Den danske Riviera: Den originale kystdestination

Den danske Riviera på Nordsjællands kyst strækker sig fra Sejerø Bugt i øst og hele vejen til Øresund i vest. Over 200 kilometer kyststrækning der bare venter på at blive udforsket. Her kan du køre op og ned ad kysten i ugevis og finde de bedste strande, smage på sæsonens specialiteter, sove på skønne historiske kroer og opleve de charmerende landsbyer og deres historie.

Danmarks første stranddestination 

Hornbæk, ©Daniel Overbeck, VisitNordsjælland

Den danske Riviera begynder allerede ved smukke Bellevue – kun 30 minutter fra København. Grundet den tætte placering på hovedstaden, var det her de lokale tog på deres første velfortjente ferie. Og de første turister opdagede området tilbage i 1847.

Gennem 1800-tallet besøgte kendte personligheder, som H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og P.S. Krøyer sammen med de velhavende, områder som Hellebæk, Gilleleje og Tisvilde. De elskede fornemmelsen af at kunne trække sig tilbage i naturen og i de øde kystområder. Kunstnere og forfattere brugte ofte Nordkysten som et kreativt fristed. De berømte Skagensmalere startede faktisk ikke i Skagen men i Hornbæk, hvor de oprindeligt fandt deres “magiske lys”.

Uanset om folk besøger de sydlige Rivieraer for helbredets skyld, leg, strand eller madoplevelser, så finder du noget tilsvarende her. Fortsæt med at læse og få en forsmag på hvad dette danske paradis har at byde på, før du selv besøger det.

Indånd frisk havluft på stranden

Tisvildeleje, ©Daniel Overbeck, VisitNordsjælland

Den danske Riviera kan prale af at have alle strandtyper. Rejser du med med små børn så prøv Smidstrup, Lynæs eller Liseleje. Strandbjerggård, Strandbakkerne eller Nødebohuse er strande i naturskønne omgivelser. Skal du dykke eller tage en hurtig dukkert, så prøv til Trykkerdammen eller Gillelejes vestlige strand og moler. 

Gudmindrup strand – børnevenlig og rolig

Stranden er en af Danmarks bedste badestrande og er oplagt til småbørn. Det er en 500 meter lang sandstrand med klitter ud mod Sejerøbugten. Vandet er lavt og går langt ud, så det giver de bedste betingelser for en hyggelig familiedag på stranden. 

Tisvilde Strand – ren nostalgi 

Med de farverige badehuse fra 1900-tallet får du følelsen af, at du har rejst gennem tiden. Bestil dit ophold i god tid så du kan være der hele dagen og nyde det klare vand, bløde sand og venlige lokale og besøgende. 

Tip: Tisvilde Hegn og Troldeskoven med gamle træer er også værd at udforske.

Bo på Helenekilde Badehotel

Badehotellet, der blev bygget i 1896, blev oprindelig bygget som et sommerhus og har stort set altid fungeret som pensionat. Tag en morgendukkert, book en yogatime, lej en cykel eller tag et spil petanque. Hotellet holder åbent året rundt.

Find værelse på Helenekilde Badehotel

 

Fiskerbyer og havne

Gilleleje, ©Tine Uffelmann, VisitNordsjælland

Forestil dig at slentre langs havnen, mens du tjekker lystbåde ud, har en smeltende isvaffel i hånden og solen skinner behageligt. Et besøg til den danske Riviera er ikke komplet uden dette scenarie.

Sletten Havn i Humlebæk byder på is, en fiskehandler og en malerisk landsby med 130 traditionelle fiskerhytter. Få en søhavneoplevelse og besøg Ramløse Bådehavn ved Helsinge, som er hjemsted for Arresø Sejlklub. 

Gilleleje – charme nordpå

På Sjællands nordligste punkt finder du den charmerende fiskerby Gilleleje. Med udsigt til nærmest uberørte vande, strand og blødt sand, smagen af frisk fisk og en maritim atmosfære er denne fiskerby helt klart et besøg værd. 

Tip: Spis et fiskemåltid på havnen, mens børnene boltrer sig på Stejlepladsens populære naturlegeplads.

Bo på Gilleleje Badehotel

Tag tilbage i tiden og træd ind i et 100 år gammelt badehotel, smukt placeret på Sjællands nordligste punkt. Bestil et værelse med balkon og få udsigt over havet, gennemgå biblioteket og forkæl dig selv med et spaweekendophold inklusiv morgenmad. 

