20 uundværlige tips til solo-rejsende

Planlægger du at rejse alene? Gå ikke glip af vores 20 tips til solo-rejsende.

Tag en dyb indånding og kast dig ud i det!

Kategori Nyheder & tips

Dato 05/01/2016

Det bliver stadig mere populært at rejse alene. Idéen kan virke skræmmende på nogen, men antallet af solo-rejsende er stigende. Billigere rejseformer har naturligvis gjort sit, og for hver gang, nogen kommer hjem fra et solo-eventyr, inspireres mindst én ven eller veninde til at gøre det samme.

Hvis du er solo-rejsende – erfaren eller novice – så tjek vores 20 tips til at rejse alene. Nogle kan virke indlysende, andre skræmmende og nogle vil måske få dig til at krumme tæer, men de er alle værd at tænke over.

1. Kom ud af din komfortzone

At rejse solo giver dig mulighed for at gøre, hvad du vil, når du vil. Men fald ikke i doven-fælden. Kend dine styrker, vælg dit eget tempo – men udfordr dig selv! Om det handler om at tale med fremmede eller slukke GPS’en for en dag – gør noget, som får dig til at tænke ”uuuuuuh!”

2. Spis som en lokal

Mums!
Kast dig ud i det!

Mad er en integreret del af at rejse. Tag ud og se hvad de lokale spiser. Der er god mulighed for, at du vil få at vide, at det ikke er en god idé for udlændinge at tage en bid, men sandsynligvis vil du få en kulinarisk oplevelse for livet. Så når du er derude på det fremmede madmarked, kast dig ud i det og spis noget, du ikke har prøvet før.

3. CouchSurfing

Det er ikke noget for alle og enhver. Men hvis du har lyst til at møde lokale eller leder efter et gratis sted at overnatte, går du ikke galt i byen med CouchSurfing. Sofa-låne-konceptet og dets stigende popularitet viser, at det er langt mere trygt, end det lyder. Du behøver ikke at gøre det hver eneste nat på din rejse, men prøv det. Hvis det fungerer, så gør det igen. Og hvis ikke, så har du i det mindste prøvet at komme ud af din komfortzone!

4. Lær lidt lokalsprog

Du behøver ikke lære komplicerede sætninger, men et par ord kan bringe dig langt. Tak, ja, nej, navnet på dit eget land, ”vær venlig at” … Alle disse termer kan hjælpe, og hvis din accent er lidt falsk i tonen, vil det bare få folk til at smile.

5. Få mest ud af dine lokale kontakter

Sæt et møde op med dine venners venner og sug alle de råd ud af dem, som du kan få. Lokal viden er som guldstøv på en solo-rejsende. Det er meget nemt at følge flokken blindt, når du rejser alene, men hvis du kender nogen, som kender alle sidegaderne og baggårdene, vil du komme hjem med nogle meget specielle rejseminder.

6. Lyt til din mavefornemmelse

Uanset hvad der sker her, er det nok ikke umagen væk.
Uanset hvad der sker her, er det nok ikke umagen væk.

Stol på dine instinkter! Hvis du synes, en sidegade ser lidt skummel ud, så hold dig væk. Hvis en person virker lusket, undskyld dig og smut. Hvis broen virker vakkelvorn, lad være med at krydse den. Din tid som solo-rejsende skal ikke bruges på at spille superhelt.

7. Lyv lidt

Ikke alle behøver at vide, at du rejser alene. Fortæl folk, at du er på vej til at møde dine venner, din mand, din kone, hvis du kommer i tvivl. I nogle lande kan det være nyttigt at medbringe en falsk vielsesring, som du kan liste på, hvis du får behov.

8. Spis alene, sid i baren

At spise ude alene kan være godt til at bryde isen. Sid i baren – hvis der er en – og sludr med personalet eller med din nabo. Hvis du ikke får nye venner, vil du i det mindste få en omgang lokal viden serveret sammen med din aftensmad.

9. Pak klogt

Uanset, om du planlægger at blive det samme sted i flere uger, eller om du konstant vil tage til et nyt sted, bør du aldrig overpakke. Det er et indlysende tip, men et, som er virkelig vigtigt, når du rejser alene. Det sidste, du har brug for, er at slæbe en kæmpe kuffert efter dig – om det så bare er fra en bil til et motel og tilbage igen.

