28 europæiske monumenter du ikke vil gå glip af

Fra Parlamentets Palads i Bukarest til Barcelonas Hospital de Sant Pau og Vaxholm Fæstning i Stockholm – her er 28 oversete europæiske monumenter

Den 102 meter høje Atomium er et af Bruxelles’ mest spektakulære syn

Den 102 meter høje Atomium er et af Bruxelles’ mest spektakulære syn

Kategori Kultur

Dato 25/04/2017

Vi er alle gået bagover af henrykkelse over det romantiske vidunder, Eiffeltårnet i Paris og er blevet grebet af ærefrygt ved foden af Londons mest effektive tidsrøver, Big Ben. Men hvad med nogle af de mere oversete monumenter i Europa? Her er 14 imponerende monumenter fra hele kontinentet.

Undervandsfængslet i Rummu, Estland

Tag på dykkertur til undervandsfængslet i Rummu og få et kig ind i de oversvømmede celler
Tag på dykkertur til undervandsfængslet i Rummu og få et kig ind i de oversvømmede celler

Indtil 1991 var Rummu-fængslet en sovjetisk straffeanstalt drevet af fangerne og med beliggenhed på toppen af et kalkstensbrud. Da Sovjettiden sluttede i Estland i 1991, blev stenbruddet efterladt og det vand, som før var blevet pumpet ud, fik nu frit løb og oversvømmede omgivelserne. Kun en lille del af fængslet er synligt over vandspejlet, mens der er masser at gå på opdagelse i under overfladen.

Find flybilletter til nærmeste storby, Tallinn

Molekylemanden, Berlin, Tyskland

Berlins Molekylemænd blotter atomerne
Berlins Molekylemand står midt i floden Spree © Wolfgang Staudt

Den hullede trio har begejstret Berlins borgere siden 1997, og dermed er Molekylemanden den yngste af de syv monumenter, vi præsenterer.

Med fødderne solidt plantet i Sprees strøm er aluminiumsskulpturen bare én af flere molekylemænd spredt over hele verden. Statuen er designet af den amerikanske kunstner, Jonathan Borofsky, der forklarer, at skulpturen symboliserer menneskets molekylære struktur – bygget af vand og luft, og bundet sammen med andre mennesker i vores eksistens.

Find flybilletter til Berlin

Rocamadour, Lot, Frankrig

Forbered dig på et sug i maven, når du ser ned i dalen fra den ikoniske klippelandsby Rocamadour
Forbered dig på et sug i maven, når du ser ned i dalen fra den ikoniske klippelandsby Rocamadour

En ægte europæisk perle: Rocamadour er akkurat lige så fortryllende som navnet antyder. Denne lille landsby i Sydfrankrig er bygget ind i en kalkstensklippevæg. Byen er berømt for sine mange religiøse seværdigheder, sin lækre gedeost og formfuldendte middelalderarkitektur. Du kan kun komme ind i byen én vej – gennem Figuier-porten.

Find flybilletter til nærmeste lufthavn, Brive La Gaillard

Rubjerg Knude Fyr, Rubjerg, Danmark

Fra Rubjerg Knude på Vestkysten er der fantastisk udsigt over Nordsøen på solrige dage
Fra Rubjerg Knude på Vestkysten er der fantastisk udsigt over Nordsøen på solrige dage

Rubjerg Knude Fyr står 60 meter over havoverfladen på Danmarks vestkyst og vender ud mod Nordsøen. Fyret har overlevet siden 1899 og kæmper for sin eksistens i en bestandig kamp mod kronisk erosion, som æder op til 1,5 meter kyststrækning om året. Faktisk mener man, at hele konstruktionen vil være sunket i havet inden for de næste 10-15 år. Men indtil da kan man med fordel udnytte chancen for at besøge det genåbnede tårn. Tag trapperne op til toppen og nyd den fascinerende udsigt.

