preload

Caminoen er oprindeligt en pilgrimsrute, som var meget populær i middelalderen. Man går gennem dem spanske natur til apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela. I middelalderen handlede en pilgrimsfærd om tilbedelse og om at bevise sin tro på Gud, men i dag er det sjældent det religøse islæt, der sender folk afsted til Caminoen, som den kaldes i folkemunde. Det handler mere om at komme væk fra hverdagens ræs og jag. Gå et skridt ad gangen gennem den storslåede og til tider barske natur, og lade både fødder og tanker vandre så langt, de lyster.

Du kan gennemføre pilgrimsvandringen til fods, men faktisk også på cykel eller sågar på hesteryg. Du kan også selv planlægge, hvor din pilgrimsvandring skal begynde og hvor lang, den skal være, da Caminoen består af mange forskellige ruter, som dog alle har mål i Santiago de Compostela. Caminoen er altså for alle og kræver blot det rette udstyr og planlægning.

Kunne en moderne pilgrimsfærd på Caminoen lyde som noget for dig? så læs med her, hvor vi har allieret os med Erik Staffeldt fra SantiagoPilgrimme.dk, der giver dig en ”need-to-know” guide, samt de bedste råd til turen.

Indhold i guiden

Hvad er Caminoen?

”El Camino” betyder ”Vejen”, og den vej fører til Santiago de Compostela i det nordlige Spanien, hvor apostlen Jakobs grav skulle befinde sig. Graven er et yndet sted for troende at tage hen og bede. I dag kommer folk dog af mange forskellige årsager: naturoplevelsen, en pause fra stress og jag, en åndelig oplevelse og meget andet.

Mange stiller spørgsmålet “Hvor lang er Caminoen?” men trods navnet består Caminoen ikke kun af en enkelt vej, men er et helt netværk af pilgrimsruter til Santiago de Compostela. Disse pilgrimsruter kaldes også for Jakobsvejen, og er i dag en del af UNESCO’s verdenskulturarv. De to mest kendte og befærdede pilgrimsruter er: Camino francés og Camino del Norte:

Den franske rute (Camino francés)

“Camino Francés” er den traditionelle og mest kendte pilgrimsrute – med en længde på 835 km. Den starter som navnet også antyder i Frankrig, hvor det oftest benyttede udgangspunkt er beliggende i Pyrenæerne.

Den nordlige rute (Camino del Norte)

”Camino del Norte” er den næstmest kendte af pilgrimsruterne og er ligeledes på omkring 800 km. På Camino del Norte kan du nyde at vandre langs kyststrækningen næsten hele vejen, medmindre du i Oveido vælger at fortsætte på El Camino Primitivo, der går ind i landet og gennem er smukt bjergområde.

Men Caminoen består som sagt af mange flere ruter end ovenstående –alle med forskellige oplevesler og forskellige længder. På ruterne kan du opdele din rejse i det antal etaper, du ønsker, og tilbringe natten i nogle af de herberger, der er placeret langs ruten. Nogle af ruterne fører også forbi en række forskellige seværdigheder, som bestemt også kan være et ophold værd. Du kan se alle pilgrimsruterne til Santiago de Compostela her.

Santiago de Compostela – det endelige mål

Det er ved ankomsten til Santiago de Compostela, at du har nået målet for pilgrimsrejsen og med succesfølelsen af at have gennemført rejsen kan du så besøge Katedralen, som efter legenden skulle være bygget ovenpå apostlen Jakobs jordiske rester. På Obradoiro pladsen bliver der desuden afholdt pilgrimsmesse kl. 12.00 – en berusende oplevelse, som du kun finder her.

Hvis du inden afrejsen har anskaffet dig et pilgrimspas og har fået stempler fra din rute undervejs på din rejse, så vil du i Santiago de Compostela, mod fremvisning af passet, kunne få lavet et ”La Compostela” – et dokument med bevis for, at du har fuldført Caminoen. Du skal dog som minimum have gennemført en rute på 100 km. for at få beviset.

Byen og apostlens grav kan måske ses som det overordnede mål, men for de fleste bliver færden i sig selv også et mål: Udfordringen, vejen i sig selv, at fuldføre vandringen, at blive klogere på sig selv, at finde balance og ro, at styrke eller finde sin tro. – Dette og meget andet kan i realiteten være det endelige mål med pilgrimsvandringen på Caminoen, men uanset hvad, der måtte være DIT mål, så vil du uden tvivl blive beriget og få en uforglemmelig rejse.

Caminoens symbolske muslingeskal

En muslingeskal er blevet symbolet for Caminoen og det er muslingeskallen, du skal følge undervejs på ruten. Hundredevis af ”muslingeskaller” er nemlig sat ud på pilgrimsruterne til Santiago de Compostela, som pejlemærker for hvilken vej du skal følge. Der er også tradition for, at pilgrimsrejsende får f.eks. deres hat eller rygsæk udsmykket med en stor muslingeskal. De kan købes ved pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port i Frankrig eller undervejs på din rute. Muslingeskallen bruges som et symbol på, at du er pilgrimsrejsende og en del af fællesskabet med de andre pilgrimme på vej mod Santiago de Compostela.

