Vilde oplevelser i Canadas uberørte natur: En guide til vandreferie i Banff Nationalpark

Ad ukendte stier: Oplev noget af Canadas mest betagende natur i vandreparadiset Banff Nationalpark

Banff Nationalpark er et sandt slaraffenland for vandrere på alle erfaringsniveauer

Banff Nationalpark er et sandt slaraffenland for vandrere på alle erfaringsniveauer

Kategori Strand & natur

Dato 20/04/2017

Med over 1600 km velplejede vandrestier, et rigt dyreliv og storslåede udsigter, der nok skal slå benene væk under de fleste, er Banff Nationalpark et Mekka for vandreentusiaster. Men selvom det er Canadas mest velbesøgte nationalpark, er den stadig så stor, du nemt kan finde din egen lille lomme af ro og stilhed.

Parken er på UNESCOs liste over verdensnaturarv, og med god grund. Lad dig opsluge af områdets vilde natur ved at følge én af de klassiske ruter eller udforsk i stedet noget af baglandets mere uberørte terræn. Du kan endda følge den flotte Icefields Parkway fra Lake Louise og ind i den nærliggende Jasper National Park. Banff ligger blot et kort stykke vej fra Calgary og det alsidige terræn passer til alle typer vandrere, fra nybegynderne til de mest erfarne. Stedet holder aldrig op med at overraske. Hop ud i den store vildmark og forbered dig på at blive taget med storm.

Hvorfor tage på vandretur i Banff?

Lad jordegern spise fra din hånd, mens du beundrer Moraine Lakes krystalklare vand
Lad jordegern spise fra din hånd, mens du beundrer Moraine Lakes krystalklare vand

Banff National Park nyder status som Canadas mest eftertragtede vandreområde. Parken har et utroligt varieret terræn, som betyder at alle, uanset fysisk form og erfaring, kan finde udfordringer. I de forskelligartede landskaber, fra krystalklare søer og snedækkede bjergtoppe til frodige skove, gletchere og dybe dale, finder du et imponerende opbud af storvildt – elge, ulve, bjørne og måske et rensdyr, hvis du er heldig. Glem ikke kameraet, det bliver dit mest uundværlige udstyr i rygsækken.

Hvis du trænger til en pause fra hverdagens trummerum og ønsker at gå helt i ét med naturen og bare suge til dig af den friske, sprøde luft og få trænet muskler og led i fantastisk smukke omgivelser … Så er Banff stedet for dig.

Det bedste tidspunkt at tage på vandretur i Banff

sightseeing_bow_falls_banff_paul_zizka_1_horizontal
Banff Lake Louise Tourism © Paul Zizka Photography.

Perioden fra juli måned til og med midten af september anses normalt for at være den bedste tid at vandre i Banff. Vejret er varmere og de fleste vandrestier er åbne. Indtil slutningen af juni er mange stier stadig dækket af sne, og der er en vis risiko for laviner. Fra omkring starten af juni åbner de fleste aktivitetstilbud, som fx bådturene på søerne, og de holder åbent indtil midten af oktober.

Hvis du kommer uden for sæsonen, så hold dig til vandrestier på de lavere højder eller på stierne på de sydvendte bjergvægge, der vender mod Banff Town. De er normalt mindre mudrede. Juni er typisk den vådeste måned i bjergkæden Rocky Mountains, men det er også en af de mest attraktive tidspunkter på året med blomster i fuldt flor og fantastiske muligheder for at se dyreliv. Hvis du lejer bil i Banff, så husk at nogle veje kan være lukkede pga. dårligt vejr og tag højde for ændringer i dagens længde.

