Roadtrip: Det bedste af Tyskland

Når du bor i Danmark, kan et besøg i et naboland måske ikke virke som om du virkelig kommer væk. Et land så geografisk tæt som Tyskland kan ikke rigtig være så anderledes end Danmark, vel? 

Tyskland byder på et væld af nye retter, lokale specialiteter, overraskende arkitektur og ting at se og lave. Vi har kurateret et udpluk af disse særlige oplevelser og sammensat en sjov roadtrip til dig, hvis du vil se, hvad der virkelig er på den anden side af grænsen. Fra Bremen til Berlin, eksklusive vinkældre til betagende museer til lokale hotspots, følg med på denne rejse gennem hjertet af vores sydlige naboer.

Dag 1 – Flensborg og Eutin: Rom og mikrobryggerier

Det er svært at komme fra Sønderjylland til Tyskland uden at passere Flensborg. Men denne grænseby fortjener meget mere opmærksomhed end en gennemkørsel eller en grænse-shoppingtur. Flensborg har en spændende historie med import af rom fra de caribiske øer til tørstige danskere. Du kan finde ud af alt om, hvordan dette foregik, og den særlige måde, rommen blev skabt på Braasch. Denne traditionelle familiedrevne virksomhed tilbyder både lokale rom og rom fra hele Caribien, plus en række andre speciallikører. De har endda et rom-museum, hvor du kan lære rommens historie og fremstilling i Flensborg.

Efter dit besøg i Flensborg, fortsæt da til Eutin og nyd en mættende middag med lokale retter og lækker håndværksbrygget øl på Eutiner Brauerei . Derefter går du til Großer Eutiner See hvor du kan prøve stand-up paddling sent på natten på søen. På Kolula -stationen kan du leje SUP-boards på timebasis direkte fra containeren på stedet. Glid langs det rolige vand og nyd synet af Eutin Slot ved solnedgang, og sov derefter som en baby efter din første underholdende dag.

Find ophold i Eutin

Dag 2 – Bremen: Maritim stil og alt om vin

Start dagen med en afslappet to-timers køretur til Bremen, hvor historie, gastro og arkitektur mødes. Mange af Bremens bygninger er oprindeligt fra 1300 -tallet, men efter 2. verdenskrig blev meget af byen ødelagt. De historiske bygninger er omhyggeligt blevet genopbygget, meget af det ved hjælp af de originale mursten fra 1300’erne – så i dag får du mere af den autentiske atmosfære i det oprindelige Bremen end mange andre genopbyggede tyske byer. 

Efter køreturen kan du få en varm opkvikker fra Harbour Coffee , en sød lille kaffebar, som varmt kan anbefales af lokalbefolkningen, og som også serverer lækre kanelsnegle og kager. Tag en spadseretur langs floden på Weserpromenade og nyd den maritime atmosfære. Dette er et perfekt sted at forestille sig, hvordan det var før krigen, på denne travle flod, som byen er så afhængig af.

Når du er klar til at stige ned i himlens dybder, skal du påbegynde din forudbestilte rundtur i Ratskeller . Dette er den verdensberømte vinkælder beliggende under UNESCOs verdensarvsliste i Bremen Rådhus. Det er hjemsted for nogle af verdens ældste vine og den ældste vin i Tyskland: en tønde Rüdesheim -vin fra 1653. Dette er en tur, som alle, der nyder vin, ikke skal tøve med at bestille – du får en ny påskønnelse for alle vine og især tyske vine.

Find ophold i Bremen

Dag 3 – Hannover: det fornemme og det smudsede

I dag handler alt om kontraster: høj vedligeholdelse og lav vedligeholdelse, elegant og afslappet. Tag til Hannover, mindre end to timers kørsel fra Bremen, og besøg først Herrenhäusen Gärten . Herrenhäusen er den ultimative have i barokstil: 135 hektar upåklageligt trimmede hække, ekstravagante statuer, sjældne orkideer og imponerende store springvand. Når du vandrer gennem vidderne, vil du undre dig over, hvor mange gartnere der bruges til at holde et sådant område så skarpt! Haven er også hjemsted for Arne Jacobsens sidste projekt: en sømløs glasfoyer, der bruges til receptioner og særlige begivenheder.

Efter den fornemme oplevelse, prøv det stik modsatte på Faust . Mens Herrenhäusen er præget af perfekte græsplæner og krummeluer, er Faust farverig og smudset – og der sker altid noget. Denne levende kunstudstilling er et naturligt samlingssted for kunstnere, digtere, teaterartister, musikere og alle med en dynamisk sjæl. En tidligere sengefabrik hvis hovedbygning i dag huser udstillinger, caféer, en ølhave og meget mere.