Find flybilletter til nærmeste storby, Aalborg

Hospital de Sant Pau, Barcelona, Spanien

Der er plads til både begejstring og refleksion i den store indergård på Barcelonas Hospital de Sant Pau
Der er plads til både begejstring og refleksion i den store indergård på Barcelonas Hospital de Sant Pau

Fans af Jugendstilen vil finde masser af detaljer, der fryder øjet, når de besøger Hospital de Sant Pau, et fyrtårn inden for catalansk modernisme. Hospitalet er bygget op som en gruppe af pavillioner forbundet ved underjordiske gange, så her kan man virkelig fare vild i hemmelige kroge, kønne haver, udsøgte glasmosaikker og snirkede skulpturer – alt sammen vedligeholdt gennem et ihærdigt bevaringsarbejde.

Find a flybilletter til Barcelona

Vaxholm Fæstning, Stockholm, Sverige

Hop på en båd og tag ud til øen Vaxholm, hvor denne monumentale borg venter dig
Hop på en båd og tag ud til øen Vaxholm, hvor denne monumentale borg venter dig

Vaxholm Fæstning var engang et mægtigt fæstningsværk, der afværgede russiske og danske angreb på Stockholm. I dag optager denne rolige kæmpe det meste af den lille ø, den står på. Vestfløjen huser et museum, hvor du kan læse op på den svenske flådes historie.

Find flybilletter til Stockholm

Wotruba Kirche, Wien, Østrig

Ved første øjekast ligner det, at betonklodserne er blevet syet sammen
Ved første øjekast ligner det, at betonklodserne er blevet syet sammen

Som den ligger der, tronende på en bakketop i Wien, fremstår Wotruba Kirche med sit besynderlige navn og bizarre byggestil som taget ud af en science fiction film. Denne kuriøse samling betonklodser er opkaldt efter den visionære arkitekt og skulptør, Fritz Wotruba, som påbegyndte konstruktionen i 1974. Desværre døde Fritz året efter og kom aldrig til at opleve færdiggørelsen af sit værk.

Find flybilletter til Wien

The Jacobite damptog, Fort William, Skotland

Sus gennem det skotske landskab i damplokomotivet The Jakobite
Sus gennem det skotske landskab i damplokomotivet The Jakobite

Harry Potter fans genkender måske denne tålmodigt prustende jernkæmpe fra sine mange optrædener som The Hogwarts Express i Harry Potter filmene. Toget skærer sig gennem nogle af Skotlands mest fortryllende landskaber. Den fører dig langs bredderne til Loch Eli og videre til Mallaig. Vær på udkig efter strækningen over Glenfinnan-viadukten – et uforglemmeligt magisk øjeblik.

Få mest muligt ud af din tur til Skotland med denne episke tur langs Whiskyruten.

Find flybilletter til nærmeste storby, Inverness

Sibelius Monument, Helsinki, Finland

Se op i Helsinkis bølgeformede monokrome hyldest til komponisten Jean Sibelius
Se op i Helsinkis bølgeformede monokrome hyldest til komponisten Jean Sibelius © Dorron

Musikken, som den finske komponist, Jean Sibelius, skrev, var med til at forme den finske nationalitet. I dag hylder Finland deres landsmand med både en nationalpark og dette enestående stål-monument. Skulpturen er designet af den finske billedhugger Eila Hiltunen, der har sat hundreder af stålrør sammen til en stor bølge.

Da det ensfarvede monument blev afsløret i 1967, skabte det national furore og satte gang i en debat omkring abstrakt kunst. Finnernes vrede førte til, at en sølvfarvet statue af Sibelius’ ansigt blev tilføjet monumentet.

Find flybilletter til Helsinki

Buzludzha monument, Balkanbjergene, Bulgarien

Den forladte kuppel af den bulgarske hyldest til kommunismen
Efter kommunismens fald begyndte Bulgariens Buzludzha at forfalde © KamrenB Photography

Man er nødt til at se dette forladte levn fra den bulgarske kommunisme, før man kan tro på, at det eksisterer. Buzludzha er opført på toppen af Balkanbjergene i 1981 – på stedet, hvor bulgarske oprørere og Det Ottomanske Rige i 1868 mødtes i deres sidste store slag. Siden – i 1891 – var bjergene fødested for Balkans første socialdemokratiske parti.

