Slow travel på Colombias caribiske kyst

Stop op, ånd ud og læn dig tilbage! Slow travel-fortalerne Livia og Laure lærer dig at sætte tempoet ned med denne rejseplan, der har tre stop på Colombias smukke caribiske kyst

En fredfyldt stemning og en tilbagelænet gruppe af rejsende venter på dig ved Palomino Beach i Colombia © Slow Journeys Mag

En fredfyldt stemning og en tilbagelænet gruppe af rejsende venter på dig ved Palomino Beach i Colombia © Slow Journeys Mag

Kategori Strand & natur

Dato 20/04/2017

Smukke kystlinjer, en blændende ørken, levende byer, vidtstrakte kaffeplantager samt naturlige og historiske vidundere – Colombia er på nippet til at blive et af verdens hippeste rejsemål. Takket være den nylige politiske udvikling er Colombias dystre fortid gledet i baggrunden, og de lokale er ivrige efter at dele deres farvestrålende kultur med resten af verden. Så vi har snakket med de fransk-canadiske fortalere for slow travel Livia Posteuca og Laure Juilliard fra Slow Journeys Mag, og de deler her deres bedste tips og ideer til slow travel på Colombias caribiske kyst.

Inden du begynder at planlægge din rejse, så husk at Colombia er et stort land: Brug tid på at overveje dine muligheder, så du får mest muligt ud af din rejse. Hvis du ønsker en perfekt balance mellem eventyr og afslapning, så er en rejse langs den caribiske kyst, der starter ved Cartagena og ender ved landets nordligeste punkt, et glimrende valg for en to ugers ferie. Her er tre fantastiske slow travel-destinationer på Colombias caribiske kyst, der har formået at holde sig under radaren:

Minca: Colombias øko-bevidste grønne lunger

 Minca ligger højt oppe i Sierra Nevada-bjergene og har en spektakulær udsigt
Minca ligger højt oppe i Sierra Nevada-bjergene og har en spektakulær udsigt

Minca er en lille landsby i Sierra Nevada-bjergene fem timers kørsel fra Cartagena. Landsbyen er kendt for sit grønne landskab, økologiske kaffeplantage, vandreruter og meget køligere klima end resten af den svedige kyst.

Minca er med sine blot 800 indbyggere, og en overraskende stor gruppe unge franskmænd, et pragteksempel på økoturisme og tilbyder et bredt udvalg af aktiviteter, som let kan holde dig beskæftiget i tre dage.

Den bedste måde at udforske området er ved at arrangere en dagstur med en lokal guide. Du kan for eksempel booke gennem Rafael på EmbaSSY. Hans kontor ligger foran landsbyens kirke, ved siden af cafeen La Minca Pananderia – hvor du iøvrigt får byens bedste chokoladebrød.

Rafael kan på ingen tid tilrettelægge en oplevelse, som er skræddersyet til dig, og desuden fortælle dig, hvor du kan spise sancocho, en traditionel colombiansk suppe, og bestille en taxi til byen Santa Marta. Som en ekstra bonus er hans lokale guide en colombiansk født australier, der taler perfekt engelsk og gerne deler sin viden om landet og lokalområdet.

Vandreture i bjergene vil føre dig til flere mere eller mindre skjulte vandfald, der er perfekte til en svømmetur
Vandreture i bjergene vil føre dig til flere mere eller mindre skjulte vandfald, der er perfekte til en svømmetur

Start dagen med en vandretur til de skjulte vandfald. Ruten er stejl på visse strækninger, men det vil være alle anstrengelserne værd, når du kan tage en forfriskende dukkert i det kolde vand. Om eftermiddagen kan du hoppe på en motorcykel og besøge Finca Victoria, en bæredygtig kaffeplantage, som bruger vand fra vandløb i bjergene til at generere strøm. Her vil du lære alt om dyrkningen af kaffe, og turen afsluttes naturligvis med en kop fremragende kaffe.

