen er ikke specielt vanskelig, så det er ikke nødvendigt med professionelt udstyr, et par behagelige sko og rigeligt med vand er tilstrækkeligt. Det bedste tidspunkt at udforske kløften på er tidligt om morgenen, når dagens første lys indhyller kløften i et gyldent favntag.

Kamelture i Sahara

 Solnedgang i Sahara
Solnedgang i Sahara

Kyst, bjerge, dale, romerske ruiner – Marokko har det hele. Et besøg i dette storslåede land er ikke komplet uden en tur til Sahara. Sahara er verdens største varme ørken og spreder sig over en stor del af Nordafrika – fra Det Røde Hav i øst til Atlanterhavet i vest.

En af de mest tilgængelige ruter er via Merzouga, en lille landsby i det sydøstlige Marokko nær den algeriske grænse. Hop op på en kamel, og lad den tage dig gennem Erg Chebbis sandklitter. Du ankommer til de 150 meter høje sandklitter i rette tid til at overvære solnedgangen. Tilbring natten i et nomadetelt under stjernehimlen – en perfekt afslutning på din eventyrlige ferie i Marokko.
Find flybilletter til Marrakech

Bliv lidt længere! Se nogle af de mest populære turistattraktioner i verden, og læs om farverige byer. Hvis du rejser for at opleve madkultur, så lær mere om de bedste madbyer

Oprindeligt publiceret

16/05/2017