Hvorfor gå Caminoen?

Der kan være et utal af motivationer for at tage på pilgrimsvandring og det er selvfølgligt meget individuelt, hvilke grunde der ligger til baggrund for at tage ud på en sådan rejse. I sin oprindelse var det religiøse grunde og troen på Gud, som var den altafgørende faktor for at tage på pilgrimsvandring på Caminoen, men det er ikke helt så entydigt mere.

Ofte er det dog alligevel en form for tro, der får det moderne menneske til at gå Caminoen, som af mange opfattes som både en indre og ydre rejse: Det kan være for at udfordre sig selv og troen på sig selv, at man gennemfører pilgrimsvandringen. Måske har man mistet følingen med sig selv i en hektisk hverdag og bruger færden til at finde ind til sig selv i igen. I dag kan det altså både være tro i religiøs anledning og tro i en mere personlig forstand, der sender en afsted på vandring.

Caminoen dækker i høj grad behovet for at søge efter kontraster og alternativer til en hverdag, hvor vi konstant skal præstere og yde i forhold til familieliv, karriere, omgangskreds m.fl. På pilgrimsrejsen får man mulighed for at finde roen til at få reflekteret over ens liv og måske opnå nye indsigter om din nuværende tilværelse.

Sidst men ikke mindst handler det selvfølgelig også om selve turen. Om dét, at tage på en vandretur i stedet for en charterrejse. Her bliver du en del af Camino-fællesskabet, som dækker over en særlig ånd mellem de pilgrimsrejsende, som gør turen helt speciel og – hvis du ønsker det – også meget social. Samtidig er du omgivet af fascinerende natur hele vejen på Caminoen, hvor du vil komme igennem både øde sletteområder, og både små og store byer. Caminoen skulle, rent astrologisk set, ligge lige under Mælkevejen og derfor skulle du kunne opleve en helt særlig energi og spirituel oplevelse på din pilgrimsrejse. Det er i hvert fald, hvad der siges.

”Det er meget forskelligt, hvorfor folk vælger at gå på Caminoen. En del gør det for at få afprøvet nogle ”grænser”, mentalt og fysisk. For at finde noget i sig selv, man ikke troede var der. Måske noget vigtigt, som hverdagen ikke giver plads til. Nogle vil gerne dyrke noget religiøst eller spirituelt. Nogle vil skifte spor, sadle om i livet og finde ro til at tænke over det. Men man er jo ikke alene på Caminoen. Du møder en masse skægge, skæve, søde, hjælpsomme og herlige mennesker fra alle dele af verden. De kan være til stor hjælp, også med ens holdninger og tanker.”
– Erik Staffeldt, sekretær i pilgrimsforeningen

Gode tips til at vælge den rigtige Camino rygsæk og sko

Skal du have den bedste oplevelse med din pilgrimsvandring, så er det vigtigt at du får planlagt din tur grundigt og sat dig ind i alt, der er ”need-to-know” omkring Caminoen og pilgrimsvandring. Her får du en række gode råd til både begyndere og øvede fra Erik Staffeldt der selv er en kyndig og erfaren pilgrimsvandrer.

5 gode råd til at gå Caminoen

  1. Planlæg pilgrimsvandringen i god tid, bl.a. med transport. Nogle vælger ikke at bestille hjemturen på forhånd, men venter til de er 3-4 dage fra målet. Så behøver de ikke at stresse for at nå frem. Andre foretrækker at have det hele på plads hjemmefra. Køb eller lån en guide eller kig dig omkring på nettet efter ruter også til GPS.
  2. Find forslag til pakkelister på nettet, så du er sikker på at få det rigtige med. Et pilgrimspas giver adgang til herbergerne, hvor man får stempel i det. Dette kan købes hos santiagopilgrimme.dk eller på selve Caminoen. Der er mange udstyrsforretninger, f.eks. Spejder Sport, Bjergkæden, Friluftsland osv., der både sælger og kan guide til det bedste pilgrimsudstyr.
  3. Giv dig god tid på vandringen. ”Fald ned”. Caminoen er ikke en racerbane eller et præstationsræs. Du bestemmer selv farten. Tag korte dagsvandringer de første dage.
  4. Mød nogle andre skønne mennesker, og gå sammen med dem, så længe du synes. Eller gå alene. Kig efter afmærkning af ruten (gule pile). Find et hyggeligt herberg for natten og en hyggelig restaurant om aftenen – evt. med ”pilgrimsmenu” (€10-14 for tre retter). Gem evt. desserten (yoghurt eller frugt) til morgenmad.
  5. Pas på dig selv og de andre, så kommer du også godt hjem. Caminoen går ”i blodet”, den kan være vanedannende og du glemmer den ikke så nemt.