Fra Finca Victoria går turen videre til gæstehuset Casa Viejas, der for nylig er blevet åbnet af tre unge franske iværksættere. Her kan du tilbringe eftermiddagen med at nyde den fabelagtige udsigt over bjergene. Under resten af dit ophold kan du tage på længere ture op i bjergene – for eksempel til Pozo Azul, en populær naturlig pool skabt af to små vandfald eller til udsigtspunktet Los Pinos, hvor der er en spektakulær panoramaudsigt over bjergene, kysten og havet.

I tråd med slow travel-filosofien foreslår vi, at du forkæler dig selv med en formiddag med farniente i en af verdens største hængekøjer i gæstehuset Casa Elemento. Udover muligheden for at tage billeder, som vil gøre dine venner grønne af misundelse, har Casa Elemento også en unik restaurant med en lækker og kreativ menu til rimelige penge.

Tag det med ro på pensionatet Casa Elemento, som har en af verdens største hængekøjer - med bjergudsigt
Tag det med ro på pensionatet Casa Elemento, som har en af verdens største hængekøjer – med bjergudsigt © Slow Journeys Mag

Alle disse destinationer kan nås på motorcykel, som køres af en erfaren lokal, eller i et firehjulstrukket køretøj. Der er ingen veje som sådan, så turen er en oplevelse i sig selv. Men kombinationen af adrenalin og smukke bambusskove gør hvert minut til en uforglemmelig oplevelse.

Efter flere timer på motorcykel i bjergene er det tid til en velfortjent pause, mens du får en drink og en dejlig middag på gæstehus og restaurant Mar y Monte. Den smukke udsigt over Santa Marta og kystens glimtende lys skaber den perfekte stemning til en hyggelig snak om dagens oplevelser med andre rejsende.

Du er garanteret en god nats søvn på Eco-Habs der tilbyder overnatning i små hytter i den frodige jungle et par minutter fra landsbyens centrum. Det er et godt valg for rejsende, der ønsker en komfortabel indkvartering, som samtidig værner om den omgivende natur. Morgenmaden serveres i en smuk restaurant med udsigt over dalen – dette er desuden det perfekte tidspunkt at observere kolibrier og andre fuglearter.

Tip: Hvis du er heldig, får du selskab af en majestætisk tukan ved morgenmaden. Den poserer gerne for et stykke ost, så hav kameraet parat.

La Guajira-ørkenen: Hiv stikket ud og kom i kontakt med naturen

 La Guajira-ørkenen er et næsten uberørt paradis med strande som Cabo de Vela
La Guajira-ørkenen er et næsten uberørt paradis med strande som Cabo de Vela © Slow Journeys Mag

Cirka tre timers kørsel fra Santa Marta kommer du til Sydamerikas nordligste punkt, La Guajira-ørkenen – et næsten uberørt paradis, der bebos af wayuu-folket. Ørkenfarver, bølger der bruser ind over kysten, grønne oaser, blå laguner, svimlende klipper, betagende solnedgange – alle disse naturlige elementer skaber tilsammen et uforglemmeligt landskab.

Føj endnu flere farver til dette mesterværk ved at besøge ørkenen i den våde sæson (september til december), så du kan beundre de store flokke lyserøde flamingoer, der bor i området. Besøg de cirka 10.000 flamingoer i Santuario de Flora y Fauna Los Flamencos, et 700 hektar stort naturreservat 15 kilometer syd for Riohacha, regionens hovedstad.

Selvom det er muligt at besøge La Guajira på egen hånd, kan det varmt anbefales at booke en tur med en professionel guide. Magic Tour Colombia har hovedkvarter i Santa Marta og tilbyder ture på fem dage, hvor transport, indkvartering, mad og aktiviteter er inkluderet.

Deres lokale guider er meget velinformerede og kan fortælle ikke blot om områdets geografi men også om wayuu-folkets myter og legender, deres politiske struktur og andre interessante aspekter af deres kultur og regionen som helhed.