Der er masser af hoteller i Banff, fra traditionelle hytter tæt på vandrestierne til stilfulde og moderne lejlighedskomplekser med tidssvarende faciliteter i byens centrum. Naturligvis betyder højsæsonen, at der er flere vandrere på stierne, ligesom indkvarterings- og flypriserne er højere. Man kan derfor med fordel overveje at tage afsted i udkanten af sæsonen, fx fra slutningen af september til oktober. Selvom vejret i denne tid er mindre forudsigeligt, er det ofte køligere og perfekt til vandring, og efterårslandskabet kan være helt uforligneligt. Her er en praktisk guide til gennemsnitstemperaturerne i Banff.

Find et hotel i Banff

Sådan kommer du til Banff

Der er 145 km fra lufthavnen i Calgary til Banff, så sørg for at bestille din lejebil på forhånd
Der er 145 km fra lufthavnen i Calgary til Banff, så sørg for at bestille din lejebil på forhånd

Der er mange mulige ruter, hvis man vil køre til Banff, men de fleste flyver til Calgary International Airport (YYC). Der går direkte fly til Calgary fra mange af de største byer i USA og Canada, som fx Los Angeles, Vancouver, Newark, Chicago og San Francisco. AirCanada, WestJet, United Airlines og Delta er blandt de flyselskaber, som flyver til Calgary.

Fra Calgary til Banff skal du bare køre 145 km ad motorvejen Trans-Canada Highway AB-1W. Der er flere biludlejningsfirmaer i lufthavnen i Calgary, men du bør altid bestille din bil på forhånd. Godt, vi har gjort det nemt for dig.

Lej en bil i Calgary

De bedste vandrestier i Banff

Lower Johnston Canyon Falls er så afgjort de tre kilometers vandring værd
Lower Johnston Canyon Falls er så afgjort de tre kilometers vandring værd

I Banff er der så meget uforligneligt vandreterræn, at det kan være en god idé med lidt planlægning for at få mest muligt ud af din tid. Her er en guide til nogle af områdets mest berømte vandreruter, hvoraf mange nemt kan nås fra byen Banff eller søen Lake Louise.

Johnston Canyon

En nem og tilgængelig vandrerute fører dig fra Bow Valley Parkway til et buldrende vandfald i den betagende flotte kalkstenskløft, Johnston Canyon.

Længde: 3,2 kilometer

Ruten: få anvisninger her

Hoodoo Trail

Du har adgang til denne rolige skovsti fra Surprise Point, der ligger lige uden for Banff, og den fører dig gennem drømmeagtige landskaber med de høje, slanke bjergtinder, der er kendt som “hoodoos” .

Længde: 9,7km

Ruten: få anvisninger her

Banff har fremragende vandreruter for vandrere på alle erfaringsniveauer
Banff har fremragende vandreruter for vandrere på alle erfaringsniveauer

Iceberg Lake

Selv om oplevelsen er aldeles storstlået, er dette lidt af en skjult juvel. Tag en moderat klatretur over Bow Falls, bedst egnet til erfarne vandrere, og du ender ved en betagende turkisgrøn sø for foden af den monumentale gletcher, Bow Glacier.

Længde: 16 kilometer

Ruten: få anvisninger her

Sulphur Mountain Trail

Tag på en opkvikkende klatretur opad i terrænet mod toppen af bjergkammen, hvor du kan nyde en storslået udsigt over Bow Valley. Beløn dig selv efter turen med en afslappende tur i de varme kilder.

Længde: 5,6km

Ruten: få anvisninger her

Plain of the Six Glaciers

Vandrere på Plain of of Six Glaciers – en godt ti kilometers vandretur med storslåede udsigter, du ikke må gå glip af
Vandrere på Plain of of Six Glaciers – en godt ti kilometers vandretur med storslåede udsigter, du ikke må gå glip af

Denne halvdagstur er så afgjort én af de kønneste i Banff. Følg søbredden til det fjerneste hjørne af Lake Louise og følge så stierne opad for at beundre det blændende panorama over søen, gletcherne og bjergtinderne hyldet i sne. Gør holdt for at få en forfriskning i en charmerende lille tesalon, før du fortsætter endnu godt halvanden kilometer til et fint udsigtspunkt på Victoria-gletcheren.