Vigtigt udstyr og pakkeliste til Caminoen

Valg af sko

I en del år har det foretrukne fodtøj været vandrestøvler med ikke for stiv sål og med god støtte til anklerne – hvis man vrider om. Men vandresandaler kan være et godt alternativ, især hvis man har tendens til varme fødder – det afhænger lidt af årstiden. Og så skal man gerne have sit fodtøj – med gode strømper – i god tid før vandringen, for at fødder og fodtøj kan nå at vænne sig til hinanden.

Den rigtige vandrerygsæk

Når man skal gå langt, skal man ikke tage mere med, end man har brug for. Let tøj og andet udstyr. Ikke for mange ting. Gør det enkelt. En fordel ved at gå Caminoen kan være at geare ned og blive glad for det, for det giver plads til andre oplevelser. Rygsækken skal ikke rumme mere end ca. 32 liter, og din vægt på ryggen skal samlet være ca. 10 procent af din kropsvægt. Størrelsen afhænger af din højde. En god sportsforretning har erfarne sælgere. Forklar dem, hvad du skal bruge rygsækken til, så kan de vejlede fornuftigt.

Pakkeliste

Det kan være svært at vurdere hvor meget og hvor lidt, det er nødvendigt at have med på sin pilgrimsfærd. Det er især en udfordring at skære ind til benet og kun få pakket det allermest nødvendige, når vi er vant til en materialistisk hverdag med overforbrug og hvor vi har alt lige ved hånden. Du skal dog hele tiden huske, at du skal kunne bære det hele på ryggen hele vejen og derfor gøre det så let for dig selv som muligt. Få et forslag til hvordan en pakkeliste kan se ud her.

Planlægning af rejsen

Træning og fysiske krav

Nedtællingen til en længere caminovandring begynder flere måneder før selve rejsen. Indkøb og tjek af udstyr, transportplanlægning og vandretræning. Begynd med fem-ti kilometer og skru efterhånden op for distancen – også med rygsæk og udstyr på ryggen. Gå evt. to-tre gange om ugen i fire måneder. Terrænet på Caminoen er mere udfordrende end herhjemme. Der er flere bakker, klipper, grus på veje og stier, så derfor er det vigtigt at være i god træning.

Mental tilgang

Mentalt skal du forberede dig på, at du kan få renset ud i dine holdninger og tanker, og måske finde nogle sider af dig selv, du ikke har kendt eller opdaget før. Også mere spirituelle sider. Fordi der er fred og ro til det. Det er stort og kan være så stort, at man kan blive helt høj af det. Måske også komme i forbindelse med noget religiøst.

Den bedste årstid

Den bedste sæson for at vandre Caminoen afhænger lidt af, hvilken rute man vælger at gå. Den mest befærdede rute, Den Franske Rute, kan være meget befærdet i juli og august, hvor der også er meget varmt. De andre Caminoer er mindre befærdede. Typisk er maj-juli og september-oktober gode måneder at vandre i.

Økonomi

Som i andre tilfælde gælder det tit, at du får, hvad du betaler for: En tur på Caminoen kan gennemføres på et lavt budget, hvor der er skåret helt ind til benet, men kan selvfølgelig også gennemføres mere luksuriøst. Regn dog i snit med €30 per dag for at sove og spise.

Rejsen

Fly- og togbilletter er ofte billige, hvis man køber i god tid. DSB har ikke oversigt over tog i Europa, så kig hos Deutsche Bahn eller Bahn. SAS har forbindelser om sommeren til Biarritz ikke langt fra Saint Jean Pied de Port, hvor mange starter. Du kan bruge momondos rejsesøgemaskine til at finde de billigste billetter til Biarritz.

Overnatninger

Overnatning langs Caminoen koster fra €0 til ca. €10 på herberg, i sovesale med køjesenge. Ofte vælger man at donere lidt penge til herberget ved siden af prisen (især selvfølgelig, hvis man får gratis overnatning). Er man to eller tre sammen kan en privat indkvartering med eget værelse og adgang til bad tit fås for omkring €20.

Mad

Pilgrimsmenuer koster €10-14. Læg lidt til frokost, vand og vin fra supermarkedet og lidt cafebesøg til. En cappuccino eller latte fås mange steder for €1, dog er det dyrere tæt på og i Santiago de Compostela.

Nyttige links

Vil du have mere inspiration til vandreture? Så bør du prøve den danske udgave af Caminoen kaldet Camønoen, og se vores anbefalinger til vandreferier verden rundt.

Om forfatteren

momondo Danmarkmomondo ønsker at inspirere alle til at dyrke nysgerrigheden - da rejser kan åbne vores sind for en verden, hvor vores forskelle er en kilde til inspiration, ikke intolerance og fordomme. Lad os opleve vores verden sammen - gennem daglig inspiration, rejsetips og meget mere. Følg os påInstagram for endnu mere inspiration.

Udforsk flere artikler