Buzludzha fortæller en vigtig del af Bulgariens historie. Alligevel er monumentet siden kommunismens fald i 1989 langsomt, men sikkert gået i forfald. Officielt er fordørene lukket og låst, men følger du graffitien, der fra kuplens side skriger: ”GLEM DIN FORTID”, kan du måske finde en lille, uautoriseret indgang til den smuldrende perle.

Find flybilletter til nærmeste storby, Sofia

Atomium, Bruxelles, Belgien

Atomium troner højt over parken Mini-Europe og Bruxelles bag den
Atomium troner højt over parken Mini-Europe og Bruxelles bag den © Foti di Spalle

Bruxelles bliver ofte forbundet med statuen, Manneken Pis, men dette skinnende blikfang er også et besøg værd, hvis du befinder dig i EUs hovedstad. Oprindeligt blev den bygget til verdensudstillingen i 1958 af arkitekten André Waterkeyn. Den komplicerede, glimtende struktur forestiller en forstørret jernkrystal med ni atomer, udformet som kugler på størrelse med lejligheder.

Efter kuglerne blev restaureret i 2004 blev de åbnet for offentligheden. 8 af kuglerne åbnes for studieture og private events, mens den øverste kugle rummer Bruxelles mest eksklusive restaurant. Du finder Atomium i det nordlige Bruxelles, med udsigt over miniatureparken, Mini-Europe.

Find flybilletter til Bruxelles

Villa d’este, Tivoli, Italien

Villa d’este er en grøn oase af stilhed og renæssanceskønhed i Tivoli, Italien
Villa d’este er en grøn oase af stilhed og renæssanceskønhed i Tivoli, Italien

Når du kommer til den italienske by Tivoli, nær Lazio, så gå ikke glip af at besøge renæssancevillaen Villa d’Este – en imponerende 1500-tals villa – og de omkringliggende parker. Havearkitekturen her er bygget op omkring en bestandig duet mellem elementerne sten og vand, en arv fra den romerske verden.

Find flybilletter til nærmeste storby, Rom

Padrão dos Descobrimentos, Lissabon, Portugal

Lissabons Padrao dos Descobrimentos og broen Ponte de 25 de Abril i baggrunden
Lissabons Padrao dos Descobrimentos og broen Ponte de 25 de Abril i baggrunden

Portugals gyldne dage som supermagt i 1300-tallet prises med denne mægtige betonstruktur, der hæver sig 52 meter over floden Tagus’ bredder. De detaljerede figurer på hver side afbilder de hedengangne opdagelsesrejsendes færd, da de begav sig ud i verden fra det, der dengang var havnen i Belem.

Find flybilletter til Lissabon

Parlamentets Palads, Bukarest, Rumænien

Parlamentets Palads – en kolos af en administrativ bygning, fuldt udstyret med utallige kamre og skjulte tuneller
Parlamentets Palads – en kolos af en administrativ bygning, fuldt udstyret med utallige kamre og skjulte tuneller

Verdens største administrative bygning (efter Pentagon i USA) var engang juvelen i kronen på Nicolae Ceausescus kommunistiske diktatur. Selvom færdiggørelsen blev forpurret af revolutionen i 1989, står komplekset stadig oprejst den dag i dag – alle tolv etager af det (såvel som de otte under jorden).

Find flybilletter til Bukarest

Kościuszko-højen, Krakow, Polen

Kościuszko-højen i Krakow er dybest set en bunke jord lavet af muld fra mange forskellige dele af Polen
Kościuszko-højen i Krakow er dybest set en bunke jord lavet af muld fra mange forskellige dele af Polen

Her har du den måske mest interessante mudderdynge i Europa. Kościuszko-højen er lavet af muld fra mange forskellige steder i Polen. Du kan finde andre høje i Krakow (som fx Krakrus- Kościuszko- and Piłsudski-højene), men denne her er noget helt for sig selv. Følg stien, der fører dig op til toppen.