Find ophold i Hannover

Dag 4 – Braunschweig: arkitektur og kunst

I dag tager du til Braunschweig kun en times kørsel derfra. Det er en by, hvor der, lige meget hvor du kigger hen, er noget smukt at se på. Start med at gå en tur gennem byens mange pladser, hvor du får en fornemmelse af både gammel og moderne arkitektur. Smut forbi Magni Quarter, et af de ældste områder i byen, og nyd de smukke “Fachwerk”-huse i deres klassiske bindingsværksbyggestil. I dag er de hjemsted for mange dejlige caféer og butikker.

Tilbring lidt tid i Burgplatz, og nyd den afslappede atmosfære. Der sker som regel altid noget på pladsen, lige fra det længe ventede julemarked til kunstudstillinger og musikalske optrædener.

Og selvom det ville være svært at gå glip af, så sørg for at du også ser Happy RIZZI House . Bygningen blev bygget i 2001 af New York-kunstneren James Rizzi og bliver levende med farverige tegneserie-ansigter og designs – du ville aldrig gætte, at interiøret faktisk er normalt kontorlokale.

Et stenkast fra Happy RIZZI venter Herzog Anton Ulrich -museet, et af de ældste museer i Europa. Bygningen er en skattekiste af kunstværker fra de sidste 3.000 år med speciale i kunst i barokstil. Her finder du, blandt andre værker, malerier af Rembrandt og en del af en samling af hertug Anton Ulrich.

Find ophold i Braunschweig 

Dag 5 – Wolfsburg: das Autostadt

Køreturen til Autostadt i Wolfsburg tager godt nok kun cirka 30 minutter, men det føles som at komme til en helt anden verden. Autostadt er en kæmpe forlystelsespark, der er mindst lige så tiltalende for voksne som for børn – den er så stor, at du nemt kan tilbringe et par dage her. Og selvom det mest er præget af et biltema, rækker det ud over industrien og tilskynder til udforskning af historien, videnskaben og teknologien, der har gjort nutidens biler til virkelighed.

Hvis du er der for bilerne må du ikke gå glip af ZeitHaus. Dette klassiske bilmuseum viser biler, der har sat deres spor i bilhistorien, herunder VW minibus og Beetle. 

For en mere praktisk køreoplevelse, prøv terrænbanen. Der er du i førersædet, hvor du kan øve dine manøvreringsevner i et sikkert og kontrolleret miljø. Nyd udfordringer og forhindringer på banen, få en sikkerhedstræningssession, afprøv en banebrydende elbil eller prøv de professionelle bilspilssimulatorer for et ekstra skud adrenalin.

Er biler ikke lige dig? Du får stadig masser af spænding med ziplining, susen ned ad gigantiske rutchebaner eller oplevelsen af en live musikkoncert. Afslut dagen på en af Autostadts mange restauranter for at få brændstof til en ny dags eventyr.

Find ophold i Wolfsburg

Dag 6 – Erfurt og Jena: natur, shopping og porcelæn

På denne dag vil du se nogle autentiske tyske byer med ægte charme og masser af natur. Tag en afslappende tre timers køretur gennem landskabet ned til den charmerende by Erfurt i hjertet af Thüringen, hvor unikke shoppingoplevelser, nationalparker og dejlige byhaver venter.

Erfurt har en lang og rig historie som by for havebrug. Der afholdes flere haveshows og udstillinger i løbet af året. Byens milde klima kombineret med en ekstra frugtbar jordbund har gjort det nemt for indbyggerne at have grønne fingre, og mange er flyttet til området på grund af denne bemærkelsesværdige kvalitet.

Tag til Krämerbrücke, et af de store vartegn i Erfurt, for at få en unik shoppingoplevelse. Krämerbrücke er Europas længste kontinuerligt byggede og beboede bro. I dag er broen beboet med dejlige små butikker, der svæver over vandet, mens du oser gennem lokalt kunsthåndværk, kunst, smykker, tøj og vine.

Der er også den fortryllende Thüringer skov, der omgiver dig i Erfurt, og nationalparker venter på at hilse dig velkommen i næsten alle retninger. Tag en dagstur til Hainich National Park mod vest og få et fugleperspektiv på skoven med deres trætoppesti, eller dyk ned i hulemuseet og lær alt om træers hemmelige liv.

