Tysklands mangeårige kulinariske historie er ikke kun påvirket af landets landlige rødder og landbrugstraditioner, men også af de mange immigranter, der nu kalder Tyskland for deres hjem. Vidste du for eksempel, at Döner kebab blev opfundet i Berlin af tyrkiske immigrantarbejdere? Selvom den traditionelle mad i Tyskland har markante regionale variationer, er det fælles tema fyldige, solide smagsoplevelser, som bare ikke kan genskabes andre steder, og som er helt igennem lækre.
Traditionel tysk mad: Pølser
En af de vigtigste traditionelle tyske fødevarer er pølser, og det er altså ikke bare hvilke som helst pølser. Tyskland er nemlig kendt for sin store pølseproduktion og menes at kunne prale af over 1.500 forskellige varianter. Tyskerne har uden tvivl perfektioneret pølsekunsten, så det er helt sikkert et godt sted at starte, når man skal udforske traditionel tysk mad.
1. Currywurst

Der er ingen ret, der bedre repræsenterer den ydmyge Wurst (pølse) end Currywurst. Oprindelsen tilskrives en Herta Heuwer, en kvinde fra Berlin, som fik fat i noget karrypulver og ketchup fra britiske soldater lige efter 2. verdenskrig. Hun blandede dem sammen og serverede det som sauce til grillede pølser og satte dermed Berlin på det kulinariske verdenskort. I dag har currywursten endda et helt museum dedikeret til den!
Denne traditionelle tyske ret fra Berlin er siden blevet byens mest populære gadesnack, og du kan finde en bod, der sælger den, på nærmest hvert gadehjørne. Dampede pølser hakkes og overhældes med denne lækre, krydrede sauce. Det kan varmt anbefales at spise pomfritter som tilbehør, men hvis du foretrækker brød, gør det skam ikke pølserne mindre lækre.
2. Bratwurst

Currywursten får kamp til stregen af Bratwursten, som menes at være den mest populære tyske gademad. Denne delikatesse kan findes overalt i München, men der er dog mange variationer af Bratwursten i forskellige dele af landet. Den er normalt lavet af svinekød og er godt krydret, og den grilles på en grill, hvilket resulterer i en pølse med et sprødt, brunet skind.
Som fastfood serveres den på et brød og overhældes ofte med sennep eller ketchup. Der findes også et Bratwurst-museum i Thüringen, som er let at nå med tog fra Frankfurt.
Traditionelle tyske kødretter
Traditionel mad i Tyskland er meget kødtungt. Der serveres kød til næsten alle måltider – også til morgenmaden. Lad os se nærmere på nogle af de mest populære kødretter.
3. Königsberger Klopse/Kochklopse

Næsten alle lande serverer kødboller i en eller anden form, og Tysklands overlegne version kaldes for Königsberger Klopse. Den er et eksempel på en ret med politisk indflydelse, da navnet blev ændret til Kochklopse for at undgå forlegenhed, da den by, den oprindeligt var opkaldt efter, blev annekteret af Rusland.
Kødbollerne er lavet af hakket kalvekød, løg, æg, ansjoser, peber og andre krydderier og serveres med en forfriskende kapers- og citronsauce, der adskiller dem fra andre kødboller. Retten findes på restauranter i hele Tyskland, men er især populær i Berlin og Brandenburg.
4. Rouladen

Der går rygter om, at rouladen har fransk oprindelse, hvilket forklarer navnet, men den er blevet en stor favorit i Tyskland, især i Sachsen-regionen. Dette er en ret, der har en vis slagkraft i form af sine ingredienser.
Bacon, syltede agurker, løg og sennep pakkes ind i tynde skiver oksekød af høj kvalitet (der findes også versioner med kalvekød), som derefter krydres godt og steges i rødvin. Saften fra bradepanden laves til en sovs, som hældes over retten ved servering. Nyd den med enten Kartoffelklöße eller kartoffelmos og rødkål – du vil takke os senere.
5. Sauerbraten

Nu snakker vi. Der er ingen grund til at gå glip af din steg, når du rejser i Tyskland. Sauerbraten er Tysklands bud på en steg og er en af landets nationalretter, som findes i forskellige versioner i de forskellige regioner. Okse-, svine- eller kalvekød marineres i dage, nogle gange uger, i rødvinseddike, krydderurter og krydderier og braiseres derefter langsomt.
Det er helt igennem lækkert! Spis det sammen med kartofler i en af dens mange afskygninger, og alle derhjemme vil misunde dig, når du viser dine madbilleder frem.
6. Schweinehaxe