Højen nyder anseelese som et symbol på den polske uafhængighed og lokale borgere har været involveret i et intensivt restaureringsarbejde for at bevare højen, der trues af en betydelig årlig erosion. Kościuszko-højen blev oprindeligt rejst for at mindes den polske nationalhelt Tadeusz Kościuszko i 1820.

Find flybilletter til Krakow

Kabelbanen til slotsbakken, Budapest, Ungarn

Kabelbanen Budavári Sikló er 1800-tals romantik for alle aldre
Kabelbanen Budavári Sikló er 1800-tals romantik for alle aldre

På den tid, da kabelbanen til slotsbakken blev bygget i 1870, var det blot den anden kabelbane i verden. Du finder den ved Kædebroen,, den første permanente bro over Donau mellem Buda og Pest. Herfra kan du tilbagelænet nyde udsigten, mens du lader dig transportere fra enden af broen og op til Buda Slot, 90 meter over floden.

Kabelbanen blev ødelagt under Anden Verdenskrig, men blev genopført i 1986 med de rester, som blev reddet i bombardementet. Nyd den fængslende udsigt over Donau fra toppen.

Find flybilletter til Budapest

Slotsruinerne ‘The Monastic City, Glendalough’, Irland

Glendaloughs klosterruiner putter sig mellem floder, frodige skovområder og drømmeagtige søer
Glendaloughs klosterruiner putter sig mellem floder, frodige skovområder og drømmeagtige søer

Det er svært at sige, hvad der bedst karakteriserer Glendalough – de kolde, hemmelighedsfulde søer og de tætte skove omkring dem eller de klosterruiner, der præger naturområdet som aftryk fra en svunden, magisk tid.

Ruinerne er nogle af Irlands mest ikoniske klosteruiner og er svære at overse med det 30 meter høje runde tårn. Afsæt masser af tid her, så du kan læne dig tilbage og suge den eventyrlige middelalderstemning til dig.

Find flybilletter til nærmeste storby Dublin

Kaunas Museum for de blinde, Kaunas, Litauen

Kaunas Museum for de blinde, der ligger i ærkeenglekatedralens katakomber, er en oplevelse uden sidestykke
Kaunas Museum for de blinde, der ligger i ærkeenglekatedralens katakomber, er en oplevelse uden sidestykke

Lad det være sagt: Ærkeenglen Sankt Michaels kirke i Litauens næststørste by er en smuk bygning i sin egen ret. Men det laver ikke om på, at det først bliver rigtig spændende, når man stiger ned i de kulsorte katakomber. “Men her er jo ikke noget at se”, tænker du måske. Og det kan du have ret i.

Katakomberne er i dag et museum og et sted, hvor du for en time kan opleve, hvordan det føles at være blind. Alle anvisninger, der skal guide dig gennem det obskure mørke er lugt- eller lydbaserede – så her er der virkelig tale om helhedsoplevelse, hvor du nedsænkes i en ukendt verden.

Find flybilletter til Kaunas

Betonblomsten, Jasenovac, Kroatien

Betonblomsten i Kroatien er et enkelt, men stærkt monument, dedikeret til de mange berørte af Ustaše-massakren
Betonblomsten i Kroatien er et enkelt, men stærkt monument, dedikeret til de mange berørte af Ustaše-massakren

Med sin beliggenhed ved den tidligere koncentrationslejr Jasenovac er Kroatiens betonblomst et tankevækkende monument bygget til minde om ofrene for Ustaše-massakren under Anden Verdenskrig. Utallige serbere, jøder og romaer mistede livet i Jasenovac, som blev drevet af Ustaše-regimet, der regerede Kroatien på den tid.