Længde: 16km

Ruten: få anvisninger her

Giant Steps

Vandet fra de omkringliggende bække fosser henover de kæmpemæssige kampesten, der også er kendt som Giant Steps. Den korte tur ad Giant Steps er bedst om sensommeren. For flere oplevelser, følg da den tilstødende vandresti, Lake Annette Highline trail, på turen tilbage.
Længde: 9,6km

Ruten: få anvisninger her

Caldron Lake

Dette er en af de mest populære dagsture i Banff, den er temmeligt krævende, men byder på blændende udsigt over Peyto Lake og Wapta Icefield – måske får du også set en bjergged på din vej til den indbydende Alpine Lake.

Længde: 16km

Ruten: få anvisninger her

Det må du ikke gå glip af i Banff

Udsigtsrampen er ikke for dem med højdeskræk, men giver til gengæld et uforglemmeligt vue over dalen under dig.
Udsigtsrampen er ikke højdeskræks-venlig, men giver til gengæld et uforglemmeligt vue over dalen under dig

Glacier Skywalk, Jasper

Følg denne grussti langs bjergvæggen, og du skal nok få pulsen op. Stien fører til en udsigtsrampe i glas, 918m over dalen. Kig opad og se ørnene svæve på luftstrømmene over dig, eller ned på de brusende vandfald i dalene, der er skabt af istidens gletchere.

Cave and Basin National Historic Site

Banff er verdens tredjeældste nationalpark. Parkens udstillinger og plancher viser, hvordan det canadiske parksystem fungerer. Du kan se (og lugte) de varme kilder både inde i hulerne og i et fortryllende smukt smaragdgrønt vandhul uden for.

Vandfald, kløfter og dale - lav en liste, før du tager afsted, for Banff er stopfuld af mindeværdige oplevelser
Vandfald, kløfter og dale – lav en liste, før du tager afsted, for Banff er stopfuld af mindeværdige oplevelser

Bow Falls

Bow Falls er én af de mest berømte seværdigheder i Banff. Vandfaldet er kort og bredt, og de brusende strømfald har optrådt i flere Hollywood-film.

Hot Springs

Sug mineralerne – og den fantastiske udsigt – til dig i et naturligt mineralbad. Du kommer hertil ved at tage svævebanen op til Banff Upper Hot Springs på Sulphur Mountain. Det er den perfekte kur mod trætte muskler og led efter en lang dags vandring.

Tips

God forberedelse er af største betydning, hvis du vil have en optimal vandretur. At vandre i Banff medfører en række almindelige udfordringer, som på alle andre større vandreture, men der er også et par stykker, du skal være ekstra opmærksom på.

  • Fortæl altid nogen om den rute, du tager, og hvad tid, du regner med at være tilbage.
  • Medbring madpakke og mindst en liter vand.
  • Vejret i bjergene kan skifte på rekordtid, så klæd dig på efter lag-på-lag-metoden og medbring regnjakke og vandtæt udstyr.
  • Det er vigtigt at medbringe et kort, og du bør tjekke denne side for lukkede vandrestier, før du tager afsted. Kast dig kun ud i en tur, som matcher dine evner og din form.
  • Selvom de normalt er ret sky, kan du støde på hjorte og elge, og det er bedst at holde sig på afstand af dem. Amerikansk Sortbjørn og grizzlybjørne ses regelmæssigt i Banff – tag en bjørnespray med dig over alt og sørg for at lave støj, mens du går. Giv nationalparkens ansatte besked, hvis du ser en bjørn.
  • Det er lidt af en cliché, men ikke desto mindre sandt: tag kun billeder og efterlad kun dine fodspor.
Find flybilletter til Calgary
Klar til at tage afsted? Tjek vores rejseeksperters guide til din første vandreferie, og hvis du føler dig inspireret, kommer der her tips til vandreferie destinationer verden rundt.

Oprindeligt publiceret

20/04/2017