Kan du godt lide at eksperimentere, når det kommer til mad? Så er den noget usædvanlige, delikate ret, Schweinehaxe (en skinkehase), lige retten for dig. Det er en bayersk favorit, og kødet marineres i flere dage (fornemmer du et gennemgående tema?) eller op til en uge, afhængigt af kødets størrelse, med kommen, peber og forskellige krydderurter.
Derefter steges den ved svag varme i timevis, indtil skindet er sprødt, og kødet er så mørt, at det falder af benet. Som sædvanlig i Tyskland er der ingen bedre måde at spise sin Haxe på end med kål og kartofler efter eget valg. Et af de mest kendte steder, hvor man kan smage denne ret, er Münchens mest berømte bryggeri, Hofbräuhaus. Du vil dog også kunne få den serveret i flere af byens bedste restauranter.
7. Schnitzel

En ret, hvis oprindelse giver anledning til mange diskussioner; er den tysk, østrigsk eller italiensk? Alle disse lande har deres egne versioner af den, og i sidste ende spiller det ingen rolle. Snitzlen er helt sikkert en vigtig del af det traditionelle tyske køkken, og den er simpelthen lækker.
I Tyskland bliver flade koteletter af svinekød, kalvekød eller kalkun vendt i mel, æg og rasp og derefter stegt, så de bliver lige dele sprøde og møre. Herefter er det bare at vælge en af de mange saucer, der er til rådighed, f.eks. champignon-, fløde- eller pebersauce, og at vælge din variant af den tyske favoritspise – kartoflen.
Vegetarisk traditionel tysk mad
Som vi allerede har konstateret, er traditionel tysk mad meget kødtungt, men det er nu alligevel på sin plads også at nævne et par vegetariske muligheder. Der findes faktisk vegetariske versioner af Rouladen, men nedenfor finder du mine egne personlige favoritter.
8. Käsespätzle

Käsespätzle er Tysklands svar på macaroni & cheese. Pastaen laves ved at blande æg, mel, salt og brusende vand, hvilket giver den sin karakteristiske lette konsistens. Skiftende lag af pasta og ost bages derefter og toppes med stegte løg. Käsespätzle siges at stamme fra Baden-Württemberg og kan nydes både som hovedret eller tilbehør. Den smager især godt efter en kold, lang vinterdag på skiløjperne.
9. Kartoffelpuffer

Denne populære og dejligt sprøde lækkerbisken kan være svær at bestille, afhængigt af hvor du befinder dig, da den går under forskellige navne. De mere udbredte navne er “Kartoffelpuffer”, eller i Köln “Reibekuchen” eller “Reibeplätzchen”.
Det er en sprød kartoffelpandekage, der minder om den schweiziske Roesti, lavet af revne kartofler, æg, mel og krydderier. Spis dem med æg (og bacon, hvis du ikke er vegetar) for at få en god start på dagen. Hvis du føler dig mere eventyrlysten, kan du spise den på rugbrød med æblemos eller Rübenkraut, som minder om sirup. Du er garanteret en smagfuld fornøjelse, uanset hvordan du vælger at spise den.
Kaffe og kage

Traditionen med kaffe og kage (eller “kaffee und kuchen”), som kan dateres tilbage til det 17. århundrede og oprindeligt blev nydt af aristokratiet, er nu fast forankret i den tyske kultur og værdsættes i dag af alle tyskere. Der findes et stort udvalg af kager rundt omkring i Tyskland, men her er nogle af de mest populære.
10. Schwarzwälder Kirschtorte

Det er den kage, der satte Schwarzwald på landkortet. Men i modsætning til, hvad mange tror, har Schwarzwälder Kirschtorte, også kaldet “Schwarzwaldkuchen”, ikke fået sit navn fra selve Schwarzwald, men snarere fra regionens berømte “Kirsch”-likør, der er lavet af syrlige kirsebær. Faktisk foreskriver tysk lov, at en kage ikke må kaldes Schwarzwälder Kirschtorte, hvis den ikke indeholder Kirsch.
Fyldige lag af svampet chokoladekage er klemt sammen med flødeskum og sure kirsebær, før de overhældes med Kirsch. Man finder simpelthen ikke bedre kager end denne her!
11. Apfelstrudel

Æbler og kanel er et himmelsk match, og i Tyskland finder man denne kombination i form af den dejlige Apfelstrudel. Æbler, sukker og kanel udblødes i citronsaft, drysses med rosiner og pakkes ind i en smøragtig dej, før de bages i en meget varm ovn. Resultatet er en sprød, smuldrende sag, der oser af varmt, syrligt fyld. Når den nydes med en god kop kaffe, føles livet slet ikke så ringe endda.
Mere tysk inspiration
Er du fristet til at rejse til Tyskland udelukkende på grund af de kulinariske oplevelser? Det er skam ganske forståeligt. Du kan finde alle disse lækkerier på restauranter over hele landet, så hvorfor ikke lave det til en form for foodie-roadtrip? .