10. Tag på arrangerede ture

"Den del er virkelig gammel."
“Den del er virkelig gammel.”

Indimellem er organiserede ture det bedste, der kan ske. Hvis du er i tidsnød eller bare vil se de lokale seværdigheder med en ekspert, er det på ingen måde pinligt at stille sig op i køen til en gruppetur. Turene giver dig chancen for at møde andre rejsende, få information, som du formentlig ikke kunne finde andre steder, og få en lille pause fra at være din egen guide og planlægger.

11. Køb et lokalt SIM-kort

Hvis du planlægger at rejse i et stykke tid, er det klogt at investere i et lokalt SIM-kort. Stik det ind, giv dit nye nummer til de mennesker, der har behov for det, og kom afsted. Hvis du vil opdatere dine sociale medier undervejs, er et lokalt SIM-kort livsnødvendigt.

12. Download nyttige apps

Der er fantastiske apps at få til rejsende. Fra oversættelses-apps til lokale nødkalds-numre ; disse er essentielle at undersøge, før du tager hjemmefra. Tjek også momondo places city guides. Der er 14 by-guides, de er gratis og tilgængelige offline, så du behøver ikke at bekymre dig om udgifter til data-roaming.

13. Tal til folk

På markedet, på hotellet, i restauranter, i butikker, i taxien – hop ud i det. Det kan synes grænseoverskridende i begyndelsen, men du ved aldrig, hvad du kan lære, eller hvem du vil møde.

14. Kopier dine dokumenter

Det er kedeligt, men vigtigt. Tag et foto af eller scan alle dine dokumenter; mail den både til dig selv og en person, du stoler på. Hvis noget forsvinder undervejs, har du en backup.

Læs mere: Har du husket alt? Tjek vores pakkeliste

15. Vær tryg

Ved hans mor mon, hvor han er?
Ved hans mor mon, hvor han er?

Det er så vigtigt – hvis ikke for din sikkerhed, så for at dine kære derhjemme kan sove roligt om natten. Send en SMS hjem, hver gang du forlader et sted og ankommer et sted, og efterlad din komplette rejseplan hos nogen, du stoler på. Hvis du skal ud og vandre, sejle i kajak eller gøre andet helt alene, mens du er på rejse, så lad nogen – dit hotel/motel/campingplads – kende dine planer.

16. Husk forsikring

Det koster ikke meget at få ro i sindet. Du ved aldrig, hvad der vil ske, fra flyselskaber der går konkurs til ulykker, du ikke havde forudset. Du vil kun bebrejde dig selv, hvis du ikke er forsikret.

17. Køb din egen GPS

Hvis du lejer en bil, så husk at tjekke, hvor meget GPS’en koster hos biludlejningsfirmaet – og hvor meget det koster at købe en ny. Hvis du planlægger at køre i mere end en uge, kan det meget vel være billigere at købe din egen og medbringe den på turen.

18. Noget at læse

Du har tid til at læse. Om det er efter en lang dag bag rattet, en dag med afslapning på stranden eller en aktiv dag, hvor du har mødt nye mennesker, er der intet som at læne sig tilbage med en god bog. En e-bogslæser er afgørende, hvis du får brug for mere end én titel undervejs. Den plads og vægt, du dermed sparer, vil være købet værd i sig selv.

19. Vælg den mindst befolkede vej

"Jeg har ikke brug for veje."
“Der, hvor jeg skal hen, er der ikke brug for veje.”

Du behøver ikke altid følge flokken. En guidet tur eller den hurtigste rute er indimellem et must, men når du kan, så prøv den mindst befolkede vej – både i overført og bogstavelig betydning.

20. Vær respektfuld

Uanset, hvor du skal hen, så tjek op på de lokale skikke og deres takt og tone. Mens nogle smuttere hurtigt vil blive tilgivet, er der andre ting, du simpelthen bare ikke må gøre. Det tager ikke lang tid at læse op på takt og tone, så vær sikker på, at du er godt klædt på – og sæt høflighedshatten på.

Har du mod på det? Så afsted! Hvis du ikke har booket din rejse endnu og mangler lidt inspiration så læs De 8 bedste destinationer for solorejsende.

Oprindeligt publiceret

05/01/2016