Betonkonstruktionen blev designet af arkitekten Bogdan Bogdanović, og skulle, i hans ord “repræsentere overvindelsen af lidelse og sindssyge”.

Find flybilletter til nærmeste storby Zagreb

Ruinerne i Delfi, Delfi, Grækenland

Endnu i vore dage er der noget mystisk og uforklarligt over helligdommen i Delfi ved Parnassus-bjerget
Endnu i vore dage er der noget mystisk og uforklarligt over helligdommen i Delfi ved Parnassus-bjerget

Delphi — det ældgamle valfartssted på sydsiden af Parnassus-bjerget, der engang var centrum for Grækenlands politiske beslutningsproces. Det var her det højt respekterede Oraklet i Delfi engang herskede. Det siges, at oraklet (Pythia) var en forbindelse mellem menneskene og den spirituelle verden. Pythia talte til menneskene i gåder, idet hun udåndede hallucinatoriske dampe, der tryllebandt og oplyste de tilhørende.

Endnu i dag giver ruinerne i deres grønne omgivelser genlyd af Delfi i sin storhedstid. Det overrasker ikke, at området er anerkendt af UNESCO som verdenskulturarv.

Find flybilletter til nærmeste storby Athen

Franz Kafkas Hoved, Prag, Tjekkiet

Den tjekkiske litterat Franz Kafka er måske nok gået bort, men arven fra ham er stadig nærværende, takket være blandt andet denne statue i Prag
Den tjekkiske litterat Franz Kafka er måske nok gået bort, men arven fra ham er stadig nærværende, takket være blandt andet denne statue i Prag

Franz Kafka var en af Prags litterære mestre. Kafka – en forpint sjæl, der livet igennem kæmpede med depression og tvivlen på sig selv – var kendt for at være en usædvanligt lunefuld personlighed.

Disse karaktertræk reflekteres i den hovedformede, lagdelte spejlskulptur designet af kunstneren David Černý. Skulpturen består af 42 lag af spejle, der hver især roterer i deres egen bane ved hjælp af et gearsystem inspireret af Prags berømte astronomiske ur – et greb, der giver ekstra dynamik til denne glimtende perle.

Find flybilletter til Prag

Mosaikkerne i Pafos, Pafos, Cypern

Mosaikkerne i Pafos fortæller fængslende historier fra mytisk tid
Mosaikkerne i Pafos fortæller fængslende historier fra mytisk tid

Mosaikkerne på Paphos er en hyldest til de legendariske liv, der førtes af guderne, heltene og skurkene i det gamle Grækenland. Tillad dig selv rigeligt med tid til at fordybe dig i disse levende antikke værker og deres historiske anekdoter.

Nu du er i området, så tag en tur til den nærliggende landsby Kouklia, hvor du finder ruinerne af Afrodites Tempel – den olympiske gud for skønhed, kærlighed og forplantning.

Find flybilletter til Paphos

Kattehuset, Riga, Letland

Rigas sorte katte glor olmt ned på gaderne fra deres høje post, som de har gjort i århundreder
Rigas sorte katte glor olmt ned på gaderne fra deres høje post, som de har gjort i århundreder

Ifølge legenden var det i 1300-tallets Riga en ære at blive optaget i det Store Gilde (en middelalderlig organisation for håndværkere og købmænd). At blive afvist var derimod en kolossal fornærmelse. En utilfreds Riga-borger besluttede at give sin mening om sin afvisning til kende ved at placere to sorte katte på toppen af sin bygning.

Kattenes arrige blik, der lyner ned på gildet under dem, provokerede medlemmerne, og en kamp for at få dem fjernet begyndte. Selvom de blev vendt med hovederne i en anden retning, forblev kattene tronende på toppen af bygningen til den dag i dag. Hvis du spørger dig omkring i byen, kan du høre andre versioner af historien.