Find værelse på Gilleleje Badehotel

Hornbæk – Nordkystens smørhul

Hvis du vil have det bedste fra Den danske Riviera inklusiv en indbydende og livlig havn, så tag til Hornbæk. Blandt de gammeldags fiskekuttere finder du også lystbåde og sejlbåde, mens gæster og de lokale går på kajen og nyder atmosfæren. Mens du er der, skal du ikke snydes for at shoppe, købe frisk fisk til aftensmaden og måske endda en is. Der er altid en god stemning langs havnen hele sommeren.

Bo på Hotel Hornbækhus

Hotel Hornbækhus, ©Peter Bondo Gravesen, VisitNordsjælland

Hotel Hornbækhus blev bygget i 1904 og er samlingspunkt for både lokale og besøgende. Book et af deres 36 værelser, find en af de mange hyggelige kroge og nyd den afslappede stemning.  Svøm i havet, deltag i en kreativ workshop eller smag dagens kage.

Find værelse på Hotel Hornbækhus

Lynæs – masser af vind, masser af sjov

Lynæs, ©Halsnæs Kommune, VisitNordsjælland

Elsker du vand og vind, er der i Lynæs adskillige aktiviteter at vælge imellem – lige fra kite- og windsurfkurser til SUP og kajakker, som du kan leje lige på stedet. Nyd havudsigten til Isefjord, hvor du både kan møde svømmere, surfere og sejlere eller se på stjerner fra din seng, da hytten har et enormt vindue i den ene ende. 

Er du outdoor-typen eller har du bare lyst til at prøve en alternativ overnatningsform, så kom forbi Lynæs Surfcenter. Her kan du overnatte i naturen i et såkaldt surfshack. 

Book den perfekte lejebil til din tur

 

Lokale specialiteter, natur og historie

Torup, ©Jan Gjerlev Pedersen, VisitNordsjælland

Der er utallige lokale specialforretninger og gårde over hele Nordsjælland. Vil du prøve en is lavet af den mest friske fløde, så besøg Kollerødgård ismejeri i Græsted. Køb nyhøstede kartofler og sæsonens modne frugter i den lille vejbod Birkely lige uden for Dronningmølle. Eller pluk dine egne jordbær i markerne på Gundekildegaard i Vejby. 

Vejrhøj Vingård – prisbelønnet og økologisk

Vejrhøj Vingård finder du i Fårevejle ved Sejerøbugten. De fokuserer primært på hvide druer som Solaris men har også et mindre udvalg af blå druer, som kan bruges til at producere rosé. Book en vinsmagning og tag en eftermiddagstur rundt i vinmarkerne og nyd et køligt glas hvidvin, mousserende vin eller rosévin. 

Besøg Vejrhøj Vingård

Global Geopark Odsherred – en UNESCO kulturarv

Geopark Odsherred er det første danske område, som er blevet optaget som medlem af det verdensomspændende Global Geoparks Network, der støttes af UNESCO. Geoparken består af et landskab med en unik geologisk arv og istidslandskab, som man her gør sig ekstra umage for at beskytte. 

Dragsholm Slot – et af Danmarks ældste slotte

Få pirret dine smagsløg på gourmetrestaurant med en Michelin-stjerne og overnat på det 800 år gamle Dragsholm Slot. Med stærke rødder i det danske og nordiske køkken består slotskøkkenets menu af årstidens råvarer fra lokalområdet. Fra slottet, beliggende i Geoparken, har du udsigt til smukke grønne omgivelser som den historiske urtehave, Sejerøbugten og Lammefjorden.

Find værelse på Dragsholm Slot

 

Her skal du spise på vejen

Restaurant Sletten, ©Jonas Buhr, VisitNordsjælland

Restaurant Sletten – Humlebæk

Dansk / fransk fusionskøkken ejet af kokkene bag Formel B i København. 

Restaurant Søstjernen – Rågeleje

Denne hyggelige restaurant er placeret lige på stranden og er specialist i fisk og skaldyr. 

Tinggården – Frederiksværk

Friske lokale retter med inspiration hentet fra det franske køkken. Fokus på det simple og smag. 

Halsnæs Bryghus – Hundested

Klassiske retter og udsigt til havnen samt et stort udvalg af øl fra eget mikrobryggeri.

Restaurant Trekosten – Nivå

Klassisk dansk restaurant med et internationalt touch. Husets wienerschnitzel er på menuen hver onsdag.

Restaurant Fyrkroen – Gilleleje

Book et bord på terrassen og nyd udsigten over Kattegat. Der er brunch hver weekend indtil kl 11.30.

Tisvilde Bistro – Tisvilde

Nyd livet på denne indbydende bistro med fransk-inspireret middag og i selskab med dansk live musik.