Første stop i La Guajira: saltminen i Urbia
Første stop i La Guajira: saltminen i Urbia © Slow Journeys Mag

Start din rundtur ved saltminen i Urbia efterfulgt af et kort besøg i Riohacha, inden du når frem til turens første overnatningssted, Cabo de la Vela, en lille landsby, som er populær blandt kitesurfere. Cabo de Vela er det perfekte sted at indlede din udforskning af området: Bestig klippen Pilón de Azúcar, og benyt den uovertrufne 360 graders udsigt til at tage bestik af
området, svøm ved Playa del Pilon, en smuk strand med forrevne klipper i baggrunden, nyd solnedgangen fra Bahia Honditas gyldne klipper, og køb kunstfærdigt håndværk fremstillet af wayuu-folket: kjoler (mantas), håndtasker (mochilas) og hængekøjer (chinchorros).

Du sover (næsten) under stjernerne i store komfortable hængekøjer i wayuu gæstehuset Posada Pujuru. Hvis du er en natteravn, kan du snuppe dagens sidste forfriskende smoothie på Pujuru Kite Surf Bar ved siden af gæstehuset, mens du slapper af til lyden af den beroligende playliste.

Fortsæt din rejse til Punta Gallinas, kontinentets officielt nordligste punkt og et helligt sted for wayuu-folket, hvor du kan overnatte på wayuu gæstehuset Luz Mila. Når du oplever stedets glæder – Playa Taroas enorme klitter og turkisblå hav, ren afslapning på Playa Dorada og en nat med stjernekigning i det fri under en stjernehimmel, der omgiver dig som en kuppel i en katedral – vil dit eneste ønske være, at tiden går i stå, så du kan fortsætte med at nyde denne storslåede, vilde natur.

Tip: Hvis du er til friskfanget fisk, så har du noget at glæde dig til! De indfødte tilbereder rustikke men lækre måltider. Bed din guide om at bestille frisk hummer til frokost. Det koster ekstra, men det er alle pengene værd.

Palomino: en voksende slowfood-destination

Gå en tur langs stranden i Palomino - det bliver ikke meget bedre
Gå en tur langs stranden i Palomino – det bliver ikke meget bedre © Slow Journeys Mag

På udkig efter en strand med en fredfyldt stemning, hvor du kan gå helt ned i gear? Palomino, der har en perfekt beliggenhed mellem Sierra Nevada og havet, tilbyder en palmestrand, som man ellers kun ser på postkort, og tiltrækker rejsende med en tilbagelænet attitude.

Her tilbydes en lang række aktiviteter såsom morgenyoga på stranden, vandreture i Sierra Nevada-bjergene og ture i gummibåd på Palomino-floden. Landsbyen anbefales også som en god base for udforskningen af den enorme vast Tayrona Park, en af Colombias populæreste parker.

Det mest overraskende ved Palomino – en by som ikke har nogen banker eller hæveautomater og kun meget begrænset Wi-Fi – er dens voksende slowfood-scene. Lokale foreninger og fortalere for slowfood organiserer events, workshops og madmarkeder for at skabe opmærksomhed om bevægelsen. Kig på Facebook-siden for Slow Food Convivium Palomino for at lære mere om deres Mercado Locals kalender og andre aktiviteter.

Hvis du er til junglehytter med havudsigt, så book et ophold på La Sirena Eco Hotel
Hvis du er til junglehytter med havudsigt, så book et ophold på La Sirena Eco Hotel © La Sirena Eco Hotel

Ønsker du både et miljøvenligt og designbevidst ophold, så bestil et par dage på det smukke La Sirena Eco Hotel La Sirena Eco Hotel: hyggelige junglehytter, økologisk og vegetarisk menu samt daglige yogatimer. Dertil kommer at hotellets nabo, Casa Coraje, går sammen med yogaforeninger om at arrangere intensive yogaophold på forskellige tider af året – endnu en god grund til at føje Palomino til din bucket list.

Tip: Smag reje-ceviche på Finca Escondita, eller spis på Suà, en kreativ slowfood-restaurant med live musik og traditionel kreolsk dans.

Find en flyafgang til Colombia
Vil du lære mere om, hvordan du kan tage dig god tid? Læs mere om slow travel, og følg Livia og Laure on Instagram

Oprindeligt publiceret

20/04/2017