Esch-sur-Sûre Castle, Luxembourg

Floden Sûre snor sig gennem byen og forbi slottet Esch-sur-Sûre
Floden Sûre snor sig gennem byen og forbi slottet Esch-sur-Sûre

Ruinerne af Esch-sur-Sûre-slottet vogter over byen af samme navn under dem og oser af eventyrstemning. Slottets historie går helt tilbage til år 920 og har været i adskillige grevers besiddelse. Senere faldt det i hænderne på borgere, som boede i det med afbrydelser indtil 1800-tallet. Besøg ruinen, når mørket falder på og en glimtende serie af lysinstallationer giver dem en overjordisk aura.

Find flybilletter til Luxembourg

Popeye Village, Mellieħa, Malta

Popeye Village i Mellieħa - farverige filmkulisser nu som forlystelsespark
Popeye Village i Mellieħa – farverige filmkulisser nu som forlystelsespark

Produktionsholdet bag Robert Altmans film Popeye fra 1980 fik faktisk aldrig brugt disse farverige kulisser, der blev omhyggeligt udfærdiget til optagelserne. Kulissedelene omfatter blandt andet en 76 meter høj bølgebryder bygget rundt om Anchor’s Bay for at beskytte stranden. Beboerne i landsbyen Mellieħa tog dog sagen i egen hånd og omdannede hele herligheden til en forlystelsespark “for børn og barnlige sjæle”. Nyd Mellieħas lækre sandstrand og betagende natur, nu da du befinder dig på den nordlige del af øen.

Find flybilletter til Malta

Austerlitz-pyramiden, Woudenberg, Holland

Austerlitz-pyramiden er en vild blanding af egyptisk og fransk byggekunst
Austerlitz-pyramiden er en vild blanding af egyptisk og fransk byggekunst © Traveling Tourist

Austerlitz-pyramiden er bygget med Den Store Pyramide i Giza som forbillede, men gik desværre kort tid efter sin opførelse i forfald. En omfattende restaureringsindsats i 00’erne har dog styrket pyramiden betragteligt. Det var den franske hær, som oprindeligt stod bag pyramidens opførelse i 1804. To år senere fik den sit navn for at mindes Napoleons sejr i Slaget ved Austerlitz. Græsklædte trin fører dig op til ikoniske obelisk på toppen.

Find flybilletter til Utrecht

Nový Most-broen, Bratislava, Slovakiet

Nový Most-broen er en vej over Donau, som du ikke glemmer foreløbig
Nový Most-broen er en vej over Donau, som du ikke glemmer foreløbig © Ekatarina

Verdens længste hængebro med bare en enkelt pylon krydser Donau med en stilfuld fandenivoldskhed, der er umulig at stå for. Nový Most-broen blev indviet i 1972 og er berømt for sin restaurant i toppen af pylonen. Restauranten, der i sin form ligner en flyvende tallerken, har sikret broen sit øgenavn ‘UFO-broen’. Oprindeligt hed broen ‘MOST SNP’ – en hyldest til den slovakiske modstandsbevægelse under Anden Verdenskrig.

Find flybilletter til Bratislava

Bled Island and Castle, Bled, Slovenia

Bled-søens smaragdgrønne vandspejl er en magisk oplevelse
Bled-søens smaragdgrønne vandspejl er en magisk oplevelse

Hele den nordslovenske region Bled er overvældende fortryllende i sig selv. I regionens hjerte finder du Bled-søen – glitrende putter den sig mellem bjergene og de tætte skove. Gå ikke glip af et besøg på Bled-slottet, der troner højt oppe på et klippefremspring over søbreden. Hvis du har formen til det, så ro ud til øen Bled i midten af søen. Derude venter dig en fascinerende gotisk kirke – at ringe klokkerne i denne kirke siges at bringe held.

Find flybilletter til nærmeste storby Ljubljana
Vil du se flere fascinerende monumenter, så tjek disse verdensberømte seværdigheder og deres undervurderede alternativer eller tjek disse kuriøse kopier af velkendte seværdigheder

Oprindeligt publiceret

25/04/2017