Hvis du har tid, kan du tage en times kørsel til Porzellanwelten i Leuchtenburg, i udkanten af Jena. Lær historien og mysterierne om det “hvide guld” i denne praktiske og interaktive udstilling: hvor det oprindeligt stammer fra, hvordan det er lavet, og hvordan det påvirker vores hverdag. Se ekstreme eksempler på porcelænsværker, og afslut dit besøg med at knytte et ønske til et stykke porcelæn og smide det ud over en 20 meter høj afsats – hvilket skal sikre at dit ønske går i opfyldelse!

Find ophold i Jena

Dag 7 – Saale-Unstrut og Magdeburg: vindyrkning og farverigt byliv

I dag kan du tage til Saale-Unstrut, en kort køretur væk, for at opleve vinkultur i DDR-perioden og i dag. Dette er den nordligste del af Tyskland, hvor der dyrkes vine og mousserende vine af høj kvalitet – og det kan ses. Overalt hvor du kigger hen, vil du se trivende hundrede år gamle vinmarker, der vokser på marker og op ad bakketoppe, fremhævet af floder og slotte. Det er et fantastisk område at cykle igennem og bare nyde vinavlsatmosfæren. 

Især en vingård er et besøg og en rundvisning værd. Weingut Born vinmark og vingård tager dig gennem deres vingård og forklarer Saale-Unstrut-områdets historie: hvordan det frugtbare vinfremstillingsland blev brugt i DDR-perioden, og hvordan det udviklede sig til sin kommercielle succes i dag.

Efter dit vineventyr kan du køre de to timer videre til Magdeburg og udforske Grüne Zitadelle. Denne iøjnefaldende bygning tog kun to år at opføre og stod færdig i 2005. Den blev designet af kunstneren Friedensreich Hundertwasser, der troede på arkitektur, der bragte mennesker tættere på naturen. Bygningens fantasifulde brug af former og farver, organisk og uorganisk, er en kilde til kontroverser og refleksioner helt frem til i dag. Den omfatter gårde, der er åbne for besøgende og huser lejligheder, et lille hotel, butikker og restauranter.

Find ophold i Magdeburg

Dag 8 – Berlin: søer, bakker og midtpunkt for sjov

Berlin er muligvis ikke uden for den slagne vej – faktisk har du måske besøgt hovedstaden et dusin gange eller mere allerede. Men har du gået i en berliners sko i et døgn og oplevet byen fra et lokalperspektiv? Her er nogle sjove aktiviteter til netop sådan en dag, når du ankommer til Berlin efter din korte to timers køretur fra Magdeburg.

Fun fact: Berlinerne elsker deres søer. Som en by langt væk fra ethvert hav er søer et must, især på en varm sommerdag. En særlig flot sø er Wannsee syd for Grünewalt-skoven. Denne sø er så stor, at du næsten får fornemmelsen af, at du faktisk er på en strand ved havet. Og den har også alle de typiske strandfaciliteter: beachvolley, caféer og restauranter, både til at sejle rundt og liggestole og parasoller til leje – plus de obligatoriske isbutikker.

Når du har kølet af, kan du udforske de nærliggende bakker i Drachenberg og Teufelsberg. Disse kunstige høje består bogstaveligt talt af murbrokker fra ødelæggelserne efter 2. verdenskrig, og du kan stadig snuble over et stykke mursten eller en anden rest fra dengang på din tur. Lokalbefolkningen og besøgende bruger Teufelsberg som et ideelt mountainbike-område. På toppen venter dig et Christiania-agtigtetablissement, der ligger i den tidligere spionstation, der blev bygget af USA under krigen. Tag en vandretur gennem området for at tjekke graffitikunstværkerne, men gem den episke byudsigt til Drachenberg. Gå til toppen af denne, og du vil blive belønnet med en bred udsigt over hele byen i kilometervis.

For en mere fordybende udsigt over Berlin, hop på en U-bahn, der løber over jorden. Hop af ved Gleisdreieck station og nyd en aften med sjov, mad, læring og people-watching. Parken og aktivitetsområdet, som du vil befinde dig i, er enormt og har lidt af hvert, der passer til enhver smag. Der er flere kunst- og videnskabsmuseer, innovative legepladser, en populær skatepark, et udendørs træningsområde, restauranter, caféer og et bryggeri. Du kan tilbringe en hel dag i dette område og bare nyde den gode stemning.

Find ophold i Berlin

Planlæg gode oplevelser i fremtiden

Tyskland er så stort et land og har så meget at byde på, at det er umuligt at generalisere eller putte i en kasse. Hver by har noget særligt at overraske og glæde besøgende med. Brug en eller to uger på at fordybe dig i landets kultur, natur, gastronomi og mennesker, og du vil ikke komme skuffet hjem. Begynd at planlægge din roadtrip gennem Tyskland i dag!